Reacties voor: Wikipedia-oprichter vindt App Store bedreiging voor openheid op internet

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vindt dat softwarewinkels zoals de App Store een bedreiging zijn voor de openheid op internet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 72 reacties

  1. Heeft deze beste man wel eens van jailbreaken gehoord?

  2. @Jitse: Wat heeft dit met jailbreaken te maken?

  3. @Jitse: Heeft apple iets met jailbreaken te maken dan?

  4. Weinig constructieve bijdrage aan de App-Store discussie.

    “apps kopen is alsof je veel geld uitgeeft aan een nieuwe auto, waarbij de fabrikant bepaalt wie je wel en niet als passagier mag meenemen.”

    Precies, en daar ben ik maar wat blij mee. Je zal maar een stinkende zwerver met cholera per ongeluk in je auto meenemen. Dan ga je dood.
    (nee, ik houd niet zo van dit soort kul-vergelijkingen, je kunt er alles recht mee praten als je het maar met iets totaal anders vergelijkt)

  5. Sinds wanneer mag je geen applicaties voor OSX buiten de app store om aanbieden?

  6. Ja…alles openbaar maken….dat is veilig.

  7. @Henk: Nee maar je kunt er wel dingen buiten de app store om op zetten

  8. Ja, alles openbaar maken is veilig.

  9. gestoord! hou je bij je leest beste man

  10. Rot toch man. Openheid is niet alles.

  11. Origineel geplaatst door Johan
    Ja…alles openbaar maken….dat is veilig.

    Inderdaad. Lekker virussen krijgen. Van mij mag het zo gesloten blijven mits Apple de ontwikkelaar wat ruimte blijft geven.

  12. Oh nee, kritiek op Apple. Grijp hem ..

  13. Mensen westerse landen zijn legale dictators.

    overal cams,alles wordt afgeluisterd je kan nix doen op het internet zonder dat zij het weten.

    Nou dat is lekker NO PRIVACY.

    Dus apple hou op met control freak te spelen.

  14. Ik vind dat hij een punt heeft.

  15. Volledig mee akkoord. Apps brengen de ‘alles kan, alles mag’-openheid van het internet terug binnen de censuurmuren van bedrijven als Apple.

    Ik ben een grote liefhebber van Apple, maar ze beknotten de openheid die het internet biedt grondig. Op het web mag en kan alles. In de appstore van Apple kan en mag enkel wat Steve goedkeurt. Een slechte evolutie als je’t mij vraagt.

  16. Jimmy Wales slaat de spijker op z’n kop. Het is erg genoeg dat het zo lastig is/was om, zeg, .avi’s op mijn iPhone te kijken en dat dat weer onmogelijk wordt zodra Apple dat wil. Wat de Mac App Store betreft: nu is’ie nog optioneel, maar op de dag dat dat niet meer zo is (en apple kennende is dat zeker iets waar ze naar streven) heeft Linux er één (spijtige) gebruiker bij.

    Om nog maar te zwijgen over:
    http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/14/apple-zet-uitgevers-buitenspel-op-ipad/
    http://www.nytimes.com/2005/04/30/technology/30apple.html
    http://gizmodo.com/5350643/torrent-iphone-app-rejected-heads-over-to-cydia
    Het gevaar waar Jimmy Wales op doelt, is wezenlijk en aanwezig.

  17. Ook ik ben een Apple fan, maar ik wist niet dat we met z’n allen blind achter Steve Jobs en kornuiten moesten aanlopen.

    Apple maakt fantastische producten, maar is soms dubieus bezig…Dat mag weleens vaker gezegd worden!

    De bovenstaande reacties getuigen van een tunnel-visie waar je U tegen zegt!

  18. Waarom begint hij over de Mac app-store.
    Daar hoef je je apps toch niet mee aan te bieden.
    Het zou trouwens wel handig zijn als er iets komt waar iedereen zijn apps kan verkopen. Iets zoals Cydia, maar dan zonder JB, zodat iedereen kan kiezen of hij/zij uit de appstore of uit die store koopt.

  19. Origineel geplaatst door Johan
    Ja, alles openbaar maken is veilig.

    Nee, dankzij apple hebben ze geen virussen en spam 🙂 Bijvoorbeeld.

  20. @ketsjap: Dat slaat toch nergens op? Het is toch Apple die iTunes maakt. Een telefoon lanceert waarbij Apps een geheel nieuwe rol kunnen spelen. De app store maken. Dan mogen ze dat toch allemaal zelf weten?
    Jullie vinden alles ineens zo normaal nu omdat iedereen het heeft. Maar het komt door Apple! Hoeveel telefoons zijn er wel niet waarbij de interface er het zelfde utziet als Apple?

  21. @Ramon: Wel, het gros van die apps spelen helemaal geen ‘nieuwe rol’. Zij bieden informatie die je op een mobiele internetsite op exact dezelfde manier kan voorgeschoteld krijgen. Neem nu de app van iPhoneclub.nl: biedt die een meerwaarde tov de mobiele site? Helemaal niet. Maar door content via die app te gaan aanbieden, breng je je eigen content onder de controle van (het erg conservatieve) Apple.

  22. @Luuk: Ja dat is nou precies wat Jimmy Wales bedoelt, dat niet iedereen zijn apps kan aanbieden zonder goedkeuring van Apple.

  23. @ketjap: Zijn ook tal van voorbeelden dat een app veel beter werkt! Schiphol app, openbaar vervoer app, teletekst etc etc etc etc

  24. @Daejji: Ik denk dat dat niet is waar het hier precies om gaat…

  25. @buster p. Keaton: Ik reageer dan ook op ketsjap!!

  26. Dan koop je een dure iPhone, mag je niet zelf bepalen wat je er op zet. Ach, lang leve de jailbreak!

  27. Juist door de controle krijg je betere apps, de apps uit de Android store zijn vaak niet geschikt voor je toestel of hebben totaal geen nut of functie. Nee, geef mij maar de zekerheid en controle van de AppStore van Apple.

  28. Laten Wikileaks en Wikipedia niet door elkaar halen he…

    Verder heeft hij wel een punt!

  29. Ik begrijp 1 ding nooit in deze discussie over de mate van openheid van Apple. Er zijn 2 producten die gebruik maken van de gesloten (mobiele) App Store, namelijk de iPhone en de iPad (de App Store voor de Mac vind ik wat anders). De iPhone is de populairste smartphone, en de iPad de populairste tablet. Blijkbaar vinden heel veel klanten deze beslotenheid dus juist heerlijk/fijn/prettig/prima/niet belangrijk, en hebben ze helemaal geen behoefte aan al die openheid. Dus waarom erover klagen?

    Als het echt zo erg is als dit soort mensen aangeven, dan zullen de iPhone en de iPad wel niet lang meer te leven hebben, of in ieder geval de App Store. Persoonlijk zie ik ze echter nog niet snel ‘overlijden’.

  30. Als Apple slim zou zijn zouden ze deze kritiek serieus nemen. Zeker als Steve nog eens terugdenkt aan zijn beginjaren. Toen Steve net zulke wijze woorden zei over openheid als deze wikipedia held nu doet. Even verder denken mensen dan zomaar wat roepen…

  31. Hey Jimmy, Je hoeft heen apple te kopen hoor. De markt staat compleet OPEN wat dat betreft.

  32. Origineel geplaatst door buster p. keaton
    Jimmy Wales slaat de spijker op z’n kop. Het is erg genoeg dat het zo lastig is/was om, zeg, .avi’s op mijn iPhone te kijken en dat dat weer onmogelijk wordt zodra Apple dat wil. Wat de Mac App Store betreft: nu is’ie nog optioneel, maar op de dag dat dat niet meer zo is (en apple kennende is dat zeker iets waar ze naar streven) heeft Linux er één (spijtige) gebruiker bij.

    Waarom zou je Apple willen dwingen om AVI in het OS op te nemen? Je gaat Porsche toch ook niet dwingen om met Ferrari motoren in haar producten in te bouwen?

    Apple heeft het quicktime formaat. Daarom hebben ze geen ondersteuning voor avi (avi is trouwens maar een container hoor). Apple houdt echter niemand tegen om een app te maken waarmee je avi’s kan afspelen met al de codecs die daar in kunnen zitten. Er staan er zelfs een paar van in de store.

  33. Origineel geplaatst door Gerardus89
    Ik begrijp 1 ding nooit in deze discussie over de mate van openheid van Apple. Er zijn 2 producten die gebruik maken van de gesloten (mobiele) App Store, namelijk de iPhone en de iPad (de App Store voor de Mac vind ik wat anders). De iPhone is de populairste smartphone, en de iPad de populairste tablet. Blijkbaar vinden heel veel klanten deze beslotenheid dus juist heerlijk/fijn/prettig/prima/niet belangrijk, en hebben ze helemaal geen behoefte aan al die openheid. Dus waarom erover klagen?Als het echt zo erg is als dit soort mensen aangeven, dan zullen de iPhone en de iPad wel niet lang meer te leven hebben, of in ieder geval de App Store. Persoonlijk zie ik ze echter nog niet snel ‘overlijden’.

    Precies! iPhone en iPad eigenaren kiezen hiervoor met een reden. Ik persoonlijk hoef niet allemaal crap op mijn telefoon die ongecontroleerd verspreid wordt en wie weet wat met jouw gegevens kan doen.

  34. Het verschil is dat je zo goed als zeker geen virus meekrijgt met je App voor de iPhone, dat in tegenstelling tot Android App’s

  35. Ik ben het met de wikipedia-oprichter eens. Je verschuilen achter de verantwoordelijkheid van Apple lijkt makkelijk, maar er zitten veel gevaren aan. Kijk maar naar de discussie tussen uitgevers van de kranten-apps. Apple wil dat de uitgevers hun abonnementstuctuur gaan aanpassen en gaat daardoor te veel op de stoel van de app-aanbieder zitten. Nog een stap verder en ze gaan zich met de inhoud van de krantenapp bemoeien. Ik merk door discussies hierboven dat velen dit juist veilig vinden, maar ik niet. Ik zou nooit een iPhone kopen als ik hem niet zou kunnen jailbreaken. Je wilt toch zelf kunnen bepalen wat je op je toestel plaatst? Het is, zoals hierboven ook ergens staat, alsof ik niet zelf zou mogen bepalen of ik een vieze zwerver in mijn auto meeneem. Daar kan ik heel goed zelf over oordelen.

  36. Origineel geplaatst door Djico
    Dan koop je een dure iPhone, mag je niet zelf bepalen wat je er op zet. Ach, lang leve de jailbreak!

    Koop je een opel mag je er geen vw motor in zetten, tja mag wel maar ben bang dat de garantie dan verlopen is…..de wereld zit toch raar in elkaar.

  37. Intel heeft ook zo’n Store en die doet/is eigenlijk hetzelfde en daar hoor je niemand over. Daar heb ik Angry Birds voor Windows gekocht. Procedure: Intel Appstore downloaden en installeren, account aanmaken, creditcard gegevens invullen en app downloaden. Ook dit kan maar op 4 machines. Je krijgt geen .exe bestand dat je kunt gebruiken voor je andere machines. Daarop moet je dan dus ook de Intel Store installeren om de software te kunnen installeren.

  38. bij het Europees Hof klagen ze ieder ons gezeik Microsoft aan voor de lulligste dingen. Waarom apple niet?

  39. wat ik niet begrijp van die z.g. “veilige” App’s, door Apple grondig te zijn gecontroleerd, dat er App’s zijn die al je adres en plaats gegevens doorgeven, daar hoort een slot op te zitten waar Apple over waakt…, neem Viber bv, die verkopen zonder dat je het weet al je adresgegevens, zodat nietsvermoedende “vrienden” spam krijgen…

  40. Sja, ik vind het maar een suffe uitspraak. Niemand zegt dat je persé een app moet kopen. Je koopt een telefoon om mee te bellen, en als je er meer mee wil heeft Apple daar een aparte softwarewinkel voor, waarbij hun het assortiment uiteraard zelf bepalen. En ik moet zeggen dat het sinds de opening een van de favoriete winkels is geworden en ik alleen maar efficiënter toegang krijg tot internet applicaties zonder allemaal rommel. Daarvoor gaan we dan wel naar de markt (Android Market / Windows Marketplace)..

  41. Onzin. De app stores hebben niks met openheid internet te maken. Voor dit soort mensen is er open source uitgevonden.

  42. veel mensen redeneren omgekeerd.

    Op mijn computer kan ik alles downloaden van het internet wat ik maar wil, dat is een vrije keuze. Maar ik download geen illegale software omdat daar virussen in kunnen zitten. Zo moet je ook vrij zijn om vrijwillig alleen voor de itunes store te kiezen… dat moet geen verplichting zijn!

    het apple os is niet minder gevoelig voor virussen door een gecontroleerde software, dat heeft te maken met hoe het systeem technisch in elkaar zit. apple desktops zijn ook minder gevoelig voor virussen dan windows computers

  43. @ErwinB: Wat is daar raar aan? als ik m’n gehele auto zou modden, dan is het toch een beetje raar dat je verwacht dat de garantie er nog op zit??? Ik stop allemaal Opel dingen in m’n Citroentje, en dan bij hen aankloppen als ‘t stuk is???

    OT: Waar zeuren ze zo over, zei suggeren dus dat Apple alles maar moet toestaan wat er bij hen binnen komt? De KKK wil een zeeeeeer racistische app uitbrengen, moet Apple dat dan toelaten? Tuurlijk niet, heeft niks met open of niet te maken, heeft te maken met het behouden van de kwaliteit van je winkel. Is het zelfde als de Kruidvat maar niks vinden omdat ik daar me zelf gemaakte lotion niet in de schappen mag zetten:p kortom, Apple is gesloten uit voorzorg lijkt me, om kwaliteit te behouden, en als apps niet een lelijk afgeraffeld iets zijn, dan mag je daar je spul verkopen, zo werkt dat in de echte wereld bijna hetzelfde.

  44. @Ketsjap: Koop lekker een nokia 3310, daarop kun je niets installeren en zit je ook met de regels van Nokia….

    Voor geen goud meer een andere telefoon, de beperkingen die mij opgelegd worden (zogezegd) vind ik prima… ik kan alles doen met die telefoon tot nog toe. En voor alle andere dingen heb ik een mini laptop, een wat grotere laptop en een desktop killer laptop…. 🙂

    Oh en kan die foto van die man weg a.u.b. ik heb die kop té véél gezien nu. BAH…

  45. @nanomeister: Die nokia was geweldig. Kon allemaal dingen die de ipone niet kan. De accu ging maar liefst 10 dagen mee, in plaats van een halve… En altijd vijf streepjes bereik in plaats van 1,5 bij de antennagatephone 🙂 bovendien deed het ding precies waarvoor het bedoeld was uitstekend: bellen! Zelfs nadat ie een keer in de plee viel zat er geen barst in het scherm, dat was onbreekbaar.

  46. @Bram: Ridicule vergelijking met een zieke zwerver.

    Ik ben het ermee eens dat Apple onder het mom van “Wij vinden het in jouw belang dat…” bepaalt wat goed voor ons zou zijn. Paternalisme ten top. Maar dat recht hebben ze wel, want het is hun product. Het is een misvatting dat informatie (en software) op internet vrij moet zijn.

  47. @appelflapje: denk dat je me verkeerd begrijpt….Ik reageerde met de stelling dat je niet altijd dingen zelf kunt bepalen, dus in principe hetzelfde als wat jij zegt.

  48. @ErwinB: Mais oui, mijn fout:P

  49. Wat ik al langer dacht: Wordt de vrijheidsstrijder een dictator?
    ‘t Zal niet de eerste keer zijn ☮

  50. Hoewel het vrijzinnige roedeltje hier maar 0.0001% van de Apple scene uitmaakt, zie je Wales’ zorgen impliciet bevestigd.

  51. En daar heeft de beste man gelijk in
    zodra mijn iphone abonnement is verlopen
    gaan we lekker weer terug naar de gewone gsm
    hen ik ook weer eens goed beereik
    ik was die itunes vanaf het begin al zat
    geldhonger maakt ziek

  52. Haal openheid en neutraliteit niet door elkaar he mensen.

    Het is niet waar wat jullie zeggen, je mag alles op een iPhone zetten wat je zelf wilt, ook Apps. De vraag is alleen of het kan, en hoe. Niemand gaat je een boete geven als je windows op je iPhone zet.
    Apple bied alleen een eigen mogenlijkheid (Appstore). Vroeger was er niet eens een Appstore?

  53. Ik koop een TV van Samsung, heb een abo van Ziggo en Samsung bepaalt waar ik naar mag kijken, en waarvoor ik moet betalen. Ziehier de malle Apple-filosofie. Hier komt geen Apple in huis. Nu niet, nooit niet…

  54. dit vind ik dus echt onzin, de ipod / ipad / iphone en macs zijn toch producten van apple, en zij mogen bepalen wat erop kan komen? het is niet zo dat ze het internet zelf censoreren, ze zorgen gewoon dat de producten waar ze zelf geld aan verdienen veilig zijn.

  55. Lang leve behavioral targeting, ads voor de iPad onder een artikel zetten waarin Apple als grote boze wolf wordt afgeschilderd, geniaal.

  56. @Rob: Nee daar ben ik het niet mee eens, je moet de apps er op kunnen zetten waar je zelf behoefte aan hebt. en niet de apps waarvan apple vindt dat jij er behoefte aan zou kunnen hebben.

  57. Iedereen is vrij om te doen wat ie wil.
    Maar ga hier nou niet lopen zeuren en koop dan geen Apple producten als je je niet vrij voelt door hun.
    Er is altijd wel wat en niemand is perfect.
    En elk nadeel heeft zijn voordeel.

  58. En als de App Store helemaal “open” is dan begint iemand zeker te zeiken dat hij vind dat iedereen zn kleding in de V&D mag verkopen?
    Yeah right.

  59. Soms lijkt het wel of mensen gedwongen worden om een apple te kopen. Als je het niet bevalt koop dan geen Apple maar een android met gratis virus app of maak een keus uit echt waardeloze apps.

  60. Maar apps zijn overbodig! Compleet overbodig! Ja, er zijn geweldige apps voor het openbaar vervoer, facebook, en al wat je wil. Maar waarom moet dat in een app zitten? Elke browser, ook safari, kan die functionaliteit aanbieden. Recht vanuit Safari.

    Maar door die webtoepassingen onder te brengen in apps, breng je ze onder de controle van Apple. En dat begint steeds zuurder te smaken.

    En de dooddoener “koop dan een Nokia” hoef je niet te vermelden: ik heb een iPhone en ik vind het een geweldig toestel. Maar dat Apple zal bepalen welke pagina’s van een tijdschrift ik wel of niet kan bekijken op mijn eigen toestel, dat gaat te ver.

  61. Ik heb mijn Iphone ingeruild voor een Android. Want de subversieve arrogantie gaat me nu echt te ver. Ik bepaal zelf wat ik lees/luister/zie, zonder tussenkomst van een Jobs. Hallo zeg, MOVE…
    En vergis je niet. Die Androids zijn geweldig. Zeker voor programmeurs. Zie geen enkele reden meer om een Apple te prefereren boven een Android. En die Androids worden ook nog eens alsmaar beter….

  62. Deze man heeft gelijk..
    Android is absoluut niet beter, maar qua ‘vrijheid’ wel..Apple moet kappen met deze dictatuur anders zie ik binnen enkele jaren de meesten waaronder ikzelf overstappen naar android.
    Al vind ik HTC & Android op het moment echt zaad

  63. Mijn moeder bepaalde vroeger wat goed voor me was.
    Tot ik volwassen werd.

  64. Na de komst van de Galaxy en android is de Apple weer terug waar het hoort. Bij een selecte groep die zich ermee wil profieleren en daar graag teveel voor betalen.
    Het heeft wel erg lang geduurd voor dat deze alleenheerserij over was. Maar geduld wordt soms beloond!

  65. Tja, ieders vrije keuze, tuurlijk, en ik was vroegah een grote fan van Jobs. Maar zijn business-model schiet nu echt voorbij de rooie lijn. Zelfs proberen op de stoel van de uitgever te gaan zitten. Dat gaat echt te ver en riekt voor mij naar censuur. Dit is echt een brug te ver.
    En aan het open Android-platform kleven ook bezwaren. Maar die neem ik er dan maar bij. Een ideale wereld wordt het nimmer.

  66. @Jean-Paul Horn: Gaf slechts aan dat ‘t Umfeld niet geheel bevorderlijk was voor het communicatievermogen van de advertenties…

  67. Er is geen winkel op deze planeet die zijn eigen assortiment niet bepaalt. Dat is de VRIJHEID die de oprichter heeft! Als je het er niet mee eens bent verzin dan wat anders daar ben je ook VRIJ in! Het is zoals vaker gezegd heel normaal dat Apple ervoor zorgt dat er geen crap in hun AppStore komt, want er is al genoeg crap in omgang! Hetgeen er nu loopt tussen apple en NRC is nog puur discussieren. En het is wel apple die alle downloads en servers draaiende moet houden… Ik zeg niet dat ze arm of zielig zijn maar voor niets gaat de zon op toch?

  68. Ik vraag mij af waar de vrijheid van internet op gebaseerd is? Internet is nooit vrij geweest. Als internet zo vrij was zouden veel mensen nu nog van Wordperfect en Netscape navigator gebruik maken

  69. Origineel geplaatst door Mikio
    Oh nee, kritiek op Apple. Grijp hem ..

    Ha ha ha. Tja, sommige mensen hier zijn fanatieke volgelingen die een inquisitie zeker zien zitten.

  70. beetje late reactie, maar ik denk dat vele mensen hier het punt een beetje missen. Ik denk dat het voornamelijk gaat over de ‘appificatie’ van het web. Ik vind de appstore absoluut brilliant, en hou van alle iDevices. Maar, als de iPhone zo sterk zal blijven groeien, kan dit in de toekomst wel een probleem worden. Net neutrality betekend (zeer eenvoudig uitgedrukt) dat je Internet provider je toegang/snelheid tot het net niet mag beperken naar websites van hun voorkeur, of je in rekening brengen als je specifieke websites wilt bezoeken. Als de populariteit van apps blijft stijgen, zullen er veel content-providers enkel nog hun content via een app aanbieden. Niets houd hun dan tegen om je voor deze content te laten betalen, of je hebt er helemaal geen toegang toe. Hierboven komt nog het feit dat er 1 bedrijf is wat gaat bepalen welke content er mag aangeboden worden. Het tegenovergestelde van net-neutrality dus. Het probleem stopt hier ook niet, want andere bedrijven (zoals Microsoft) zullen dit model dan ook gaan volgen. Eens de mensen grotendeels apps gaan gebruiken ipv een browser, zal het vrije net langzaam doodbloeien, samen met net-neutrality. Je kan wel zeggen dat vele apps gratis zijn, maar als dit de nieuwe standaard manier wordt om het Internet te bekijken, betwijfel ik ten zeerste of dit ook zo zal blijven. En virussen? Deze zullen dan ook zeker hun weg wel vinden naar je iDevice.
    Dus ja, ik vind dat de man wel een punt heeft.

    Trouwens, die vergelijking met die auto was wel vrij dom ja.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.