Reacties voor: Wolfenstein 3D voor iPhone uitgebracht (update)

John Carmack van id Software heeft een open source-variant van de game Wolfenstein 3D uitgebracht voor iPhone en iPod touch.
Lees het complete artikel → Wolfenstein 3D voor iPhone uitgebracht (update)
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:
37 reacties
 1. dit is echt vet! een goede reden om mn iphone te jailbreaken!

 2. al uitgespeeld… 🙂

 3. Ook leuk om te weten:
  EA zou de game eerst gaan maken, ze stuurden een demo naar ID software en omdat ze het daar veel te ‘laggy’ vonden weigerden ze EA toestemming te geven dit te publiceren. Ze stuurden EA nog wat tips om het sneller te maken, maar EA zei dat dat hun twee maanden zou kosten en over het budget gegaan zou worden. Toen nam Carmack het project over van EA en maakte hij het spel zelf in 4 dagen 😀

  Carmack heeft trouwens ook een document gemaakt waarin hij het hele project heeft uitgeschreven. Van het tot stand komen van het idee tot het maken van het project zelf (met broncode). Die hier te vinden is.

 4. Volgens mij is dit niet echt bedoeld om echt te spelen, maar vooral om te bewijzen tot wat huidige generatie mobieltjes toe in staat zijn.

  Deze hebben tegenwoordig ook veel rekenkracht, zelfs meer dan die van een gemiddelde computer die 10 jaar oud is.
  10 jaar geleden hadden de computer(even een standaard model die mijn opa gebruikt en, hij heeft ook niet meer nodig, maar die is wel wat geupgrade) 400mhz, 64 mb ram. Terwijl de iphone 600 mhz heeft met 128mb ram.

  Quake 3 is ook al eerder geport naar het iphone os en is te vinden op cydia.
  Maar ook nokia’s en htc’s presteren geweldig. Er kan tegenwoordig windows geëmuleerd worden op nseries. Of als je even kijkt naar de grafische mogelijkheden op de nokia n95 8gb of n82 (niet de nieuwere modellen zonder grafische acceleratie, zoals n96 of n85) sta ik ook al versteld.

 5. VETT!! Ik haal hem direct op

 6. hmm als ik de source laad dan kan ik hem niet starten als ik niet de GLIMP_startup en shutdown weg haal uit de opengl.main.c

  maar verder draait hij leuk.. jammer dat ik geen def licentie heb anders had ik hem even op mijn iphone gezet 😀

 7. Hoe krijg je hem op je IPhone nadat je hem gedownload hebt?

  Alvast bedankt
  Jean-Marc

 8. Heil Hitler??? Dat ventje is Hitler op de foto, en Hitler vond dat de Engelse een noble volk waren. Maar ik vrees dat de besturing wel zijn wensen zal overlaten?

 9. Huh, hij staat sinds vannacht ook in de Applestore voor €3.99.. Vanaf m’n iPhone kan ik de link niet plakken, sorry.

 10. Hij staat inderdaad gewoon in de App-store. Ik zou ook niet weten waarom een game waarvan de source onder GPL is uitgebracht niet in de App-Store zou kunnen staan, Gonny?

  Als iPhone Developer kun je de source uiteraard gewoon compilen en runnen op je iPhone. Draait erg soepel en zelfs de besturing werkt verrassend goed!

 11. @P-development: Je hebt gelijk, ik ben wat teveel verzeild geraakt in wat verhalen over het gedoe tussen EA en de ontwikkelaar, kreeg daardoor de indruk dat hij het dan maar alleen als broncode beschikbaar wilde stellen. Maar hij is inderdaad in de App Store. Artikel is aangepast.

  Wel slechte graphics zeg! Maar dat was immers het hele probleem met EA ook.

 12. Wel slechte graphics zeg! Maar dat was immers het hele probleem met EA ook.

  Uh, je praat ook over een spel oorspronkelijk uit 1992. Toen iedereen nog op een resolutie van 320×200 met 16 of 256 kleurtjes speelde… Dit was wel een van de eerste “3D” (Ray Casting) first-person shooter.

 13. @Myrdhin: Klopt, maar Carmack wekt heel onrealistische verwachtingen met de afbeeling op zijn site (en beweert immers ook dat hij druk bezig is geweest om die graphics te verbeteren).

  Het hele verhaal blijkt toch weer heel anders te zijn: de versie die in Cydia te vinden is, is gemaakt door ZodTTD op basis van de sourcecode van Carmack. Je kunt de game nu dus op twee plekken krijgen: in de App Store (€3,99) of gratis via Cydia. Het gaat om exact dezelfde game. Zelf compileren kan natuurlijk ook.

 14. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  @Myrdhin: Klopt, maar Carmack wekt heel onrealistische verwachtingen met de afbeeling op zijn site (en beweert immers ook dat hij druk bezig is geweest om die graphics te verbeteren).

  Die zijn toch ook duidelijk verbeterd? Ik kan dat zelfs aan de screenshots al zien. Heb je pas nog Wolfenstein 3D op je PC gezien? Het zaakje draait nu op OpenGL/ES en de textures en sprites zijn bilinear/trilinear filtered, om maar wat te noemen.

  Ik denk ook niet dat je aan dat artwork dat ze op de site hebben gebruikt realistische verwachtingen moet binden. 😉

 15. Grappig is trouwens dat Wolfenstein vanwege de vele hakenkruizen en Hitlerpoppetjes niet in de Duitse App Store te koop zal zijn. In de jaren 90 is het spel daar al eens in beslag genomen.

 16. Terwijl jullie lekker aan het kletsen zijn over de app heb ik hem zojuist gedownload, het werkt fantastisch en ziet er ook erg gelikt uit!

 17. ik kan hem niet vinden in Cydia 🙁

  *gevonden 😀 onder idSoftware Wolf3D 😀

 18. Ik heb m ook geinstalleerd via Cydia..
  Hij werkt alleen niet.. Me iphone is gewoon gejailbreaked
  hij start wel op ik zie een achtergrondje maar daarna ga ik weer automatisch terug naar home..
  Zou iemand mij kunnen helpen??? Gonny?

 19. @ Jean, waarschijnlijk zul je dit momenteel ook ervaring bij andere applicaties, die via Cydia zijn geinstalleerd. De tip is om een applicatie via de AppleStore te installeren (dit mag ook een upgrade zijn van een bestaande applicatie). Na deze installatie zal alles (incl. Wolf3D) weer moeten werken…

 20. Origineel geplaatst door Jean
  Ik heb m ook geinstalleerd via Cydia..Hij werkt alleen niet.. Me iphone is gewoon gejailbreakedhij start wel op ik zie een achtergrondje maar daarna ga ik weer automatisch terug naar home..Zou iemand mij kunnen helpen??? Gonny?

  Ik heb hier helaas hetzelfde probleem. OS 2.2.1 met jailbreak

 21. Origineel geplaatst door Stone
  @ Jean, waarschijnlijk zul je dit momenteel ook ervaring bij andere applicaties, die via Cydia zijn geinstalleerd. De tip is om een applicatie via de AppleStore te installeren (dit mag ook een upgrade zijn van een bestaande applicatie). Na deze installatie zal alles (incl. Wolf3D) weer moeten werken…

  Bedankt voor de tip stone.. Ga het proberen!
  Bedacht me net dat mijn Iphone OS 2.2 is.. Dit omdat ik eigenlijk geen idee heb of ik zo een gejailbreakte versie wel gewoon kan upgraden via ITunes.. Is dit mogenlijk?
  Nogmaals bedankt!

 22. Jammer dat er voor een opensource game geld gevraagd wordt. Ik doe niet aan jailbreaken en vind het dan ook een beetje jammer dat het 4 euro moet kosten.
  Niet aan mij besteed dus ..

 23. Heb geprobeert een andere App via de applestore te downloaden maar die doet het nu ook niet.. Exact hetzelfde na het eerste schermpje met geluid gelijk terug naar ‘home’…
  Behoorlijk irritant!!

 24. @Jean
  Heb je je iPhone volledig opnieuw geboot na de installatie? (Uit en Aanzetten) Dat wil ook nog wel eens helpen…
  Verder zou ik even op het forum checken!

 25. Die via cydia wil niet opstarten bij mij dus ik hoop dat de 3.99 app het wel doet ;-).

 26. Ik heb hetzelfde probleem als Jean: Vanuit openingsscherm meteen terug naar het springboard. Heb de iPhone al gereboot, app opnieuw geïnstalleerd, geheugen opgeschoond, en apps met de AppStore geupdate. Maar mag niet baten….

 27. Origineel geplaatst door Stone
  @ Jean, waarschijnlijk zul je dit momenteel ook ervaring bij andere applicaties, die via Cydia zijn geinstalleerd. De tip is om een applicatie via de AppleStore te installeren (dit mag ook een upgrade zijn van een bestaande applicatie). Na deze installatie zal alles (incl. Wolf3D) weer moeten werken…

  Helaas bij mij nog niet 🙁
  Heb een applicatie geinstalleerd uit de app store en deze werkt prima. Wolf3D blijft echter “crashen” na het startscherm en een beetje geluid.

  Ben benieuwd naar de bevindingen van Data met Wolf3D uit de app store 🙂

 28. Ben verbaasd dat Apple dit toe staat met al die Hakenkruizen en Hitler zelf erin
  Normaal doen ze alsof de consument 4 Jaar is en blokkeren ze alle leuke zooi eerst werd toch ook zo’n game geweigerd wegens te veel gore maar wat maakt het uit iedereen op iTunes is 18 omdat je voor een Creditcard 18 moet zijn netzoals voor Clickandbuy en in Amerika Paypal
  Maar ja Racistisch blijkt minder erg als een beetje gore na dat zal wel niet maar ik denk dat er vrouwen en mannen op de goedkeur afdeling werken

 29. Ik kreeg ‘m ook niet aan de praat via Cydia. Vanuit de appstore wel. Nu dus wel 3,99 betaalt, maar ja Carmack kan ’t geld goed gebruiken. Hij is al zo arm :¬)

 30. Hier lijkt ie goedvte werken. Via Cydia geinstalleerd. OS 2.2.1

 31. Origineel geplaatst door Pi-Con
  Terwijl jullie lekker aan het kletsen zijn over de app heb ik hem zojuist gedownload, het werkt fantastisch en ziet er ook erg gelikt uit!

  Inderdaad, ziet er beter uit als vroeger. Toen ik het zo’n 17 jaar geleden op de 286 speelde…
  Benieuwd wanneer de Iphone versie van Doom komt: can’t wait 🙂
  Quake III port zou ook relaxt zijn.
  Maar waar ik al 1,5 jaar op wacht is een port van Quake 1

  Maar goed, voorlopig vermaak ik me wel met de originele Wolf3D!

 32. Geweldig spel. controls prima, vooral als je instelt dat je zijwaards kan door hem scheef te houden.

  Erg ‘immersive’ 3D spel voor zo’n klein schermpje.

 33. Hier ook een bevestiging dat de AppStore versie het wel doet, terwijl de Cydia versie crasht. (iPhone 3G-NL, 2.2, pwnd) Fantastisch om dat na zo veel jaren weer te spelen op een telefoon! :-)) De gameplay en de “feel” zijn ook helemaal top. Goed werk!

 34. Wel grappig dat ditzelfde spel al vier jaar (!) beschikbaar is voor de pocket pc, net als Duke Nukem 3D…

 35. welke repository in Cydia kan ik hem vinden?

 36. Dat vraag ik me ook af. via me huidige sources kan ik heb niet vinden. ook niet in Zodttd

 37. ik krijg ook het crash probleem bij startup, iemand al een oplossing gevonden?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.