Reacties voor: Zal de 3G iPhone echt veel sneller zijn?

Is de iPhone 3G straks wel zo snel als de meeste mensen denken? In dit uitgebreide artikel leggen we alles uit over bandbreedte en latency en de invloed hiervan op de internetsnelheid van de iPhone.
Lees het complete artikel → Zal de 3G iPhone echt veel sneller zijn?
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 32 reacties

  1. ben benieuwd naar de 3G versie.

  2. Disaf***ingpointed!!!

  3. Dit lijkt me een betere vergelijking. Daar is wel degelijk een verbetering zichtbaar.

    http://www.youtube.com/watch?v=hv76NCQDyE8

  4. @Peerke: Dat is zeer zeker geen betere vergelijking, er wordt gebruik gemaakt van WiFi doormiddel van een iMac en een Huawei HSDPA modem.

  5. En daar komen jullie nu pas mee.

    Nee, even serieus: De latency speelt ook een grote rol maar als ik hier een film aan het downloaden ben en tegelijkertijd met mijn iPod Touch een pagina probeer binnen te halen, kost het aanzienlijk veel meer tijd dan wanneer ik niets download. In the end, een site bestaat nou eenmaal uit een aantal kilobytes, die je allemaal moet binnenhalen…

  6. Dit bericht klopt niet. De gebruikte technische termen zijn misbegrepen door de auteur.

  7. Als apple goede EDGE/GPRS hardware gebruikt en op die manier UMTS/EDVO/ASDPA bij kan houden met hooguit 5 seconden verschil voor of nadeel dan ben ik er benieuwd hoe de iphone straks is met de 3G technologie waar apple de zelfde strenge eisen aan heeft gesteld als aan de 2,5 G versie chipsets.

    Wie weet is de iphone dan wel sneller dan alle andere 3G toestellen.
    Dream on hoor ik al zeggen maar je weet nooit.

    zouden er in die exclusieve deals die apple maakt met providers ook aanpassingen itten in de manier waarop de iphone van het netwerk gebruik maken kan. Ik begreep dat apple hardware plaatst bij de providers voor service en diensen die bij de abbo’s horen. Wie weet tweaken ze dan ook wel de EDGE ontvangst en doorvoer naar de gebruiker. Ik weet niet hoever die onderhandelingen gaan

  8. Ja, ik heb het er ook moeilijk mee Kees 😉 maar stel dat je gelijk zou hebben, het filmpje zegt al genoeg mits dat wel een goede vergelijking zou zijn.

  9. Naar mijn mening klopt dit artikel wel degelijk er wordt gesproken over HTTP verkeer.

  10. Laatst was op BBC een programma dat tot dezelfde conclusies kwam.

  11. Dit artikel klopt wel. Indien we gaan spreken over downloads van bijv installer of the apple appstore, dan zal 3G wel degelijk een verschil maken.

  12. eindstand

    2,5G 3G 4 of WTF G het zijn allemaal mooie termen om ons gek te krijgen een nieuwe telefoon te kopen.

    Gelukkig kan apple de iphone op meerdere manieren laten innoveren
    en bieden ze alternatieven.

    Gebrek aan GPS is opgeloste via locate me
    (werkt minder nauwkeurig maar je hebt in ieder geval iets)

    Gebrek aan 3G of sneller opgelost via wifi
    (wifi is altijd sneller dan de snelst mogelijke G3 verbinding het moet alleen wel in de buurt zijn. maar in USA is het geloof ik vrijwel overal en open in de andere iphone landen zit het bij je iphone abbo)

    Gebrek aan zakelijke integratie en games opgelost door firmware

    ach jullie kennen het… :d

  13. Uhm, ik heb toch liever een GPS-chip… LocateMe denkt dat ik in een dorp/stad verderop zit!
    3G, tsja, wat maakt het uit… Mooi meegenomen . Die latency komt er misschien ook nog wel.
    Ik hoop vooral dat er nou een GPS-chip inkomt, anders hoef ik die nieuwe waarschijnlijk ook niet…

  14. Allereerst is het filmpje nietszeggend!
    Er wordt een Palm internetbrowser met Safari vergeleken. Daarnaast 2 verschillende telefoons.

    Is het niet zo dat de ene browser gewoon veel sneller is dan de andere? Safari is daarin vergeleken een hele snelle. Dat merk ik ook met mijn eigen iPhone.
    En de processoren van beide telefoons zijn ook vast niet hetzelfde..

    Daarnaast vind ik het artikel zelf heel precies geschreven. Met andere woorden: ik geloof het allemaal wel maar in praktijk is UMTS gewoon een stuk sneller dan GPRS.
    Als ik bijvoordbeeld een 3G sim in mijn UMTS modem steek gaat het internet op mijn laptop toch echt een stuk sneller wanneer ik de snelheid op dezelfde modem op GPRS instel.

    Ben er daarom wel van overtuigd dat het internetten op een 3G iPhone aanmerkelijk sneller zal gaan dan op een huidig model.

    En HSDPA, versta je dat ook onder 3G? Want eigenlijk is dat 3,5G en toch wel heel, HEEL erg snel! Of is er al bekend dat de nieuwe iPhone dat niet krijgt?

  15. tsja, dat wordt toch echt allemaal afwachten… er is nog helemaal niks dat vaststaat!
    (nouja, wel heel wat, touchscreen enzo, maar dat bedoel ik niet 😛 )

  16. Je ziet hier wel heel goed het verschil tussen browsers. Wat een bagger op die Sprint zeg!

  17. 3g is sneller bij grote hoeveelheden data, browsen is zoals hier beschreven een ander verhaal.

  18. nou je kunt zeggen wat je wilt maar ik heb een tijdje geleden een Nokia gehad en wanneer deze in het UMTS ontvangst gebied zat ging het web browsen beduidend sneller. Representatieve test of niet, je maakt mij niet wijs dat het surfen (en dan heb ik het nog niet eens over de andere diensten) niet sneller gaat ten opzichte van GPRS. Natuurlijk gaat het hier om seconden werk (afhankelijk van de complexiteit van de pagina), maar de browse ervaring voelt een stuk sneller aan op UMTS snelheid

  19. Zo zie je maar weer dat theorie en praktijk vaak ver uit elkaar liggen.
    Ik heb een tijd lang een HTC TyTn gehad en maakte gebruik van UMTS.
    Daarna overgestapt naar de HTC Touch met louter GPRS,
    ik kan je vertellen dat het verschil echt enorm is hoor.
    Hierna heb ik de Nokia N81 genomen welke ik gebruikte voor de iPhone.
    Nog steeds gebruik ik de Nokia onderweg voor internet, puur voor de snelheid.
    Met Joikuspot 3G delen via WiFi en internetten op de iPhone op een veeel prettiger snelheid 😉

  20. @Laurens: Inderdaad, de 3G iPhone ondersteund toch ook HSDPA?
    Als het toestel op het filmje gebruik maakt van UMTS, valt het misschien weer wat minder tegen.

  21. UMTS via HSDPA is 3.5G en UMTS via W-CDMA is 3G (http://en.wikipedia.org/wiki/3.5G#Wireless_System_Evolution), maar gezien de geruchten over de nieuwe chip die gebruikt gaat worden zou die ook 3.5G, dus HSDPA, ondersteunen, maar of Apple daar ook gebruikt van maakt is de vraag natuurlijk.

  22. EDGE is misschien ook best acceptabel als alternatief voor UMTS, maar helaas hebben we in NL geen EDGE ondersteuning…. dus wij moeten het met GPRS doen. Heb ervaring in het gebruik van Nokia’s met UMTS en ik kan je verzekeren dat UMTS echt beduidend sneller is als GPRS.

  23. @filmpje: na 30 seconden kan je op de iPhone de browser al gebruiken, dat is ook hoe ik werk, meestal weet je waarnaar je zoekt dus kan je gelijk verder gaan, bij de 3G Palm kan je pas na 1 minuut de website beetje bekijken.

    @3G/2G oid.
    geef mij maar 3G/umts ipv gprs. Ik merk zelf hier in Nederland, pak een N95 met umts en een iPhone met gprs. Evensnel. De browser van de iPhone is naar mijn mening super super snel. Dus met UMTS zal dat vast plezierig internetten worden!

  24. Er bestaat toch een verband tussen bandbreedte en latency….

  25. (Ik ben nogal een leek wat tecniek betreft, dus vergeef me als ik een heel domme opmerking plaats)

    De cache heeft toch ook invloed op de surfsnelheid? Als je een een pagina hebt bezocht en je bezoekt hem de tweede keer, dan laadt de pagina sneller omdat sommige componenten niet opnieuw binnengehaald hoeven te worden. Dus als je de eerste pagina van een site laadt, gaat het met 3G net zo langzaam als met GPRS, maar de volgende pagina’s gaan wel beduidend sneller. Of werkt het zo niet?

    [edit: ik zie nu het filmpje pas en ik zie dat ze eerst de cache legen, dus die zal zeker van invloed zijn]

  26. In vergelijking met mijn N95, die ik hiervoor had, gaat mijn iPhone een stuk langzamer. Het gaat gewoon wel sneller worden met de 3G iPhone, dat is een garantie… Ondanks de feitjes

  27. Ik heb zelf zo,n test gedaan met htc -sony en nokia toestel umts nou voor gewoon gebruik maakt het niets uit die snelheid alleen voor zo als eerder al gemeld youtube- mail – en foto,s verzenden en ontvangen

    Alleen het vreet battery verbruik bij de iphone nadeel dat je er geen reserve batt in kan zetten ik heb gelukkig een externe battery er aan geklikt werkt supper

    Dan nog het probleen data verbruik bij KPN mag je maar 200 MB per maand verbruiken anders krijg je een waarschuwing per sms na 2 smsen een brief nog niet gemindert dan zie voorwaarden kpn surf&mail totaal

    Ik was na 4 weken over de 200 mb alleen met het gebruik van de iphone was206.6 mb en gelijk die sms of ik mijn verbruik wou matigen

    Denk dat ik maar een andere provider neem die daar niet over zeurt

  28. ik verwacht dat het toch wel sneller zal gaan aangezien Wifi ook een hogere bandbreedte heeft en dit toch ook aanzienlijk sneller is als met GPRS

  29. laten we afwachten tot de 3g iphone er is. We zien dan wel …

  30. Wat hier niet genoemd wordt is het aantal connecties, het zal inderdaad niet sneller zijn wat betreft latency maar het zal net als met een wifi verbinding wel degelijk uitmaken of je een 1mbit lijntje of een 20 mbit lijntje erachter hebt hangen. (dus meer bandbreedte)

    Een deel van het verkeer is inderdaad de connectie maken waar je dus last hebt van de latency, maar daarna ga je de data ophalen wat je dus een stuk sneller kan doen. natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel (zoals bijvoorbeeld de sources van de installer).

    Maar het eerste deel wat dus nooit (tenzij een ander protocol) zal veranderen is de latency.

    Wat ik ook een beetje mis is het aantal connecties per minuut, Met gprs ligt dat rond de 10 geloof ik (correct me if i’m wrong) ik verwacht dat dit met 3g een stuk hoger zal liggen wat de latency bij veel connecties kunstmatig verlaagd. Hierbij moet natuurlijk wel de applicatie zoals b.v. safari meerdere connecties tegelijk moeten proberen te maken of dit zo is weet ik niet, maar als ik apple een beetje inschat zullen ze er alles aan doen om de maximale performance eruit te halen om zijn klanten tevreden te houden.

  31. @ironmanixs: Ik verwacht dat de iPhone ook HSDPA heeft, en dus lijkt me een iPhone VS iPhone eerlijker dan een iPhone en Palm-ding met een compleet andere browser. Ik hoop dus op een verdubbeling van de snelheid… zoals het filmpje laat zien.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.