Reacties voor: Waarom Uitzending Gemist niet op de iPhone werkt

Er is een mobiele versie van Uitzending Gemist, zowel een mobiele applicatie als een mobiele website, beide niet geschikt voor de iPhone. De enige partij die daar iets aan kan doen is Apple.
Lees het complete artikel → Waarom Uitzending Gemist niet op de iPhone werkt
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 30 reacties

  1. Dat klopt. Bij Streamzilla zijn ze ook aan het testen maar inderdaad vooralsnog geen echte streaming video, wel progressive. Het is een kwestie van tijd…

  2. Hoe weet jij dat nou weer? 😀

    On topic, de iPhone ondersteunt van huis uit wel degelijk streaming video, het zijn de telecom providers wiens netwerk het niet trekt waardoor Apple de functie op dit moment niet beschikbaar stelt.
    De echte vraag is: zullen de providers ooit in staat zijn om de capaciteit van telefoon masten zo goed te krijgen dat streaming video mogelijk wordt?

    Het antwoord daarop is vermoedelijk nee aangezien er dan om de 100meter een telefoonmast zou moeten staan.
    Het wachten is op de WiMax alternatieven..

  3. @Dirk-jan
    Waarom werk het dan wel voor andere mobiele telefoons? iphone en andere telefoons draaien op het zelfde netwerk dus wat jij net verteld heeft er echt niets mee te maken.

  4. wachten, wachten, wachten…. pff..

  5. Apple sucks!
    Dat is het probleem die gasten willen aan alles verdienen.
    Volgens mij zij ze zo gierig dat als ze moeten huilem hun ogen dichtknijpen want dan sparen ze nog wat tranen

  6. It looks simular to nos mobile on my n96 which is also a good app thats yet to appear on the iphone,hope they both come soon also,the rtl app would be cool to

  7. @haagsegoof
    Dit heeft geen reet te maken met apple. Het zijn de licenties van de tvprogramma’s die het niet toestaan om de tvprogramma’s te downloaden, en op te slaan (ook al is dat tijdelijk voor tijdens het kijken). Ze staan alleen ‘pure’ streaming toe.

  8. Streaming (QuickTime) wordt door de iPhone niet ondersteund. Ga naar http://player.omroep.nl en ze de instellingen op QuickTime. Je zult zien dat QuickTIme aangeeft dat de video niet afgespeeld kan worden, anders dan bij de WMV versie waar aangegeven wordt dat de plug-in ontbreekt.

  9. De ontwikkelaars bij uitzendinggemist hebben gewoon geen oog voor Applegebruikers. Zo’n beetje alle streaming video wordt overal in flashvideo aangeboden omdat die platformonafhankelijk is. Behalve uitzendinggemist, bekijk je die op een Mac, dan heb je WMV-player for Mac nodig en dat ziet er gewoon niet uit.

  10. de iphone ondersteund het RTSP protocol niet en daardoor kan er geen gebruik worden gemaakt van real time streaming video, er is wel streaming video voor de iphone beschikbaar maar dat is geen real time streaming omdat het bestand al fysiek op de server staat. Uitzending gemist maakt gebruik van het RTS protocol en dat ondersteund apple niet in de iphone.

  11. ik weet niet hoe het dan wel werkt, maar ik kan gewoon bijvoorbeeeld het NOS journaal van 8u zien via de iPhone…

  12. Ik vind het belachelijk dat de publieke omroep zich weer uitsluitend richt op apparatuur c.q. software van een enkele fabrikant (meestal dus Microsoft). De publieke omroep wordt gefinanceerd door ons allemaal en zou dus per definitie door ons allemaal bekeken moeten kunnen worden en het is niet aan de overheid c.q. de publieke omroep om te bepalen of iedereen uitsluitend met Microsoft, Adobe, Linux, Solaris of Apple etc. zaken kan ontvangen en bekijken. De publieke omroep werk op deze wijze mee aan het creeeren van monopolie posities en dat is in tegenspraak met de democratische spelregels en in tegenspraak met de wet op mededinging. Ik denk dat Mevrouw Smit-Kroes hier maar eens achteraan moet gaan want dit is volledig onacceptabel.

  13. Behalve uitzendinggemist, bekijk je die op een Mac, dan heb je WMV-player for Mac nodig

    @alchemist
    Ehm niet helemaal waar… Kijk maar bij instellingen van het player windows… Staat quicktime bij sinds een maand of 4…

  14. @alchemist
    @haagsegoof

    Leuk boe geroep maar zorg dat je de volgende keer een beetje op de hoogte bent en ook eens een nieuwsartikel leest. Het probleem zit hem bij de NOS en de licenties die ze afnemen. Het huidige mediaplatform van de NOS is aardig beperkt net als hun budget. Het probleem met de iPhone is niet nieuw, dat hadden ze een paar maanden geleden met de Olympische Spelen ook al. Allemaal Linux gebruikers die ten onrechte zaten te zeuren dat ze het niet konden volgen terwijl er gewoon een wmv stream was (en gek genoeg werkt dat wel onder Linux en onder MacOS X). De reden dat ze voor de Olympische Spelen geen Flash gebruiken (en voor diverse andere zaken niet) en ook voor de iPhone app niet zit hem in het feit dat de licenties stellen dat er niets op het betreffende apparaat gedownload mag worden en dat de NOS hiervoor een geheel nieuw serverpark voor moet bouwen (en dan hebben we het over bedragen die je normaliter neertelt voor een groot huis). Flash heeft als probleem dat het aan progressive download doet en dat mag dus volgens de licentie niet (het download spul naar het apparaat en dat mag dus niet van de licentie).

    Meer tekst en uitleg is te vinden op de Nieuwe Media blog van de NOS, met name die van de Olympische Spelen (kijk vooral eens in de comments!): Silverlight, Geoblocking, Linux en andere kwesties.

    Hoofdprobleem zoals daar ook te lezen: er bestaat geen goede technische ontwikkeling die te gebruiken is op alle platformen zonder dat daarvoor een megainvestering nodig is of licenties na kunnen worden gekomen. Laat staan dat er überhaupt iets aan een open standaard is. Men tipt op dingen als Flash, Silverlight maar ook H.264 en allen hebben ze de nodige problemen waardoor het ofwel niet overal draait, ofwel de licenties niet nagekomen kunnen worden, ofwel een compleet nieuw en duur serverpark aangeschaft dient te worden, ofwel er nog geen implementaties zijn/dingen nog niet werken zoals ze moeten. Welke oplossing hebben de klagers dan nog in gedachten? Het is te hopen dat we over een paar jaar een betere situatie hebben en daadwerkelijk met wat open standaard spul kunnen gaan werken dat overal op werkt. Tot die tijd is het gewoon behelpen. Zo is de realiteit nou eenmaal.

  15. @nielss,

    Zoals??

  16. Vreemd dat de oorzaak van deze discussie niet aan de orde komt. Namelijk dat veel materiaal door de Publieke Omroep zelf of in opdracht van de Publieke Omroep wordt geproduceerd. Met andere woorden materiaal dat wij belastingbetalers zelf gefinancierd hebben. Het zou de PO sieren als ze dit materiaal gewoon beschikbaar zouden stellen via een client voor de Iphone.

    De reactie van dhr. Meijer is m.i. om die reden onjuist. Het gaat niet om het OS maar om (onnodige) bescherming van rechten.

  17. @arnold: Dit klinkt allemaal leuk en aardig maar dit is de omgekeerde manier van denken. Vrijwel elk mobiel apparaat werkt met Uitzending gemist en de iphone niet. De beste redenering is dan de iphone geschikt maken voor UG en niet andersom.
    Als jij een auto hebt op waterstof ga je toch ook niet de benzinepompen aanklagen dat mensen die op benzine rijden wel kunnen tanken?

    Daarnaast vind ik Apple een beetje lui met dit soort dingen, als ik zo’n apparaat op de markt bracht zou ik er snel voor zorgen dat deze alles ondersteund(flash bvb) en alles kan(navigatie). Waarom? Dan hebben meer mensen interesse en goede verhalen over het ding en worden er dus meer verkocht. En meer iphones betekent ook meer imacs en macbooks omdat mensen het os zo fijn vinden werken…

  18. @Ruben, het gaat mij helemaal niet om aanklagen en ik vind het ook vreemd dat de Iphone softwarematig niet al lang is aangepast maar om de gebruikte argumenten. Want die kloppen gewoon niet.

    Bij veel programma’s is het wel toegestaan om de content te streamen, maar staan de makers niet toe dat de video’s lokaal worden opgeslagen. Als de iPhone streaming video ondersteunt – NPO-directeur William Valkenburg verwacht dat al “binnen een paar maanden” – dan zal er ook een iPhone-applicatie beschikbaar komen.

    en

    De enige andere manier waarop er toch op korte termijn een iPhone-applicatie beschikbaar kan komen is dat de rechthebbenden hun eisen rond lokaal opslaan gaan aanpassen. Maar de belangen zijn zo groot, dat ze dat niet zo snel zullen doen om een stel iPhone-gebruikers tegemoet te komen.

    als je dan deze alinea leest

    “We hebben een demo gemaakt en die werkt goed.

    dan is er slechts één conclusie: het gaat dus om rechten en niet om de techniek.

  19. Probleem wat de rechten betreft is volgens mij niet dat publieke omroepen programma’s niet als progressive download beschikbaar willen stellen, maar dat ze bijvoorbeeld muziek gebruiken als achtergrond tune, waar ze de buma stemra voor moeten betalen om het op tv uit te mogen zenden, maar die ze dan niet als progressive download aan mogen bieden.

    Aan de andere kant: tis ook een kwestie van ambitie (dus met buma stemra onderhandelem bv en hen het belang van innovatie duidelijk maken)

  20. @ppl
    @arnold van der Veen
    @Ruben

    De vergelijking met waterstofrijders die benzinedealers aanklagen vond ik erg leuk! Maar het klopt niet helemaal: uitbaters van benzine, waterstofgas, kranten, telefoons etc. zijn doorgaans commerciele instellingen die kijken naar wat de markt vraagt. De publieke omroep (de NOS) wordt zeer vet gesteund door ons allemaal en moet dus voor ons allemaal programmaas aanbieden die door ons allemaal bekeken kunnen worden. Dat daar torenhoge en peperdure zendmasten voor nodig zijn, of dubbelle serverparken; het kan niet bommen! Dat is “de prijs” die we met z’n allen betalen voor de versprijding van nieuws en informatie en dat is essentieel voor een goede democratie en daar is wat mij betreft niets tegen te doen, dat moet zo zijn en zo blijven. Of je moet liefhebber zijn van Zimbabwaanse toestanden.

    Dat de publieke omroep kennelijk te weinig doet om de ontwikkelingen bij te houden vind ik zeer kwalijk. Het is hun job om dat te doen en aldus te zorgen dat iedereen informatie tot zich kan krijgen.

    En dan nog dit: helaas vind ik veel van de programmaas van de publieke en commerciele omroepen zo een vreselijke bagger (lingo, Pauw & Witteman ;-)) wie wil die meuk eigenlijk op zijn apparaat oplsaan? 1x zien is vaak al te veel, streamen is dus ideaal voor mij!

  21. Ik vind Pauw & Witteman hardstikke leuk, dat was maar een grapje; wanneer zie ik ze een keer in Lingo?

  22. Wat een ongelooflijke oogkleppen hebben we hier allemaal weer op zeg. De iPhone kan gewoon niet streamen, dát is het probleem. Dat programmamakers hun licenties en rechten willen beschermen is logisch (uhm iTunes hint hint).

    De andere mobiele platformen kunnen wel streamen (hoewel kwaliteit van Symbian zo te lezen beperkt is) en de programma’s bekijken. Streamen is niets bijzonders maar Apple heeft ervoor gekozen om dit niet in de iPhone te verwerken, om welke reden dan ook. Ga dus bij Apple klagen en niet bij de makers van de site die een service aanbieden. Maar zoals zo vaak ligt het volgens de meesten hier nooit aan Apple want de iPhone is zo’n beetje heilig.

  23. @WvB22. lezen blijkt best lastig te zijn. Er wordt niet geklaagd maar vastgesteld wat nu de oorzaak is. Niemand stelt hier dat Apple heilig is. Technisch is het gewoon mogelijk om die programma’s beschikbaar te maken voor de Iphone dus als er een wil is, dan is er een weg.

    Overigens kun je het vergelijken met Nu.nl. Er is een gewone internetpagina die je kunt bereiken met Safari. En toch investeert Nu.nl centjes in een speciale Iphone client.

    Tel daar bij op dat Iphone gebruikers relatief veel meer gebruik maken van de internetmogelijkheden van hun toestel dan Symbian -en Windows gebruikers en je laat een zeer rap groeiende groep klanten links liggen.

    Als de publieke omroep, die jaarlijks klauwen met belastinggeld krijgt, dit niet wenst te ondersteunen dan jammer. Lig ik er niet wakker van en ga ik andere zaken bekijken.

    En daarmee maakt diezelfde Publieke Omroep zichzelf nog minder nuttig. En dat terwijl zij zich zou moeten richten op zoveel mogelijk publiek.

  24. En dus omdat Apple simpele zaken als streamen, dat zo’n beetje elk platform kan, niet in de iPhone levert moet er (ook van mijn belastingcenten) dure andere oplossingen worden verzonnen. Het is zo’n beetje de wereld op zijn kop. Het lijkt of de hele webwereld zich aan de iPhone moet aanpassen. Dacht dat Apple zo de mond vol had van web standaarden e.d. Rare mensen hier, omdat Apple een incompleet product levert moet de aanbieder van de content zich maar aanpassen?!? Apple heeft geluk dat Youtube wel zo gek is om zijn filmpjes speciaal te converteren…

  25. OF – OF

    OF de developers zijn uiterst incompetent.
    OF Microsoft heeft een dikke zag geld neergelegd.

  26. @WvB22:

    Inderdaad, de aanbieder van de content moet zich aanpassen aan het platform, dus ook, en ik zou zeggen zeker, aan de iPhone, en dat geldt in het bijzonder voor de publieke omroep, en zeer zeker voor de NOS. Apple (iPhone) is een niet te verwaarlosen platform, en al zou het wel marginaal klein zijn; dan nog zou het in het kader van de “anti thrust” wetgevinng alsnog ondersteund moeten worden. Commercielen moeten zelf maar bepalen wat ze doen, maar die hebben het succes van de Apple iPhone allang in de gaten.

    Ik ben het al heel lang zat dat het NOS Journaal in Microsoft Media wordt uitgezonden (schijnt nu verandert te zijn) want ik gebruik dus voornamelijk Apple. Dat Microsoft is al een “bijna” monopolist; dus om dat monopolie met overheidsgeld nog verder uit te breiden zint mij totaal niet.

    Zo vind ik het ook een hele rare en onzuivere zaak dat op op alle (lagere) scholen overal van die Microsoft Windows Computers staan. Hoe kan het dat de producten en het “bijna” monopolie van een enkele fabrikant door iedereens (kinder)strot wordt geduwt? En dat op kosten van de overheid? Absurd! Ook dat is in tegenspraak met wetten over concurrentie. Weer een onderwerp voor mevrouw Smit-Kroes om eens in te duiken.

    Tja, en dan heb ik de de kwaliteit van Microsoft producten nog daargelaten; ik vind het verschrikkelijk slecht!

  27. Filmpjes op de NOS website vereisen software van Adobe (de Flash player) en nieuwsfilmpjes kan ik dus niet bekijken met de iPhone want Adobe Flash werkt dus niet op de Iphone. Ik vind dat volledig onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat de NOS gaat bepalen wat voor apparatuur ik moet kopen, en het kan ook niet zo zijn dat Adobe Flash op die mannier door de strot van Apple wordt geramd. De NOS moet er voor zorgen dat de uitzendingen op korte termijn ook in Apple QuickTime formaat worden uitgezonden!

  28. Kassa kijkers kiezen iPhone als product van het jaar!
    Nou NOS, moet het nog duidelijker? Dacht het niet; ik zie graag op korte termijn de NOS uitzendingen in QuickTime op de iPhone, eindelijk weer eens goed nieuws!

  29. …We wachten nog steeds…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.