Reacties voor: Zelf roamingaanbieder kiezen: hoe werkt dat?

Vanaf 1 juli 2014 kun je zelf je roamingaanbieder kiezen of een losse roamingbundel aanschaffen. iCulture legt uit hoe het werkt.
Lees het complete artikel → Zelf roamingaanbieder kiezen: hoe werkt dat?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. APN instellingen veranderen in iOS 7.1.x gaat moeilijk worden als men een abonnement heeft bij een gecertificeerde provider. Die mogelijkheid is er niet meer (in de recente carrier bundles).

  2. Let op! Er is nog geen enkele partij op de markt als ARP. Je kunt geen single IMSI contract afsluiten bij bv T-Mobile zoals het artikel wel suggereert. Als je de T-Mobile winkel in loopt als Vodafone klant dan kan men enkel een compleet abonnement aanbieden en niet enkel roaming via je Vodafone SIM… LBO is minder zicht op maar ook daar is nog geen activiteit geconstateerd.

  3. Origineel geplaatst door Ralph
    Let op! Er is nog geen enkele partij op de markt als ARP. Je kunt geen single IMSI contract afsluiten bij bv T-Mobile zoals het artikel wel suggereert.

    Het artikel suggereert nergens dat het al kan. In het artikel geef ik juist aan, dat er nog geen concrete aanbiedingen/bundels zijn die je kunt afsluiten. Het stappenplan hierboven laat zien hoe T-Mobile het proces heeft ingericht en hoe het straks gaat werken. Maar je kunt het natuurlijk pas doen, als er daadwerkelijk bundels zijn aangekondigd.

  4. Ik woon in Belgie, maar werk in Nederland. M’n provider is Mobile Vikings. Nu zou ik dus zakelijk in Nederland een abonnement kunnen afsluiten voor de data/sms/belminuten die ik in Nederland verbruik en toch m’n Belgische nummer kunnen behouden? Of zie ik dit verkeerd?

  5. Origineel geplaatst door Jonas
    Ik woon in Belgie, maar werk in Nederland. M’n provider is Mobile Vikings. Nu zou ik dus zakelijk in Nederland een abonnement kunnen afsluiten voor de data/sms/belminuten die ik in Nederland verbruik en toch m’n Belgische nummer kunnen behouden? Of zie ik dit verkeerd?

    Ja, dat kan straks. Moet je nog wel even wachten tot de Nederlandse alternatieve roamingbundels zijn aangekondigd.

  6. Het is mij volledig onduidelijk hoe ik nu praktisch een data bundel koop. Er staan in dit artikel nergens links naar sites waar ik een data bundel kan kopen. Ik ga dit weekend naar Belgie. Waar koop ik dan nu een data bundel? En hoe voeg ik die dan toe in My Vodafone? Het zou mij verder verbazen als de altijd haperende My Vodafone site dan ineens een aangekochte buitenland bundel toont.

  7. Origineel geplaatst door Jeroen
    Het is mij volledig onduidelijk hoe ik nu praktisch een data bundel koop. Er staan in dit artikel nergens links naar sites waar ik een data bundel kan kopen.

    Klopt, die bundels zijn nog niet aangekondigd. Je kunt ze dus ook niet vinden op de sites van de telecomproviders. Als je trouwens naar België gaat, is het wel slim om gewoon een simkaartje van Mobile Vikings aan te schaffen. Heb ik ook gedaan.

  8. @Gonny van der Zwaag: Dank voor je reactie. Ik ben heel benieuwd wanneer de providers hier op in springen en het praktisch en makkelijk haalbaar maken om die bundels aan te schaffen. Overigens zit ik zelf bij Vodafone en zou ik het handiger vinden als je daar rechtstreeks aantrekkelijke bundels voor een bepaald land of eu kan kopen. De XL bundel die op 7 juli ingaat is een stap in de goede richting, maar ook nog niet echt op maat gesneden.

  9. @Jeroen: Providers gaan hier niet op inspringen. Ze zijn er wel klaar voor om het mogelijk te maken per 1 juli, dat moet volgens deze EU regulering. Volgend jaar gaan de roaming tarieven verplicht omlaag dus waarom investeren in een oplossing die je niet kunt terug verdienen? Deze regulering moest marktwerking stimuleren en is iets anders dan tarieven verlagen.

  10. Als ik het goed begrijp is er concreet gezien behalve een verplichte tariefwijziging per 1 juli dus (nog) helemaal niets veranderd? De providers moeten volgens de wet dus nu alleen toestaan dat een klant een andere provider kan kiezen om te roamen. Dan doen ze dus ook, echter biedt geen enkele provider dit aan, dus in de praktijk is het niet mogelijk om een andere provider te kiezen om te roamen (op dit moment)? Slim van de providers, ik begrijp dat ze geen haast maken om dit soort pakketen aan te bieden..

    Is mijn interpretatie van de huidige situatie correct?

    EDIT: @Gonny, ik zit in dezelfde situatie met mijn Simyo provider..

  11. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Jeroen: Graag gedaan. Ik zit ook te popelen. Ik heb een abonnement van Simyo, dat in Nederland heel goedkoop is maar zodra je over de grens gaat betaal je belachelijk veel. Ik zou dolgraag een XL-bundel of dagbundel bij een andere provider afsluiten.

    Hoe zit her bij Robinmobile? Zit zelf bij robin mobile.

  12. Feit dat er nog geen aanbiedingen/producten zijn komt bij mij over dat er een bureaucratisch spelletje gespeeld is bij de providers. Vanuit de EU moeten de providers het wel ondersteunen maar vermelden ze niets over het zelf praktisch aanbieden.

    Doordat de providers er geen product/aanbieding voor hebben houden ze elkaar de hand boven het hoofd. Immers als geen van de providers binnen de EU een product/aanbieding ervoor heeft dan kan er ook niemand gebruik van maken. Hierdoor blijven de providers nog verdienen van de dure roaming tarieven zoals we die kennen. Let wel roaming is de cash cow van een Provider, hierop maken ze soms wel 90% marge. De providers geven zich niet zo snel gewonnen op dit gebied vrees ik, en ook in juli 2015 zal er nog wel een konijn uit de hoge hoed komen.

    Een goedkope oplossing voor dit moment is een T-mobile prepaid sim-kaart. Die koop je voor euro 10,-. Eventueel heb je daar een Roaming pas voor euro 14,99 met 250 MB voor de EU (linkje ).

    Een sim-kaart in het buitenland lokaal kopen kan natuurlijk ook, dit is veruit de voordeligste optie echter vergt dit wel wat voorbereiding. Je hebt een simlock-vrij toestel nodig (Bijvoorbeeld midi hotspot Huawei E5330). En een lokale sim-kaart. Het is aan te raden om voor vertrek de APN instellingen van dat land op te zoeken (Eventueel hier te vinden:Linkje ). En een paspoort of ID kaart mee te nemen naar de lokale winkel, hier willen ze nog wel eens een kopie van maken.
    (Red.) Reclamelink verwijderd.

  13. Bij ‘In welke landen geldt het ?’ staat ook Sint Maarten. Lijkt me zeer sterk omdat Sint Maarten geen EU is (evenmin als de twee andere Caribische eiland-landen). Misschien dat het Franse deel Saint Martin wordt bedoeld (dat eigenlijk onderdeel vormt van Goudaloupe, dus dat kan wel kloppen).

  14. Hier ben ik bij Simyo, maar als ik in Engeland ben verander ik van simkaart. Ook mijn kinderen die in het buitenland zijn hebben twee nummers. Dat is nog steeds het meest voordelig.

  15. @Gijs: Sint Maarten hoort bij het Koninkrijk Der Nederlanden, dus hoort het (in principe) bij de Europese Unie. Het hoort niet helemaal bij de EU, maar dat is te lang om uit te leggen. Meer info

  16. Ik gebruik mooi weer een Travel en Surf pas van T-mobile. Werkt perfect en je weet precies waar je aan toe bent.

  17. Origineel geplaatst door Gijs
    Misschien dat het Franse deel Saint Martin wordt bedoeld

    Je hebt gelijk: ik had dat Saint Martin vertaald naar Sint Maarten, maar me niet gerealiseerd dat die Franse naam met opzet was gedaan, om aan te geven dat het om het Franse deel gaat. Ik verander weer terug naar Saint Martin 🙂

  18. Ik heb voor data op vakantie een MIFI met prepaid datasim. In het buitenland is een1GB data 10 euro. Geen gedoe met apps enzo.

  19. Deze zomer nog even Oostenrijk met 10gb voor 10€.
    Daar lukt T-Mobile AT het wel

  20. Bij LBO wordt als voordeel gegeven dat het voor spraak, SMS en data is. Klopt niet. LBO is alleen voor data. Bij de nadelen van LBO staat dit wel goed.
    (Red.) Dank. Nu aangepast.

  21. @Jeroen: Graag gedaan. Ik zit ook te popelen. Ik heb een abonnement van Simyo, dat in Nederland heel goedkoop is maar zodra je over de grens gaat betaal je belachelijk veel. Ik zou dolgraag een XL-bundel of dagbundel bij een andere provider afsluiten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.