Reacties voor: Zieke iPhone-medewerkers in China sturen brief naar Apple

Chinese fabrieksarbeiders voelen zich een jaar na blootstelling aan hexylhydride nog steeds ziek. Ze hebben een brief naar Apple gestuurd waarin ze compensatie en excuses vragen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 35 reacties

  1. Pff, ben echt geen blinde iPhone fanboy, maar waar slaat het op om Apple hierop aan te spreken, ze moeten bij hun werkgever zijn, wintek!! Apple geeft alleen maar een opdracht aan die fabriek om spullen te maken.
    Apple moet natuurlijk wel kijken met wat voor soort bedrijven ze in zee gaan, maar zijn zeker niet aansprakelijk lijkt me!

  2. Ik vind dat al die grote bedrijven verantwoordelijk zouden moeten zijn als ze niet VOORAF de toestand checken.Ze zijn niet gek ze WETEN verdraaid goed hoe t in die landen gaat en kiezen er toch voor t daar te laten maken

  3. hier kan je kort over zijn: Wintek wilt zijn verantwoordelijkheid niet nemen. Van Apple verwacht ik wel dat ze met een compromis komen.

  4. Misschien allemaal een Iphone cadeau?

  5. ik vind dat ze het toch bij wintek moeten zoeken en niet bij apple, deze is inmiddels overgegaan op alcohol dus vanuit hun kant is dat geregeld wintek is aansprakkelijk voor dit incident.

  6. Is best lastige materie … er is een reden dat bedrijven derden inschakelen om spullen te maken en leveren .. als je het hele productieproces constant moet monitoren kan je het bijna net zo goed zelf maken …
    Uiteraard zou Apple richtlijnen moeten geven over wat zij van hun leveranciers verwachten en dan niet alleen mbt het eindprodukt

  7. Ze hebben Wintek om medische verzorging gevraagd, maar kregen daarop geen respons. Wintek denkt dat de aanhoudende problemen te maken hebben met persoonlijke gewoontes, zoals roken en drinken.

    Hahaha… Mooi lullig 😉

  8. tja ik vind dit verantwoording van de fabriek zelf. Mijn auto-importeur kan toch ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor slechte werkomstandigheden in de fabriek aldaar. Hij moet zich bezighouden met werkomstandigheden in zijn eigen bedrijf.
    Apple is een klant van die fabriek, en geen eigenaar.

  9. Laat ze maar bewijzen dat apple wist dat dit spul gebruikt werd… Ik denk niet dat er veel gulheid vanuit apple verwacht moet worden..

  10. Apple moet zijn verantwoordelijkheid nemen.
    Het is heel makkelijk om alle schuld op de producent te pushen. Uiteindelijk kiest apple zijn eigen producenten en dus waar het product vandaan komt.

    Origineel geplaatst door peter
    Mijn auto-importeur kan toch ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor slechte werkomstandigheden in de fabriek aldaar.

    idd een auto-importeur kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de slechte werkomstandigheden, de auto-importeur heeft dan ook niet de auto’s ontworpen en laten bouwen.
    Apple kan en moet gezonde werkomstandigheden AFDWINGEN bij zijn producenten en daar gaat het juist om. Als Apple dit nalaat is het adverteren als een groen bedrijf slechts een grap en leugen.

  11. Tuurlijk was Apple hiervan op de hoogte. De enige reden dat hier voorheen niks aan gedaan is, is (hoe kan het ook anders) €€ of $$

  12. Dit is toch de schuld van de fabriek, wat heeft apple daar mee te maken?

  13. @peter: Dat is wel heel makkelijk, niet?

    En dan kun jij je weer verschuilen achter de importeur. Als je importeur weet van deze misstanden, is het zijn verantwoordelijkheid te bepalen of hij nog in zee wil gaan met deze leverancier. En kiest hij ervoor om niet maatschappelijk te ondernemen, kun jij altijd beslissen niet een auto bij deze importeur te kopen.

    Hetzelfde geldt voor Apple. Als dergelijke misstanden vaker voorkomen en er niets aan wordt gedaan, kun je je afvragen of je iPhone wel zo hip is.

    Overigens heeft Apple al lang toegegeven op de hoogte te zijn van deze misstanden en ze gaan hier actie op ondernemen.

  14. @King: Was Apple hier van op de hoogte dan? Als die fabriek dit achter de rug van Apple om doet, dan is dat toch zeker niet de schuld van Apple.

  15. Lijkt mij dat Apple die productielijnen opzet en dus eindverantwoordelijk is voor het productieproces. Als Mitsubishi van NedCar eist dat ze een bepaalde verfsoort toepassen en een jaar later een hele kluit medewerkers ziek is dan treft ook Mitsubishi blaam.

  16. Origineel geplaatst door Erik
    @King: Was Apple hier van op de hoogte dan? Als die fabriek dit achter de rug van Apple om doet, dan is dat toch zeker niet de schuld van Apple.

    Ik zal je vraag anders formuleren. Had apple dit KUNNEN weten ? Ik denk het wel, aangezien het wel vaker misging met de werkomstandigheden van productielijnen van Apple in China. (Foxconn zelfmoorden)

  17. Stierenpoep!

    Die mensen werken voor Wintek. Als Wintek de mensen niet hun salaris zou betalen, gaan ze dat toch ook niet bij Apple opeisen?

    Ik ben het er ook niet mee eens hoe de omstandigheden van die mensen is, maar dat is niet aan Apple.

  18. Opzich is de fabriek natuurlijk verantwoordelijk en Apple niet, maar aan de andere kant is Apple geen kleine klant en van sommige fabrieken is meer dan de helft van de productie bedoeld voor Apple.

  19. En dat omdat:

    1. wij alles zo goedkoop mogelijk willen hebben
    2. er nog steeds mensen in de maatschappij zijn die miljoenen verdienen over de rug van een ander

    Ik heb in mijn beroep dagelijks te maken met import uit China. Maar het zijn de lokale bedrijven daar die een slaatje slaan uit de westerse hebberigheid en gierigheid.

    Maar ja, nu de vraag: Wie was er eerst, de kip of het ei???

  20. 2010 werd Apple op de hoogte gesteld van de blootstelling. Ze eisten toen dat Wintek niet langer hexylhydride gebruikte en wijzigingen aanbracht in het ventilatiesysteem. Staat er toch duidelijk, dus in dat opzicht voldoet Appel aan de richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, ze konden voor die tijd niet optreden daar het bij hen niet bekend was, daarnaast is het een eerste verantwoordelijkheid van de eigen werkgever om hun personeel hier niet aan bloot te stellen, doen zij dit wel dan zijn zij voor de volle 100% verantwoordelijk voor de gevolgen. Tot zover het gelijk hebben of recht hebben, het gelijk of recht krijgen is weer een heel ander verhaal dit moet je daadwerkelijk als onomstotelijke gevolgschade vast kunnen laten stellen. Dat is binnen europesche wetgeving al uiterst moeilijk laat staan dat je het daar voor elkaar zal krijgen. Dan moet je nog onafhankelijke rechtspraak hebben die het economische belang niet zwaarder laat wegen dan het belang van het individu.

    Dan heb je nog het gegeven dat je een zaak moet beginnen tegen de hand die je gezin voed, waarschijnlijk de enige mogelijkheid voor jou om uberhaupt in staat te zijn wat inkomsten te verwerven. Je blijft hoe dan ook de underdog.
    Neemt niet weg dat je dit soort zaken moet blijven bestrijden, echter is het maar al te vaak zo dat je er zelf niets meer aan zal hebben daar je er zelf niet meer bent als dit vruchten af gaat werpen. Kijk in ons eigen landje maar eens naar de diverse asbestaffaires, de slachtoffers hadden in veel gevallen hun aardse bestaan al ingeruild voordat het gelijk was behaald.

  21. Zometeen krijg ik ook een brief binnenkort. Of ik Apple wil dwingen om beter salaris voor personeel….

  22. Apple kan alleen aansprakelijk worden gehouden als het aannemelijk is dat zij hiervan op de hoogte moesten zijn.

  23. Natuurlijk kan naast Wintek ook Apple hiervoor als verantwoordelijke worden gezien.
    Dat mensen zelfs zo ver gaan in het fanboy-gedrag dat ze weigeren in te zien dat een deel van de schuld bij Apple ligt.

  24. En dan nog maar te beginnen bij de verantwoordelijkheid van de werknemers zelf… Niemand dwingt ze voor Wintek te werken… Anders nemen ze toch ontslag?

  25. nouu… je moet als klant bij een fabriek toch wel weten of het wel allemaal zo veilig is… anders moet je gewoon naar een ander toestappen.

    ik hoop voor hun dat het allemaal goedkomt met de gezondheid

  26. Origineel geplaatst door Julio
    En dan nog maar te beginnen bij de verantwoordelijkheid van de werknemers zelf… Niemand dwingt ze voor Wintek te werken… Anders nemen ze toch ontslag?

    Die medewerkers zijn heel arm waar wou je dan werken?

  27. Als Apple zijn producten in Duitsland zou laten maken, dan koopt niemand meer een Apple product want dan is het eenvoudigweg niet meer te betalen……

  28. @Robin Ja sorry hoor, maar wat heeft fanboy gedrag hiermee te maken? Apple geeft een opdracht aan een bedrijf, en dat bedrijf moet zelf op zijnwerknemers letten. Ja, Apple kan een andere leverancier kiezen, maar dan vragen ze dat maar in de brief, niet of ze Wintek kunnen dwingen hun beleid aan te passen, daar gaat Appl e namelijk niet over. Kortom, Apple heeft hier geen SCHULD aan. En wat @John al zei, als het zo gaat kan ik straks ook een brief verwachten: of ik alsjeblieft Apple kan dwingen, Winktek te dwingen hun beleid aan te passen. Kheb toch dezelfde soort relatie? Apple levert mij en ik ben hun klant, net zoals Wintek apple levert en Apple in dat geval de klant is.

    Nu is het niet zo dat ik het niet erg vind voor deze mensen, en ik hoop ook dat het goed met ze komt, maar om een klant van het bedrijf aan te roepen? Apple kan druk uit oefenen uiteraard, maar het is niet veel anders als dat de kassiëre van de Appie mij aanspreekt op de manier waarop haar baas haar behandelt. Nogmaals, geen fanboy gedrag, maar als je het puur objectief bekijkt dan zie je dat Apple hier geen directe schuld aan heeft.

  29. Juridisch gezien hebben zij geen schuld hier. Maatschappelijk gezien dragen zij een verantwoording, dit wordt nog eens benadrukt doordat zij zichzelf profileren als “Groen en maatschappelijk verantwoord” bedrijf.

    En Appelflapje, inderdaad wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden. Waarom? Omdat wij hier niet van op de hoogte waren. Maatschappelijk verantwoorde consumenten die dus in de marketing van Apple als “Groen en verantwoord” bedrijf hebben geloofd zijn dus bedrogen.

    Heeft Apple dus geen schuld?

  30. @Julio: zo makkelijk is het niet om daar een andere baan te vinden. En ze wisten zelf waarschijnlijk ook niet eens dat ze daaraan blootgesteld waren.

  31. Ik ben van mening dat Apple inderdaad geen schuld heeft, Apple profileert zich namelijk inderdaad als Groen en Maatschappelijk verantwoord. Daarom zie je ook dat Apple wel degelijk wat gedaan heeft nadat ze dit te weten zijn gekomen: “Ze eisten toen dat Wintek niet langer hexylhydride gebruikte en wijzigingen aanbracht in het ventilatiesysteem.” Kortom, Apple heeft zijn maatschappelijke rol ook vervuld.
    Heeft Apple dus schuld nu? Nee, niet juridisch zoals al werd gezegd, en ook niet maatschappelijk aangezien zij hun rol, die zij zo aanprijzen, gewoon hebben vervuld.

    En een vraagje dan, als dit soort incidenten tegelijkertijd naar buiten worden gebracht naar de consumenten als naar het bedrijf, en de consument blijft kopen, is deze dan wel schuldig. Deze weet het tenslotte dan, of is dit te zwaar?

  32. Origineel geplaatst door Appleflapje
    En een vraagje dan, als dit soort incidenten tegelijkertijd naar buiten worden gebracht naar de consumenten als naar het bedrijf, en de consument blijft kopen, is deze dan wel schuldig. Deze weet het tenslotte dan, of is dit te zwaar?

    Naar mijn mening kun je de consument verwijten van het feit dat zij indirect het wanbeleid in de desbetrefende fabriek steunen.

    De apple producten zijn geen eerste levensbehoeftes, we hebben allen immers de keus om te kiezen voor producten die wel eerlijk worden gemaakt.

    De realiteit is echter dat we met z’n allen een oogje toeknijpen. Daar doe ik zelf ook aan mee. Hypocriet? Ja, maar hoort dat helaas niet bij ons welvarende maatschappij?

  33. Toen PUBLIEKELIJK bekend werd dat Shell vuile handen had in Afrika werden maatregelen getroffen.
    Toen PUBLIEKELIJK bekend werd dat Apple wist van het gebruik van n-Hexane werden maatregelen geëist van Wintek.
    IMO weet Apple precies wat er speelt. Het is immers hun halffabrikaat.
    Niet verkeerd om de doktersrekening te betalen van die 2 werknemers.
    Wellicht doet een dinertje bij Obama wonderen …..

  34. Origineel geplaatst door Daejji
    Pff, ben echt geen blinde iPhone fanboy, maar waar slaat het op om Apple hierop aan te spreken, ze moeten bij hun werkgever zijn, wintek!! Apple geeft alleen maar een opdracht aan die fabriek om spullen te maken.Apple moet natuurlijk wel kijken met wat voor soort bedrijven ze in zee gaan, maar zijn zeker niet aansprakelijk lijkt me!

    Niet helemaal mee eens Apple geeft aan dat alles groen gemaakt word en is dus verantwoordelijk welke bedrijven ze daarvoor inhuren en er bovenop zitten. Maar wat betreft de doktersrekening die is niet voor Apple, maar Wintek als je het mij vraagt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.