Reacties voor: Zwitserse spoorwegen willen geld voor nieuwe iPad-klokapp in iOS 6

De Zwitserse spoorwegen zijn van mening dat Apple het design van de Zwitserse stationsklok ongevraagd heeft gebruikt in de nieuwe klokapp in iOS 6 op de iPad.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 20 reacties

  1. Lijkt mij dat Karlsson eerder reageert, want daar lijkt ie echt veel meer op.

    Boeiend!

  2. Is ook eigenlijk niet boeiend voor ons als consument. Maar aangezien Apple altijd als eerste met het vingertje naar copycats wijst, vind ik het niet meer dan terecht dat ze zelf bij goedkoop kopieerwerk ook aan de schandpaal komen, juist omdat ze zelf zo hard schreeuwen.

  3. Hebben de Zwitserse spoorwegen dan het alleenrecht op het design, en niet de (de erven van) Hans Hilfiker en/of de klokkenmaker Mobatime, de ontwerper van de klok?

  4. Vergezocht van de Zwitserse spoorwegen.
    Maar ja het is wel van deze tijd, om elkaar aan te klagen
    en je handje op te houden 🙂

  5. Zwitserse spoorwegen zijn een marionet van Samsung 😉

  6. Haha, dat had ik dus ook toen ik net iOS6 geïnstalleerd had, en de klok-app bekeek: “Dat lijkt wel een digitale versie van mijn Mondaine zakhorloge”. En jawel hoor, het is inderdaad een regelrechte kopie van de oorspronkelijke zwitserse spoorwegen stationsklok.
    Terecht dat de Zwitserse Spoorwegen reageren. Bij mijn Mondaine stond ook duidelijk vermeld dat Mondaine het exclusieve (!) recht heeft om dit ontwerp te mogen gebruiken.
    Ik denk niet dat de Zwitserse Spoorwegen van plan zijn om Apple tot op het bod te ‘sue-en’ (dat is voorbehouden aan Koreaanse imitatoren), maar een schikking zou op zijn plaats zijn. Ze (de Zitsers) zijn namelijk altijd erg zuinig geweest op het ontwerp, en terecht, en het zou Apple sieren als ze dit op een keurige manier oplossen.
    Ik denk zelfs dat als we diep in de ziel van John Ives kunnen kijken, hij als designer moet toegeven dat het een regelrechte kopie is, en dat daarvoor betaald moet worden.

  7. Terecht, dit spelletje speelt Apple zelf ook steeds weer

  8. Yep – en de erfgenamen van meneer Gerbert van Aurillac willen ook nog geld van Apple. Was für ein crock.

  9. Dat krijg je ervan. Wie kaatst moet de bal verwachten lijkt mij!

  10. Terecht punt. dit design is wereldberoemd. iOS 6.1 komt met de oplossing…..afgeronde hoeken van de streepjes en een driekoek aan net eind van de secondewijzer.

  11. Onbenullig en dom van de heren uit cupertino. Snel mea culpa, betalen en aanpassen. Onnodig.

  12. En geheel terecht ook. Apple verdient goud geld aan de producten die ze verkopen dan kunnen ze het niet maken om klakkeloos ander ontwerpen over te nemen. Ik zeg dokken Apple. Doe trouwens ook maar de tarieven omlaag van je producten.

  13. Dat zal ze leren. Krijgen ze een keer een koekje van eigen deeg. Schaamteloos kopieren noemde ze dat in geval van Apple. Ik stel voor 1 miljard schadevergoeding voor de Zwitsers.

  14. Ha ha Apple heeft dit zelf aangezwengeld met rechtzaken tegen een ieder die maar in de verste lijkt wat er op hun OS staat . Hier heb je geen rechtzaak nodig dit is zo duidelijk das minstens in Apple stijl 1 miljard of meer waard . Apple zal de tarieven van zijn produkten nooit verlagen ze zouden wel gek zijn met zon fanbase die toch wel betaald al moeten ze er huis voor verhypotheken.
    Ze liggen weer voor de winkels in slaapzakken voor de nieuwste Iphone met zon fanbase kan je gewoon niet stuk dus prijzen omlaag ……forget it

  15. Je kan het ook zo zien, d’r zit nu een Zwitsers uurwerk in de iPad 😉

  16. Als Samsung een miljard moet betalen omdat de Tab zoveel op de iPad zou lijken, dan zou Apple minstens twee miljard moetn betalen aan de Zwitserse spoorwegen.

    Maar nog beter is een mondiale afschaffing van die waanzinnige softwarepatenten en beeldrechtpatentenonzin. Patenten helpen niet, ze remmen slechts.

  17. In Windows 7 is er toch ook een bureaublad-gadget met dezelfde klok?!

  18. Origineel geplaatst door Toon
    Haha, dat had ik dus ook toen ik net iOS6 geïnstalleerd had, en de klok-app bekeek: “Dat lijkt wel een digitale versie van mijn Mondaine zakhorloge”. En jawel hoor, het is inderdaad een regelrechte kopie van de oorspronkelijke zwitserse spoorwegen stationsklok. Terecht dat de Zwitserse Spoorwegen reageren. Bij mijn Mondaine stond ook duidelijk vermeld dat Mondaine het exclusieve (!) recht heeft om dit ontwerp te mogen gebruiken. Ik denk niet dat de Zwitserse Spoorwegen van plan zijn om Apple tot op het bod te ‘sue-en’ (dat is voorbehouden aan Koreaanse imitatoren), maar een schikking zou op zijn plaats zijn. Ze (de Zitsers) zijn namelijk altijd erg zuinig geweest op het ontwerp, en terecht, en het zou Apple sieren als ze dit op een keurige manier oplossen. Ik denk zelfs dat als we diep in de ziel van John Ives kunnen kijken, hij als designer moet toegeven dat het een regelrechte kopie is, en dat daarvoor betaald moet worden.

    Jonathan Ive is designer hardware en heeft niets van doen met IOS.

  19. @loyd:
    Juist omdat Jonathan Ive industrieel ontwerper is, zou hij zich moeten schamen.
    Overigens kan ik me niet voorstellen dat Jonathan Ive of zijn designafdeling, niets te maken heeft met de look van iOS, maar dit terzijde.

  20. De Zwitserse stationsklok is een kenmerkend ontwerp waar een hele “merchandise” handel om bestaat. Dus kan de Zwitsers zeker begrijpen. Domme actie van Apple. Maar lang niet zo dom als mensen die denken dat er zonder patenten nog innovatie zal zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.