Reacties voor: Zorgen over privacy in ResearchKit-apps

Gezondheidsdata verzameld met ResearchKit kan worden gedeeld met andere partijen, aldus burgerrechtenorganisatie Liberty Coalition.
Lees het complete artikel → Zorgen over privacy in ResearchKit-apps
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 7 reacties

  1. Ze kunnen natuurlijk van alles in die voorwaarden schrijven en je er voor laten tekenen. Niemand die deze voorwaarden leest, zeker niet als het een flinke lap tekst is.

    Het kijkt me dan ook niet echt veilig om te gebruiken, als ik het zo lees. Apple krijgt misschien wel niets van je te weten, maar die apps wel!!

    Natuurlijk zijn er weer mensen die zeggen niets met privacy te hebben. Maar als het een keer mis gaat, hoor ze dan piepen!

  2. Er wordt wel heel veel persoonlijke info van je verwacht/geëist en je dan ook nog eens expliciet voor toekomstige vrijgave daarvan moet tekenen. Hiermee vrijwaard je de andere partij(en) van alle eventueel toekomstige acties waar je het niet mee eens kunt zijn, want tja je hebt er immers zelf voor getekend en er dus zelf toestemming voor gegeven. Het doel moet zijn om te helpen bij onderzoek naar bepaalde ziekten, maar waarom kan/mag dat niet volledig anoniem? Het gaat uiteindelijk om de verkregen data en niet van wie die data afkomstig zijn. Dat lijkt nu echter niet het geval… Maar goed, ‘we’ hoeven ons nog nergens druk over te maken want voorlopig word je nog uitgesloten van deelname als je geen inwoner bent van de USA.

  3. Je tekent er in ieder geval nog voor… Dus je bent volkomen bewust van wat je weg geeft.. Bij Google en Facebook heb je geen idee wat ze met je gegevens doen en wat ze gebruiken.

  4. Apple heeft hier iets waarbij ik aan neem dat ze dat met goede bedoelingen hebben gemaakt. En dat ze bij het proces ook rekening hebben gehouden met dit soort dingen. Nu kan Apple hier goed rekening mee hebben gehouden, maar er bestaat altijd een kans dat het voor slechtere doeleinde wordt gebruikt. En dan kan Apple van alles inbouwen om dit tegen te gaan, maar er zal altijd wel iemand zijn die weer een manier vind om het te omzeilen. Het hangt hier dus vooral vanaf wat voor doeleinde de app makers hier hebben, maar daarbij denk ik dat officiële onderzoeksinstellingen zoals universiteiten zich wel moeten houden aan regels.

  5. Patroonherkenning is inmiddels zover dat bedrijven alleen al uit je gps data kunnen achterhalen wie de houder van een mobieltje is.Dan kunnen ze dat al snel vanuit de medische gegevens die specifieker zijn, uiteindelijk dus een soort DNA paspoort

  6. Is het niet zo dat deze onderzoeken anoniem gebeuren? Je kan wel je data sturen naar deze universiteiten maar die weten toch niet van wie deze komen? Of moet je je naam en zo ook ingeven?

  7. Wat een paniekzaaierij zeg. Volgens mij is researchkit niet meer dan een instrument. Ook nu gebeurt er heel veel medisch wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers in Nederland zijn verplicht om aan deelnemers te vertellen wat het onderzoek inhoudt en ook wat er met de gegevens gebeurt. Ook nu worden er hartslaggegevens, bloedruk, bloedsuiker en nog veel meer verzameld. Als deelnemer moet je je natuurlijk goed informeren, maar het is echt niet zo dat onderzoekers op naam te traceren gegevens doorspelen aan bedrijven (verzekeraars). Daarmee zouden ze hun eigen onderzoek in de toekomst onmogelijk maken. In theorie is het mogelijk, maar het risico is volgens mij niet groter dan nu.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.