Review: Apple iPhone in Nederland (deel 1)

Er zijn de afgelopen weken al tientallen reviews van de iPhone verschenen, maar geen enkele bespreekt wat je er in Nederland werkelijk aan hebt. Wij probeerden uit hoe goed de iPhone zonder abonnement is te gebruiken.

De Apple iPhone uit de verpakkingEindelijk is het zover: we hebben onze eigen Apple iPhone in huis! Tijd dus om de trouwe en nieuwe lezers van iphoneclub.nl van een review van de Apple iPhone te voorzien. We zullen het review in meerdere delen opsplitsen, waarbij we ons eerst concentreren op hoe bruikbaar de Apple iPhone in Nederland nu eigenlijk is.

Er zijn de afgelopen weken al tientallen reviews van de iPhone op internet verschenen. Die producttesten gaan we hier niet nog eens dunnetjes overdoen. Wat we wél gaan bekijken: hoe goed de iPhone in Nederland te gebruiken is.

Een fantastische mediaspeler waarmee je prima kunt internetten, maar als telefoon en e-mailapparaat schiet de iPhone op veel punten tekort. Dat is zo’n beetje de algemene tendens als je de reviews leest. Maar hoe is de iPhone in gebruik? Zijn er teveel beperkingen als je de iPhone niet kunt activeren of wanneer je geen Amerikaanse simkaart van AT&T hebt? We zochten het uit.

iPhone kopen

Wij lieten de iPhone door Vincent Everts vanuit de VS meenemen en waren daarmee het goedkoopste uit: geen verzendkosten, geen douanekosten en geen btw. Voor de 8GB-versie ben je dan 599 dollar kwijt, omgerekend 440 euro.

De mogelijkheden op een rijtje:

 • Laten meenemen uit de VS, niet aangeven, gewoon doorlopen: 440 euro.
 • Laten meenemen uit de VS, wel aangeven: 539 euro.
 • Laten meenemen uit de VS, niet aangeven, maar wel gesnapt worden: 796 euro.

De invoerkosten zijn 19% BTW plus 3,5% invoerrechten, dus in totaal 22,5% over het aankoopbedrag. Wanneer je bij aankomst in Nederland “vergeet” aangifte te doen bij de douane word je een schikking aangeboden ter grootte van 50% van de ontdoken belasting. Je moet in dat geval de aankoopprijs van de meegebrachte goederen vermenigvuldigen met een factor 1,83 en dat is behoorlijk prijzig! Houd er bovendien rekening mee dat veel Amerikaanse staten een eigen btw-variant in rekening brengen: sales tax. Deze sales tax kun je met een speciaal formulier terugvragen.

Andere mogelijkheden: kopen via eBay (variabele prijzen) of via Marktplaats (ca. 800 euro). Het voordeel van kopen via Marktplaats is dat je vaak persoonlijk bij de verkoper langs kunt gaan en dat de iPhone in veel gevallen al geactiveerd is. Moet je dat zelf doen, dan is het een klusje van 5 minuten. Op internet zijn diverse handleidingen te vinden hoe dat moet.

Een iPhone met Amerikaanse SIM

Activeren houdt in dat de iPhone wordt geactiveerd met de AT&T-simkaart die je hebt gekocht. Er zijn op dit moment drie mogelijkheden:

 • Je sluit een abonnement bij AT&T af, voor enkele tientjes per maand. Je hebt dan wel een Amerikaans social security-nummer en een Amerikaanse creditcard nodig. Kom je niet door de krediet-check van AT&T, dan kun je eventueel nog een abonnement afsluiten door een borg van $250 te storten.
 • Je neemt een prepaid-abonnement bij AT&T. Je kunt eentje in de VS gaan halen, maar goedkoper is het om eentje via eBay te kopen. Bij het activeren voer je 999-99-9999 als Social Security Number in, waarna je AT&T GoPhone kunt afsluiten, het prepaid-plan van AT&T. Let op dat deze truc niet altijd meer schijnt te werken!
 • Je neemt geen AT&T-simkaart. In dat geval moet je wachten tot de simlock wordt gekraakt. In de tussentijd kun je de iPhone wel gebruiken als mediaspeler en internetbrowser.

Stel dat het wel lukt om aan een AT&T-simkaart te komen. Heeft het dan zin om deze in Nederland te gebruiken? Het kan wel, maar het wordt door roaming wel erg duur: naast de normale abonnementskosten kun je voor $5,99 per maand een aanvullend AT&T World-abonnement afsluiten. Daarmee kun je voor $1 per minuut in de meeste Europese landen bellen. Ter vergelijking: met een Nederlands abonnement betaal je tussen de 5 en 10 eurocent per minuut. Het is daarnaast mogelijk om voor $24,99 per maand extra een zogenaamd International Data Global Plan for iPhone aan te schaffen. Hiermee krijg je in 29 geselecteerde landen (waaronder Nederland via KPN en Vodafone) 20MB datategoed tot je beschikking. Meerverbruik wordt afgerekend tegen $0,005ct/kB ($5/MB). Dus als je het echt niet kan laten om af en toe eens YouTube-filmpje te bekijken (zie verder), dan is dat nog een optie.

Een ander aandachtspunt bij gebruik van een AT&T-simkaart is dat je deze nog steeds moet activeren via iTunes. AT&T rekent daarvoor een activation fee van $36. Krijg je later spijt van je abonnement, dan kun je op elk moment je abonnement afbreken, maar betaalt daarvoor wel een cancellation fee van $175. Het betalen van die boete betekent overigens niet dat AT&T de simlock van het toestel haalt!

Wat gebeurt er eigenlijk als je een andere simcard in de iPhone stopt? We probeerden het uit met simkaarten van AH Mobiel, Telfort en T-Mobile en kregen bij alledrie de melding: ‘Incompatible SIM’. Je kunt de iPhone dan alleen gebruiken als multimedia-iPod en als internetapparaat via Wi-Fi.

Wat wel werkt op de iPhone

Laten we positief beginnen. Op de iPhone die wij in bezit hebben (wel geactiveerd, geen AT&T-simkaart) werken de volgende dingen wel:

 • Verbinding met WLAN maken (WPA en WPA2);
 • E-mail ophalen en verzenden via WLAN (zowel IMAP, POP3 als Gmail);
 • Websites bekijken via WLAN;
 • Muziek afspelen via de iPod-functie;
 • Video’s afspelen via de iPod-functie;
 • Foto’s bekijken via de ingebouwde fotoviewer;
 • Foto’s maken met de ingebouwde 2MP-camera;
 • Rekenmachine gebruiken;
 • Weerbericht opvragen;
 • Agenda raadplegen en bewerken;
 • Contactpersonen raadplegen en bewerken;
 • Agenda en contactpersonen synchroniseren met pc (Outlook) en Mac (Entourage);
 • Het notitieprogramma Notes;
 • Google Maps;
 • Aandelen opvragen via de applicatie Stocks;
 • World Clock, de ingebouwde wereldklok.

En natuurlijk werken ook alle webapplicaties die speciaal voor de Safari-browser van de iPhone zijn gemaakt.

Wat werkt niet op de iPhone

 • Visual Voicemail (dit wordt geregeld via de provider);
 • Bellen, tenzij je over een AT&T-simkaart beschikt;
 • Dataverkeer via GPRS/EDGE;
 • YouTube-filmpjes bekijken.

Voor het bekijken van YouTube-filmpjes wordt wisselend succes gemeld. Bij de een werkt het feilloos, de ander (zoals helaas wij) krijgt alleen de melding ‘Cannot connect to YouTube’. We hebben onze geactiveerde iPhone zelfs via iTunes met een system restore teruggezet naar de fabrieksinstellingen en deze via iPhone Unlock Toolkit weer opnieuw geactiveerd (met de nodige zweetdruppels), maar helaas weigert Youtube voorlopig nog iets te doen. Het lijkt erop dat de iPhone eerst legaal via AT&T geactiveerd moet zijn en dat daarbij ergens iets wordt weggeschreven, dus het zal een kwestie van tijd zijn voordat ook die horde is genomen. Jammer is het wel, want YouTube via Wi-Fi zou een perfecte combinatie zijn.

In en uit de verpakking

De verpakking van de iPhone is opmerkelijk klein: veel kleiner dan de ‘schoenendoos’ die je vroeger mee naar huis kreeg. Binnenin vinden we de iPhone, een boekje en een schoonmaakdoekje. De iPhone is ingepakt in doorzichtig plastic. Onder een kartonnen verhoging met de tekst ‘Designed by Apple in California’ vind je nog wat extra accessoires: een usb-kabel die je ook voor het aansluiten van de iPod kunt gebruiken, een klein adapterstekkerblokje, een dock en een setje oordopjes. Voor het opladen zul je gebruik moeten maken van de usb-kabel of van een iPod-lader, want de iPhone wordt uiteraard geleverd met Amerikaanse stekker. Wel is de stroomadapter voorzien van de bekende afschuifbare verloopstekker, dus wie al Apple-apparatuur heeft kan zonder problemen de bestaande Europese verloopstekker op de adapter schuiven.
Eigenlijk is de iPhone behoorlijk luxe uitgerust; bij de recente iPods werd alleen maar een kabeltje meegeleverd. De iPhone is langer en slanker dan de Video iPod, maar heeft wel hetzelfde gewicht. Vergeleken met andere telefoons is de iPhone opmerkelijk plat.

Opmerkelijk is dat de meegeleverde dock voorzien is van twee ‘roostertjes’ naast de oplaadstekker. Deze roostertjes corresponderen precies met de speakers van de iPhone aan de onderkant. Als je de iPhone in de dock plaatst en muziek afspeelt zal de speaker dus niet worden geblokkeerd. Het siert Apple dat ze ook aan dit soort details aandacht besteden. De geluidskwaliteit van de speaker is overigens prima, maar daar komen we later nog uitgebreider op terug.

De verpakking van de iPhone   De Apple <a href="https://www.iculture.nl/iphone/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink"><noscript><img src=iPhoneclub.nl op de iPhone in de webbrowser Safari
YouTube-filmpjes bekijken op de iPhone via Wi-Fi geeft problemen   Helaas zit het weer in Amsterdam de komende dagen niet mee   CoverFlow is echt fantastisch op de iPhone

De iPhone in gebruik nemen

Zoals gezegd zijn er meerdere manieren om de iPhone te activeren: op de normale manier met een AT&T-simkaart en op de (semi)-illegale manier, via een van de activatiemethoden die op internet worden uitgelegd. Zodra de iPhone is geactiveerd, zie je dit in iTunes verschijnen. iTunes zal daarna vragen wat je wilt synchroniseren. Dit werkt op dezelfde manier als bij een iPod. Naast muziek en video’s kun je ook e-mail, foto’s, afspraken en adressen synchroniseren. In ons geval was het zowel op een Mac als op een Windows-pc een kwestie van aanklikken en synchroniseren maar! Gebruikers melden op internet wel diverse problemen met Windows-pc’s, vooral als er Vista op is geïnstalleerd, maar in ons geval werkte deze combinatie probleemloos.

Morgen in deel 2 van dit review:

 • Uiterlijk;
 • Algemeen gebruik;
 • Toetsenbord;
 • Camera.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2009
Categorie Devices
Onderwerpen abonnementen, t-mobile, unlock