Reacties voor: Zirkonium de oorzaak van scheuren in iPhone-behuizing?

Het gebruik van een zirkonium-legering in de behuizing van de iPhone 3G zou wel eens de reden kunnen zijn van de scheurvorming. Zirkonium is namelijk keihard en krimpt namelijk als het warm wordt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 58 reacties

  1. dan kunnen er volgens my in de zwarte iphone ook voorkomen,
    je zal ze gewoon niet zien

  2. wnr je dan zo’n probleem hebt zit dit dan in garantie of wat moet er precies gebeuren je kan daar toch niets aan doen?

  3. volgens my kan je daar niets aan doen,
    het probleem zal zich tog steeds herhalen
    wrm; al scheuren mss?

  4. shit ik heb nu net een klein scheurtje (3mm) gevonden bovenop mijn 16Gb ZWARTE iPhone 😐 door hem een beetje schuin in het licht te houden ontdek ik nu met 1 tussen de Sim ‘gleuf’ en de headsetuitgang, het scheurtje begint bij de aluminium rand

  5. Dan nog. Als Apple ondertussen zulke buggy firmware achterlaat en dan ook niet goed kijkt naar wat de behuizing doet onder temperatuurverschillen zou ik zeggen dat ze maar mooi een nieuwe mogen lappen.

    -edit- Jongens. Jullie zeggen nu dat een electronenmicroscoop $30.000 kost. In het andere artikel is het $250.000. Wat is het nou?

  6. Terug naar zirkonium (Nederlandse Wikipedia-pagina): dat is als glimmend steentje bij de juwelier te koop (en wordt dan meestal zirconia genoemd) en kan in synthetische vorm worden gemaakt, waarbij de eigenschappen lijken op die van diamant.

    Dit stukje had je beter weg kunnen laten, het voegt niets toe, het heeft waarschijnlijk niets te maken met hoe apple het gebruikt. Apple gebruikt waarschijnlijk zirconium dioxide, wat in poedervorm te koop is, als een soort legering met een polymeer. Dit geheel zal nog wel gesinterd moeten worden. Omdat je zirconium dioxide op zo’n 1000 graden moet sinteren zal het wel een behoorlijk speciaal proces zijn.

  7. zou de zagg invisible shield, bescherming bieden hiertegen?

  8. @ikkieman: OK, de optische microscoop kost $30.000, de elektronenmicroscoop kost $250.000 – phew, thanks for pointing that out…

    @Serge: Als het van binnenuit scheurt denk ik dat InvisibleSHIELD dat niet tegenhoudt. Bij mijn iPhone (met SHIELD) heb ik nog geen scheuren kunnen ontdekken terwijl hij al wat behoorlijke temperatuurwisselingen heeft doorgemaakt (paar keer in de hete zon gebruikt waarbij de behuizing bijna te heet werd om vast te pakken), maar dat zegt natuurlijk niets: 99% van de mensen zonder invisibleSHIELD zullen ook nog geen scheuren zien.

  9. @serge:

    Nee, lees de materie nou eens, en denk dan nog eens goed na 🙂

  10. Ik zou zeggen tegen de mensen met een zwarte iPhone 3G, controleer het even d.m.v. schuin tegen het licht in houden, zodat je een spiegeling krijgt. Controleer dan even de stukken zoals hier op iPhoneclub.nl staan aangegeven. Het valt niet op, maar je ziet em wel, zo vond ik ook een scheurtje op het zwarte 🙁

  11. Leuk artikel, maar ik betwijfel of dit daadwerkelijk invloed heeft. “Temperatuursverschillen” of “Bij hoge temperatuur” is dat 10 graden verschil?, bij 30 graden, bij 100 graden of bij 1000 graden? Er wordt een vergelijking naar diamant getrokken, Ik heb nog nooit gehoord dat een vrouw haar ring + diamant in de zon had laten liggen en dat de steen opeens scheuren had, omwille van een te hoge temperatuur. Dat tweakers het heeft over kamertemperatuur is op zich ook een beetje tegenstrijdig, want er worden van zirkonium blijkbaar ook andere artikelen gemaakt. Indien het bij kamertemperatuur zou krimpen, zou het gehele materiaal niet meer voor consumer products gebruikt worden.
    Het lijkt me allemaal een beetje te ver gezocht.

    Staat uiteraard buiten kijf dat het enorm slecht van Apple is, dat is een dikke min onder het kopje duurzaamheid.

  12. vind het ook een erg leuk artikel, erg interesant.

  13. Ow, dat ziet er niet uit als een scheurtje, maar echt als een breuk. Vind ik echt triest zoiets -.-.

  14. maar de vraag is wat haat apple hier aan doen want zo’n productiefout kan echt niet. En je hebt veel betaalt voor je iphone.

  15. Er wordt een vergelijking naar diamant getrokken, Ik heb nog nooit gehoord dat een vrouw haar ring + diamant in de zon had laten liggen en dat de steen opeens scheuren had.

    Je moet het ook zien als een toevoeging aan het materiaal yttrium, zeg 0.1%. Daarom zei ik eerder al dat de vergelijking met een Zircona steen hier had moeten worden weggelaten.

    Zirconium is overigens ontzettend duur (lees: 400 euro per plak van 200mm, 20mm dik) dus er zal heel weinig van dit materiaal inzitten.

    De scheuren zullen trouwens wel ontstaan door de verschillende uitzettings cooficienten van de gebruikte materialen. Overigens als het materiaal gesinterd wordt dan zal bij het afkoelen rekening gehouden moeten worden met de verschillende materiaal diktes. De dunste delen koelen namelijk sneller af met als gevolg een niet liniaire krimp wat weer spanningen in het materiaal geeft. Dat zou ook de scheuren bij de hoofdtelefoon aansluiting kunnen verklaren.

  16. Ik zou er niet te veel waarde aan hechten. Ik had vorig jaar nog een MacBook (wit) en die had last van iets vergelijkbaars. Ook een scheur.. en ofschoon deze laptop reeds 1 maand buiten garantie viel, heeft Apple Support aangegeven deze onder garantie te zullen repareren bij een Apple Partner. 2 dagen laten was deze weer zo goed als nieuw.

    Mensen zeuren snel en hard.. apple is langzaam in het erkennen van het probleem (zo blijkt) maar wat ze doen is wanneer ze het erkennen ook meteen met een vervangend onderdeel te komen zodat het niet nogmaals gebeurd.. gewoon even wachten tot Apple aangeeft dat het een bekend probleem is en dan meteen melden.

    Ik denk niet dat een temperatuur verschil van 20-30 graden een scheur veroorzaakt.. maar goed, ik ben geen expert dus ga nog niet eens proberen het te verklaren.

  17. Maar dat Zirkonium (dank voor correctie) krimpt bij hogere temperaturen hebben we toch echt zelf gevonden via de wiki over Zirkonium 😉

  18. Als je in aanmerking neemt hoe enorm de temperatuurverschillen zijn vlak na sintering, kan het toch moeilijk liggen aan die zonnesteekweken met 50 graden die je iPhone misschien wordt. Is er misschien een chemische na-reactie?

  19. verwarmt het dan ook in u broekzak?

  20. @Serge. Als de omgevingstemperatuur 25ºC is, en je lichaam 37 ºC is, lijkt het mij logisch dat je lichaam die iPhone dan ook verwarmt.

  21. Ik heb zojuist alweer een volgend probleem geconstateerd, kon er nog niks over vinden.

    Bij de nieuwe Iphone 3G (zwart) heb ik momenteel dat het switchje van geluid (linker clipje) heeft losgelaten, bij de eerst iphone was dat 1 geheel maar bij de 3G heeft het een zilver dopje erop gekregen.

    Wat is er nu gebeurd : De lijm heeft losgelaten (waarschijnlijk door het warme weer en het dragen in de broekzak) en nu ligt het dopje eraf.

    Ik kan uiteraard dit zelf repareren door een beetje super lijm erachter te doen, risico hiervan is dat heel die switch vast gaat zitten, mits je knoeit.

    Oftewel ik ga is even buurten bij de T-mobile shop 🙂

  22. ik denk dat apple misschien ooit er iets aan zal doen, voor de komende iphones die geproduceerd worden,
    maar voor ons zal het toch niets uitmaken, ze gaan niet iedereen een nieuw toestel geven jammer genoeg denk ik

  23. Als je in aanmerking neemt hoe enorm de temperatuurverschillen zijn vlak na sintering, kan het toch moeilijk liggen aan die zonnesteekweken met 50 graden die je iPhone misschien wordt. Is er misschien een chemische na-reactie?

    Volgens mij heeft het ook niets te maken met temperatuurs verschillen maar meer met de spanningen die al in het materiaal zitten en die eruit komen bij gebruik. Overigens kan een kunstof nog behoorlijk (lees: aantal procenten) krimpen weken na productie.

  24. waar ik benieuwd naar ben is van diegene die een barstje in de behuizing heeft de iPhone standaard in de zak heeft zitten en wie niet ?.
    en of diegene zonder barstjes deze ook niet in de zak draagt ?

    ik merk zelf dat ik de zak dragen de iPhone, door zijn formaat, klem kan komen als je gaat zitten en zo, en je moet niet onderkennen wat voor spanning dat op de behuizing kan geven !

    ik draag nu de iPhone in de binnenzak van mijn jas, met een case aan mijn riem of anders los in de hand !

  25. kvind het egt erg dat we zoo moeten opletten op wat we met onze iphone doen, om barstjes te vermyden

  26. na eens goed controleren met buro lamp
    heb ik barstje vast gesteld aan de boxen 🙁

  27. Hier een bezitter van een witte iphone met meerdere scheurtjes: ik heb ‘m nooit los in m’n zak gedragen, vanaf de 1e minuut met een hoesje erom heen, voorzien van een stevige voering. Nog nooit laten vallen of ergens tegen aan gestoten.
    Die scheurtjes zater er ineens, heb echt geen id hoe.
    Heb er een stuk of 10: hoofdtelefoon ingang, sim ingang, volume knoppen en onderzijde iphone bij de apple stekker ingang.
    Bij mij lijkt het er dus op dat de scheurtjes op plekken zitten waar gaten zitten voor knoppen of uitsparingen.

  28. voorlopig ben ik de enigste met scheuren aan de box ( Zwarte Iphone )

  29. nou ik heb mijn zwarte 3g grondig onderzocht maar geen scheurtje of krasje te bekennen…

  30. ik heb bij mijn zwarte 16gig een klein scheurtje zitten bij de ingang voor de oordopjes. Kon het eerst niet zien maarmet de tip van in het zonlicht houden zag ik het eerste scheurtje! Echt slecht!!! En dan te weten dat verzekeringen alleen reparaties doen als het functioneren van de telefoon in het geding is…. Hopelijk blijft het bij deze ene……

  31. @ Teq

    Hier nog geen last van. Wel merk ik dat de iPhone van stille modus naar volume overgaat in mijn zak. Dus als ik stap of zit dat het switchje wordt aangezet. Nog meer mensen hier last van?

  32. @Harrold

    Dit heeft niets met de verzekering te maken, dit is gewoon een fout in het fabricage proces.
    Apple heeft een fout gemaakt en apple zal heus wel met een oplossing komen. Misschien dat je het beste t-mobile ff kan bellen.

  33. Hier gelukkig ook nog geen scheurtjes ontdekt. En mochten ze er wel komen dan wacht ik wel even op een reactie van apple.
    Zal best goed komen.

  34. Nou, gezien de schaal waarop dit speelt wordt dit een terugroepaktie die Apple heel veel miljoenen gaat kosten. Net als de top-case van de witte MacBook.
    Of het nou de werking beïnvloedt of niet.

  35. en we gaan lang mogen wachten op de herselling hoor
    als iedreen hem inlevert 🙂

  36. apple zou inderdaad alle iphones terug nemen.
    Daar gaat hun winst.

  37. heb witte 16gb, en zie dat ik linksonder een barst heb 🙁

  38. @Bacillus
    Hoezo “de schaal waarop dit speelt”? Een handjevol mensen heeft misschien dit probleem, en mensen zonder probleem zullen dat minder vlug melden. Wil je zeggen dat het probleem zich ‘op grote schaal’ voordoet?
    En hoe groot is het probleem eigenlijk? Als je een barstje alleen maar ziet als je je telefoon “schuin tegen het licht houdt zodat er een spiegeling ontstaat” … pffff, zo kijk je nooit op je telefoon, want dan zie je niks (behalve barstjes). Ik zou zeggen: kijk er gewoon naar, dan zie je er geen barst van.

  39. @ rob
    het gaat om het feit dat die barstjes er niet zouden mogen zijn

  40. Ook ik heb op mijn zwarte iPhone 2 kleine barstjes ontdekt, ze lopen vanaf de chromen rand tot aan de ´stand-by knop´.
    Vanaf dag 1 heb ik hem in mijn Fabrix-case vervoerd dus daar kan het niet aan liggen.
    Ik wacht voorlopig maar even op een reactie van Apple. Het is tenslotte een gebruiksvoorwerp, maar het hoort natuurlijk niet op een product dat behoorlijk geprijsd is.

  41. slechte zaak van apple ik heb nog een iphone 1.0 en zou dit weekend een 3G kopen….. ik denk dat ik toch maar even wacht hiermee dan tot er meer duidelijk is over de 3G behuizing…. bij de 1.0 iphone die ik nu heb zit nog geen enkel krasje of barstje… dus nu twijfel ik erg want een grote innovatie is de 3G nou ook weer niet vergeleken met de 1.0

  42. @Rob:
    Als je je ogen heel fijn dichtknijpt zie je die barstjes ook niet meer hoor… :-S

  43. ik vind het schitterend dat er nu gejankt wordt over de Iphone met zijn baby/kinderziekten
    ik heb steeds geroepen dat we ons niet gek moesten laten maken door apple/T-mobile.{chanteren}
    ik stelde voor om het toestel pas een paar weken ná introductie te kopen.
    maar nee ,de meeste moesten zo nodig om 00.00u in de rij gaan staan
    wij moesten Apple/T-Mobile gewoon laten shaken.
    de prijzen en abbo’s zouden dan niet onnodig hoog zijn

  44. @Rob:@
    @@Als je je ogen heel fijn dichtknijpt zie je die barstjes ook niet meer hoor… :-S @@
    Rob,jij lijkt me ook zo eentje met een deuk aan de linkerkant van je auto
    dus stap je via de rechterkant in ha ha

  45. heeft eric helemaal gelijk in, ik ga hem ook pas kopen als alle fouten eruit zijn, helaas zijn er altijd mensen die hem vanaf minuut 1 moeten hebben. Die zien nu zelf de nadelen ervan in.

    Ontopic; Ik las dat die scheurtjes alleen in de iphones voorkomen die zijn geproduceerd in week 27 en daarvoor ( Dit kan je zien aan de laatste 2 cijfers van je serie nummer)

  46. nee, aan het 4e en 5e cijfer van het serienummer 😉

  47. Excuuus;)

  48. ggrr 27 :d

  49. mijne 22 terwijl ik hem 25 juli pas heb gekregen :s

  50. sry hoor, maar volgns my kan dit niet kloppen 🙂

  51. wat niet??

  52. Nope, geen scheurtjes… (gelukkig) nog niet 🙂

  53. serienummer ook met 27 en heb al 2beginnende scheurtjes..

    Iemand enig idee wat t-mmobile of Apple er mee gaat doen?

    Groetjes

  54. Mijn witte iPhone is van week 29 en heeft nu ook een klein scheurtje aan de bovenkant bij de koptelefoonaansluiting, en ik heb ‘m pas 6 dagen 🙁

  55. Mijn iPhone 3G 8GB zwart heeft nu ook een scheurtje van een paar millimeter boven de camera. Als het daar bij blijft prima (wel zonde), maar het moet niet erger worden!

    Net terugebeld door BelCompany. Het probleem is bekend, bij Apple en BelCompany, maar de procedure is dat het toestel ingestuurd moet worden en niet wordt omgeruild.

    Dit doordat IMEI-nummers aan contractanten van T-Mobile zijn gekoppeld. Beetje standaard verhaal, wat je ook krijgt als je een Nokia 6300 inlevert…

    Zijn advies is te wachten tot Apple met een oplossing komt.

  56. En heeft apple al een oplossing? Want ik wil deze week een 3G gaan kopen…

  57. nope, nog geen oplossing of reactie van apple..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.