Reacties voor: iCulture peilt: WhatsApp werd 1 jaar geleden overgenomen, gebruik jij het nog?

Het is 1 jaar geleden dat WhatsApp werd overgenomen door Facebook. Gebruikers kwamen in opstand over de overname, maar heb je de app daadwerkelijk aan de kant gezet?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 56 reacties

  1. Ik zou het graag willen gebruiken, maar niemand in mijn omgeving gebruikt het.

  2. Vind Viber ook een prima alternatief. Zelfs beter. Wordt tijd dat whats up is met een belfunctie komt.

  3. Ja hoor, die alternatieven gebruikt namelijk lang niet iedereen. WhatsApp werkt prima, maar iMessage doet het ook goed vind ik en voor het bellen gebruik gewoon de belfunctie van m’n iPhone! ๐Ÿ™‚

  4. Origineel geplaatst door Maurice Hollink
    Ik zou het graag willen gebruiken, maar niemand in mijn omgeving gebruikt het.

    Kan dat haast niet geloven

  5. @vuurvreter: toch is het zo. Ik heb maar 1 persoon in m’n contactenlijst die het gebruikt.

  6. Sms’en is in veel bundels tegenwoordig gratis en iMessage vind ik veel fijner. Ben niet whatsapp minder gaan gebruiken vanwege de overname, maar eerder omdat iMessage en sms eigenlijk prima voldoen.

  7. ik gebruik whatsapp nog steeds even veel. ik vind het raar dat mensen denken dat anderen alternatieven veiliger zijn want niks op internet is veilig

  8. Ben destijds wel met telegram aan de gang geweest; nog steeds wel geรฏnstalleerd. Maar iedereen in mijn omgeving blijft whatsapp gebruiken… Dus kan niet echt over

  9. Ik gebruik het liefst Telegram. De app Telegram ziet er veel mooier uit en is bovendien sneller dan WhatsApp. Ik ben het eens met joey: niets op internet is veilig, dus gebruik ik Telegram puur voor de snelheid en het mooiere uiterlijk.

  10. Ik had al het gevoel dat er weinig zou veranderen. WhatsApp is alleen maar groter geworden. Je ontkomt er niet meer aan…en terecht.

    Wie heeft er ervaring met Threema want dat is her enige veilige alternatief?

  11. In 2013 zijn we in Ede gestart met Whatsapp als buurtpreventie. Dankzij goede resultaten, is de belangstelling landelijk erg groot. Samen met 2 wijkagenten geven wij regelmatig voorlichting aan burgers en politiekorpsen in het hele land. Ook vanuit Belgie en Duitsland is er belangstelling over de methode die wij hebben ontwikkeld.

    Op de vele presentaties die wij geven, zijn er maar weinig mensen die niet in het bezit zijn van Whatsapp, dit betreffen voornamelijk “ouderen”. Whatsapp word echt veel gebruikt. Alleen al in Ede hebben we ruim 1800 gebruikers in de diverse wijken die whatsapp gebruiken voor dit doel, en de aantallen stijgen nog steeds. En ook de aanvragen voor presentatie’s en verzoeken om info blijven binnenkomen, en daar zijn we blij mee.

    Hier het promotiefilmpje wat we hebben gemaakt in eigen beheer.
    Meer info over whatsapp als buurtpreventie is te lezen op http://www.vuurvreter.eu (als dat is toegestaan?)

  12. Origineel geplaatst door Joost
    Ja hoor, die alternatieven gebruikt namelijk lang niet iedereen. WhatsApp werkt prima, maar iMessage doet het ook goed vind ik en voor het bellen gebruik gewoon de belfunctie van m’n iPhone! ๐Ÿ™‚

    Meestal kost dat bellen via de belfunctie van je iPhone geld.

  13. Origineel geplaatst door Sezgin:
    Meestal kost dat bellen via de belfunctie van je iPhone geld.

    niet als je via facetime belt (moet die andere natuurlijk ook een iphone bezitten)

  14. Origineel geplaatst door Mhoutman
    Ik had al het gevoel dat er weinig zou veranderen. WhatsApp is alleen maar groter geworden. Je ontkomt er niet meer aan…en terecht.

    Wie heeft er ervaring met Threema want dat is her enige veilige alternatief?

    Ik heb ervaring met Threema. Heb ‘t een jaar lang met plezier gebruikt. Soms zitten er wel wat foutjes in de app, maar het is zeker waar voor je geld!

  15. Tuurlijk. Iedereen en alle app-groepen zitten op Whatsapp. Dan komt er opeens een app (Telegram, Russisch) dat op z’n website zegt dat ze privacy hoog in het vaandel hebben staan en iedereen gelooft dat zonder enige twijfel of argwaan, gewoon omdat het op hun website staat… Zegt niks. Maakt allemaal niks uit. Whatsapp werkt prima.

  16. Eerlijk gezegd is Whatsapp beter geworden sinds het is overgenomen. Het voelt stabieler, heeft snellere updates, minder storingen en het toevoegen van de blauwe vinkjes en wie er aan het typen is in groepsgesprekken.

  17. Nooit meer

  18. Vind whats-app juist een stuk beter geworden ! iMessage gebruik ik wel neer , maar ja niet alle vrienden hebben een iPhone .

  19. Ik heb eind januari alles wat met Facebook te maken heeft, dus ook Whatsapp, gestopt. Ik heb het nog geen seconde gemist. ๐Ÿ™‚

  20. Origineel geplaatst door vuurvreter:
    Kan dat haast niet geloven

    Ik ook niet.

  21. Origineel geplaatst door Maurice Hollink
    @vuurvreter: toch is het zo. Ik heb maar 1 persoon in mโ€™n contactenlijst die het gebruikt.

    Geldt voor mij ook. En die persoon stuur ik wel een groen wolkje…

  22. Sinds de overname heeft WhatsApp zich op het eerste gezicht goed aan de afspraken gehouden. Er zouden geen gegevens worden uitgewisseld met Facebook en hoewel dat nooit echt 100% valt te controleren, is er nog geen sprake geweest van grove privacyschendingen.

    Ik gebruik mijn telefoon ook veel zakelijk en heb dus nummers van relaties in mijn lijst staan, en daar communiceer ik ook mee via Whatsapp. Er is verder geen andere manier waarop ik digitaal contact heb met bepaalde personen. Toch verschijnen deze nu ineens in de suggestielijst van Facebook. Geen gezamenlijke vrienden, we zijn geen LinkedIN contacten, er is eigenlijk niets waardoor Facebook kan weten dat ik deze personen ken, en toch weten ze blijkbaar dat ik er veel contact mee heb. De enige manier waarop ik dat doe is mijn zakelijke webmail (niet aan FB gekoppeld) en Whatsapp.

    Ik geloof wel degelijk dat Facebook inzage heeft in de contactenlijsten van Whatsapp. Ze hebben al die miljarden betaald om van iedereen de contactenlijst te kopen, dat is het enige wat voor ze telt, want daarmee kunnen ze hun sociale netwerk enorm verrijken.

  23. Totaal geen problemen Whatsapp werkt nog steeds prima, ga het ook niet minder gebruiken.
    Bij mij gebruikt iedereen het ook nog steeds heb telegram er nog op staan, als ik kijk is 95% daarvan laatste keer ergens vorig jaar een keer online geweest(Dus een beetje toen de telegram hype opkwam).

  24. Origineel geplaatst door BartIk geloof wel degelijk dat Facebook inzage heeft in de contactenlijsten van Whatsapp. Ze hebben al die miljarden betaald om van iedereen de contactenlijst te kopen, dat is het enige wat voor ze telt, want daarmee kunnen ze hun sociale netwerk enorm verrijken.

    daarom ben ik dus ook van Whatsapp over gestapt naar telegram en heb ik ook FB van mijn telefoon verwijderd als ik op FB wil doe ik dat wel thuis in de toekomst word Whatsapp gekoppeld aan FB heb je geen FB account kan je ook niet meer op Whatsapp inloggen

  25. Ik merk toch dat Telegram nog relatief onbekend is. Telegram is eigenlijk alleen bekend onder technisch geรฏnteresseerden of fanatieke smartphone-gebruikers. WhatsApp wordt inmiddels zo sterk met smartphones geassocieerd dat er vrijwel geen ontkomen meer aan is, het is de sms van het smartphonetijdperk. Het sloeg meteen aan toen het bekend werd door de grote voordelen (โ€˜gratis smsโ€™enโ€™) en laagdrempeligheid (eenmaal geรฏnstalleerd kun je meteen beginnen). Dat privacy en veiligheid bij WhatsApp minder hoog in het vaandel staan, doet de meeste gebruikers niks. Dat was in het tijdperk van sms nou ook niet zo anders. Zolang het slechts voor smalltalk wordt gebruikt, gaat daar ook niets aan veranderen. Bereikbaarheid bij een groot aantal contacten is een pre en dat heeft thans alleen WhatsApp, tenminste in Nederland.

    Origineel geplaatst door joey
    ik vind het raar dat mensen denken dat anderen alternatieven veiliger zijn want niks op internet is veilig

    Wat een ongenuanceerde onzin. Dit soort denken is รฉรฉn van de redenen waarom het juist niet zo goed gaat met gegevensbescherming op internet. Het is wel degelijk mogelijk om gegevens te beschermen, alleen wordt er dikwijls aan minder veilige en vaak goedkopere oplossingen de voorkeur gegeven.

  26. @wvg: Ik heb er geen problemen mee dat ze het doen hoor, ik reageerde alleen op de quote in het artikel waar in staat dat Facebook zich netjes aan de belofte heeft gehouden dat ze geen gegevens van Whatsapp zouden gaan gebruiken. Dat lijken ze in ieder geval wel te doen. Wie echt gelooft dat ze Whatsapp zonder verder doel hebben overgenomen is hopeloos naรฏef.

  27. Het probleem zit ‘m in het feit dat bijna iedereen het gebruikt. Ik zou graag over willen stappen op een beter alternatief, maar dan moet de rest dat ook doen, anders heeft het geen zin.

    Het zelfde geldt voor Facebook zelf eigenlijk. Facebook zelf is echt niet meer de moeite waard, maar zolang iedereen het blijft gebruiken is het een onmisbare tool.

  28. Ik ben er mee gestopt, zowel privรฉ als bedrijfsmatig.

    Wanneer je klanten (o.a.) helpt met de beveiliging en wachtwoorden kun je niet willens en wetens een dienst gebruiken die lak heeft aan je privacy.

    Klanten stuurde ook regelmatig het wachtwoord door via WA wanneer ik dat nodig had voor het werk aan hun Mac. Ook al schat ik de kans dat daar via WA iets mee gebeurt echt niet hoog in, het feit dat het kรกn is voldoende om er geen gebruik van te maken. Dat is mijn verantwoordelijkheid als bedrijf.

    Hier heb ik dat naar mijn klanten toe ook uitgelegd.

    Geen klachten over gehad en geen seconde spijt van, ik kan het iedereen aanraden.

  29. Ik gebruik ook nog steeds WhatsApp doordat de rest van mijn omgeving het ook voor 99% gebruikt.

    Er kwam toch een of andere Scandinavische message app?

  30. Ik gebruik Whatsapp zo min mogelijk! Net als Facebook; dat vind ik geen social media meer, meer a-social media, ruzies die via dat medium worden uitgevochten, statements gemaakt als sneer of steek onder water; nee, de werkelijkheid, het ware communiceren in your face raakt in de vergetelheid en relaties gaan stuk. Hun privacy bewaking vertrouw ik niet, dus ook niet van whatsapp. I-messsage is prima alternatief en er zijn andere manieren genoeg om mensen een berichtje te sturen…. En ik heb nog altijd een telefoonnummer die gebeld kan worden en daarbij komt ook nog dat ik een prettige verschijning ben, leuker dan een simpel berichtje….;)

  31. Deze poll is eigenlijk een open deur. Alleen als iedereen massaal Whatsapp de rug toe had gekeerd na de overname door Facebook, had het zoden aan de dijk gezet. Het feit is en blijft hier in NL dat vrijwel iedereen Whatsapp als chatmedium gebruikt. Je kunt er dus wel voor kiezen om een andere app te gaan gebruiken, maar dan voelt dat als een roepende in een woestijn… Dus je wordt feitelijk ‘sociaal’ gedwongen om Whatsapp te (moeten) blijven gebruiken. En vwb privacy: ik denk dat we langzaam maar zeker naar een samenleving evolueren waarbij het individualisme (‘ik’) steeds meer opgaat in een globale eenheid (‘wij’). Het zal nog wel 1 a 2 generaties duren maar dan wordt je leven al vanaf je geboorte publiekelijk vrijgegeven en… men weet dan niet beter!
    Wat mij overigens opvalt is dat in de US Whatsapp veel minder gebruikt wordt dan bij ons. Een ander puntje waar ik weleens ‘last’ van heb: als ik een zakelijk contact toevoeg aan mijn adresboek en die persoon gebruikt ook Whatsapp, dan heb ik daardoor meteen toegang tot zijn/haar profiel op Whatsapp. Dit is niet altijd wenselijk (je kunt bijvoorbeeld zien wanneer je online bent geweest e.d.). Enige optie is dan om die persoon te blokkeren.

  32. Ik ben helemaal gestopt met Whatsapp. Niet direct, maar nadat de “nagscreens” werden ingevoerd. Ik heb zelfs mijn account volledig verwijderd, want door de toenemende ver-facebook-isering (oa. de al genoemde nagscreens, de beruchte blauwe vinkjes, de belachelijke webapp) is de kans klein dat ik ooit nog terugkom, ondanks aandringen van familie en vrienden.

    Geef mij maar iMessage. Of Telegram, voor die enkele Android gebruiker in mijn vriendenkring.

  33. Ik gebruik WhatsApp al jaren, vanaf de eerste dag. Toen zat er nog niemand op. Het duurde jaren voordat vrienden en familie er allemaal op zaten. Sinds vorig jaar gebruik ik ook Telegram, dat me beter bevalt, maar moet WhatsApp nog wel gebruiken om de meeste mensen te kunnen bereiken. Het duurt een hele tijd voordat grote groepen mensen overschakelen. Liever ga ik helemaal weg van de WhatsApp-Facebook-Google maffia.

  34. Gebruik ik zelden omdat
    1: ik sms onbeperkt
    2: de meeste vrienden van mij hebben een iphone ipad of ipod dus immessage
    Ik gebruik het wel wanneer de contactpersoon geen immessage heeft en ik fotos wil doorsturen wat dan gratis is tov een mms

  35. Ik ben over op Telegram omdat ie flinke voordelen heeft t.o.v. Whatsapp maar de werking en privacy is volgens mij bij beide wel hetzelfde.
    Voordelen; Telegram op de telefoon, ipad, ipod en pc en allemaal op 1 nummer dus chatten op de ipad gaat naadloos verder op de pc.
    En de Universele ios app van Telegram voor de iPad.
    Voor Whatsapp moet je hele kunsten uithalen om hem op de ipad te krijgen en dan nog met een apart nummer.

  36. @Mhoutman: Threema werkt prima, is een uitstekend alternatief.

  37. Ik gebruik WhatsApp nog net zo vaak als vรณรณr de overname. Kan ook niet bedenken waarom ik ervan af zou moeten stappen. Ik heb in mijn kennissenkring wel mensen zitten die ‘die zich zorgen maken over hun veiligheid en liever Telegram gebruiken’, maar dat is natuurlijk de grootste onzin.

    Want zoals ik net al ergens zag staan in een reactie: niets op het Internet is 100% veilig. Telegram zal net zo’n onveilige plek zijn voor het versturen en ontvangen van berichten als WhatsApp, sommigen beseffen dat echter niet. Die zien Facebook als een ‘evil genius’ die de hele wereld wil overnemen.

    Nee, daar trap ik dus niet in. Ik blijf mooi bij WhatsApp. ๐Ÿ™‚

  38. Iedereen die ik spreek zit nu op Telegram, dus nee ๐Ÿ™‚

    @Tom: Jij bent zo’n persoon die zegt dat hij niks te verbergen heeft of niet soms? WhatsApp kent geen end-to-end versleuteling, Telegram’s Secret Chat wel. Maar blijf gerust mekkeren, maakt het leven eenvoudiger ๐Ÿ™‚

  39. Een jaar geleden bijna helemaal gestopt met Whatsapp en mijn contacten maar verplicht Telegram laten installeren. Vind de koppeling tussen Whatsapp en Facebook gewoon verschrikkelijk. Af en toe toch krijg ik nog wel een berichtje binnen op Whatsapp, maar voor de echte (wat langere) conversaties heb ik Telegram, iMessage en sms. Daarnaast zijn de ontwikkelingen die Telegram doormaakt echt fantastisch. Ze hebben snelheid, ze zijn overzichtelijk in wat ze doen, prachtige apps, handige features en optimalisaties op alle devices. Op ALLE. Dus ja, waarom zou je dan nog voor Whatsapp gaan.

  40. Origineel geplaatst door Dennis
    Vind Viber ook een prima alternatief. Zelfs beter. Wordt tijd dat whats up is met een belfunctie komt.

    Euh, er zit al een tijdje een belfunctie in whatsapp!

  41. Origineel geplaatst door Daejji

    Origineel geplaatst door Dennis
    Vind Viber ook een prima alternatief. Zelfs beter. Wordt tijd dat whats up is met een belfunctie komt.

    Euh, er zit al een tijdje een belfunctie in whatsapp!

    Wordt wakker en leef je in.
    Dat is de standaard telefoonfunctie, niet van whatsapp ๐Ÿ˜‰

  42. Origineel geplaatst door Knarf
    Wat mij overigens opvalt is dat in de US Whatsapp veel minder gebruikt wordt dan bij ons. Een ander puntje waar ik weleens โ€˜lastโ€™ van heb: als ik een zakelijk contact toevoeg aan mijn adresboek en die persoon gebruikt ook Whatsapp, dan heb ik daardoor meteen toegang tot zijn/haar profiel op Whatsapp. Dit is niet altijd wenselijk (je kunt bijvoorbeeld zien wanneer je online bent geweest e.d.). Enige optie is dan om die persoon te blokkeren.

    Dit kan je ook uitzetten ๐Ÿ˜‰

  43. Nee, staat wel op mijn 6 en eigenlijk alleen op verzoek van een paar gebruikers. Gebruik zelf IMessage.

  44. Ik heb geen Fb,Twitter en andere social media. Heb wel Viber gehad en dat is leuker dan Whatsapp. Heeft leuke stickers Viber. Heb op dit moment wel Whatsapp. Verder gebruik ik Imessage,Facetime en Gmail. Dat is genoeg voor mij.

    @wvg: Hi. Wanneer gaat dan dan in dat je via Fb op App inlogt? Mijn Vriend en ik hebben geen Fb en willen dat ook niet. Gr

  45. Je kan er natuurlijk wel mee stoppen maar het kwaad is al geschied. Of leef je echt in de veronderstelling dat Whatsapp je contactenlijst delete als jij ermee stopt?
    Met de overname heeft facebook miljoenen contactenlijsten gekocht zodat ze van bijna iedereen ter wereld de adresgegevens heeft, kwestie van koppelen aan je ip-adres en ze weten alles van je. Daarnaast registreren ze elke website die je bezoekt (waar zo’n mooi F logootje op staat). Alles bij elkaar (uit je ‘like’ gedrag kunnen ze al een persoonlijkheidsprofiel genereren) informatie die goud waard is. Big Brother uit 1984 kon alleen maar dromen over zoveel persoonlijke informatie…

  46. @Mhoutman:
    Ik gebruik Threema (met een paar mensen, helaas) en dat gaat prima. Ik vind dit de mooiste app. Telegram gebruik ik ook, die is ook mooi en heeft een desktop versie, maar Threema is het veiligst.
    Ik vind het zo raar dat je haast gedwongen wordt om Whatsapp te kiezen, ‘omdat iedereen dat doet’. Zo krijg je dus een monopolie. Geen goede zaak.

  47. @Tom:
    Facebook is zeker van plan de hele wereld over te nemen, als sociaal medium. Dat is het zakelijke hoofddoel van dit bedrijf. En Zuckerberg vindt de hele wereld straks ‘fucking dombo’s’.

  48. Ik gebruik het eigenlijk alleen op vakantie voor het versturen van foto’s enzo op de een if andere manier is WhatsApp veel sneller dan iMessage in Thailand van de rest gebruik ik alleen iMessage

  49. Toch fijn dat sommige liever Telegram gebruiken, dan heeft niet de usa inzage in je berichten, maar Rusland ๐Ÿ˜› .

    Ik vind beide goed. Zolang ik maar berichten kan sturen ๐Ÿ˜› .

  50. Origineel geplaatst door vuurvreter: Dit kan je ook uitzetten ๐Ÿ˜‰

    Jawel, maar… zet je je online-status uit dan staat dat niet alleen bij jezelf uit maar ook meteen voor AL je contacten. Dus niet echt een optie. Zou mooi zijn als je dit per contact uit/aan zou kunnen zetten, maar ja dat wil Whatsapp natuurlijk niet!

  51. Ik ben imessage meer gaan gebruiken

  52. Ja, omdat iedereen het gebruikt, helaas. Ik vind WhatsApp bijna net zo ouderwets als SMS (enkel op iPhone, foto’s worden extreem slecht van kwaliteit, ….).
    Iedereen die iMessage heeft, die iMessage ik. Hoef ik ten minste geen rekening te houden achter welk apparaat ik zit.

  53. Ik heb allebei. Zit elkaar niet in de weg. Met Telegram kunnen mijn kinderen mij ook berichtjes sturen vanaf de tablet. Met Whatsapp gaat dat niet.

  54. Ik heb hem nog steeds. maar gebruik hem heel weinig.

  55. Ik gebruik het al sinds begin af aan. Gewoon een superfijne app. Okee whatsapp is ouderwets, maar is een ferrari dan ook ouderwets, alleen al om het feit dat iets al jaren bestaat? En die privacy inbreuk? Als ik verder mn leven op een legale manier blijf leven, en ik niet teveel reclame/spam en of dat mn gegevens voor bepaalde doeleinden worden gebruikt waar ik niet op zit te wachten… Who cares? Je hebt toch ook geen tuin in de kelder staan?

  56. @Mhoutman: Ik ben erg tevreden over Threema, maar verwacht niet veel andere gebruikers. Ook geen video. Telegram waag ik me niet aan, het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat dat veilig is, gegeven hun zelf-gebouwde encryptiesysteem. Ik gebruik Whatapp alleen nog voor de mensen die geen Threema hebben. Het is reuze jammer dat er geen goed open source protocol is (XMPP/Jabber werkt niet goed op telefoons, omdat hij actief moet blijven om berichten te ontvangen. Dat kost veel stroom.).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.