Reacties voor: Waarom HomeKit veiliger is dan veel andere smart home-oplossingen

Smart home-producten die met HomeKit werken zijn extreem veillig, beweert Apple. Maar hoe zit dat eigenlijk en waarom is er nog zo weinig aanbod?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 13 reacties

  1. Alleen jammer dat homekit de helft van de tijd m’n verlichting vergeet aan/uit te zetten.

  2. @Bones: Wordt er minder snel ingebroken en is ook hiermee weer veiliger 😛

  3. Haha it’s not a bug, it’s a feature!

  4. Begrijp echt niks van dat Home-kit. Ik heb Philips Hue lampen en deze zijn blijkbaar ook home-kit accessoires. Dus ik kan ze ook bedienen met de (niet erg fijne) woning-app. Maakt het gebruik van die app ze dan opeens ‘veiliger’? Vind het maar een vreemd verhaal!

    Iemand die dit voor mij kan verduidelijken? Alvast bedankt 🙂

  5. Ik heb een Honeywell Lyric T6 thermostaat. Maar in de HomeKit app is het alleen mogelijk om per graden te veranderen. Terwijl op de thermostaat dit per halve graden mogelijk is.

  6. @AndreC: Goed om te weten. Ik wilde de T6 kopen maar 21 graden is bij ons te warm en 20 graden voelt op een of andere manier snel te koud aan. Ik wacht dus nog even met de aanschaf.

  7. Het wordt met uit dit artikel niet duidelijk of homekit strenge regels heeft wie er bij een apparaat mag komen en dingen mag instellen.

    De problemen ontstaan ook omdat de software van IOT apparaten nauwelijks wordt bijgewerkt (en de beveiligingslekken zich opstapelen).
    Een van de problemen is naar internet toe bij dit soort apparaten via UPnP gaat. Dat is een protocol wat automatisch toegang opent op je router zodat communicatie van buitenaf (vanaf internet) naar binnen (de smart apparaten in dit geval) wordt opengezet.
    Meestal is dat een bron van ellende want tenzij je die apparaten hebt voorzien van goede toegangscontrole en beveiliging weet je dus niet wat het apparaat allemaal naar buiten toe uitspookt en open zet.
    Mensen hangen een ding in hun netwerk en willen er direct van buitenaf bij. Dat het niet veilig gebeurt en dat er ook allerlei andere dingen naar buiten open worden gezet interesseert ze geen moer. Want ja je kan ook geen UPnP gebruiken (goed idee), en dingen zelf inregelen.

    Een tijdje terug was er nog wat te doen over mensen die een nas kochten van lacie die met UPnP de toegang naar internet openzette. Hackers konden zonder wachtwoord bij alle (vertrouwelijke) documenten op de schijf.

  8. @erik-jan:
    Mee eens! De meeste mensen beveiligen hun (Windows) pc goed, maar kijken vaak niet naar alle andere apparaten op het netwerk (smart tv, allerlei soorten domotica, etc) die mogelijk allerlei deurtjes openzetten

  9. Origineel geplaatst door Tobias
    @erik-jan:

    Mee eens! De meeste mensen beveiligen hun (Windows) pc goed, maar kijken vaak niet naar alle andere apparaten op het netwerk (smart tv, allerlei soorten domotica, etc) die mogelijk allerlei deurtjes openzetten

    Misschien moeten ze dat beveiligen ook wat simpeler maken, want voor een leek die tegenwoordig wordt gebombardeerd met allerlei IoT-producten is het bijna niet te doen.

    Ik vind het zelf ook erg omslachtig: soms moet je inloggen op een exact ip-adres en daar dan in een soort dos-omgeving je ding doen.

  10. Origineel geplaatst door Bk
    @AndreC: Goed om te weten. Ik wilde de T6 kopen maar 21 graden is bij ons te warm en 20 graden voelt op een of andere manier snel te koud aan. Ik wacht dus nog even met de aanschaf.

    Ik heb dit reeds gemeld bij Honeywell, ze hebben er een ticket voor aangemaakt. Je kunt de Lyric t6 ook gewoon via hun eigen app bedienen. Die werkt wel perfect, dus zal wel een Apple foutje zijn. Ook de geofence functie werkt uitstekend. Ik zou daar de koop niet van af laten hangen. Verder een perfect product zoals we dat van Honeywell gewend zijn. Ik kom van de Nest 2 en 3 af. Ziet er keurig uit maar qua functioneren kan die niet tippen aan de Honeywell. De Honeywell blijft keurig moduleren op de ingestelde temperatuur. Bij de Nest was dit niet het geval. 20 ingesteld maar liep vaker op naar 21 en koelde weer af tot 19.5. Ze zeggen dat hij Opentherm ondersteunt maar de daadwerkelijke werking heeft heel veel weg van aan/uit, dit terwijl hij wel als Opentherm aangesloten was. Heel oncomfortabel kan ik je zeggen. De Honeywell Lyric T6 op de zelfde wijze gemonteerd (Opentherm) en die blijft keurig de gehele dag de ingestelde temperatuur behouden. Wat ook opviel vanaf het eerste uur was dat bij de Honeywell de radiatoren de gehele dag lauw of warm bleven en bij de nest was het heet of koud. Ook qua energie verbruik wint de Honeywell het. Dat is het handige van een slimme meter, kun je per dag bekijken wat het verbruik is geweest.

  11. Origineel geplaatst door Bones
    Alleen jammer dat homekit de helft van de tijd m’n verlichting vergeet aan/uit te zetten.

    Heb ik ook last van… tip: heb een extra regel in de Philips Hue-app toegevoegd die dat alsnog dagelijks ‘rechttrekt’.

  12. Wat ik wel heeel toevallig vond dat m’n Hue lampen nergens meer op reageerde die avond/nacht van de hack/aanval. Heb ‘s ochtends de Hue bridge uit-aan moeten zetten. Niemand anders last van gehad?

  13. Even voor de mensen die aangeven dat Hue hun lampen vergeet uit te zetten.. Dit probleem heb ik ook gehad, vaak waren ze via de home app niet te bereiken enz. dit probleem heb ik opgelost door mijn Homebridge met Nest thermostaat eruit te halen en deze te vervangen voor een originele homekit thermostaat. Sinds dien werkt het systeem subliem!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.