Reacties voor: Zestig procent van ‘doorsnee Nederlanders’ vindt Galaxy teveel op iPhone lijken

Uit een poll van NU blijkt dat 60 procent van de deelnemers vindt dat de Galaxy S en Galaxy Tab teveel op de iPhone en iPad lijken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 40 reacties

  1. Ok.. ik vind dat ook alle melkverpakkingen op elkaar lijken..
    en auto’s en huizen en fietsen…

  2. De galaxy s lijkt veel op de iphone 3g(s) en niet op de iphone 4. De geplaatste foto bevestigt het nieuwsbericht dan ook niet echt.

  3. Drogers, tv’s.. En magnetrons! Die lijken allemaal op elkaar!

    Maar eerlijk: hoe steekt die vragenlijst in elkaar? Hoe zijn de vragen geformuleerd? Wat zijn de antwoordmogelijkheden? Met een ‘onderzoek’ of ‘poll’ kun je de mening van de ‘doorsnee nederlander’ verkeerd afschilderen he, je geeft immers maar beperkte antwoordmogelijkheden en je weet niet wat er achter zit. Er wordt bijvoorbeeld niet gesproken over of de 22.000 ‘doorsnee nederlanders’ vinden dat samsung zijn pad niet meer mag verkopen. (apple gelijl geven is wat anders)

  4. Die foto klopt ook gewoon niet. De Galaxy S is groter dan de iPhone …

  5. Ik vind ze helemaal niet op elkaar lijken. Bij de Samsung zie je echt veel meer bloemen dan bij de iPhone, die heeft maar één lullig zonnebloempje.

  6. Het is gewoon een feit dat Samsung heel erg goed naar Apple heeft gekeken bij het ontwerp van de Galaxy producten.

  7. @Guido: Zie link in het artikel, poll staat in de rechterbalk:

    Apple vindt de Galaxy S te veel lijken op de iPhone (foto) en de Galaxy Tab te veel op de iPad (foto).
    Bent u het daarmee eens?
    60%
    Ja, voor beide apparaten
    9%
    Ja, voor Galaxy S
    7%
    Ja, voor Galaxy Tab
    23%
    Nee
    Totaal aantal stemmen: 22253

  8. Als Apple zich wil onderscheiden van Samsung moet ze niet al die Samsung onderdelen in de iPhone stoppen.

  9. Wil Apple zich onderscheiden van Samsung dan moet ze niet al die Samsung onderdelen in de iPhone stoppen.

  10. Keep your friends close, but your enemy closer……

    Alle telefoons lijken op elkaar, Appel moet lekker z’n bekkie houden, Einzelgangers!!

  11. `In Nederland zal de Galaxy Tab 10.1 gewoon op de markt verschijnen

    Verbaast mij niets. Als je ergens je rechten niet kan halen dan is dat wel in NL.

  12. Serieus, alle telefoons lijken op elkaar. En dat kan ook bijna niet anders, want ze moeten allemaal niet te groot zijn, maar wel dezelfde functies hebben.

  13. Van de week vroeg iemand wat voor HTC ik had, heb een iPhone :S

  14. Zoals andere aangeven, interessante vraag is: wanneer is het een kopie, wanneer is het geïnspireerd op of wanneer valt het binnen de bandbreedte van een product categorie.

    Zoals gezegd, alle laptops, computers, tandenborstels, … lijken op elkaar.

    Unilever heeft ook al vaker dit soort zaken gevoerd. Met wisselend succes. Zeker in de levensmiddelen industrie zijn product categoriën heel dominant. Alle karnemelk is rood en alle half volle melk licht blauw.

    Is dat hier ook aan de hand of is het een kopie? Ik zou het zo niet durven zeggen.

  15. Origineel geplaatst door Vosjuh de Eerstuh
    Ok.. ik vind dat ook alle melkverpakkingen op elkaar lijken.. en auto’s en huizen en fietsen…

    Maar het scheelt dat er geen patenten op “de fiets” “het melkpak” en “het huis” zitten…

  16. De Samsung lijkt er op ja. Maar ‘teveel’? Wanneer wordt het ‘te veel’? Lijkt me multi interpretabel.

    Ik heb trouwens een patent op de WC rol, maar geen advocaat durft het aan.

  17. Als je zegt dat alle telefoons op elkaar lijken dan ben je echt een boer. Dan neem je zeker ook vaak de verkeerde telefoon mee omdat ze toch allemaal op elkaar lijken…

  18. Oké en nu de vraag waar het allemaal om draait: hoeveel % van de mensen die de poll hebben ingevuld heeft zelf een iPhone/iets van Apple, en hoeveel % heeft een Galaxy S/Galaxy Tab? -.-

  19. Origineel geplaatst door Fixxxx
    De Samsung lijkt er op ja. Maar ‘teveel’? Wanneer wordt het ‘te veel’? Lijkt me multi interpretabel.Ik heb trouwens een patent op de WC rol, maar geen advocaat durft het aan.

    Tuurlijk niet, die weet dat je toch verliest op basis van “prior art”… 😉

  20. Voordat Apple mee ging doen, zagen Samsungs er toch heel anders uit, slider was toen het codewoord, ook de homescreens waren totaal anders, wat heeft Apple overgenomen van Nokia en Samsung???

  21. Is het nou zo moeilijk te geloven dat Apple strategisch goed bezig is geweest om overal een patent op te zetten. Samsung verdient aan de inspiratie van Apple (dat is feit en waarschijnlijk volgens vele wel ok) en Apple vraagt daar geld (of iets anders) voor. Waarom is dit voor vele een probleem?

  22. Het wordt tijd dat patenten in de telefoon/electronica industrie worden afgeschaft. Zie ted.com.

  23. @Oxigel: Gaat het hier wel om patentinbreuk? In het artikel wordt gezegd dat Apple roept dat sprake is van een “slaafse kopie”. Slaafse nabootsing (dát is de juridische term) speelt alleen als het product niet beschermd wordt door het merken- of octrooirecht. Zo gauw is er trouwens geen sprake van slaafse nabootsing. Volgens de Hoge Raad (NJ 1954, 90):
    “Aangezien het over het algemeen aan een ieder moet vrijstaan om aan zijn industriële producten een zo groot mogelijke deugdelijkheid en bruikbaarheid te geven, is het niet verboden om voor dat doel, ten eigen voordele en mogelijk tot nadeel van een concurrent, van in diens producten geopenbaarde resultaten van inspannig, inzicht of kennis gebruik te malen, tenzij daardoor inbreuk wordt gemaakt op een octrooi of auteursrechten. Dit is zelfs dan toegestaan als die ander daardoor nadeel ondervindt en bij het publiek tussen de eigen producten en de producten van de ander verwarring kan ontstaan.

    Nabootsing is alleen dan niet geoorloofd indien men zonder aan de deugdelijkheid en bruikbaarheid afbreuk te doen op bepaalde punten evengoed een andere weg in had kunnen slaan en men door dit na te laten verwarring sticht.”

    M.a.w.: waarop is de claim van Apple gebaseerd en welke feiten en omstandigheden legt ze daaraan ten grondslag? Het zou ook om auteursrechtinbreuk kunnen gaan, lijkt me.
    Kortom: het zou goed zijn als mensen eerst de feiten kennen voordat ze vanuit een blinde liefde voor een fabrikant meningen gaan verkondigen.

  24. Voor de mensen die zeggen dat hij alleen op de 3g lijkt, het gaat niet alleen om het model ook om de layout van de icoontjes.

  25. @LightPhoenix: Waarom klaagt Apple dan niet LG aan? Aangezien het thema van Samsung heel erg overeenkomt met het thema van LG.

    Door al die homescreens van Android zelf, lijkt de Galaxy S al helemaal niet op een iPhone. Maar goed, dat is dan mijn mening.

  26. Natuurlijk gaan dingen als dit -touchscreen smartphones en tablets- al heel snel op elkaar lijken. Er is maar een beperkte hoeveelheid variatie die je toe kunt passen..

    Dat gezegd hebbende, valt het moeilijk te ontkennen dat Samsung erg zijn best doen zijn producten op die van Apple te laten lijken, en zo voor verwarring bij de consument te zorgen: de Galaxy S lijkt sprekend op de iPhone 3GS, de voorkant van de Galaxy S2 is een directe kopie van de iPhone 4, en de Galaxy Tab 10.1 ziet eruit als een iPad 2 zonder homeknop. Tel daarbij de Touchwiz-interface op, waarbij elk icoon een slechte kopie van de iOS-icoontjes is, en het is een beetje te opzichtig om nog te doen alsof je neus bloedt. Het is zelfs zo erg, dat verkopers bij de Galaxy S zeiden dat het “eigenlijk hetzelfde” was als een iPhone, “maar dan goedkoper”. Dat is precies waar Samsung naar streeft.

    Waarom kunnen fabrikanten als HTC, Motorola, LG, etc. wel producten maken die net genoeg van de iPhones/iPads verschillen om een eigen uiterlijk te hebben, maar Samsung niet? En waarom gaan ze lopen janken als ze op hun gejat gewezen worden?

  27. Origineel geplaatst door hoi
    Van de week vroeg iemand wat voor HTC ik had, heb een iPhone :S

    Dan weet die kerel gewoon niet waar ie het over heeft!

  28. Waar het feitelijk op neerkomt is: als mensen het verschil niet zien, en dat blijken er een hoop te zijn, nemen ze het goedkoopste en dat is nu net wat Apple niet wil!

    It’s just that simple!

  29. En dan komt er een nieuwe iPhone met knopjes naast de home button en dan wordt er gezegd dat Samsung niet moet zeuren….
    Ik vind alle autobanden ook op elkaar lijken.

  30. Apple werd aanvankelijk uitgelachen door zijn concurrenten
    – omdat er geen toetsenbord op de iPhone zat
    – omdat hij te groot zou zijn
    – omdat de voorkant helemaal van glas is
    – etc etc.

    Apple heeft met iPhone dus een gi-gan-tisch risico genomen dat niemand ook maar in zijn hoofd haalde om te nemen.

    Ik vind dat Apple dus alle recht heeft om dit soort aspecten van de iPhone te beschermen, en dat is in de praktijk niet zo gemakkelijk, want hoe bescherm je het feit dat er geen toetsenbord op je telefoon zit, dat je zo veel glas gebruikt en dat hij zo groot is?

    Precies: door de uitvindingen te beschermen die het toestel toch aantrekkelijk maken én door het globale uiterlijk van je telefoon als onderscheidende eigenschap van je merk te beschermen.

  31. Origineel geplaatst door Gert
    Apple werd aanvankelijk uitgelachen door zijn concurrenten
    – omdat er geen toetsenbord op de iPhone zat
    – omdat hij te groot zou zijn
    – omdat de voorkant helemaal van glas is
    – etc etc.

    Noem dan ook even de Etc. Etc.?
    Qtek (HTC) had allang toestellen zonder toetsenbord.
    – Waren ook net zo graat als iPhone nu is.

    Die glazen voorkant is leuk dat klopt.

    Qtek was al jaren aan het expirementeren met touch screen. Tot dat een Duits bedrijf een multitouch uitbracht kon er gewoon niet meer. Als je roept dat Apple hey IOS zwaar heeft verbeterd (jammer van iTunes) dan ga ik met je mee.

  32. Ik blijf het toch schrijnend vinden, hoezeer een bedrijf dat zijn bestaansrecht ontleent aan het copiëren en grofweg jatten van vindingen van anderen (Xerox GUI and the mouse anyone???), anderen daarvoort schaamteloos durven aan te klagen.
    Wie het ‘t eerst vermemd, heeft ‘t zelf onder ‘t hemd…

  33. Nog wat laatste nieuws over dit onderwerp.

  34. Nokia N9 gezien? Lijkt verdacht veel op een Samsung Galaxy SII! Dussss…

  35. Origineel geplaatst door Beloved
    Het wordt tijd dat patenten in de telefoon/electronica industrie worden afgeschaft. Zie ted.com.

    Dan heeft niemand meer zin om te ontwikkelen. Dat komt de innovatie ook niet echt ten goede. Wat wel handig zou zijn is dat het (amerikaanse) patent systeem op de schop gaat en dat dingen als een muisklik of een stuiterend icoon niet meer te patenteren zijn.

  36. Origineel geplaatst door Nejra
    Ik blijf het toch schrijnend vinden, hoezeer een bedrijf dat zijn bestaansrecht ontleent aan het copiëren en grofweg jatten van vindingen van anderen (Xerox GUI and the mouse anyone???), anderen daarvoort schaamteloos durven aan te klagen. Wie het ‘t eerst vermemd, heeft ‘t zelf onder ‘t hemd…

    Niks jatten, Xerox heeft Apple zelfs een kijkje in hun keuken gegund in ruil voor Apple aandelen.

    Alhoewel ik deze hele Apple vs. Samsung zaak erg flauw begin te vinden, ben ik wel van mening dat Apple een aantal zaken weliswaar misschien niet technisch utgevonden heeft, maar wel functioneel en commercieel. Voorbeelden:
    – Capacitieve touchscreens
    – Multitouch
    – Qwerty-touchtoetsenborden met autocorrectie
    – Ãœberhaupt een smartphone GUI die je geheel zonder stylus kan bedienen
    – Gebruik van een accelerometer om de GUI te kantelen
    – Gebruik van een proximitysensor om beeld en touchscreen automatisch uit te schakelen.

    Apple heeft een combinatie van deze technieken op zodanig revolutionaire wijze ingezet dat de iPhone (en daarna de iPad) een boegbeeld is geworden van deze nieuwe generatie apparaten, mede door het unieke strakke design. Samsung probeert hier een graantje van mee te pikken door op zijn minst een significant deel van deze features en het design na te bootsen, alleen dan tegen lagere prijs.

  37. Ach de advocaten van beide kemphanen zal je niet horen klagen. It’s all in the game…

  38. weet je wat ik zo jammer vindt?
    Dat door al de kosten van deze kwestie de iphone alleen maar duurder wordt.
    Ga wat nuttigs doen apple en sta achter je product de mensen die een iphone willen, kopen hem toch wel en het zou fijn zijn als die zo goedkoop als mogelijk wordt dat gaat op deze manier niet lukken.

  39. Ik ook.. Abnormaal dat dit wordt toegelaten.. M’n moeder vindt dat het ook een positieve kant heeft maar ik denk dat er maar 1 iPhone♥ mag zijn. =]

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.