Reacties voor: YouTube en Vimeo kiezen voor HTML5 als Flash-alternatief

YouTube en Vimeo hebben allebei gekozen voor HTML5 als alternatief voor Flash. Dat is goed nieuws voor iPhone-gebruikers, want de Safari-browser ondersteunt standaard HTML5 al.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 51 reacties

  1. En nu hopen dat firefox toch nog even een 3.6.1 maakt 😛
    Artikel is aangepast.

  2. Ok, ben benieuwd of dit de youtube applicatie gaat vervangen! En of ie in het browser streamt

  3. Hiermee kan ik dus een filmpje kijken in safari op de pagina? Of gaat hij dan nog over naar de video speler?

  4. Zijn ze dan toch gezwicht….. ??

    i.i.g. een goede zaak voor ons iPhone gebruikers.

  5. hmm maar youtube filmpjes konden we toch al bekijken op de iphone…? ook via safari..? Als RTL Nieuws enzo nou HTML5 gingen ondersteunen 😀 en RTL Gemist 😛

  6. batterij besparingen klinken altijd goed,

  7. het gaat de goede kant uit. Binnenkort hoeven we die Adobe crap niet meer te installeren.. scheelt alweer ..
    Nu de nederlandse media sites nog inderdaad.. maar die zijn net met silverlight aan het proberen… laat staan html5

  8. “De bedrijven kiezen voor een open standaard’. Hoezo non-argument. SWF is al jaren een open formaat, daarnaast gebruiken veruit de meeste bedrijven nog steeds Microsoft WIndows. En HTML 5 wordt daarnaast door aanzienlijk minder browsers ondersteund dan browsers met de Flash plug-in. Klinkt meer als een politiek spelletje.

  9. Dus we kunnen nu ook Vimeo en andere HTML5 video’s bekijken via iphone?

  10. Eindelijk, Flash is al lang achterhaald, is een belachelijke resource hog, HTML5 is een veel beter alternatief.
    Flash was nooit bedoeld voor video, vergeet dat niet.

  11. Origineel geplaatst door Pete
    Eindelijk, Flash is al lang achterhaald, is een belachelijke resource hog, HTML5 is een veel beter alternatief.
    Flash was nooit bedoeld voor video, vergeet dat niet.

    Non-argument. Internet is überhaupt nooit bedoeld voor video. HTML ook niet.

  12. @Pete:

    HTML was oorspronkelijk alleen bedoeld voor tekst, Flash voor bewegend beeld… Flash video bestaat overigens al sinds 2004 en kan door iedereen bekeken worden, terwijl HTML 5 nog steeds in de steigers staat en door iedere browser weer op een andere manier wordt geinterpreteerd. Flash is nog steeds de enige browseronafhankelijke techniek van betekenis die overal hetzelfde eruit ziet…

  13. @Renko: Ook een non-argument, het internet is geëvolueerd, video is nu een integraal onderdeel geworden.

    Wolven zijn ook nooit bedoeld om gedomesticeerd te worden, maar kijk eens naar al die schattige hondjes 😛

  14. @Marco:

    Origineel geplaatst door Marco
    het gaat de goede kant uit. Binnenkort hoeven we die Adobe crap niet meer te installeren.. scheelt alweer ..Nu de nederlandse media sites nog inderdaad.. maar die zijn net met silverlight aan het proberen… laat staan html5

    Adobe maakt anders de meest fantastische software die er is!!!

  15. Ik vind het wel appart dat firefox nu geen html5 ondersteund. Het was altijd de must have browser en een voorbeeld voor anderen. Nu lijkt het wel of firefox straks een voorbeeld moet nemen aan de rest 🙂

    html5 is top. Ik heb persoonlijk niets met flash vind het irritant met name omdat je er een extra installatie voor moet verrichten anders werkt het niet. Goed om te zien dat youtube mee gaat met de nieuwste technologieën. Als grote bedrijven dit gaan doen, stimuleren ze het gebruik maken van deze technologie. Ik ben er blij om. Ik kan zelf ook niet wachten tot ik html5 kan gaan gebruiken voor mijn websites e.d.

  16. @alchemist: Bedoel je met interpretatie dat de elementen die je gebruikt zich browser afhankelijk gedragen? want dat is nu ook al zo. Ik ben zelf gespecialiseerd in xHTML en css.2.0 ( leert nu html5 en css 3.0) En ik weet nu hoe safari ie opera firefox bepaalde eigenschappen anders uitvoeren. Maar heb ook geleerd hoe je het overal hetzelfde kan krijgen. Het belangrijkste van xhtml is gewoon het doctype. Dat is net als met de grammatica controle in een tekstverwerker deze moet gewoon op strict staan ( alles volgens de w3c regels )

    Echter lijkt het soms wel een zootje, alles zou een stuk makkelijker zijn als IE 6 niet meer zou bestaan 😛 maar die wordt helaas nog te veel gebruikt om deze te negeren.

  17. Aiai als ik toch in Firefox moet blijven webdevven dan is het handig dat daar ook snel verandering in komt!

  18. @iNerd: Als een ervaren adobe gebruiker, ben ik het niet helemaal met je eens. Al die problemen rond adobe premiere pro en het verschil in de shortcuts tussen adobe en illustrator vind ik een ramp. Komt ook omdat het verschillende teams zijn die er aan werken ( is op zich niets mis mee ) maar de verwarring van sommige (zelfde) tools die je hebt met illustrator en photoshop verschillen enorm en belemmeren bij mij soms het gebruik van bijv illustrator.

    Van adobe premiere ben ik ook helemaal afgestapt final cut werkt veel beter. Avid ben ik nog wat te naap voor 🙂

  19. @Jru: er is al een rc2 van ff 3.6, daar kan je van alles gaan testen. werk al beter dan 3.5 imho

  20. Een onjuistheid in het artikel: Internet Explorer is het minst geschikt van alle browsers juist. Alleen IE met de Chromeface plugin zal werken, waardoor je eigenlijk een Chrome browser krijgt met een IE skin.

  21. ik heb de html5 filmpjes getest op youtube maar als je een HD filmpje kijkt is de kwaliteit echt veeeeel slechter dan met flash, helaas.

  22. @Nigel: Heb je dan wel de h264 codec? want ik had eerst ook nogal lelijke afspeel kwaliteit.

  23. @Tim Wolf: Sterker nog, FF 3.6 is al uit 🙂

  24. Ik ben net aangemeld voor beta. Maar ik merk echt niets. Bij elke video op youtube staat weer zo’n play icoontje en daarop klikken leid tot het openen Van de youtube applicatie…..

  25. Ik kon altijd al youtube op m’n iPhone bekijken, ook zonder flash. Dat is toch niet bijzonder? 🙂

  26. Wat is nu precies de iphone ondersteuning? Als ik html5 video’s op de iphone wil spelen laat hij een mooi quicktime logo zien met een streep er doorheen!

  27. Jeuj, goed nieuw. Flash video is achterhaald, html5 met vid tags biedt ook meer voor de toekomst.

  28. Origineel geplaatst door Renzo
    Wat is nu precies de iphone ondersteuning? Als ik html5 video’s op de iphone wil spelen laat hij een mooi quicktime logo zien met een streep er doorheen!

    Als het goed is moet je dus video kunnen afspelen mits het gebruik maakt van het h264 formaat. Straks maar eens testen!

  29. @Renko:Waar is internet dan voor bedoelt? Internet is bedoelt voor informatie te delen met anderen, dus ook video’s delen. HTML is misschien niet bedoelt voor video’s maar HTML5 is wel degelijk bedoelt voor video’s! 😉

  30. Flush Flash!!!

  31. Pff, ik wordt een beetje moe van de ‘flash is achterhaalt’ en ‘adobe sucks’ comments door mensen die duidelijk niet weten waar ze het over hebben.

    Zonder adobe zouden we niet de versnelling in de grafische ontwikkeling van het web kunnen doormaken. En zonder flash was video op het web ook niet zo snel mainstream kunnen worden.

    Begrijp me niet verkeerd, ik juich de open gestandaardiseerde methode voor video’s toe en prefereer het boven de proparitaire methode van adobe. Maar we moeten niet vergeten wat het wel voor ons heeft gedaan en dat het nogsteeds goede toepassingen kent!

  32. Origineel geplaatst door Tim Wolf
    Echter lijkt het soms wel een zootje, alles zou een stuk makkelijker zijn als IE 6 niet meer zou bestaan maar die wordt helaas nog te veel gebruikt om deze te negeren.

    Eigenlijk valt dat wel mee, procentueel is het op 1 hand te tellen en veel grote sites laten nu de ondersteuning vallen. Dit gezien de vaak gehanteerde regel, curr version -1 niet meer opgaat sinds IE8 en dus de Grade A rating (=alles moet hierop werken) vervallen.

  33. @Tim Wolf:

    Ik zeg ook niet dat alles perfect is, maar als grafisch vormgever kan ik niet anders zeggen dan dat Adobe ongeëvenaarde software op dat vlak maakt…

  34. In principe is de invoering van video’s en audio’s in HTML 5 een logische stap. Flash kan voor vele andere projecten worden gebruikt, maar voor het dagelijks YouTube’en op Linux en Mac OS X is het gewoon bagger. HTML 5 maakt het mogelijk de videobestanden direct in de browser af te spelen, zonder alles nog in een Flash-Player te moeten inbedden. Het gevolg is dat we niet langer van Flash afhankelijk moeten zijn. Tevens kan ik Flash dan eindelijk uitschakelen, omdat YouTube in principe de enige website is die ik dagelijks gebruik waar Flash noodzakelijk is.

    Natuurlijk laat de omzetting nog te wensen over, maar ga ervan uit dat het binnenkort kwalitatief met Flash te vergelijken zal zijn. En het grote voordeel voor Mac-gebruikers: eindelijk geen gloeiende MacBooks meer!

    Ik ben verder benieuwd of dit misschien wel de strijd tussen Apple/Google en Mozilla/Opera beslist. De ene partij wilde liever H.264, de andere Ogg Theora. Als H.264 gaat domineren, hebben Mozilla en Opera ook geen keus.

  35. @RedNalie: Ik wacht nog even met het installeren, mijn design / code schrijf addons zijn er nog niet compatible mee. Maar toch 3.6 sneller dan verwacht. Nu ook hopen dat 3.7 niet al te lang op zich laat wachten.

  36. @iNerd: Daar heb je ook gelijk in,

  37. @Renzo: Tja het is uiteindelijk ook aan mij de keuze om inderdaad de beslissing te maken om ie6 niet meer te ondersteunen.

  38. @Renzo: Dus jij zegt dat flash de grootvader is van de online video? dan is het toch duidelijk dat ie met pensioen moet, de volgende generatie is aan de beurt!

  39. Origineel geplaatst door Renko
    YouTube

    Dat is net zo’n onzin. Internet is feitelijk niks. Internet is wat je aanbiedt… en tegenwoordig is dat video. Het internet heeft vele ontwikkelingen doorgemaakt, en daarom is het wat het nu is. Flash heeft ook een ontwikkeling doorgemaakt, maar scoort op video niet veel punten.

    Ik ben erg blij met de implementatie van video in html5. Al die losse plugins (quicktime, real, wm, silverlight flash, …) is vreselijk. Ik hoop dat Firefox snel over stag gaat… if not: dan is het voor mij snel over met die browser.

    Overigens, Renzo, is het wel degelijk zo dat Flash zijn langste tijd wel heeft gehad. Er kunnen zoveel dingen met andere toepassingen gedaan worden. En flash is nu niet meer de eyecatcher van een website, zoals dat in de jaren 90 was.
    En daarnaast is het zo, dat als dingen opgenomen worden in de (html) standaard, deze direct ook op alle platformen werken. Ik hoef je niet uit te leggen wat voor problemen je daarmee voorkomt (flash, wm, real op iphone om eens iets te noemen).

  40. @tim wolf: @cloverfield:

    Zoals ik zei in mijn laatste alinea, natuurlijk moet het zo snel mogelijk van Flash af en naar de html specificering, mbt online video.

    Uiteraard bepaal je zelf wat je ondersteunt, wilde het gewoon even melden 🙂

  41. Die h.264-codering zal nooit in Firefox komen, h.264 is namelijk zo commercieel als het maar zij kan, en dat past niet in de licentie van firefox, de mozilla-license…

  42. Firefox HTML5

    Firefox geen html5?
    Ik heb’t gewoon werkend in FF 3.6 op deze testpagina

  43. Ik ben blij met dit soort innitatieven..

  44. Origineel geplaatst door Tim
    Die h.264-codering zal nooit in Firefox komen, h.264 is namelijk zo commercieel als het maar zij kan, en dat past niet in de licentie van firefox, de mozilla-license…

    Flash daarintegen…
    (daar hoeft de decoder toch niet onder te vallen?)

  45. Origineel geplaatst door iNerd
    @Marco:
    Adobe maakt anders de meest fantastische software die er is!!!

    Sorry hoor, misschien onder Windows, maar dat wat Adobe op linux weet voort te brengen is doorgaans niet echt hoogstijgend. Flash gebruikt zo minstens 2x zoveel resources als onder Windows en Adobe reader was waardeloos, gelukkig begint dat inmiddels ergens op te lijken, maar was eerst ook droevenis…

  46. Uit de reacties op dit artikel blijkt dat niet iedereen het helemaal snapt.
    Youtube & Vimeo zijn beide HTML5 video aan ‘t uitproberen. Dit is niets anders dan een video tag. Deze video tag kan een video aanroepen, helaas is er in de HTML5 specificatie niets vastgelegd over welke video er ondersteund moet worden door de verschillende browsers.
    Zo is er nu in Google Chrome & Safari ondersteuning voor H.264 geencodeerde video en in Firefox voor Ogg Theora. Zoals iemand al zei, de kans dat H.264 standaard in Firefox komt is klein, vanwege licentie issues.
    Firefox ondersteunt dus wel degelijk HTML5 video, alleen niet de H.264 video die Youtube & Vimeo nu aanbieden.

    Het is dus niet zo dat Firefox geen HTML5 zou ondersteunen, dat doen ze net zoals de andere browsers (behalve IE), gedeeltelijk al wel. Gedeeltelijk, aangezien de volledige HTML5 specificatie nog niet definitief is.

  47. Gelet op de onmogelijkheid voor Mozilla om H.264 te gaan ondersteunen, lijkt mij dat YouTube toch wel veel klandizie verliest indien de website Firefox-gebruikers daardoor uitsluit. Tenminste, als zij op lange term Flash weg wil werken. Ik hoop dat er over een alternatief voor Firefox en Opera wordt nagedacht.

  48. Origineel geplaatst door Kees vd Knijnenbult
    Origineel geplaatst door TimDie h.264-codering zal nooit in Firefox komen, h.264 is namelijk zo commercieel als het maar zij kan, en dat past niet in de licentie van firefox, de mozilla-license…Flash daarintegen…
    (daar hoeft de decoder toch niet onder te vallen?)

    Dat is dus het verschil. Als het in de html specificatie staat dient de webbrowser het te ondersteunen.
    Flash is ook commercieel, maar is een losse plugin.

    @ISIG: Ik denk eerder dat Firefox gebruikers verliest…

  49. Omdat flash heel veel betekend heeft betekent niet dat het inmiddels zeer achterhaalt, langzaam en hinderlijk is. Het is goed dat de grote jongens Flash zachtjes aan proberen weg te werken. Flash is now-à-days een methode voor beginnende website makers iets in elkaar te flansen

  50. We hebben HTML5 getest op een laptop met Windows en explorer. Het resultaat was bedroevend, veel langzamer dan flash. Op onze iPhone site http://www.brussee-ict.com vindt je 2 videofilmpjes onder de keuze media/animatie, die probleemloos en snel op een iPhone 3G draaien.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.