Reacties voor: Werknemers van Foxconn bestraft voor lekken iPad 2-design

Drie werknemers van de Foxconn-fabriek waar de iPad 2 wordt gemaakt, hangen anderhalf jaar gevangenisstraf boven en flinke geldboetes boven hun hoofd voor het vroegtijdig lekken van het iPad 2-design.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 27 reacties

  1. Tja, voor 10 maandsalarissen vind je altijd wel iemand die wil lekken, ook hier.
    Maar een gevangenisstraf en een boete van meer dan 6 jaarsalarissen voor wat uiteindelijk niet meer is dan een economisch delict?

  2. Zou leuk zijn dat Apple hier eens wat meer innovatie gaat tonen. Geef die mensen een fatsoenlijk bestaan!! 80uur in de week werken is prima als ze dat willen, maar dan wel een fatsoenlijk salaris of een goede bonusregeling.

  3. Ook bij Apple moeten ze eerlijk leren delen.

  4. @Thystepoele; Als ze dat gaan doen stijgen de prijzen van apple producten als een raket naar de maan. En als dat gebeurt ga je ook weer lopen zeiken.. Tuurlijk is het bizar dat dit soort dingen gebeuren, maar als je het zo gaat bekijken is het nooit goed ;).

  5. Logisch toch?
    Als werknemer heb je een arbeidscontract. En daar dien je je aan te houden. Mond houden is mond houden. Je kan niet een beetje een geheim bewaren.

  6. @jann:

    Waarom zitten de producten van andere leveranciers waar Foxconn voor werkt dan ver onder het prijspeil van Apple? Een deel daarvan zal in duurdere componenten zitten maar lang niet alles.

    Wat belangrijker is om te weten is of er ten opzichte van het gemiddelde onderbetaald wordt bij Foxconn in de landen waar ze fabrieken hebben. Het is nu eenmaal zo dat het gemiddelde salaris niet overal hetzelfde is….

  7. Dat ze bestraft worden: Ok. Maar 1,5 jaar cel en zo’n belachelijke geldboete voor, zoals Munters al zegt, een economisch delict: Dat gaat echt veel te ver. Je kan die mensen toch geen geldboete geven van €16.000? Zelfs de gemiddelde Nederlander kan dat niet betalen, laat staan die mensen daar.

  8. Logisch dat ze dit aanpakken, misdaad mag niet lonen. Maar ik weet niet of de straf wel helemaal fair is, die had wel wat soepeler gekunt. Apple wil denk ik vooral duidelijk maken: Don’t fuck with us!

  9. @constant; Je moet niet vergeten dat Apple niet Foxconn is. Foxconn heeft onder druk van Apple de lonen verhoogt. Dit betekend dat de lonen verder niks met de klanten van Foxconn hebben te maken. Apple heeft alleen zoveel invloed daar dat foxconn heeft gezegd; oke we verhogen de lonen. Dat apple meer winst maakt oid is totaal irrelevant met de lonen van de werknemers en verschil van prijzen bij andere klanten van foxconn. Het word was lullig als foxconn dermate hoge lonen gaat geven dat de inkoopprijs van producten echt duurder word ;).

  10. @unoon:

    Er zullen toch wel afspraken gemaakt zijn over dit soort zaken… Als je de boete makkelijk kan betalen is het volgens mij geen straf meer… Dat probleem hebben we in Nederland….

  11. Volgens maakt Apple anders al jaren dankbaar gebruik van de methodiek van het lekken in de vorm van toevallig een iPhone laten slingeren in een cafe, toevallig modelletjes die opduiken in Vietnam etc… etc… Alsof het hier om een halszaak gaat. Get a life!
    En dat allemaal voor het feestje van het welvaartscircus uit het westen.

  12. Goed van apple. Moeten ze in nederland doen( zwardere straffen) hier doen ze maar wat…. Mond dicht is mond ………

  13. Origineel geplaatst door unoon
    Dat ze bestraft worden: Ok. Maar 1,5 jaar cel en zo’n belachelijke geldboete voor, zoals Munters al zegt, een economisch delict: Dat gaat echt veel te ver. Je kan die mensen toch geen geldboete geven van €16.000? Zelfs de gemiddelde Nederlander kan dat niet betalen, laat staan die mensen daar.

    Dat bedrag stelt echt helemaal niks voor, de schade wat een bedrijf kan oplopen kan in de miljarden lopen. Sterker nog, een nieuw product kan totaal floppen, omdat een ander bedrijf je voor kan wezen.

  14. Origineel geplaatst door Bert
    Volgens maakt Apple anders al jaren dankbaar gebruik van de methodiek van het lekken in de vorm van toevallig een iPhone laten slingeren in een cafe, toevallig modelletjes die opduiken in Vietnam etc… etc… Alsof het hier om een halszaak gaat. Get a life! En dat allemaal voor het feestje van het welvaartscircus uit het westen.

    Er is een extreem groot verschil tussen iets bewust verklappen en dat iets buiten jouw (miljarden kostende marketing/reclame planning) kennis om iets wordt verklapt wordt. Zoals ik in mijn vorige reactie schreef, een product zou daardoor totaal kunnen floppen. Helemaal als vrijwel elke gerelateerd bedrijf in je nek zit hijgen mbt vernieuwingen.

  15. De Foxcon medewerkers tekenen voor geheimhouding, eigen schuld dikke bult.

    Overigens is Apple niet verantwoordelijk voor de werkomstandigheden in de fabrieken dat is Foxcon en de lokale overheid. In deze is Apple alleen opdrachtgever, maar ze kunnen zich natuurlijk wel sterk maken voor betere werkomstandigheden.

  16. waarom zie ik laatste tijd allemaal oude artikelen langskomen die hier al eerder zijn geplaatst?

  17. @Richard IJzermans
    Kom eens achter je laptopje vandaan en ga eens met een rugzak de productielanden van onze consumptiemaatschappij bezoeken. Dan zou je niet met zo’n opmerking komen als “Foxcon medewerkers tekenen…” alsof die mensen een vrije keuze hebben. Vrije keuze is iets voor mensen uit westerse landen waar lui wonen die nog nooit ergens voor hebben hoeven knokken, waar alles aan komt waaien en die de aarde leegzuigen en de arme landen van de televisie kennen en dan wepzappen voor GTST. Dat is een beetje het gemiddelde niveau van onze geweldige beschaving.

  18. Moderne slavernij.

  19. @Bert: helemaal mee eens! Wij uit de absurd rijke westerse wereld in een. land met meer rechten dan plichten kunnen niet over zoiets oordelen!

  20. @borgqueenx: Als je refereert naar de link die onderin het artikel wordt vermeld; dat was de bekendmaking van de rechtszaak. Nu is de uitspraak gedaan.

  21. @Bert: helemaal met jou eens.

  22. @William

    Zo rijk is het westerse wereld op zich ook niet.
    Als je werk met een goed betaald inkomen, dan wel ja.

    Maar ook hier heb je inkomens van c.a. 1000 a 1200 Euro Bruto in de maand en dat is ook extreem laag. Als je ziet wat er allemaal afgaat. Dan kan je ook amper nog iets.

    En dan heeft onze overheid ook nog eens het lef ook nog deze te raken met hun bezuinigingen.

    Werk weigeren kan ook niet dan krijg je niks.
    Kortom je kan hier zelfs gedwongen werk opgelegd krijgen waar je misschien wel een takke hekel aan hebt.
    Ook niet gezond voor de psyche.

    Ook in China heb je veel verschillen van arm en rijk.
    Ik denk niet dat dit een westers probleem is maar een kapitalistisch probleem. Waar we juist heel hard van af moeten stappen.

  23. @Richard
    Gedeeltelijk akkoord, de omstandigheden daar zijn anders. Maar daarom is de ethiek niet anders…

    Ik kan makkelijk een veel hogere levensstandaard hebben, op korte termijn althans. Maar daarom verkoop ik mijn “eerlijkheid” toch niet?

  24. @Monsta:

    Wat jij ons durft te vertellen is dat een iPad flopt als hun het design verklappen aan een HOESJES-fabrikant? Give me a second. Apple heeft een berg patenten en copyrights waar de Mount Everest jaloers op is. Daar naast kan Apple ook is fatsoenlijk kijken naar die salarissen, want zoals Munters en unoon al zeiden kan dit bedrag door deze mensen echt niet af betaald worden. Die mensen moeten van ongeveer 2600 euro per jaar leven, en daarnaast zitten ze ook nog is anderhalf jaar vast.
    En voor wat? Een design flop-uit, waar uiteindelijk niemand mee zit, zelfs, zolang er niet gescholden wordt over de iPad (of elk ander appeltjesproduct), jullie Apple-Fanboys.

    Amen.

  25. Belachelijk. Apple heeft hier nul komma nul schade door geleden. En als er niemand aantoonbare schade heeft geleden dan is er mijns insziens geen sprake van een misdrijf. Sterker nog, door al die geruchten hebben ze alleen maar nog bijgedragen aan de hype rondom de iPad. Ze zouden deze werknemers moeten belonen met een bedrag dat gelijk staat aan wat ze uitgeven aan een vergelijkbare viral marketing campagne.

  26. Als ze zo slecht worden behandeld en wonen in containers, dan is 1,5 jaar lang gevangenis straf een vakantie?! 🙂

  27. Als ik sommige van bovenstaande reacties lees dan schaam ik me er voor dat ik in Nederland ben geboren.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.