Reacties voor: Waarom de iPhone aan 1GB RAM genoeg heeft

Waarom heeft de iPhone maar 1GB RAM, terwijl Android-telefoons 2GB of meer hebben? Een expert lijkt het antwoord te hebben.
Lees het complete artikel → Waarom de iPhone aan 1GB RAM genoeg heeft
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. Welke reden het ook is, ik vind het knap vervelend dat in Safari openstaande tabs continu opnieuw moeten worden geladen. Als dat door het beperkte geheugen komt dan snap ik niet waarom Apple er niet 1 GB heeft bijgezet. Het heeft een directe impact op mijn gebruikerservaring.

    Straks gaat m’n iPhone nog ratelen omdat hij de hele tijd geheugen aan het wappen is 😛

  2. Ik ervaar de tabs inderdaad ook als vervelend. Maar wat ik nog veel vervelender vind is dat het regelmatig gebeurd wanneer ik spotify gebruik en tussendoor een filmpje kijk op facebook of in safari hij spotify afsluit. En ik dus opnieuw het te beluisteren nummer moet zoeken.

  3. @Tim: Dan moet je gaan klagen bij de makers van de Spotify App

  4. @petje: Nee, apple staat niet toe dat 3rd party apps op de achtergrond blijven draaien als er een andere app geopend wordt. Waarschijnlijk ook om geheugen te sparen.

  5. Sinds ios8 worden zo goed als al mijn recente apps op de achtergrond afgesloten (Instagram, Coyote, Navigon etc.), zelfs wanneer mijn phone aan de oplader hangt.
    Echt een zooitje.
    Dus graag 2GB, en die kortere batterij duur neem ik er dan graag bij (voor zover dit nog slechter kan natuurlijk….)
    OF breng eens een deftige iOS update uit Apple, ipv die kreupele iOS 8, gatver!!!!

  6. Nog een reden voor de grote geheugenbehoefte van Android: Android is zelf voor het grootste deel in Java geprogrammeerd. Bij het opstarten wordt een Linux kernel geladen die gebruikt wordt om de Java VM op te starten, de rest gebeurt vrijwel uitsluitend in Java. En zo’n VM heeft ook wat geheugen nodig. Apple draait “native” dwz. zonder tussenliggende VM, wat dus geheugen spaart.

  7. @Joost: Ja dat vind ik ook vervelend, en de iPad air 2 met 2GB heeft hier geen last van. Maar als het een merkbare invloed heeft op de batterij, heb ik veel liever zo.

  8. @Rop: Onzin, navigatie gaat door, en ook 100 health apps verzamelen informatie op de achtergrond, spotify heeft zelf een Auto feature en scant alle muziek die hij hoort op een dag, ook vanuit je broekzak.

    Spotify gebruikt zelf teveel garbage data tijdens het streamen waardood ook 2gb te weinig zou zijn, Dat de muziek niet doorgaat tijdens het multitasken ligt aan de app van Spotify en niet aan IOS.

  9. @Alfróf ed: Al is dat volgens mij met de komst van ART in 4.4 nu verleden tijd (althans, mogelijkheid per app – neem ik aan).

  10. Origineel geplaatst door Rop
    Nee, apple staat niet toe dat 3rd party apps op de achtergrond blijven draaien als er een andere app geopend wordt. Waarschijnlijk ook om geheugen te sparen.

    Dat is natuurlijk geen reden om geen behoorlijke sessiemanagement in te bouwen. Dat je app moet sluiten, ok. Maar dat de app bij opnieuw opstarten dan niet meer weet dat je zojuist naar track x gezocht had is nergens voor nodig.

  11. Ik vind dit een vreemd artikel.

    Het artikel legt niet goed uit wat ‘Garbage collection’ is. Als je niet weet wat je in een artikel publiceert, zoek het dan even op, desnoods op Wikipedia.

    Ja, Java maakt gebruik van garbage collection. De apps ontwikkelaar hoeft daarmee niet zelf het geheugen op te ruimen dat hij declareert.

    Maar ik kan me niet voorstellen dat dit het argument is waarom een iPhone maar 1 GB nodig heeft. Want een iOS ontwikkelaar kan namelijk ook garbage collection toepassen in Objective-C 2.0 en Cocoa.

    Garbage collection wordt dus toegepast in Android en iOS apps. De meeste 3GL en 4GL programmeertalen bieden garbage collection aan.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_collection_(computer_science)#Availability

    (Red.) Objective-C gebruikt ook Automatic Reference Counting, terwijl Java consequenter terugvalt op garbage collection. Ze maken beide geheugen vrij, maar bij garbage collection lijkt een grotere hoeveelheid RAM vereist – aldus de kenner die we op Quora aanhalen. Op Stack Overflow legt iemand dit uit. Ik zal het toevoegen aan het artikel.

  12. Wacht maar rustig 10 maandjes, de S versie van de iPhone 6 en 6 Plus zullen een sterkere behuizing krijgen en betere hardware, ook meer RAM. Altijd voor de S versie gaan!

  13. @Andre: Precies wat ik wilde zeggen 🙂

  14. Origineel geplaatst door Loma
    Sinds iOS 8 worden zo goed als al mijn recente apps op de achtergrond afgesloten (Instagram, Coyote, Navigon etc.), zelfs wanneer mijn phone aan de oplader hangt.
    Echt een zooitje.
    Dus graag 2GB, en die kortere batterij duur neem ik er dan graag bij (voor zover dit nog slechter kan natuurlijk….)
    OF breng eens een deftige iOS update uit Apple, ipv die kreupele iOS 8, gatver!!!!

    Bij mij draaien gewoon de recente apps op de achtergrond ook wanneer deze aan lader hangt en ook met iOS 8.1.

  15. Bij mij ( ipad mini) gaat spotify wel gewoon door met muziek bij bijvoorbeeld clash of clans alleen als ik ander video aan doe stopt die.

  16. Ik weet niet hoe Apple het doet.., maar ik heb nog nooit een tekort aan ram geheugen gehad op de iPhone 6.

  17. Het mag dan wel een expert zijn, hij vertelt gewoon onzin.

    Android is net als Windows, waar iOS een mobiele systeem is wil Android meer een normaal en veelzijdig OS zijn, Android heeft ook veel meer processen die moeten starten, zie het als Windows vs OSX, die laatste kan ook beter met RAM omgaan door integratie met een beperktere aantal hardware, terwijl Windows en ook Android beide veel meer soorten hardware moeten ondersteunen.

    Verder zijn de apps vaak complexer op Android, niet alleen omdat ze meer toestellen moeten ondersteunen en dat sommige devlopers lui zij, maar ook omdat Android apps vaak meer kunnen (wat niet altijd even goed is qua vage permissies).

    Verder gebruikt Android nu nog dalvik dat inderdaad Java gebaseerd is, echter vanaf kitkat (4.4.x) is er ART en dat is niet Java gebaseerd, ART gaat ook beter met apps en RAM om, dus het kan hetzelfde met minder RAM, echter zoals ik al zei, complexe apps, luie devs en ga zo door zorgen ervoor dat de apps op Android alsnog meer RAM nodig hebben.

    Vuistregel is dat stock Android zonder skins (dus custom ROM of een stock Android op Nexus telefoon) ruim voldoende hebben aan 1 á 2GB RAM, met skin meer maar dat is de schuld van de fabrikant en niet van Android.

    Verder, iPad Air 2 heeft nu ook meer RAM, dit niet zonder reden want naast luie devs die apps voor Android maken zijn er ook devs die gebruik maken van die extra RAM, op iOS kan dat niet door 1GB, met 2GB kom je al een stuk verder en zijn de mogelijkheden veel groter.

    En voor dit hoef je geen expert te zijn, maar gewoon iemand die beide systemen met plezier gebruikt (Android op Nexus 4 en iOS op iPad).

  18. Bij 64bits moet de geheugen dubbel zijn toch?

  19. Duim omhoog voor Apple!

  20. Middenvinger omhoog voor Apple ! 1 gb is me net te kort ..

  21. @Veronica: Hij heeft wel gelijk over de meerdere type als het over stock apps gaat, maar een luie app ontwikkelaars gebruikt misschien toch de “garbage” manier waardoor er zoveel ram kan worden gebruikt dat je inderdaad te kort komt (Ik kon zelf niet meer chromecasten met mijn ipad mini(1gb) en met mijn Nexus 6(3gb) ging het hartstikke vlot)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.