Zeit Online lanceert website geoptimaliseerd voor iPad

De Duitse krant heeft in samenwerking met de ontwerpers van Information Architects (iA Writer) een nieuwe website gelanceerd die volledig geoptimaliseerd is voor de iPad.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Die ZeitDe Duitse krant Die Zeit (Zeit Online) heeft in samenwerking met Information Architects (bekend van de de iA Writer-applicatie voor de iPad) een website ontwikkeld die volledig geoptimaliseerd is voor tablets, zoals de iPad. Waar veel media tegenwoordig kiezen voor een eigen applicatie, heeft Zeit Online gekozen voor een geheel vernieuwde website, die gewoon in elke browser werkt. Volgens Information Architects (iA), dat zelf ook aan twee iPad nieuwsapps werkt, is het ontwikkelen van een op HTML gebaseerde nieuwsapp namelijk veel sneller en goedkoper en bovendien geeft het meer redactionele en technische controle over de content.

De website zelf werkt eigenlijk ook zoals een losse applicatie. Het is mogelijk om foto’s en video’s te bekijken, net als bij een losse applicatie of de desktop. De website bevat grote foto’s en grote lettertypes, die goed te lezen zijn op de iPad. Volgens de krant was dat een van de grote problemen toen men afgelopen zomer de bestaande website op Apple’s nieuwe product uittestte. Aanvankelijk zag het er goed uit, maar na een aantal uren intensief testen werd duidelijk dat websites die ontworpen zijn voor navigatie met de muis simpelweg niet geschikt zijn voor aanraakgevoelige schermen en navigatie met je vinger.

Volgens hoofdredacteur Wolfgang Blau zijn de mogelijkheden van de iPad als apparaat om mee te browsen of te surfen de eerste maanden na de lancering een beetje in de vergetelheid geraakt, door de ‘app-euforie’, zoals hij het noemt. Hij meent dat er veel verschillende soorten iPad-gebruikers zijn: gebruikers die apps prefereren en gebruikers die de iPad gebruiken om mee op het internet te surfen en alleen apps willen voor zaken die niet met de browser kunnen.

Blau maakt wel een duidelijk onderscheid tussen betaalde en gratis content. De geoptimaliseerde website is gratis toegankelijk voor iPad-gebruikers, maar de digitale editie van Die Zeit is alleen beschikbaar binnen de betaalde applicatie voor de iPad en de iPhone of de sectie met betaalde content op de website. Volgens Blau versterken de gratis website en de betaalde applicaties elkaar. Zo kan men vanuit de app doorlinken naar gratis content op de website. Andersom bezoeken meer mensen de site, die weer doorverwezen kunnen worden naar de betaalde apps.

Dit is overigens niet het eindstation voor Zeit Online. De website is nu eerst geoptimaliseerd voor de iPad, maar geoptimaliseerde versies voor andere apparaten, zoals de Galaxy Tab van Samsung en andere Android-tablets, volgen ook naarmate deze een groter marktaandeel krijgen.

Via: Information Architects

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 1:31
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen html5, ipad, webapp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.