Review: iPhone 3GS

iCulture testte de iPhone 3GS en schreef er een uitgebreid review over. Hoe bevalt de iPhone 3GS ten opzichte van de iPhone 3G?

De iPhone 3GS is vanaf 26 juni 2009 verkrijgbaar in Nederland. Hieronder vind je een uitgebreid review van de iPhone 3GS, waarin we natuurlijk ook de vergelijking met de iPhone 3G zullen maken.

De algemene opinie onder de reviewers is dat de iPhone 3GS een stap vooruit is ten opzichte van de iPhone 3G, maar dat het geen revolutie is. Dat blijkt alleen al uit het uiterlijk van de iPhone 3GS, dat exact gelijk is aan het voorgaande toestel.

Voor Apple is het niet zo belangrijk dat de iPhone technisch gezien vooroploopt, maar het plezier en gebruiksgemak. Dat blijkt wel uit de keuze van de camera: toen de eerste generatie iPhone met 2 megapixel camera op de markt kwam waren er al smartphones met 5 megapixel camera verkrijgbaar. Toch weerhield dat de iPhone-gebruikers niet om massaal foto’s te maken. De iPhone haalde op Flickr alle andere cameratelefoons in en is inmiddels ook alle digitale camera’s voorbij. Met geen ander apparaat worden zoveel foto’s gemaakt als met de iPhone.

Meer megapixels

iPhone 3G SToch was het tijd voor een upgrade: Apple heeft bij de iPhone 3GS de resolutie verhoogd van 2 naar 3,2 megapixel (op de website van Apple wordt overigens kortweg gesproken over 3 megapixel). De grootste vernieuwing is echter de mogelijkheid om videofilmpjes te maken, waarover later meer.

Er zijn nog twee andere verbeteringen doorgevoerd: automatische witbalans en autofocus. Een flitser, lenskapje of sluiterknop ontbreken nog steeds. De bediening van de camera gebeurt daarom nog steeds via een knop op het scherm. Je kunt het beste alvast je vinger de knop positioneren als je een foto wilt maken; pas wanneer je de knop loslaat wordt de foto daadwerkelijk gemaakt. Voor mensen die deze truc niet in de vingers hebben kan het maken van een zelfportret op de iPhone 3GS nog steeds frustrerend zijn.

Een nieuwe functie in firmware 3.0 is dat je de homeknop kunt instellen als sneltoets voor de camera: door tweemaal snel achtereen op de homeknop te drukken start je de camerafunctie op. Die mogelijkheid is ook beschikbaar voor bezitters van een oudere iPhone door firmware 3.0 te installeren. Andere vernieuwingen, zoals de hogere resolutie, videofunctie en de automatische witbalans en autofocus zijn niet door een firmware-update te verkrijgen. Hiervoor zul je echt de iPhone 3GS moeten aanschaffen.

Witbalans en autofocus

Dankzij de automatische witbalans is de camera van de iPhone 3GS beter in staat om foto’s te maken bij zwakke lichtomstandigheden. Autofocus zorgt ervoor dat je zelf aangeeft op welk detail de camera moet scherpstellen. Een blauw vierkantje geeft aan waarop de camera gaat scherpstellen. Het kiezen van de juiste focus is een kwestie van aantikken: zodra je een bepaald gebied aantikt zal het blauwe vierkant op de aangewezen plek verschijnen.

foto focus    foto focus camera

De autofocus bepaalt ook meteen de witbalans. Focus je op een donker gedeelte van de foto, dan zal de rest van de foto overblicht worden. Focus je op een helder verlicht object, dan zal de camera dit gebied als ‘normale belichting’ opvatten en de donkere gebieden nog donkerder maken.

De camera presteert beter bij slechte lichtomstandigheden: wanneer je met de iPhone 3G een foto probeert te maken in het schemerdonker, zie je via de camera alleen maar zwart. De iPhone 3GS laat in het schemerdonker veel meer detail zien. Het te fotograferen object zal duidelijker via de cameraviewer te zien zijn en de uiteindelijke foto bevat ook meer detail. Helaas levert het geen mooi scherpe foto op. Zo als op de foto met de deurklink hieronder te zien is, wordt de uiteindelijke foto toch erg spikkelig – maar het is nog altijd beter dat die van de 3G.

Instellingen van de camera

Ik heb een tijd geleden een test van 8 megapixel fotomobieltjes uitgevoerd en was verbaasd over de enorme hoeveelheid instellingen op toestellen van Samsung, Sony Ericsson en LG. Er zit tegenwoordig zelfs glimlachdetectie op en je kunt kiezen uit diverse fotoprofielen zoals sport en portretten. Bij de iPhone is daarvan geen sprake: de enige foto-instellingen op de iPhone hebben betrekking op het afspelen van een diashow.
Foto’s worden standaard in een resolutie van 2048 x 1536 pixels gemaakt.

Kwaliteit van de foto’s

Hieronder zie je een aantal foto’s die met de camera van de iPhone 3G en de 3GS zijn gemaakt. De kwaliteit is bij de 3GS duidelijk beter, maar het nieuwe toestel heeft wel een kleurafwijking. Heldere kleuren worden veel te fel afgebeeld. Dat is vooral het geval wanneer de lichtomstandigheden gunstig zijn: als een vrolijk zonnetje aan de hemel staat en je kleurrijke objecten in beeld hebt, lijkt het wel alsof de details door Technicolor zijn ingekleurd.

Links zie je steeds de foto van de iPhone 3G, rechts de foto van de iPhone 3GS:

Ideale omstandigheden:
straat 3g   straat 3gs
Heldere kleuren, zoals van de mosterdgroene boot en het gebouw links komen op de iPhone 3GS veel te fel over. Het lijkt wel ingekleurd met Technocolor!

Licht/donker:
huis 3g   huis 3gs
Deze foto van de iPhone 3GS heeft ook wat overdreven kleuren.

Kleurrijk detail:
hond 3g   hond 3gs
Eigenlijk valt de scherpte van de 3GS-foto hier nog een beetje tegen.

Detail met cijfers:
moet 3g   moet 3gs
De 3GS presteert hier veel beter, zoals verwacht.

Slechte lichtomstandigheden:
deur 3g   deur 3gs
Beide camera’s leveren een slechte foto, maar de 3GS probeert tijdens het maken van de foto wel de duisternis te compenseren. Dat levert echter toch nog een spikkelige foto op.

Bloemen:
bloemen 3g   bloemen 3gs
Ook hier zijn de kleuren van de 3G fletser en die van de 3GS feller.

Videofilmen op de iPhone 3GS

De iPhone 3GS biedt voor het eerst de mogelijkheid om video’s te maken. Net als bij het maken van foto’s staat gebruiksgemak voorop en zul je tevergeefs zoeken naar extra instellingen. Je schiet de video’s in een standaardresolutie van 640 x 480 pixels met een framerate van 30 fps.

In de Camera-applicatie op de iPhone 3GS is rechtsonder een nieuwe schakelaar aanwezig, waarmee je tussen foto- en videofunctie kunt schakelen. De sluiterknop verandert daarbij in een opnameknop voor de video. Een druk op de knop is voldoende op het filmen te starten. Rechtsboven in beeld loopt een teller mee die de duur van de opname aangeeft (die teller is in de uiteindelijke video-opname niet meer te zien).

Je kunt de kwaliteit van de video-opnames niet wijzigen; daardoor zal de benodigde opslagruimte per minuut vrij constant zijn. Uit onze metingen blijkt dat je voor elke minuut op ongeveer 26MB opslagruimte moet rekenen. Een aandachtspunt bij het filmen is dat je de iPhone in landscape moet gebruiken: dat is gebruikelijker bij video’s en de filmpjes zijn daardoor later ook beter op YouTube te bekijken (zonder zwarte balken). De interface van de iPhone draait echter niet mee als je in landscape filmt. Dat ging bij onderstaande testvideo even mis:

Video bewerken op de iPhone 3GS

De iPhone 3GS bevat ook de mogelijkheid om video’s te bewerken, maar daar moet je je niet teveel bij voorstellen: het komt er uitsluitend op neer dat je het begin en einde van het filmpje kunt bijknippen. In de applicatie Foto’s is vanaf nu een extra tabblad Video’s aanwezig, waarop je de gemaakte video’s kunt afspelen.

Dit onderdeel van het review is bedoeld voor twee soorten gebruikers: mensen die de iPhone 3G hebben en zich afvragen of het zin heeft om over te stappen naar de iPhone 3GS. Maar de informatie kan ook nuttig zijn voor mensen die een iPhone willen kopen en zich afvragen of dat een iPhone 3GS moet zijn, of dat ze net zo goed af zijn met een iPhone 3G.

iphone 3g en 3gs

Wat het uiterlijk betreft zijn de iPhone 3G en de iPhone 3GS niet van elkaar te onderscheiden.

In onderstaande tabel zie je in één oogopslag alle verschillen:

Bekijk grafiek.

Welke verbeteringen zijn nu écht de moeite waard? Om dat te weten te komen moet je kijken welke functies alleen op de iPhone 3GS beschikbaar zijn. Sommige functies zoals videofilmen zijn via een omweg namelijk ook wel op de iPhone 3G te realiseren. Andere functies komen gewoon op de oudere iPhones beschikbaar door de nieuwste firmware (3.x) te installeren, zoals de Spotlight-zoekfunctie. Maar er zijn ook vernieuwingen in de hardware die je met de beste bedoelingen niet voor elkaar krijgt op de oudere iPhones: het digitale kompas en de betere cameraresolutie van 3 megapixels bijvoorbeeld.

Argument 1: de camera

De verbeterde camera van de iPhone 3GS zal voor de meeste gebruikers de reden zijn om de iPhone 3G te vervangen. Foto’s die je met de 3GS maakt hebben een grotere resolutie, je kunt scherpstellen op een zelfgekozen object en videofilmpjes maken. Het maken van videofilmpjes is ook mogelijk met software die je na een jailbreak via Cydia kunt installeren, maar dat is een extra stap die veel mensen toch niet willen nemen en bovendien maakt de iPhone 3GS het wel erg makkelijk om de gemaakte videofilmpjes op YouTube of MobileMe te publiceren. Zie voor meer informatie ook het reviewpagina over de camera van de iPhone 3GS.

Argument 2: de snelheid

De iPhone 3GS is tweemaal zo snel als de iPhone 3G, beweert Apple. Die belofte blijkt inderdaad te kloppen, zo blijkt uit onze reviewpagina over snelheid en prestaties. Het opstarten van applicaties, het herstarten van je iPhone of het openen van een webpagina gaat veel sneller. Toch moet je de snelheidswinst ook niet teveel overschatten: het herstarten van een iPhone doe je niet dagelijks en de meeste applicaties en websites starten in minder dan 10 seconden op, zodat je de snelheidsverbetering nauwelijks merkt. Meer details hierover lees in het review-onderdeel over snelheid en prestaties van de iPhone 3GS.

Argument 3: verbeterde batterijduur

Heb je bij de iPhone 3G het probleem dat de batterij te snel leegraakt, dan zul je merken

Argument 4: speciale voorzieningen

Een betere camera valt bij iedereen in de smaak, maar er zijn ook kleine verbeteringen die alleen zin hebben als je bepaalde hobby’s beoefend of speciale eisen stelt aan je mobiele telefoon. De iPhone 3GS heeft een ingebouwde Nike+ ontvanger, zodat deze draadloos kan communiceren met de Nike+ sensor in je hardloopschoenen. Voor mensen die vaak hardlopen en geen oude iPod meer hebben liggen waarop je zo’n ontvanger kunt aansluiten, is de iPhone 3GS een mooie verbetering. Iets soortgelijks geldt voor mensen die vaak in de auto zitten en de stembediening (voice control) handig vinden, of mensen die vanwege een handicap behoefte hebben aan toegankelijkheidsfuncties. Allemaal zaken waar de ene gebruiker niet wakker van ligt, maar die voor de andere gebruiker cruciaal zijn.

Kleinere verbeteringen

Er zijn nog meer verschillen in bovenstaande tabel te vinden, waarvan je op het eerste gezicht zou denken dat ze een behoorlijke invloed zullen hebben. Zo kan de iPhone 3GS een tweemaal zo hoge dataverbinding (7,2 Mbps) aan. In de praktijk heb je daar echter niet zoveel aan, want er is geen enkele operator die al 7,2 Mbps dataverkeer ondersteunt bij de databundels voor mobiele telefoons. Vodafone gaat tot 3,6 Mbps maar die snelheid kan de iPhone 3G ook probleemloos aan.

Een andere verbetering die geen revolutie zal veroorzaken is het digitale kompas in de iPhone 3GS. Het maakt nieuwe toepassingen mogelijk, zoals een sterrenhemel die zich aanpast aan de richting waarin je kijkt. Of Google Maps, waarbij je niet alleen je locatie te zien krijgt, maar ook kunt zien in welke richting je moet bewegen vanuit je huidige standpunt. Nog mooier zijn augmented reality-toepassingen die dankzij het digitale kompas mogelijk worden. Voor de geeks zijn het geweldige ontwikkelingen, maar de doorsnee gebruiker zal niet onder de indruk zijn.

Gelijktijdig met de iPhone 3GS werd ook een nieuwe versie van de iPhone-firmware gelanceerd. Deze bevat allerlei nieuwe functies die ook voor bezitters van een oudere iPhone beschikbaar komen. Denk daarbij aan de Spotlight-zoekfunctie of de mogelijkheid om MMS-berichten te versturen.

Er zitten op de iPhone 3GS een aantal vernieuwingen die aan de hardware zijn gebonden, zoals de verbeterde camera met meer megapixels. Dit zijn vernieuwingen die je met geen mogelijkheid op de iPhone 3G zult krijgen, ook niet met een firmware-update of met extra software. Maar er zijn ook functies de iPhone 3G er sinds de update naar OS 3.0 bij heeft gekregen.

Wat zeggen anderen over de iPhone 3GS? Hieronder vind je een bloemlezing van uitspraken door toonaangevende reviewers:

Review iPhone 3GS door WSJ

Walt Mossberg van de Wall Street Journal vind dat de nieuwste iPhone onvoldoende te bieden heeft om als doorsnee gebruiker te upgraden. Vorig jaar was de iPhone 3G radicaal anders waardoor toenmalige bezitters van de eerste generatie iPhone wél een reden hadden om een nieuw toestel te kopen. Mensen die nu al een iPhone 3G hebben kunnen het beste gewoon een upgrade naar iPhone OS 3.0 uitvoeren en krijgen dan de meeste nieuwe functies ook tot hun beschikking.
Lees het iPhone 3GS review van de Wall Street Journal

Review iPhone 3GS door Engadget

Engadget is van mening dat Apple met de iPhone 3GS niet zozeer het wiel opnieuw uitvindt, maar het wiel van nieuwe spaken voorziet. Voor bestaande gebruikers is het een mooie verbetering van de telefoon die je al in bezit hebt. Maar van de andere kant bekeken: in essentie ga je er niet zoveel op vooruit: de meeste dingen heb je al.
Lees het iPhone 3GS review van Engadget

iphone 3g s

Review iPhone 3GS door CNET

CNET stelt de vraag: moet je de iPhone 3G S kopen? Dat hangt er vanaf hoeveel je voor dit privilege wilt betalen. Als je nog geen iPhone hebt en op het juiste model zat te wachten, dan is nú het moment om te kopen. Hetzelfde geldt voor eigenaren van de eerste generatie iPhone die de overstap naar de iPhone 3G nog niet hebben gemaakt. Maar als je op dit moment al een iPhone 3G bezit is het antwoord niet zo duidelijk.
Lees het iPhone 3GS review van CNET

Review iPhone 3GS door NYT

David Pogue van de New York Times: “Je kunt nog steeds het model van vorig jaar, de iPhone 3G, kopen voor $100. Maar probeer toch een manier te vinden om het nieuwe model te kopen. Het ziet er precies zo uit als de iPhone van vorig jaar, maar de snellere hardware maakt een groot verschil.”
Lees het iPhone 3GS review van de New York Times

Review iPhone 3GS door Gizmodo

Gizmodo schrijft dat Apple een reden had om dit de iPhone 3GS te noemen. De S staat voor Speed: snelheid is het grootste pluspunt en waarschijnlijk ook de belangrijkste reden om te upgraden. Het toestel heet niet de 3GC voor Compass of de 3GV voor Video. Dat zijn wel nieuwe functies, maar die zijn minder belangrijk dan de snelheidsbetering. En heb je nog geen iPhone, dan is de vraag snel beantwoord: de iPhone 3GS is zeker die extra $100 waard.
Lees het iPhone 3GS review van Gizmodo

Review iPhone 3GS door USA Today

USA Today vond het noemenswaardig dat Apple ook de camera in de iPhone 3GS heeft verbeterd, ook al blijft het maken van foto’s nog steeds een beetje lastig. De autofocus-camera is nu opgehoogd naar 3 megapixels, in vergelijking met 2 megapixels op de 3G. Je kunt ook een object in beeld aantikken om de focus te verschuiven en je kunt de witbalans aanpassen. De nieuwe camera werkt goed bij het maken van close-up foto’s. Er is echter nog steeds geen flash voor het maken van foto’s bij lage lichtomstandigheden.
Lees het iPhone 3GS review van USA Today.

Review iPhone 3GS door Wired

Wired meent dat de nieuwe iPhone een lange list van verbeteringen met zich meebrengt, zowel kleine als grote. Alles samengevoegd is dat genoeg om Apple’s leidende positie in de keiharde concurrentiestrijd vast te houden.
Lees het iPhone 3GS review van Wired

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2016
Categorie Devices
Onderwerpen iphone 3gs, review