Review: Apple iPhone in Nederland (deel 2)

In het tweede deel van ons Apple iPhone review kijken we naar het uiterlijk: gewicht, knoppen en scherm.

Van links naar rechts: Palm Treo 680, Palm Treo 750, Qtek 9100/MDA Vario, Apple iPhone, Apple iPod Video, Nokia N80 en Blackberry CurveInmiddels zit onze eerste dag met de iPhone erop. In Review: Apple iPhone in Nederland (deel 1) hebben we vooral aandacht besteed aan wat je nou precies hebt aan een iPhone in Nederland. In dit tweede deel van het review zullen we vooral aandacht besteden aan het uiterlijk van de iPhone. Onze plannen om in dit deel ook al wat te vertellen over het algemeen gebruik, invoeren via het iPhone toetsenbord en de camera blijken helaas vanwege andere verplichtingen iets te ambitieus, dus die blijven nog even in de wacht staan tot de volgende delen. Gelukkig valt er over het uiterlijk meer dan voldoende te zeggen.

Het uiterlijk van de iPhone

Over de looks van de iPhone is inmiddels al zoveel geschreven dat we hier niet alles zullen herhalen. Toch moet gezegd worden dat je pas echt onder de indruk raakt van de iPhone als je hem zelf in je handen hebt gehad. We hebben vanuit onze ervaring vrijwel elke smartphone die de laatste jaren in Nederland is uitgekomen mogen reviewen of op z’n minst even mee mogen spelen, maar zelden waren we zo onder de indruk als bij de iPhone. De meest opvallende aspecten van de iPhone zijn natuurlijk het grote scherm en het ontbreken van fysieke knoppen, met uitzondering van de Home-knop onderaan het scherm waarmee je het startscherm oproept, de volumeknoppen aan de linkerzijkant en de Power-knop. Deze zijn trouwens volledig geïntegreerd met de iPhone, dus geen lelijk uitstekende elementen.

We kunnen er niet over uit hoe dun de iPhone in werkelijkheid is. Dat was al een van onze eerste gedachten bij de Twitter-borrel, maar nu we de iPhone ook daadwerkelijk in bezit hebben en wat beter kunnen vergelijken met de andere telefoons in huis (Treo 680, Treo 750, Nokia N80, Blackberry Curve (leenmodel) en Qtek 9100/MDA Vario) is pas echt goed te zien dat de omschrijving superslank voor de iPhone niets teveel gezegd is. Als je zelf een idee wilt krijgen van de dikte (platheid is een beter woord) van de iPhone, dan zou je dit papiermodel eens kunnen uitprinten en inelkaar vouwen.

Het scherm (3,5″, 480×320 pixels) is erg helder met veel contrast. Het is een genot om de iPhone elke keer in te schakelen; de kleuren spatten bijna van het scherm. Dat klinkt misschien overdreven enthousiast, maar het verschil met de schermen die in de meeste andere smartphones worden gebruikt is bijna schrijnend te noemen.
Een belangrijk kenmerk van het grote scherm is natuurlijk dat het aanraakgevoelig is, of beter gezegd: multitouch. Dat heeft een heel groot nadeel: het scherm wordt erg snel vies. Het meegeleverde poetsdoekje heeft inmiddels een vast plekje naast de iPhone gekregen. Overigens heb je bij normaal gebruik nauwelijks last van eventuele vingerafdrukken. Deze zijn vooral storend als de iPhone is uitgeschakeld. Ook hebben we geen verminderde schermreactie kunnen merken als deze helemaal onder vette vingerafdrukken zit.

Een ander punt wat voor ons toch een verrassing was, is dat de iPhone echt heel lekker in de hand ligt. Hij heeft precies het juiste formaat voor een gemiddelde handgrootte en juist door het ontbreken van een fysiek toetsenbord kun je de iPhone perfect met je duim bedienen, waarbij de iPhone dus op de overige vingers rust. We komen hier straks bij het toetsenbord nog verder op terug. Daarnaast is het gewicht van 145 gram (op onze keukenweegschaal) niet te zwaar waardoor je hand snel moe wordt, maar ook niet zo licht dat je een ‘vodje’ in je hand hebt.

De verdere afwerking van de iPhone is zoals je van Apple mag verwachten: netjes en luxe. De achterkant heeft een metaalachtige uitstraling en voelt ook als zodanig aan, maar inmiddels is gebleken dat er sprake is van een plastic coating. Aan de onderkant bevinden zich naast de sync-connector (gelijk aan de iPod, maar niet noodzakelijk compatibel!) ook twee speakers, die samen zorgen voor een stereo-geluid. Daar gaan we in een later review nog meer aandacht aan besteden als we de iPod-functionaliteit zullen bespreken. De zijkanten worden omlijst door een metalen spiegelrand, die er in ons geval gelukkig nog gloednieuw uitziet.

Van links naar rechts: Palm Treo 680, Palm Treo 750, Qtek 9100/MDA Vario, Apple iPhone, Apple <a href="https://www.iculture.nl/ipod/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink"><noscript><img src=   Van boven naar beneden en van links naar rechts: Palm Treo 680, Palm Treo 750, Qtek 9100/MDA Vario, Nokia N73, Blackberry Curve, Apple iPod Video, Apple iPhone
   Het scherm en met name de kleuren zijn echt een genot om te zien   Met de duim kun je eenvoudig de iPhone van het schermslot halen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2012
Categorie Devices
Onderwerp review