Reacties voor: WSJ: ‘productie iPhone 5c tussen 20 en 50 procent verlaagd’

De productie van de iPhone 5c is verlaagd bij meerdere fabrieken, zo stellen bronnen tegenover The Wall Street Journal.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 43 reacties

  1. Gek he dat hij niet goed verkoopt voor maar 600 euro

  2. Origineel geplaatst door Barend
    Gek he dat hij niet goed verkoopt voor maar 600 euro

    Daarom Apple is helemaal de weg kwijt ze denken alles door de strot van de consumenten te duwen.

    Tevens heb ik nu al 3x het bericht van productie verlaging voorbij zien komen.

  3. Tja, je kan de schone schijn niet blijven ophouden, het is nu eenmaal een te duur product! Je krijgt hier geen waar voor je geld van Apple, koop dan best de iphone 5.

  4. Als ze dan de productie van de 5s gelijk met de helft verdubbelen.

  5. Tja… rara zeg.

    Hang er een prijskaartje op van 400 euro (wat nog veel geld is) en ze mogen de produktie weer opschroeven. Alle Apple produkten zijn ‘overprised’ (en ja, ik ben een Apple fanboy) maar de 5c slaat toch echt wel alles.

  6. Witte 5c 32 hier en qua behuizing meer tevreden dan mijn zwarte 5, hij ligt beter in de hand en voelt prettiger en steviger aan. Looks is niet alles.

  7. Origineel geplaatst door Zimmie
    Daarom Apple is helemaal de weg kwijt ze denken alles door de strot van de consumenten te duwen.

    Waarom die haat naar de iPhone 5C toch altijd? Dit komt volgens mij enkel door de verwachtingen die de stomme geruchten geschept hebben. Dit is hoe t gegaan is:

    1) Er lekte uit dat Apple iPhones ging produceren met een plastic behuizing
    2) De aanname werd gedaan dat dit zou gaan om goedkope iPhones om een nieuwe markt aan te snijden
    3) Apple kondigt ze aan en het blijkt simpelweg te gaan om een gepimpte iPhone 5.

    Daarna vond iedereen de iPhone 5C ineens te duur voor een “goedkope” iPhone. Maar guess what? Apple heeft nooit beweerd dat dit een goedkope iPhone is. Dit is enkel de iPhone 5 met een andere behuizing (die ook nog eens heel degelijk is, niets goedkoops aan). Als ze geen iPhone 5C hadden geïntroduceerd, maar gewoon de iPhone 5 goedkoper hadden gemaakt (wat exact dezelfde prijs van €600 zou zijn geweest) dan had niemand geklaagd! Want dit doen ze immers elk jaar.

    Dus aan iedereen: stop met haten!

  8. Gepimpte iPhone 5 het is meer een downgrade

  9. Origineel geplaatst door Barend
    Gepimpte iPhone 5 het is meer een downgrade

    Zo kan je het misschien wel zien. Maar je bent uiteindelijk niet verplicht em te kopen natuurlijk. Smaken verschillen. Ik denk dat het een compleet ander soort mensen aanspreekt. De mensen die iPhone 5 te kwetsbaar vonden bijvoorbeeld. De iPhone 5C kan wel tegen een stootje vanwege de keiharde plastic behuizing. Ook krast het vrijwel niet. Ook de felle kleurtjes zullen vast wel in de smaak vallen bij totaal ander soort mensen die iPhone 5 te “classy” vinden oid.

  10. Lijkt me logisch dat ze de productie verlagen. In de eerste week is de vraag altijd het hoogst. Je moet een flinke buffer produceren.
    Er wordt dan tijdelijk, tegen hogere kosten, maatregelen genomen om de productie op te voeren. Het is logisch dat na de eerste grote verkoop golf de productie naar een lager niveau wordt gebracht.

  11. @Tom van Zummeren:

    Mijn vraag blijft wel: “What were they thinking?” Een kleurige iPhone voor de Aziatische markt (waar ze blijkbaar gek zijn op kleurtjes)? Een zoethoudertje voor analisten:”Kijk, we hebben het geprobeerd, maar helaas, laat Samsung maar plastic produceren…”.

    Ik denk wel dat het enige dat Apple kan doen om de 5c te ‘redden’ (als ze dat al zouden willen) is de prijs te laten zakken en het inderdaad te plaatsen als het ‘instapmodel’ (net als de MacBook White een tijd was voor OSX – snuffel lekker aan een ‘goedkope’ Mac en we zien je binnen een paar jaar terug als je een aluminium exemplaar komt halen).

  12. Grappig dat mensen de iPhone 5c als slecht verkopend kenmerken. Er zijn iets van 3 miljoen van die dingen verkocht in het eerste weekend. En dat was ook nog eens in den beperkt deel van het afzetgebied. Dat is niet echt slecht.

  13. Waarom denkt toch iedereen dat die prijs van de 5C veel te hoog is. Zijn jullie nou echt allemaal zo blind dat jullie niet door het uiterlijk heen kunnen kijken?? De 5C heeft dezelfde specs als de 5, maar dan met betere 4G. Hoeveel denken jullie nu dat het verschil in aluminium of plastic behuizing daadwerkelijk is. Inderdaad, een centen kwestie. Het verdere kostenplaatje van de 5C is hetzelfde als de 5. Maar omdat iedereen in alle ongegronde geruchten mee ging dat er een budgetversie zou komen lijkt de prijs ineens veeeeeel te hoog. En nu elkaar allemaal maar na blijven bleren…

  14. en binnen een maand of zo kunnen jullie de cijfers nog eens bekijken voor de verkoop van de 5C, dit nadat de verkoop open is in meerdere landen.
    De cijfers nu zijn gebaseerd op de verkoop in de eerste paar landen, waarvan toch maar eventjes 3 miljoen stuks verkocht zijn.
    Hadden de mensen die nu opgescheept zitten met een lelijk gekraste achterkant van de 5 maar de kans gehad om de ‘plastiek’ versie te kopen toen de 5 uitkwam …
    Als de 5C ook maar in de buurt komt van de pvc kwaliteit die men gebruikte in de 3G(S) dan zit het goed en kunnen we eindelijk eens de GSM gebruiken zonder hoesje en rondlopen met het mooie uiterlijk van de iPhone
    Er zullen altijd andere meningen zijn, maar om nu een toestel volledig af te breken waar concurrentie ook maar ‘plastiek’ gebruikt en ook in die prijsklasse zit met hun high end toestellen … pfft
    Eens kijken hoeveel van die personen met negatieve opmerkingen uiteindelijk toch zullen kiezen voor de 5C, eens deze in de winkel ligt.

  15. De grootste faal is het prijskaartje wat aan de 5C hangt, en idd voor 100 euro meer heb je een 5S. Ze hadden de 5C gewoon onder de 500 euro moeten doen…

  16. Origineel geplaatst door eddiemen
    De grootste faal is het prijskaartje wat aan de 5C hangt, en idd voor 100 euro meer heb je een 5S. Ze hadden de 5C gewoon onder de 500 euro moeten doen…

    Waarom? Het is gewoon de iPhone 5. Denk je dat een plastic behuizing €100 goedkoper is dan een glazen/aluminium behuizing? Ik vermoed zelfs dat de productiekosten exact gelijk zijn omdat het heel degelijk hoogwaardig plastic is wat in één stuk gemaakt is.

  17. Ben het volledig eens met wat er hier reeds is gepost. De prijs/gadget verhouding is in dit geval totaal zoek. Voor 100 euro meer heb je het toestel die alle nieuwe functies bezit.
    Een telefoon is voor de meesten onder ons een lange termijn aankoop. Als ze dan eenmaal de keuze hebben gemaakt om een nieuwe te kopen, doet die laatste 100 euro ook weinig meer.
    Bied je hem voor een 400 aan, dan zul je zien dat mensen er ineens wel voor kiezen. Omdat dit ineens wel enorm gaat meespelen tijdens de keuze…
    Dit had Apple toch echt zelf ook wel kunnen bedenken?

  18. @pommetje: Hoe is dit nu ineens een probleem dan? Je had altijd het toestel van vorig jaar voor €100 minder! Vorig jaar was de iPhone 5 (het toestel met alle nieuwe functies) voor €700 en de iPhone 4s (het toestel van vorig jaar) voor €600. Dan kan je altijd wel denken: voor €100 heb je alle nieuwe functies, maar toch blijven mensen die goedkopere kopen.

    Ik ken een paar vrienden die vaak voor die goedkopere variant gaan omdat ze niet heel per se het nieuwste van het nieuwste willen hebben maar een besparing van €100 wel op prijs stellen.

    Deze besparing is zelfs groter als je kijkt naar abonnementen. Als je maar €100 ipv €200 hoeft bij te betalen voor een 2-jarig abonnement dan is je besparing ineens 50%!

  19. Wat een onzin wordt hier verkocht zeg. Is iemand al vergeten dat de 3G en de 3GS ook van plastic waren? Toen de 4 uitkwam begon iedereen over de breekbaarheid van het glas en dat Apple dit opzettelijk deed om meer te verkopen.
    Nu maken ze er terug één uit plastic en nu verkopen ze ineens rommel.
    En bij de iPhone 5 werd na een maand ook de productie verlaagd, waardoor iedereen begon te roepen dat de verkoop tegenviel en het gedaan was met Apple. De 5 werd de bestverkochte iPhone tot op heden.

  20. @Mondo: Hear, hear! So true.

  21. Raar dat de 5C plots wel een super telefoon zou zijn indien ze hem goedkoper aanbieden? Is deze dan plots wel super hierdoor?
    Toch wel een eigenaardige beslissingsfactor.
    En het is nu niet dat de 5S zoveel meer te bieden heeft hoor tegenover de 5C, je zou ook kunnen stellen dat de 5S veel te duur is en de 5C een correctere prijs heeft.
    Dezelfde opmerkingen bij iedere release en juist die personen lopen er toch mee rond…

  22. 3 Dagen na start verkoop van de 5C besloten Walmart, Best Buy en Radioshack om de prijs met ruim $50 te verlagen…..dit zou een duidelijk signaal moeten zijn voor het ‘succes’. Nu is Walmart niet bepaald een retailer die een paar duizend van de 5C inkoopt. Onder de 500.000 stuks doen ze geen zaken heb ik wel eens gehoord. Je zal toch maar die inkoper zijn…..om hoofdpijn van te krijgen 🙁

  23. Origineel geplaatst door Tom van Zummeren.Waarom die haat naar de iPhone 5C toch altijd? Dit komt volgens mij enkel door de verwachtingen die de stomme geruchten geschept hebben. Dit is hoe t gegaan is:1) Er lekte uit dat Apple iPhones ging produceren met een plastic behuizing 2) De aanname werd gedaan dat dit zou gaan om goedkope iPhones om een nieuwe markt aan te snijden 3) Apple kondigt ze aan en het blijkt simpelweg te gaan om een gepimpte iPhone 5.Daarna vond iedereen de iPhone 5C ineens te duur voor een “goedkope” iPhone. Maar guess what? Apple heeft nooit beweerd dat dit een goedkope iPhone is. Dit is enkel de iPhone 5 met een andere behuizing (die ook nog eens heel degelijk is, niets goedkoops aan). Als ze geen iPhone 5C hadden geïntroduceerd, maar gewoon de iPhone 5 goedkoper hadden gemaakt (wat exact dezelfde prijs van €600 zou zijn geweest) dan had niemand geklaagd! Want dit doen ze immers elk jaar.Dus aan iedereen: stop met haten!

    Helemaal juist
    iedereen gokt en speculeerde maar, en als het dan niet in hun kraam past, spuwen ze hun gal. De Analisten worden als waarheid beschouwd, maar zijn die NIET. Er zou beter eens een identiteit geplakt worden op de roddelverstrooiers, dan zou je zien dat het ALTIJD vanuit dezelfde hoek komt (en soms de concurrentiele hoek). De iPhone5C was en is een heel goede keuze van Apple om een identieke (of zelfs lichtjes bétere) iPhone dan de 5 te leveren, aan 130€ goedkoper dan de iPhone5 initieel kostte. EN de kinderziektes zijn eruit…

  24. Beter prijs halveren ipv productie 😉

  25. Mijn dochter van 14 zou héél graag een 5c willen en hecht niet zoveel belang aan de specs. Mijn zoon van 17 zou wel graag 5S hebben, die hecht dan wel meer belang aan de specs. Ik vind alleen het een beetje duur voor jongeren. Maar mijn zoon is al bv. heel blij met mijn iphone 5… en mijn dochter van 14 zal een jaar wachten dan zakt de prijs wellicht nog zo’n 100 euro en als ze dan haar oude 4s (gereviseerd toestel) verkoopt valt het allemaal mee.

  26. Zucht, hoezo is de 5C te duur? In de US of A, heb je al een 5C voor 99 dollar, ja met een abonnement. Weten jullie dan al wat die 5C hier gaat doen bij de providers? Misschien wel voor 99 Euro met een abonnement. Prima prijs lijkt mij… Telefoons zonder abonnement zijn altijd duur geweest.

    BMW verkoopt nu ook plastic auto’s en dat zijn ook geen koopjes, daar hoor je niemand over, want het is een BMW.

    Apple is Apple en geen Lidl. 😛

  27. ze kunnen beter de prijs 20 tot 50% verlagen in plaats van de productie ..

  28. Het ligt volgens mij niet alleen aan de prijs , maar die vreselijke zuurstok kleuren welke je ook terugvindt in IOS 7. Ze hadden gewoon die vieze kleuren niet op de markt moeten brengen, alhoewel ze in het verre oosten gek zijn op die kleuren. Maar we zullen zien of die kleuren een lang leven zijn beschoren.

  29. De Iphone 5c is volgens mij (persoonlijk) een prima produkt. De snelheid van het topmodel van vorig jaar, nu meer 4G banden en in een goedkoper “midrange” jasje gestoken. De prijs past echter totaal niet bij de productpositionering. Een ca. 450 euro zou beter passen bij die doelgroep. En die doelgroep staat ook niet in de rij bij de eerste eerste weken van de productlancering. De vroege kopers zijn meer de Iphone 5s kopers. Apple pas je prijzen aan!

  30. @Tom van Zummeren: Jij slaat de plank mis. Niet eens, maar meerdere keren.

    Ten eerste moet je accepteren dat de iPhone 5C [op dit moment] gewoon veel minder goed verkoopt dan de iPhone 5S. Waarom? Daar kunnen we van opvatting verschillen, maar de meest plausibele reden kan zijn de prijs. Het prijsverschil met een 5S is gewoonweg te klein voor de extra’s die je erbij krijgt. Daarnaast heb je voor de prijs van de 5C op dit moment veel high-end toestellen die meer te bieden hebben. Dat Apple er een hoog prijskaartje op heeft geplakt wil niet zeggen dat dit meteen ook de waarde is van het product. Ik denk eerder een gevalletje van wishfull thinking. Apple wil geen low-end toestellen verkopen en om die reden hebben ze ervoor gekozen om niet te morren aan de prijs. Maar het feit is dat de specificaties van het toestel op dit moment in vergelijking met andere toestellen de iPhone 5C zeker geen high-end toestel is. De consument is uiteindelijk de baas. Die bepaalt de waarde. Van emotie of ‘haat’ is dan geen sprake. En je zei ook ergens dat de prijs te rechtvaardigen is voor het publiek waarvoor het bestemd is. Euhm… hechten zij dan geen waarde aan prijs? Ten tweede geef je ergens aan de 5C een meer solide toestel is dan de iPhone 5 / 5S. Als je alle ‘fall test’-filmpjes op Youtube bekijkt zul je zien dat de 5S er veel vaker ongeschonden uit komt. Ten derde ‘denk je’ – maar brengt het over als een gegeven dat de productiekosten gelijk zijn aan die van de iPhone 5 / 5S. Dit is een absolute misvatting. De iPhone 5C is zowel in materiaalkosten als in manufacturingkosten goedkoper. Eenvoudig op te maken uit de gebruikte materialen en de hoeveelheid componenten waaruit het frame / shield bestaat van de iPhone 5C versus iPhone 5 / 5S.

    Het hele punt is hier gewoon dat Apple zichzelf niet wil profileren als fabrikant die zowel high-end als low-end producten verkoopt. Zij willen kwalitatief ‘hoogwaardige producten’ leveren. Ik denk dat aan het begin van dit hele proces zeker het idee bestond om de iPhone 5C tegen een lagere prijs aan te bieden maar daar later vanaf is geweken. De iPhone 5C is gewoon typisch een product waar geen duidelijke keuzes zijn gemaakt. High-end? Oke, maar doe daar dan wel ff een snellere processor en fingerprint homebutton in. Low-end? Oke, maar doe ff prijs wat lager. Dan denk ik niet aan de prijzen zoals die mini-toestellen van de concurrenten die rond de 300/400 eu liggen, maar rond de 500. Waarom? Omdat het een product is van Apple met mooi design, goed ecosysteem [app-store etc] en het toch wel een imago-dingetje is.

  31. @Jeroen: Spijker op z’n kop. Zo zie je maar hoe je een heel betoog kunt reduceren tot enkele zinnetjes. 🙂

  32. @Mohammed: Sorry, maar jij slaat de plank juist mis, en niet zo’n beetje ook. Jij begint al met de stelling dat de 5C slecht verkoopt. Ik vind helemaal niet dat ie slecht verkoopt. Dat is weer zo’n kort door de bocht aanname op basis van vage geruchten. Verkocht de iPhone 4S ongeveer de helft van hoeveel de iPhone 5 verkocht toen de iPhone 5 net uitkwam? Ik dacht het niet, bij lange na niet. Voor een iPhone met één-jaar-oude technologie (met alleen ander achterkantje) doet ie het zeer goed vind ik.

    Ok ik geef toe, misschien heb ik een foute aanname gemaakt dat plastic (plus staal aan de binnenkant) goedkoper te produceren is dan aluminium + glas, maar vast geen €100. En toch blijft de iPhone 5C een high-end toestel. Is de iPhone 5 nu ineens antiek dan? Dat ding is net een jaar oud!

    De oorzaak van dat de productie nu is bijgesteld kan niemand exact zeggen. Wie weet was ie gewoon hoog aan t begin vanwege de vraag en nu is de vraag alweer minder geworden. Of misschien waren de verwachtingen van Apple inderdaad wat aan de hoge kant, maar alleen omdat de verkopen niet aan de extreem hoge verwachtingen voldoet van Apple wil niet meteen zeggen dat het slecht verkoopt! Ze hebben t gewoon anders ingeschat.

    Als het wel slecht blijkt te verkopen, dan heb ik daar ook een verklaring voor. Vanwege wat ik al eerder zei: mensen hebben verkeerde verwachtingen gekregen van dit ding door de geruchten. Sites als nu.nl vertellen de geruchten alsof het feiten zijn. En dan gaat iedereen denken van huh €600 is wel duur voor een budget-iPhone! Ik denk dat in dat geval de verkopen veel beter waren als er geen budget-geruchten waren geweest.

  33. @Mohammed: Hoe kom je er trouwens bij dat de 5C goedkoper is om te produceren? Een nieuwe productielijn opzetten en ontwikkelen van, voor de plastic achterkant is duurder, dan de 5 gewoon door blijven produceren op de mallen die ook gebruik kunnen worden voor de 5S.

  34. Maar het blijft opvallend natuurlijk dat de productie al zo gauw en zo dramatisch wordt verlaagd. Dat geeft wel blijk van een behoorlijke misvatting, om welke reden dan ook. Ik persoonlijk had liever een iPhone 5 willen kopen dan een 5C, alleen al omdat er geen zwarte 5C is.

  35. @UtregCity: dat is idd een goed punt. Had ik niet over nagedacht.

  36. Productie stilleggen zou nog beter zijn volgens mij . Leuk om te zien dat de meeste consumenten zich niet laten bedotten voor 100 euro 🙂

  37. Origineel geplaatst door Barend: Gepimpte iPhone 5 het is meer een downgrade

    Het gaat duidelijk om het prijsverschil van MAAR 100 euro . De 5S is gewoonweg minstens 250 euro meer waard dan de 5c en dit niet alleen omwille van de behuizing , want hij is ook nog eens DUBBEL zo snel !

  38. En toch blijft de iPhone 5C een high-end toestel

    Misschien eerst vaststellen wat high-end precies is? Als ik kijk naar de 5s is het verouderd (alleen al door de 64 bits processor zal het een minder lang leven beschoren zijn) en als ik kijk naar de toppers onder de concurrenten is het op punten absoluut mid-range.

    Een nieuwe productielijn opzetten en ontwikkelen van, voor de plastic achterkant is duurder, dan de 5 gewoon door blijven produceren op de mallen die ook gebruik kunnen worden voor de 5S.

    Daarentegen is de R&D beperkt tot een nieuwe behuizing en een nieuwe frequentie. Volgens mij zijn de ontwikkel en testkosten minimaal gelijk of duurder.

  39. Wat we hier vinden is erg interessant, maar het gaat om een paar miljard Chinezen en andere Aziaten die Apple wilde verleiden met de 5C.
    Dat laatste lukt niet.
    Huawei, Xiaomi en een dozijn andere fabrikanten maken met betere specs en gelokaliseerde SW goede sier en zetten Apple/iOS te kijk.

  40. We weten dat er negen miljoen iPhones zijn verkocht, maar hierbij werden de iPhone 5s en iPhone 5c bij elkaar opgeteld.

    Jullie vergeten de 4s 😉

  41. Maar werd de 5c ook niet gratis bij abonnementen?
    Dus zal de verkoop gaan stijgen, maar dan in een rustiger tempo.
    Andere markt, ander gedrag?

  42. http://finance.yahoo.com/news/rumors-apple-iphone-5c-could-103555038.html

    Er wordt zoveel over gepraat goed of slecht, apple krijgt altijd gratis reclame…

    Ik ben echt benieuwd naar de echte cijfers…

  43. @Zimmie: Dit is de tweede keer dat we er over schrijven, omdat WSJ duidelijker is in exacte verlaging per fabriek en ook een stuk betrouwbaarder is dan een willekeurige anonieme bron in China.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.