iPhone 3G wit

Review iPhone 3G

Voor het eerst in Nederland

In deze iPhone 3G review lees je over onze ervaringen met Apple's nieuwste toestel van 2008. Met veel screenshots, foto's, testresultaten en meer!

iPhone 3G review

Er is iets bijzonders aan de hand met deze iPhone 3G review: Apple gaf enkele Nederlandse journalisten nog voor de officiële introductie alvast het nieuwe toestel te leen, om te testen. Daardoor hadden we de unieke kans om alvast tien dagen rond te lopen met de iPhone 3G en alle mogelijkheden te proberen. Onze verwachtingen waren hoog want dit is dé opvolger van de allereerste iPhone en het is ook de eerste iPhone die officieel in Nederland verkrijgbaar zal zijn.


We konden de iPhone 3G alvast uitgebreid testen, op voorwaarde dat we er pas vandaag over zouden publiceren. Wat je in ons iPhone 3G review leest is daarom niet het resultaat van een paar uur snel uitproberen, maar het nauwgezet langslopen en testen van alle functies, waarbij we ons vooral op de nieuwe of verbeterde functies ten opzichte van de eerste generatie iPhone hebben gericht. Naast onderwerpen die voor nieuwe gebruikers van belang zijn, komen ook wat onderwerpen aan de orde voor mensen die nu al een iPhone gebruiken en benieuwd zijn welke verbeteringen zij kunnen verwachten.

iPhone 3G review

We willen Apple en T-Mobile bedanken voor het vertrouwen dat we al zo vroegtijdig het nieuwste toestel konden testen. We moesten daarvoor een strenge NDA tekenen, maar dat was het waard om jullie nu al over alle plus- en minpunten te kunnen vertellen.

iPhone 3G review

iPhone 3G review: introductie

Voor veel mensen was de Apple iPhone de belangrijkste productintroductie van 2007. Gebruikers van de eerste generatie iPhone waren enthousiast over het uiterlijk en het gebruiksgemak van de telefoon. Ze ontdekten allerlei nieuwe mogelijkheden die op de Apple iPhone veel gemakkelijker en toegankelijker waren dan op de smartphones die tot dan toe verkrijgbaar waren, zoals mobiel internet, e-mail en muziek luisteren. Toch viel er aan de iPhone nog wel iets te verbeteren. Het resultaat is de iPhone 3G die vanaf vrijdag 11 juli in Nederland, België en twintig andere landen wereldwijd verkrijgbaar is. Dit is hét toptoestel van 2008.

iPhone 3G review

Wordt de iPhone 3G jouw volgende mobiele telefoon? Dat ligt aan je persoonlijke situatie, met name je budget en of je je wilt binden aan een tweejarig contract. Daarnaast is van belang of je de vele functies van de iPhone nodig hebt. Zoek je alleen maar een telefoon om te bellen, dan ben je met de goedkoopste Nokia beter af. Met dit review proberen we te helpen bij het maken van die keuze.

Verpakking

iPhone 3G review: verpakking met inhoudDe iPhone 3G wordt geleverd in een zwarte doos met het opschrift ‘iPhone 3G’ aan de zijkant. De Nederlandse verpakking is iets groter dan de Amerikaanse, om ruimte te bieden aan het Europese verloopstukje voor de stroomadapter. In de verpakking vind je:

  • De iPhone 3G;
  • Een Europese stekker met usb-poort;
  • Een usb-kabel met iPod-connector;
  • Een witte telefoonheadset;
  • Een pakket met twee boekjes, sim removal tool en een poetsdoekje.

Het poetsdoekje is niet nieuw: die kreeg je ook al bij de eerste generatie iPhone. Je zult hem regelmatig gebruiken, met name als je van plan bent de zwarte iPhone te kopen, omdat die achterzijde erg snel vette vingers laat zien. Bij het witte 16GB model zat dit probleem iets minder spelen. De sim removal tool is een metalen prikkertje waarmee je het simkaartslot aan de bovenkant van de iPhone 3G kunt openen. Met een oorbel of opengebogen paperclip lukt dat ook. Er zit helaas geen bureauhouder (dock) in de verpakking; die kun je eventueel los erbij kopen. Jammer dat Apple deze heeft weggelaten, want bij de originele iPhone kreeg je deze nog standaard meegeleverd.

iPhone 3G review: simkaarttool

Ingebruikname

Als je alle meegeleverde accessoires hebt uitgepakt kun je de iPhone 3G met de usb-kabel aansluiten op de computer om de tweede stap van de activatie in iTunes uit te voeren (de eerste activatiestap is al bij aankoop in de winkel gedaan). Heb je iTunes 7.7 nog niet geïnstalleerd dan verschijnt er een waarschuwing dat je moet upgraden, maar je kunt wel (bijvoorbeeld via het Mac-programma iPhoto of op de PC) toegang krijgen tot de gemaakte foto’s op je iPhone 3G.

iPhone 3G review: stroomadapterMeestal zul je de iPhone via de usb-kabel opladen terwijl je gelijktijdig gegevens synchroniseert. Ga je op reis of wil je de iPhone onderweg opladen, dan kun je de meegeleverde stekker in combinatie met de usb-kabel op zak steken.

De telefoonheadset is niet veranderd ten opzichte van de eerste generatie iPhone: het is een normale set witte oordopjes met een verdikking waarin een micofoon en een klikknopje voor het aannemen van telefoongesprekken en het bedienen van de muziek is verwerkt.

iPhone 3G review: Uiterlijk

iPhone 3G review: uiterlijkAls je de iPhone 3G vergelijkt met andere telefoons dan valt vooral de strakke vormgeving op. Dankzij de afgeronde achterkant ligt de iPhone lekker in de hand en voelt het toestel platter aan dan hij in werkelijkheid is.

Aan de bovenzijde van de iPhone vind je de aan/uitknop, het simkaartslot en de headsetaansluiting dat voor elk type 3,5 mm oordopjes geschikt is. De linkerkant bevat de muteknop en de volumeknoppen, beide uitgevoerd in zilverkleurig metaal. Onderop zijn een luidspreker, microfoon, connector en twee schroefjes zichtbaar. De luidspreker en microfoon zijn van dezelfde kwaliteit als het vorige model iPhone. Omdat deze nu iets dieper liggen zijn ze helaas wel iets gevoeliger voor stof en vuil, al moet daarbij worden gezegd dat het redelijk kleine openingen zijn en de kans op ophopende stof dus klein is.

iPhone 3G review: camera, scherm en sensoren

iPhone 3G review: verpakkingDe iPhone 3G is op een aantal punten ongewijzigd gebleven ten opzichte van de eerste generatie iPhone: zo vinden we aan de achterzijde dezelfde 2 megapixel camera waarmee het nog steeds niet mogelijk is om video’s te maken. Aan de voorzijde tref je een scherm aan met dezelfde resolutie van 480 x 320 pixels. Het scherm is net als voorheen gemaakt van een krasbestendige, optische kwaliteit glas. Onder het scherm vind je de thuisknop (Homeknop) en boven het scherm de telefoonspeaker en (vrijwel onzichtbaar) een drietal sensoren. Het gaat hierbij om de lichtsensor die de schermverlichting aanpast aan het omgevingslicht en de nabijheidssensoren die zorgen dat het scherm automatisch wordt gedimd wanneer je de iPhone tegen het oor houdt bij het voeren van een telefoongesprek. Daarnaast beschikt de iPhone ook nog over een bewegingssensor (accelerometer) die aan de buitenkant niet zichtbaar is.

Behuizing en antennes

De plastic achterkant van de iPhone 3G zal sommige mensen teleurstellen: het ziet er goedkoper uit dan telefoons die met metaal zijn afgewerkt. De materiaalkeuze was nodig voor een betere signaalontvangst. Achter de plastic behuizing zijn tien antennes verborgen: voor Wi-Fi, Bluetooth, gps, vier stuks voor GSM en drie voor HSDPA. In de metalen ring rond de camera is eveneens een antenne verwerkt voor betere ontvangst.

iPhone 3G review: mobiele ontvangst

De iPhone 3G lijkt het qua GSM-ontvangst iets beter te doen dan de originele iPhone. Door Field Test (*3001#12345#*) te gebruiken kunnen we – met gebruik van dezelfde T-Mobile-simkaart – de RX-waarde (ontvangen signaalsterkte) zichtbaar maken. Voor de originele iPhone laat deze een waarde zien van 60dBm, bij de iPhone 3G is de waarde 50dBm (lager is beter). Deze waarden zijn binnenshuis gemeten in Amsterdam-Oud West.

Vreemd genoeg geldt de betere ontvangst weer niet voor het Wi-Fi-gedeelte. De iPhone 3G laat op exact dezelfde locatie veel minder netwerken zien dan de originele iPhone. Vermoedelijk heeft de Wi-Fi-radio last van de interferentie van de aanwezige HSDPA-chips, al kunnen we deze mening verder niet technisch onderbouwen.

iPhone 3G - achterkant   iPhone 3G - achterkant   iPhone 3G - achterkant

Het gebruik van glimmend plastic heeft ook een nadeel: vette vingers zijn goed zichtbaar op de achterzijde van de zwarte versie van de iPhone. Ook het scherm blijft niet vrij van vingervlekken en oorafdrukken, zodat je de telefoon zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde regelmatig moet poetsen. De ronding aan de achterkant zorgt er verder voor dat het zilverkleurige Apple-logo achterop het toestel iets gevoeliger is voor krassen dan het vorige model.

iPhone 3G review: Software

De grootste verbetering wat software betreft is de mogelijkheid om langs officiële weg extra software te installeren. De App Store (meer hierover in een apart artikel) is inmiddels beschikbaar en bevat een paar honderd applicaties. Er zijn gratis en betaalde applicaties die je draadloos op de iPhone kunt installeren. Je hebt hiervoor wel een iTunes-account nodig. Grote applicaties kun je beter via iTunes op de desktop downloaden en daarna via de usb-kabel naar je iPhone kopiëren. De App Store bevat erg veel games, waaronder het populaire Super Monkey Ball.

Standaard software

startscherm iphone 3GDe standaard meegeleverde software op de iPhone 3G is voor doorsnee gebruikers voldoende. Je ziet 15 programma-iconen op het scherm waarmee je in één oogopslag ziet wat je ermee kunt doen: Agenda, Foto’s, Camera, YouTube, enzovoort. Dat is ook het geniale van de iPhone: je krijgt bij het opstarten van de telefoon niet een statusscherm met een klok, aantal gemiste telefoontjes en nieuw binnengekomen e-mailberichten waarbij je zelf maar op zoek moet gaan naar de geïnstalleerde programma’s, maar je ziet meteen de verschillende toepassingen die op de iPhone beschikbaar zijn. Een rood cijfer op het SMS- en E-mail-icoon geeft aan hoeveel nieuwe berichten er zijn.

Parental controls

Er zijn wat kleine verbeteringen in de software doorgevoerd. Zo is het instellingenmenu iets anders gerangschikt en zijn er nieuwe opties toegevoegd zoals het uitschakelen van de locatiefunctie en 3G en de mogelijkheid om ‘parental controls’ (ouderlijk toezicht) in te stellen. De laatstgenoemde optie is in het instellingenmenu te vinden onder ‘Beperkingen’. Na het invullen van een viercijferige pincode kun je de toegang tot Safari, YouTube, de iTunes Store, App Store en aanstootgevende muziek in de iPod-functie blokkeren.

Beperkingen

Toch zijn een aantal functies nog steeds niet aanwezig: het is nog steeds niet mogelijk om te knippen en te plakken, het synchroniseren van notities is niet mogelijk, er is geen MMS-applicatie en chatten kan evenmin. De nieuw toegevoegde mogelijkheid om PowerPoint-bestanden te openen werkt prima: handig voor mensen die een presentatie moeten geven en onderweg nog even de slides willen doornemen. Net als bij het openen van Word- en Excel-documenten is het niet mogelijk om de bestanden te bewerken of lokaal op te slaan. Wel is het nu ook mogelijk om iWork-bestanden te openen, op dezelfde manier als het openen van Office-bestanden.

Exchange

Voor zakelijke gebruikers is de ondersteuning voor Microsoft Exchange de grootste verbetering. Dankzij Apple’s licentie op Exchange ActiveSync wordt het mogelijk om verbinding te maken met een Exchange-server. Je kunt daarna je e-mail, agenda en contacten automatisch laten bijwerken op de iPhone en dankzij de push-functie verschijnen nieuwe e-mailberichten en vergaderverzoeken meteen op je iPhone, waar je ze kunt accepteren.

Uitnodigingen sturen.

Via het icoontje rechtsonder komen vergaderverzoeken binnen.

Het instellen van Exchange is een kwestie van de juiste server-, account- en wachtwoordgegevens invullen, net als bij het toevoegen van een nieuw e-mailaccount. Een minpunt daarbij is dat je niet je Exchange-account en ook je persoonlijke e-mailaccounts kunt synchroniseren. Het instellen van MobileMe was op het testtoestel ook al mogelijk: met MobileMe kun je push e-mail, afspraken en contactinformatie op je iPhone ontvangen wanneer je niet de beschikking hebt over een Exchange-server.

Het overzicht van mailaccounts.   

Links het overzicht van mailaccounts, rechts de pushfunctie.

Safari

De iPhone is vooral populair geworden door de uitstekende Safari-webbrowser. Deze is als een van de weinige mobiele browsers (samen met Opera) prima geschikt om normale webpagina’s binnen te halen. Het gemak waarmee je bij normale websites eenvoudig kunt inzoomen op relevante onderdelen van de webpagina of snel door de pagina heen kunt bladeren door ofwel met je vinger op het scherm te tappen of een veegbeweging te maken is een van de meest sterke features van de iPhone. Nieuw in iPhone firmware 2.0, en dus ook de iPhone 3G, is dat je nu ook de mogelijkheid hebt om afbeeldingen in de Fotobibliotheek op te slaan door je vinger even ingedrukt te houden op een afbeelding.

Afbeelding opslaan in Safari   Safari website bekijken

Helaas is Safari op de iPhone 3G niet helemaal foutvrij. Deze heeft de neiging om soms spontaan te crashen en terug te springen naar het Home-scherm. We zijn er nog steeds niet achter wat daar nu precies de oorzaak van is, maar irritant is het wel. We hopen dan ook dat Apple hier snel een firmware-update voor uitbrengt.

Firmwareversie

Over firmwareversie gesproken: de door ons geteste iPhone 3G beschikte tijdens de testperiode over versie 2.0 (5A345) met modemfirmware 01.45.00. Versie 5A345 is de laatste betaversie die Apple heeft vrijgegeven voor de lancering op 11 juli en zal vermoedelijk ook de versie zijn die in de uiteindelijke iPhone 3G zit zoals die naar de consument gaat.

Firmware 2.0   Instellingenscherm

iPhone 3G review: mobiel internet op 3G

Een van de grootste verbeteringen bij de iPhone 3G is de snelle internetverbinding. Daarmee kun je sneller dan voorheen internetpagina’s laden en e-mail downloaden. Hoe snel? Apple doet geen uitspraken over de gebruikte componenten binnenin het apparaat, maar bevestigde ons wel dat HSDPA 6 wordt ondersteund, met een maximale downloadsnelheid van 3,6 Mbps. Belgische gebruikers zullen daardoor op het netwerk van Mobistar (tot 7,2 Mpbs) nog niet aan het maximum zitten. T-Mobile belooft dat gebruikers met een gegarandeerde snelheid van 2 Mbps kunnen internetten en dat kan de iPhone 3G makkelijk aan.

3G storingAls er een 3G-netwerk beschikbaar is verschijnt de 3G-aanduiding naast het operatorlogo. Een snelheidstest met het speciale iPhone-abonnement van T-Mobile leverde op Speedtest.nl herhaaldelijk metingen op rond de 2,2 Mbps.

Is internetten op 3G-snelheid in de praktijk nu werkelijk sneller? Voor bepaalde toepassingen zoals YouTube is 3G inderdaad handig: je hebt geen Wi-Fi meer nodig om video’s te kunnen bekijken. Bij het laden van websites met veel foto’s of bij het raadplegen van Google Maps is de snelheidsverbetering ook duidelijk merkbaar, maar bezoek je voornamelijk websites met veel tekst of mobiele versies van websites dan is de snelheid van 3G eigenlijk verwaarloosbaar.

En omdat cijfers soms veel meer zeggen dan woorden hebben we de snelheid van GPRS (iPhone 1.0) en 3G (iPhone 3G) voor vier verschillende websites met elkaar vergeleken; twee normale desktopversies en twee mobiele versies (snelheid in minuten:seconden).

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak

iPhone 3G reviewfoto's

Camera

De camera van de iPhone 3G is identiek aan die in de eerste generatie iPhone. Dat betekent: een 2 megapixel camera waarmee je alleen foto’s en geen video’s kunt maken. Wanneer je voor de eerste keer een foto maakt vraagt de iPhone 3G of je gebruik wilt maken van de locatiefunctie. Om een goede indruk te krijgen van de kwaliteit van de foto’s hebben we hieronder een serie gemaakt:

iPhone 3G reviewfoto's

iPhone 3G reviewfoto's iPhone 3G reviewfoto's

iPhone 3G reviewfoto's iPhone 3G reviewfoto's

Locatie GPSDe iPhone 3G is voorzien van Assisted-GPS en kan daarmee zeer nauwkeurig je locatie bepalen. Assisted-GPS houdt in dat de ingebouwde GPS-ontvanger wordt ondersteund door andere technieken, zoals driehoeksmeting met telefoonmasten en Wi-Fi-toegangspunten. Maar op dit moment kun je nog niet zoveel met de GPS-functie doen. Wanneer je op de Locate Me-knop drukt verschijnt er een pulserend blauw stipje op je huidige locatie met daaromheen een grotere lichtblauwe cirkel die de onnauwkeurigheid van de meting aangeeft. Hoe groter de lichtblauwe cirkel, hoe groter de mogelijke afwijking in je locatie.

Op dit moment kun je alleen je positie op de kaart bekijken. De blauwe stip beweegt daarbij mee op de kaart maar de kaart verschuift niet automatisch (dus geen Moving Map-functie). Als je een route hebt uitgestippeld kun je zien of de knipperende stip nog op de paars aangegeven route zit, zodat je op de juiste weg bent. Gebruikelijke navigatiefuncties zoals de afgelegde afstand en de afstand die je nog moet rijden zijn niet beschikbaar. Je kunt de afgelegde route ook niet in een track vastleggen zodat je deze bijvoorbeeld in Google Earth kunt tonen.

De GPS-ontvanger van de iPhone is bovendien behoorlijk zwak. Binnenshuis wordt een cirkel ter grootte van heel Amsterdam getoond. Dichterbij het raam wordt de cirkel zo klein als een wijk en pas wanneer je op straat staat zonder grote obstakels rondom merk je dat het gebied tot zo’n 10 meter nauwkeurig kan worden aangegeven. Voor routenavigatie is dit niet nauwkeurig genoeg en we vragen ons dan ook af of TomTom daadwerkelijk erin geslaagd is om bruikbare navigatiesoftware voor de iPhone 3G te ontwikkelen.

iPhone 3G review: Batterij

Een punt van zorg bij de iPhone 3G is de batterijduur. Omdat de batterij niet verwisselbaar is zul je meer dan bij andere mobiele telefoons rekening moeten houden met het energieverbruik. De 3G-dataverbinding vormt daarbij een behoorlijke aanslag op de batterijduur. Om dit te testen hebben we een gemiddelde werkdag gesimuleerd: je stapt om 8:30 uur met een volledig opgeladen iPhone 3G de deur uit. 3G is ingeschakeld en Wi-Fi is uitgeschakeld, maar je gebruikt de iPhone wel om een paar keer te bellen, een SMS-bericht te sturen, webpagina’s te bekijken en de huidige locatie via Google Maps op te vragen. Daarnaast hebben we een Exchange-account ingesteld zodat we tegelijkertijd de push-functionaliteit van e-mail, agenda en contactpersonen kunnen testen. Als je om 17:00 uur naar huis gaat is de batterijmeter al ruim voorbij de helft gedaald. Om 19:00 uur krijg je de eerste waarschuwing dat de grens van 20% batterijlading is bereikt. Ongeveer een uur later verschijnt de waarschuwing van 10%.

Dat betekent dat je met de iPhone wel een hele werkdag doorkomt, maar maatregelen moet nemen als je na werktijd nog ergens wilt gaan eten: grote kans dat je halverwege de avond niet meer kunt bellen dat het wat later wordt. Mensen die veel en vaak bellen zullen daarom een autolader of een extra laadkabel voor kantoor moeten aanschaffen.

Locatiefuncties uitschakelen   3G uitschakelen

Stroombesparende maatregelen: schakel GPS en 3G uit als je het niet nodig hebt.

Apple raadt aan om de 3G-functie van de iPhone uit te schakelen als je de batterijduur wilt verlengen. Helaas is de instelling hiervoor niet zo makkelijk bereikbaar als de schakelaar van de Wi-Fi-functie: je moet achtereenvolgens klikken op Instellingen > Algemeen > Netwerk > Schakel 3G in. Dat is zo omslachtig dat je de 3G-functie meestal ingeschakeld zult laten, ook al omdat het ophalen van webpagina’s of de opbouw van Google Maps via 3G gewoon veel soepeler gaat. Wat de gebruiksduur betreft komt de geschatte spreektijd van Apple aardig in de buurt: wij meten net geen 5 uur en dat is ook wat Apple belooft.

Score

7

iPhone 3G

iPhone 3G

Voordelen +

  • Goedkoper en sneller dan eerste iPhone
  • GPS ingebouwd
  • Nieuwe functies zoals App Store en MobileMe
  • Ondersteuning voor 3G-netwerken

Nadelen -

  • Kortere batterijduur dan voorganger
  • Functies zoals MMS en voicedialing ontbreken nog

iPhone 3G review: Conclusie

Als je hebt zitten wachten tot de iPhone eindelijk officieel beschikbaar zou komen, heb je met de iPhone 3G het beste toestel in handen. De iPhone 3G is goedkoper en sneller geworden, heeft nuttige nieuwe functies zoals Exchange-ondersteuning, MobileMe en de App Store gekregen en heeft dankzij GPS een nauwkeuriger locatiefunctie. Wel zul je genoegen moeten nemen met een kortere batterijduur en het feit dat op de iPhone een aantal functies ontbreken die op andere mobiele telefoons al gangbaar zijn, zoals MMS en voicedialing. Zijn dat beperkingen waarmee je kunt leven dan is de iPhone 3G een revolutionair toestel die mobiele toepassingen toegankelijker maakt dan andere toestellen.

Voor mensen die al een eerste generatie iPhone gebruiken is de iPhone 3G geen revolutionaire verbetering: het toestel ziet er grotendeels hetzelfde uit (vooral als je een hoesje gebruikt) en belangrijke nieuwe functies zoals App Store, MobileMe en Exchange-ondersteuning komen ook beschikbaar op oudere toestellen als je een software-upgrade naar iPhone 2.0 uitvoert. Ondersteuning voor 3G is prettig en biedt zeker snelheidswinst, maar voor websites met weinig tekst (of mobiele versies) is de winst marginaal. En zolang er nog geen navigatiesoftware beschikbaar is, heeft GPS wat ons betreft ook nog niet zoveel toegevoegde waarde.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2018
Onderwerp