Reacties voor: Winkeliers Haagse Passage niet blij met komst Apple Store Den Haag

Winkeliers in de Haagse Passage zijn niet blij met de komst van de Apple Store. Geruchten dat Apple de
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 47 reacties

  1. ik zou juist wél blij zijn met Apple in mn straat, verkoop je echt veel meer, apple gebruikers kopen over het algemeen veel meer.

  2. Ik begrijp dat geklaag van deze winkeliers helemaal niet; alle mensen die de Apple Store gaan bezoeken komen toch ook langs andere winkels en kopen daar misschien ook wat?!
    Ik loop wel eens door de Passage maar kan nu echt niet zeggen dat daar crowd control nodig is….

  3. Dit las ik al eerder bij tv west inderdaad..
    Ik vind het belachelijk dat ze er zo moeilijk om doen… Er komen hordes mensen daar naartoe voor die kerstboom. Amahula! Ik ben er zelf nooit speciaal er naartoe geweest en ik woon daar zowat 500 meter vandaan. En ik denk dat er ietjes meer mensen komen voor de Apple store.
    Zeker bij de opening. Ik hoop dat het gewoon lekker snel allemaal doorgaat

  4. Die kerstboom is nep. Wat zeuren ze nou.

  5. een Apple Store zorgt er voor dat er veel meer mensen naar haagse passage gaan(tot er in Rotterdam,Utrecht,Almere,Groningen,Eindhoven en Enschede een apple store komt)

  6. Die kerstboom vind ik dat Apple zich best bij neer kan leggen als het echt zo’n traditie is. Het ziet er daarnaast ook erg gezellig uit vind ik.

  7. Reactie van iemand op de site van Omroep West:

    “Als werknemer in de Passage heb ik deze afgelopen Decembermaand werkelijk niet ÉEN positieve reactie gehoord van klanten over de komst van de Apple Store. De arrogantie van Apple stuit de Hagenaren en Hagenezen flink tegen de borst en het mogelijk afscheid van de kerstboom wordt zeker niet gepikt en geslikt. De Apple Store wordt gezien als een niet- toegevoegde waarde voor de sfeer in de Passage die juist door de komst van o.a. Selexyz en verschillende andere kleinere winkels wel flink verbeterd was. De kerstboom is een attractie waar dagelijks tientallen toeristen en anderen vereeuwigd worden op de foto’s die wereldwijd verspreid worden. We zullen zien, het lost zichzelf waarschijnlijk op, de verhuurder is voor het grote geld gevallen maar het publiek valt niet voor de nieuwe huurder en zal dus wegblijven… kat in het bakkie! Happy New Year!”

    Zo te horen denk ik dat ze Apple Fans nog niet kennen..

  8. Ik kan me er wel wat bij voorstellen. Gezellige winkelcentra en -straten worden gekenmerkt door de diversiteit aan winkeltjes en hun aanbod. De komst van grote winkels van ketenbedrijven heeft daarin een negatieve bijdrage. Veel ruimte en weinig gezelligheid (zeker een Apple Store met het strakke droge niet-seizoengebonden design). In diverse dorpen en steden zijn gezellige winkelstraatjes geworden tot 30 in een dozijn koopstraten met alleen de grote ketenbedrijven. Of je nu in Maastricht of Groningen gaat, dergelijke straten hebben weinig gezelligs.

  9. “Er komen horden mensen naar de Passage om naar de kerstboom te kijken. Ik heb hem jarenlang zelf opgetuigd.”

    Mooi hoor 30 dagen per jaar horden mensen die naar een kerstboom komen kijken. Denk dat ik als winkelier liever 365 dagen horden mensen over de vloer heb, met gegarandeerd 2x per jaar een een nieuw product waar mensen voor in de rij gaan staan. Hoeveel exposure wil je hebben?

    Zouden die winkeliers hun winkeltje dichthouden als daar straks honderden mensen voor de deur staan te wachten?

  10. Net vandaag is het bericht verschenen dat het aantal faillissementen genadeloos toeneemt in Nederland. Ik denk dat de winkeliers in Den Haag blij moeten zijn met een Apple store. Die blijven wel zitten en zo krijg je geen lege panden waardoor de consument al helemaal weg blijft. En dan dat gezeur over zo’n nepboom. Dan zet je die toch lekker ergens anders neer. Alsof er zoveel mensen voor een kerstboom komen!? Als dat zo was stond er bij iedere winkel wel zo’n knoepert van kerstboom!

  11. Wat een onvoorstelbaar geleuter van die kruideniers uit de Passage. Zowat ieder winkel centrum zou de vlag uitsteken als Apple zich daar zou vestigen! Tegenover die anderhalve kip en een paardekop die heel misschien speciaal voor die kerstboom naar de Passage komen staat een horde bezoekers van (de over het algemeen beter gesitueerde Apple-dan) en zouden die niets kopen bij de andere winkels? Hollandse kneuterigheid heet dat geloof ik.
    Wat ik wel triest vindt is dat de Apple-store die nu in de Passage zit volkomen over het hoofd gezien wordt door “meneer Apple” hebben zij niet mee bijgedragen aan het succes van Apple? Zij zullen denk ik, wel schadeloos gesteld worden!
    Kortom Holland op z’n smalst kn deze affaire!
    Kom op “kruideniers” wees blij met zo’n bedrijf in je nabijheid en haak er op in!

  12. Ik geef de Winkeliers Haagse Passage groot gelijk ! Ik ben één keer naar de Apple Store in Amsterdam geweest : Heeft u een probleem ? Helaas is er vandaag geen plaatst meer aan de Genius Bar ! Wilt u wat vragen ? Als het even snel kan ! Werknemers die meer oog hebben voor hun iDevice dan voor de klant, en een ronduit tegenvallend aanbod van accessoires ! De Glazen Trap was wel mooi, maar ik kom er nooit weer !

  13. in den haag vinden ze Apple arrogant?? iets met pot en ketel … ze mogen blij zijn dat ze zo’n publiekstrekker in de buurt krijgen, en als ze slim zijn springen ze er op in ….

  14. Triest dat zoveel mensen alleen aan het belang van Apple denken en volledig voorbijgaan aan de problemen. De huidige Apple Retailer zal uiteindelijk z’n deuren moeten sluiten net zoals dat ook elders (bijv. Centre’O) is gebeurt. En zonder dat Apple enige schadeloosstelling zal betalen.

    En vergeet ook niet dat voor Apple maar 1 ding telt en dat is de eigen portemonnee. Winst, winst en nog meer winst.

  15. In Den Haag vinden de meeste mensen Apple helemaal niet arrogant. Je hebt alleen hier en daar uitschot die het niks vinden en dan voor iedereen spreken. En idd het is jammer voor de APR, zeker voor LJS dat is echt een topzaak, heel klantvriendelijk en behulpzaam! Maar bijvoorbeeld ifactors of Amac, een van die twee en de Apple “store” in de media markt mag van mij gerust sluiten… Die in de media markt weet echt helemaal niks van Apple producten, die denken zelfs dat er nog geen Apple store in Duitsland is -.-

  16. Ik zeg voortaan een Appleboom !

  17. Apple is erg arrogant als het om de lokatie van hun winkels gaat, winkel centra moeten zich maar aanpassen aan de grote reus. Nu snap ik best dat een onderwerp als deze hier niet begrepen zal worden maar ik snap die beste man wel.

    Zitten daar 20winkels en willen er 11 de boom maar apple niet dan moet hij er toch gewoon komen?

    Meneer moet trouwens niet zeuren over een aankondiging van de winkel, het bedrijf waar ik werk heeft twee winkels en wij horen ook nooit welke winkels er in lege panden om ons heen komen, dat hoeft dus bij een AppleStore ook niet zo te zijn.

  18. Ik denk dat die mensen een gewone computerzaak verwachten, a la Dynabyte.

    Ze hebben geen idee hoe veel meer cachet een Apple Store aan hun straat toe zal voegen dan een Selexyz.

  19. Mischien kan de kerstboom op een andere plek…

  20. Arrogant of niet, je kunt niet zeggen dat Apple een pand er lelijker op maakt. Ik kan me ook voorstellen dat Apple niet zo’n nep boom voor z’n deur wil hebben. Als gemeente moet je er dan ook gewoon voor open staan om te vragen wat Apple dan als alternatief te bieden heeft. Hebben ze dat niet, dan gaat dezelfde traditie gewoon door.

    Daarnaast kan ik me wel vinden in veel meningen hier in de reacties. Die winkeliers willen een kerstboom omdat daardoor meer publiek op de passage afkomt? Die winkel van Apple levert nog 10x zoveel publiek, en dan 12 maanden per jaar op.

    Daarnaast snap ik de eigenaar van die vulpennen speciaalzaak ook wel. Mensen die voor Apple komen, zullen minder snel iets bij hem kopen, dan mensen die voor Selexyz komen.

  21. Apple profileert zichzelf graag als een flexibel en zorgzaam bedrijf, dan zou het hun sieren om rekening te houden met de kerstboom.

  22. Laat me raden,… Ze willen geld,…

  23. Zelf zou ik het heel erg vinden als de mooie en sfeervolle boekwinkel van Selexyz Verwijs ingeruild voor zo’n kille winkel als Applestore. Selexyz Verwijs voegt echt iets toe aan de Passage. Het past in de sfeer van de Passage en ik vind dan ook dat de megastore van Apple daar zou misstaan.

    Er is zoveel moeite en geld gestoken in de renovatie van de Passage, laat de gemeente Den Haag dan ook letten op de uitstraling van de Passage en niet voor het grote geld gaan.

  24. Hele simpele reden waarom die boom weg moet…winkel (en publiek trekkend Apple logo) zijn totaal onzichtbaar vanaf de Hofweg zodra die boom staat…

  25. @Ruud: een pennenwinkeltje dat gerund wordt door een paar mensen en binnen de pennenwereld zich inmiddels tot de groten heeft weten op te werken en inmiddels klandizie over de gehele wereld heeft incl. Het Binnenhof en de rest van de diplomatie daar in Den Haag zou ik niet op de manier af doen als jij nu doet. Zij kunnen zich koninklijk noemen omdat ze al meer dan 100 jaar bestaan. Apple zit daar bij lange na nog niet in de buurt. We weten allemaal hoe geworteld pennen nu zijn; weinig mensen die ze nog gebruiken. Dusdanig weinig dat men nu de schrijflessen op de basisscholen al ter discussie stellen. In een markt die erg klein is dusdanig goed doen dat je meer dan 100 jaar bestaat en waarbij je wereldwijd bekend bent geworden mag als uniek worden bestempeld. Zo zijn er daar nog wel meer van dit soort winkels.

    Er zitten veel winkeltjes met specifieke klandizie die totaal niet aansluit op die van Apple. Zij zijn helemaal niet gebaat bij zo’n Apple winkel, het zal ze weinig tot niets opleveren omdat het totaal verschillende doelgroepen zijn. Is ook niet nodig want van vele winkeltjes is de naam inmiddels al dusdanig gevestigd. Er zit verder ook al een Apple dealer in dat pand dus er is geen enkele noodzaak om daar nog eentje te vestigen. De gemeente Den Haag is er ook totaal niet bij gebaat. De enige reden om in een andere stad te gaan winkelen zijn de winkels die je thuis niet hebt. Tegenwoordig is dat aanbod enorm geslonken en met nog meer van dit soort landelijke (en zelfs internationale) ketens wordt de reden om naar een andere stad te gaan winkelen alleen nog maar kleiner. Waarom zou iemand die in Amsterdam woont nog naar Den Haag gaan? Alles wat ze daar hebben, hebben ze ook in Amsterdam en dat is een stuk dichterbij. Wat dat betreft mag Den Haag zich gelukkig prijzen met het feit dat ze al die ministeries en andere onderdelen van onze overheid huisvesten.

  26. Ben wel benieuwd wat iFactors er van vindt, die kan daar wel opdoeken lijkt me…

  27. Allemaal ouderwetse sentimenten. Tijden veranderen en ik geloof niet dat er mensen van ver komen om die boom te bekijken. De beste man heeft een stoffige vulpennen speciaalzaak, wat op zich niet erg is maar daardoor kun je best een oordeel vellen over het type persoon. Tel er bij op dat hij zich inzet voor een kerstboom en de uitkomst =2.

    Ik deel de mening dat een dergelijke Apple Store het publiek zal lokken naar dit winkelcentrum. Ik was afgelopen zaterdagavond in de apple store in amsterdam en daar stond een enorme rij van kopers. Dat zal in Den Haag niet anders zijn…

    Met andere woorden: Deze store zal het publiek lokken en als ze daar dan toch naartoe gaan zullen ze eventuele overige aankopen ook gelijk hier doen.

  28. De boekenwinkel moet blijven!!! Die winkel heeft pas sfeer. Een onthaaste belevenis is het. Kopje koffie op de 1ste verdieping… Je kan er zo een halve dag doorbrengen. Zonde als dat weg moet. Laat Apple dat pand van de Bonnetterie overnemen, veel betere keuze! Of dat hotel Corona.

  29. Origineel geplaatst door ppl
    @Ruud: een pennenwinkeltje

    Wat is een pen? Is daar ook een app voor?

  30. Grappige discussie. De een wil de boom en de ander de store. Goed voor de winkeliers wordt er gezegd. Volgens mij komt het publiek dan voor de apple store en niet voor de omliggende shops. De winkels zijn dan bijzaak geworden. Apple is al duur genoeg dus geld voor de overige winkels…tja…we zullen zien.

  31. Winkeliers.. Altijd gezeik. Is er al een officiele bron voor dat kerstboomverhaal? Ps; ik heb hier twee designvulpennen liggen, als apple fanaat hou ik wel van vakwerk. Men weet niet waar men het over heeft.

  32. Natuurlijk is het belang van een kerstboom groter dan het economische belang van Den Haag als internationale hoofdstad, logisch dat een pennenboer die zegt internationale klandizie te hebben dat ook vindt!

    Hier speelt vals sentiment, vijftien jaar geleden was de Passage vervallen en kwam er geen hond. De gemeente en de projectontwikkelaar hebben er alles aan gedaan om het naar een hoger niveau te brengen en dat is blijkbaar zo goed gelukt dat een kieskeurige keten als Apple zich er nu wil vestigen.

    Als er echt angst is voor verschraling, dan kan De Mos beter wat doen aan de aangrenzende winkelstraat, wat gewoon tot een dorpse koopgoot is vervallen door de komst van allerlei ketens. De Passage vormt daar een prettige uitzondering op en is een plek voor het luxere winkelen. Een format als een Apple Store past daar beter tussen dan dat de Apple Store op het Leidseplein tussen de hamburgerketens en (vml) Kooistra-tenten.

    En dat de arrogantie van Apple de Hagenezen tegen de borst zou stuiten, ach, na tien jaar Den Haag weet ik dat het populisme hier goed aanslaat. Hagenezen zijn doorgans gewoon tegen alles dat verandering is, zo was men ook tegen het verkeerscirculatieplan en de Randstadrail, maar nu hoor je er niks meer over. Zal met de kerstboom ook wel zo gaan.

  33. Origineel geplaatst door Alexander Spaans
    In Den Haag vinden de meeste mensen Apple helemaal niet arrogant. Je hebt alleen hier en daar uitschot die het niks vinden en dan voor iedereen spreken. En idd het is jammer voor de APR, zeker voor LJS dat is echt een topzaak, heel klantvriendelijk en behulpzaam! Maar bijvoorbeeld ifactors of Amac, een van die twee en de Apple “store” in de media markt mag van mij gerust sluiten… Die in de media markt weet echt helemaal niks van Apple producten, die denken zelfs dat er nog geen Apple store in Duitsland is -.-

    Wacht even…… Noem je nu echt de mensen die Apple niks vinden UITSCHOT…

  34. @Kees: Ja dat was verkeerd geformuleerd… Houdt het er maar op dat iedereen zijn eigen mening heeft

    Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen, is dat dat soort mensen het altijd wel beter denken te weten dan de rest.. Dat zij bepalen wat waar is en voor andere spreken. Maar daar is uitschot inderdaad misschien een verkeerde woordkeuze voor zoiets.

  35. Door globalisering en technocratie zal uiteindelijk iedere winkelpassage verworden tot een futuristische winkelmall. Dat houd je niet tegen, is een vorm van evolutie. Alleen is dit een traag proces. Het ‘nadeel’ dat Apple heeft is dat het wat dat betreft zijn tijd vooruit is qua design en inrichting van hun winkels. Hierdoor krijg je ‘ineens’ een glazen futuristisch pand tussen de nog oude(rwetse) winkelpanden. En dat kan esthetisch nogal gaan botsen qua sfeer en algehele uitstraling. Apple heeft veel geld en kan zich daardoor alles permitteren, maar vergeet dat het juist daardoor ook als arrogant en als een soort koekoek(snest) overkomt door ineens hun futuristische winkelketen te willen planten in een bestaande andere winkelcultuur. En DAT is denk ik nou net het knelpunt. Het is geen geleidelijk proces, maar Apple wil iets en doet dit zonder rekening te houden met gevoelens/emoties van derden. Maar zoals gezegd is dit iets wat je niet tegen kunt houden en uiteindelijk de toekomst…

  36. @Rednose:

    Maak dan een afspraak en lig niet dwars?
    Ga jij ook zonder reserveren uit eten ?
    Of op vakantie zonder iets te boeken ?
    Of bij de dokter langs zonder je aan te melden ?

    Het is geen vergelijking maar wel met de procedure die hier aan hangt, moeten ze dan 200 man rond laten lopen om maar op de gok iedereen aan te nemen.

    Loop het proces is door zoals het bedoeld is en ik weet zeker dat je op je mening terug komt.

    On-topic: Ik denk dat Apple hier niet minder om zal slapen, om Sjaak zijn balpennen winkel wat een dying artikel is, wat zit er nog meer een Trekpleister en een Vera mode ?.
    Wie het meest inbrengt en op zal brengen krijgt hier de sleutel,

  37. @viermaal raden.: Dit in tegenstelling tot andere winkeliers die een hekel aan winst hebben en uit die liefdadigheid hun zaak runnen?

    Pff, mensen hebben de mond vol over marktwerking en ondernemers de ruimte geven maar als er een grotere jongen komt waar ze de concurrentie misschien niet mee aan kunnen gaan moeten er ineens maatregelen genomen worden… Lekker consequent. Als ‘t waar is dat de Hagenezen er niet op zitten te wachten en de kerstboom zo’n kapitaal oplevert hebben ze toch niets te vrezen?

  38. Mooi hoe het volk op iPhoneclub allemaal beter denkt te weten wat goed is voor de winkeliers dan de winkeliers zelf.

  39. Ik vind dat Apple niet de beste locatie heeft genomen. Het centrum van Den Haag word grondig hernieuwd. De nieuwe passage en dan nog een gebouw en nog een gebouw op een lengte van 500m zijn ze drie nieuwe gebouwen aan het zetten.

    De boeken winkel is een heel mooie winkel sfeer is belangrijk voor een goede boekenshop en dat had deze wel. De kerstboom is ook heel mooi en voor net geen 2 maand per jaar moet apple dit maar toestaan.

    De passage kan nog een nieuw dak gebruiken misschien kan Apple dit ook betalen. Want het lekt en het is heel breekbaar materiaal. Daarom al die netten.

  40. @Markon: die stoffige pennenzaak zit daar al 100 jaar en weet zich in deze barre tijden waar weinigen nog met een pen schrijven, laat staan een hele dure pen nog prima in leven te houden. Je mag het stoffig noemen maar de beste man doet iets wat vele grote jongens niet lukt: het hoofd boven water houden. Kijk maar eens wat er de afgelopen 2 jaar failliet is gegaan en hoeveel dat er per maand is. Het hoofd boven water houden is vandaag de dag enorm moeilijk.

    Andere kant van het verhaal: het feit dat Apple een kerstboom weg wil hebben zegt ook wel weer genoeg over Apple. Futiliteit waar men weer wat over moet zeggen. Het is meer een stuk machtsvertoon.

    Btw, het publiek wat er naar een Apple store gaat is absoluut niet het publiek voor het merendeel van die winkels. Het is veel te makkelijk gezegd dat Apple wel even veel klandizie voor de rest trekt. Het feit dat een of andere winkel veel klanten weet te trekken levert geen enkele garantie dat die klanten ook de omliggende winkels zullen bezoeken. In tegendeel, er zijn in Nederland al diverse plekken waarbij is gebleken dat dit zelfs helemaal geen invloed heeft. De klanten komen dan alleen voor die specifieke winkel en niet voor de andere. Het is vaak te zien bij landelijke en internationale ketens. Winkelstraten met veel kleine winkeltjes die een divers aanbod hebben en die je niet zomaar in een andere stad ziet zijn veel meer in trek. Daar gaan mensen ze wel allemaal af. Dat is nu voor een aantal steden de reden om hun winkelstraten aan te passen zodat er meer bezoekers worden getrokken. Ook iets als looprichting speelt hier een rol. Een groot merk als Apple dus juist amper tot niet.

  41. @Rednose:

    Oh wat gek. Ik ben er heen geweest om een iPhone 4S te halen en ben daarna nog 4 x terug geweest vanwege een defect en ik heb telkens een nieuwe gekregen. Ik bij de 3e keer dat ik terug kwam om compensatie gevraagd voor al dat heen en weer gereis en ze hebben me toen aangeboden om een gratis hoes naar keuze uit te zoeken. De mensen die er werkten waren erg vriendelijk en deden bijvoorbeeld niet moeilijk over dat ik geen lader bij me had (die hoor je normaal mee te nemen als je buiten de 14 dagen na je aankoop terugkomt).

  42. Volgens mij is het tijd het woordje “arrogant” weer zijn oude betekenis terug te geven.

    En niet meteen gaan roepen dat iets of iemand arrogant is als die niet meteen alle media afloopt om van alles prematuur te roepen, zonder dat überhaupt duidelijk is of het wel door gaat.

    Nederlanders verwarren de woorden “arrogant” en “zelfverzekerd” nog al eens…

  43. Apple zorgt voor traffic, zo heet dat. De ondernemers die bang zijn hebben onjuiste emoties, das tijdelijk, het komt allemaal goed daar in Den Haag 😉

  44. Het zakenleven heeft altijd al bestaan uit kansen en bedreigingen (Swot-analyse) Zelf heb ik uit bedreigingen altijd kansen weten te creeren.
    Dus, Passage-winkeliers, pak die kans. Ik weet zeker, dat u over een jaar wel anders praat.

  45. Wat ik in feite veel triester vind, is dat de Apple reailer in de Passage en LJS (Lutherse Burgwal)geen enkele waardering krijgen voor de markt die zij toch in “het Haagsche” hebben opgebouwd. Zij zijn het die mij bij Apple hebben gebracht. Hebben zij dat allemaal voor niets gedaan? Gaat Apple nu de vruchten plukken. Ik hoop dat Apple een serieus gesprek met deze mensen aan zal gaan om hen schadeloos te stellen.

  46. @Ruud:
    Nu pas? Wat dacht je van al die andere retailers? Niemand wordt schadeloos gesteld, that’s it.

  47. Laten we even wat duidelijker wezen.

    Ten eerste was het al zo dat de boekenwinkel weg zal gaan. Die gaat zich samen voegen in 1 pand. Dus het pand zal toch al leeg komen. Het is dus mooi dat er voor zo een groot pand een nieuwehuurder gevonden is in deze tijd gezien de economie.

    Nu roept iedereen dat Apple fans meer te besteden hebben en dus de omzet voor andere winkels omhoog zullen gaan?

    Beetje vreemde redenatie, want mensen die en Ihpone kopen gaan echt niet 3 winkels verder op een paar schoenen, een vulpen of een doosje bonbons halen.

    De horeca doet het nu al zo goed dat je van geluk mag spreken als je een plekje kan vinden. Dus daar hebben ze een apple store niet voor nodig.

    En die kerstboom, kom op zeg die paar weken. Hoe zuur moet je zijn om daar over te klagen. Apple is een zeer grote merknaam en alle Apple fans zullen de winkel ECHT wel vinden met of zonder die kerstboom. Dus tikje overtrokken van Apple.

    Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het top dat er een Apple store gaat komen. En het is de perfecte locatie! Maar ze mogen zich echt wel een beetje flexibel tonen. En voor alle Apple fans die beweren dat de omzet omhoog zal gaan voor andere winkels, denk nog even goed na.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.