Reacties voor: Waarom jouw Wi-Fi vanaf maart 2016 (nog) slechter wordt

Het bereik van Wi-Fi-netwerken wordt de komende tijd slechter, omdat het drukker wordt op de 5 GHz-frequentie. Gelukkig zijn er alternatieven, maar daar moeten we nog wel even op wachten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 19 reacties

  1. Mooi artikel Gonny. Ik had hier geen flauw benul van en gebruik thuis ook een AirPort met 5 ghz. Ben er enorm blij mee en ik hoop toch echt dat dit zo zal blijven, want internet is alles tegenwoordig! Alles moet thuis wel zonder haperingen in goede kwaliteit kunnen.

    Laten we hopen dat het niet teveel invloed gaat hebben op ons 5 ghz Wi-Fi gebruikers!

  2. Leuk artikel
    Ik zie alleen niet in hoe je 5G operator netwerken kunt zien als serieus alternatief voor LAN gebruik.
    En er is natuurlijk ook samenhang met het inhalige optreden van de overheid bij licentie vergunningen (op sommige freqs, en andere weer helemaal niet)

  3. Iedere kamer bij ons heeft een UTP aansluiting. We hebben onlangs verbouwd en de muren lagen open. Zelfs de kinderkamers hebben UTP met het oog op de toekomst. Apple tv’s, iMac en glasvezel tv gaat hier allemaal via de kabel. Alleen iphones en ipads gebruiken wifi vanuit mijn Time Capsule. Ik probeer het wifi zo veel mogelijk te ontzien tbv de iDevices.

  4. Leuk artikel maar niet helemaal correct.

    LTE-U en LAA zijn 2 verschillende standaarden.
    LTE-U is zal alleen werken in de US daar wij in Europa en Japa LBT (Listen Before talk) in de standaard hebben zitten. .
    Dit wil zeggen dat een station eerst moet luisteren of het medium vrij is vooralleer hij iets verzend.

    LAA heeft LBT wel en zal daarom wel gebruikt worden in Europa en Japan.

    Onderstaande is ook een misvatting:

    “De gevolgen voor Wi-Fi zijn niet alleen slechter bereik, maar ook andere ongemakken. Batterijen van connected accessoires zoals brandmelders en thermostaten gaan bijvoorbeeld sneller leeg, omdat ze constant naar het netwerk moeten ‘zoeken’”

    LAA zal het netwerk niet doen verdwijnen en er zal ook geen slechter bereik zijn.
    De Wi-Fi Access-points zullen hun beacons blijven sturen en de Wi-Fi clients zullen het netwerk blijven zien.

    Wat we zullen ondervinden is interferentie. We zullen minder airtime krijgen om onze pakketten te versturen en hierdoor zal men meer collisions krijgen (met als gevolg retransmissions) alsook een lagere throughput.

    De toekomst is mss de 700Mhz band maar ook de 60Ghz band waar er ondertussen een standaard voor beschikbaar is (802.11ad).

    Alle toestellen zoals thermostaten en andere zaken die een lage bandbreedte nodig hebben zullen in de nabije toekomst de nieuwe Wi-Fi HaLow ondersteunen (802.11ah).

    Wi-Fi is nog lang niet door maar evolueert constant.

    De Wi-Fi alliance is op de hoogte van het probleem en is ook een oplossing aan het zoeken. Meer info kan je hier vinden.

  5. Precies op het moment dat we WiFi vanaf 17:00 bij mij langzaam is zie ik dit

  6. @jo: Bij mij ook!!!
    Apart!

  7. “Brakke” WiFi ? Ik haal in mijn hele huis en tuin ruimschoots boven de 100mbit, (wel een paar extra AirPort express’ (gebruik ik toch voor airplay, en printers op andere locaties ) btw ik heb een aantal airports in de USA gekocht, en ook op landsinstelling USA staan) meer power en meer banden beschikbaar)

  8. Om wifi te laten verdwijnen zullen de providers eerst die prehistorische datalimiet eens moeten stoppen en gewoon unlimited abonnementen moeten gaan introduceren. Daarnaast hou ik data overdracht tussen computers liever binnenshuis.

  9. Boeiend artikel! Ga zo door.

  10. Ik vind dit eerlijk gezegd een beetje suggestieve informatie in een matig artikel.
    De bewijzen voor het veranderen van het WiFi signaal zijn er niet of nauwelijks.

  11. Stom!? Ze beloven hoge en snelle internet verbinding (ook WI-FI) met een hoge abonnement en doen ze dit.

    Ik hoop dan ze de abonnement prijzen dan ook verlagen want de belofte van goeie internet verbinding kunnen ze nu niet na komen.

  12. Er staat wat te veranderen en we worden al weer bang gemaakt met niet reagerende smart rookmelders en trage netflix films e.d. kijk om wat voor luxe problemen we ons al druk moeten maken voor ze er überhaupt zijn.. stiekem wel om te grollen.

    Alleen de ‘kenners’ hebben 5 Ghz in gebruik (weten dat het bestaat). Tegen de tijd dat 5Ghz zo langzaam gaat worden zoals de titel van het bericht je wilt laten denken, zijn er al genoeg andere ontwikkelingen gaande. Groot deel (net als ik) gebruikt nog steeds een 3g device. De snelheid waar we het allemaal al jaren mee doen. We lopen heust wel eens tegen een ‘hapering’ op maar kom op zeg… Ik heb genoeg devices en meerdere consoles in huis, niks op aan te merken. Daarnaast, ook alle gebruikte apparaten moeten 5Ghz kunnen ondersteunen. Alleen je router switchen zal niet voor iedereen werken.

    Interessante ontwikkeling is het zeker wel.

  13. Ik zie een aantal reacties wat nu precies het probleem is.
    Iedereen wil in huis een goede dekking.
    Wat gaan de meeste doen, plaatsen van extra versterkers (airport express, extenders en extra wifi routers).
    Dat doen ook de buren en zijn buren. Eén en al gekakel op de kanalen.
    Zie het als iedereen tegelijk begint te praten.
    Het beste is om eens te kijken waar je AP het beste zou staan in je huis voor de optimale dekking.
    Helaas is dat iets wat niet zal gaan gebeuren. Winkels geven als advies een extender voor elke verdieping/ruimte. Het winst model.
    Ik ben paar maanden terug weer bekabeld gegaan door de enorme traagheid die er ontstond. In een wijk met alleen rijtjes huizen had ik zo’n 60 AP’s.
    Als je bedenkt dat een AP maximaal 30 a 50 meter bereik heeft dan staan er veel extenders.
    Maar ook wifispots van Ziggo, TV’s hebben tegenwoordig ook een SSID en zelfs de bushokjes van o.a. Arriva.

    Dat wij ooit over gaan naar 5G en wifi verdwijnt betwijfel ik.
    Wil graag mijn eigen beveiliging in de hand houden en niet afhankelijk zijn van derden.
    Maar dat het zo niet verder kan gaan is wel duidelijk…. De 2.4 is al een grote storing van SSID’s de 5 GHz is nog redelijk, maar de commerciële telefonie reuzen zullen dit gaan winnen, die hebben miljarden geïnvesteerd.

  14. Het verhaal is wel heel erg bekeken vanuit alleen maar het hebben van een internetverbinding. Op technisch vlak ligt de materie anders. De 5GHz band is behoorlijk breed, men bedoelt daar namelijk alles vanaf 5.0GHz tot 6.0GHz mee. Als we kijken naar 2.4GHz en 2.6GHz en even omgekeerd redeneren dan valt dit dus ook binnen 1 band namelijk die van 2GHz 😉

    Het grote probleem met 2.4GHz is het feit dat juist deze band heel erg smal is en volledig open is gegooid. Iedereen en alles kan en mag er gebruik van maken. Dat zorgt voor de gigantische hoeveelheid storing. De 5GHz band steekt anders in elkaar (wordt ook gebruikt voor o.a. satellieten). Daarbij speelt er nog een aspect een grote rol in de vorm van penetratie van het signaal zelf. Die is op 5GHz dusdanig slecht dat een deur open of gesloten al kan bepalen of je wel/geen signaal hebt. Hartstikke mooi voor wifi omdat je dit nu mooi kunt beperken tot een ruimte maar een PITA voor telefonie/mobiele data netwerken want daar is juist die doordringbaarheid van enorm belang. Als ze die 5GHz gaan gebruiken dan is dat alleen voor buiten omdat het simpelweg niet de doordringbaarheid heeft om binnen te kunnen komen. Daar willen ze de lagere frequenties juist voor gebruiken. Is niets nieuws aan want datzelfde probleem hebben ze met 3G en 4G ook al en lossen ze op deze manier op.

    Buiten dit zijn wifi en technieken als 3G/4G/5G absoluut niet met elkaar te vergelijken want ze dienen een totaal ander nut. Wifi is een techniek voor LAN terwijl 3G/4G/5G bedoelt zijn voor WAN. Het verschil: de een is specifiek voor een thuis- en/of bedrijfsnetwerk bedoelt terwijl de ander is bedacht voor een dataverbinding buiten dat netwerk. Waar je bij de een vooral gegevens in privé-sfeer uitwisselt doe je dat bij de ander met de rest van de wereld. Gooi je alles op je 3G/4G/5G verbinding dan betekent dat je alles op internet gooit. Iedereen kan bij al je verschillende apparaten want de hele wereld is ineens je netwerk. Dat is bij wifi absoluut niet het geval want dat kun je van de buitenwereld afschermen (vooral als je 5GHz gebruikt, kwestie van goed isoleren). Het maakt het voor jezelf ook absoluut niet makkelijker. Wanneer je op hetzelfde wifi netwerk zit kun je makkelijk van technieken als Bonjour/Zeroconfig gebruik maken (wat OS X en iOS standaard al doen). Dit zorgt ervoor dat zaken als de Apple TV en je printer automatisch door je iPhone worden gevonden. Je levert hiermee ook veel gebruiksgemak in.

    Dus nee, 3G/4G/5G zijn geen alternatief voor wifi en andersom ook niet.

  15. De ziggo hotspot uitzetten,stoorzender nr1.

  16. Het uitzetten van WiFi spots bij Ziggo modems is inderdaad een van de grootste stoorzenders voor onze eigen netwerken. Daarnaast maken veel mensen nogsteeds gebruik van de 2.4Ghz verbinding en hebben nog nooit gehoord van bijvoorbeeld accesspoints die automatisch schakelen tussen 2.4 en 5Ghz, wat inhoud dat het accesspoint altijd de beste verbinding voor het device zal kiezen. Wanneer de 5Ghz verbinding te druk is zal automatisch verbonden worden met 2.4 én andersom.

    Ik help met mijn bedrijf al jaren mensen met hun WiFi problemen en vind dit een heel erg goed artikel!

  17. @eva 2st: hoe heb jij die airports ingesteld? Ik heb ook usa airports maar ondervind toch wifi problemen. Elke airport ecpress ander kanaal?

  18. Origineel geplaatst door chippie777: @eva 2st: hoe heb jij die airports ingesteld? Ik heb ook usa airports maar ondervind toch wifi problemen. Elke airport ecpress ander kanaal?

    ik heb 3 airports die een identiek netwerk aanmaken en die hebben ook het identieke kanaal, (staan wel op uithoeken van mijn woning), tot op heden alleen problemen met de AirPort die ook mijn KPN iTV signaal doorgeeft (snelheid van deze stort in als de ontvanger aangezet wordt)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.