Reacties voor: Apple’s privacybaas: “Waarom Google nog steeds de standaard zoekmachine is?”

Google is al sinds jaar en dag de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad. En dat terwijl Google niet bekend staat als het meest privacyvriendelijke bedrijf. Waarom kiest Apple niet voor een andere standaard zoekmachine?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 23 reacties

  1. 9 miljard vanuit Google…

    Uuhmmm…. laatste kwartaalomzet: 111.439 miljard.
    Google aandeel is dus peanuts (wel easy money)

    Als privacy ècht zo’n dingetje is bij Apple zeggen ze dit contract op. Of de voorwaarden tot ontbinding moeten mega hoog zijn.

  2. Ik prefereer DuckDuckGo om bekende redenen, maar Google biedt andere zoekresultaten & zoektools/instellingen en is technisch een stuk verder ontwikkeld. Alleen daarom gebruik ik Google nog steeds. Maar hopelijk niet voor lang meer.

  3. Dit is wel een dingetje als we Apple’s kruistocht tegen privacy misbruik in ogenschouw nemen. En hypocriet. Hoe kan je nu tegelijk je hard maken voor strengere privacy regels om vervolgens voor miljarden je ziel weer te verkopen? Ik begrijp wel dat er lange termijn afspraken zijn die contractueel waarschijnlijk in beton zijn gegoten maar het maakt Apple’s verhaal van de afgelopen weken een stuk zwakker.

    Nu meen ik me te herinneren dat er geruchten waren dat Apple een eigen zoekmachine aan het ontwikkelen was. Begreep dat eigenlijk niet. Maar nu met Apple’s enorme push naar meer privacy snap ik deze stap veel beter en acht het gerucht een stuk waarschijnlijker. Vraag is alleen hoe goed een zoekmachine van Apple zou zijn. Eerlijk is eerlijk: Google is zo goed juist door de enorme dataverzameling die ze hebben. Elke andere zoekmachine die je zou willen ontwikkelen staat 10-0 achter.

    Benieuwd waar Apple mee komt (als de geruchten überhaupt waar zijn).

  4. Ik gebruik al héél lang Duckduckgo als zoekmachine, een prima alternatief, en veel privacy meer vriendelijk. Google vertrouw ik simpelweg gewoon niet.

  5. Als DuckDuckGo net zo groot is als Google en zijn markt waarde is enorm gestegen wordt hij verkocht en de nieuwe eigenaar gaat net als Google zijn investering terugverdienen.
    Als Apple niet zoveel verdiende aan zijn hardware en diensten zouden ze ook inkomsten gaan genereren met handel in gegevens.
    Niks is voor niks

  6. Omdat..Geld.

  7. Google steekt met kop en schouders boven de rest uit! Laten we ons niet zo druk maken over privacy, want wat hebben we te verbergen?

  8. Origineel geplaatst door Henk Noordzij
    Google steekt met kop en schouders boven de rest uit! Laten we ons niet zo druk maken over privacy, want wat hebben we te verbergen?

    Gaat om het principe. Waarom zouden grote bedrijven geld mogen verdienen met persoonlijke informatie. Moeten wij daar dan geen deel van krijgen bijvoorbeeld? Is het oke dat bedrijven zelfs zonder toestemming kunnen zien dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe koelkast, of zelfs iets explicieter. Moralistisch gezien is dit gewoon niet correct.

  9. Wel eens een andere zoekmachine geprobeerd, maar vaak geen juiste of geen resultaten

    Google blijft wat resultaten ver voor op de anderen

  10. Origineel geplaatst door Henk Noordzij
    Google steekt met kop en schouders boven de rest uit! Laten we ons niet zo druk maken over privacy, want wat hebben we te verbergen?

    Henk, we hebben allemaal wel iets te verbergen, ook jij. Alleen ligt jouw norm over wat je op het www slingert echt een stuk lager. Als ik naar je Google kom ik zoveel hits tegen en kan een heel goed profiel van je schetsen. Ik zie inderdaad dat je niets te verbergen hebt, maar ik krijg wel een goede inkijk in je (dagelijks) leven. Best interessant. Eigenlijk heel veel dingen waar ik geen bal mee te maken heb, maar toch even aan kan snuffelen. Voelt vervelend, niet?

  11. Het enige spijtige hieraan is dat Google de enigste is waarvan de zoekresultaten beetje relevant zijn, op DuckDuckGo ben je al wat langer bezig met zoeken naar het juiste resultaat

  12. Toont de ‘wassen privacy neus’ van Apple. DuckDuckGo of Ecosia zou standaard moeten zijn, als privacy echt zo’n issue is.

    Kleine disclaimer, ik gebruik zelf Bing.

  13. Origineel geplaatst door Henk Noordzij
    Google steekt met kop en schouders boven de rest uit! Laten we ons niet zo druk maken over privacy, want wat hebben we te verbergen?

    Met de opmerking “wat hebben we te verbergen” ben je af. Privacy gaat niet over wat mensen van je mogen weten, het gaat om wie dat bepaalt. Als ik de hele wereld vertel dat ik een SOA heb opgelopen moet ik dat zelf weten. Als m’n huisarts dat vertelt aan wie dan ook, is die strafbaar. Als ik vertel dat ik een ton spaargeld heb, moet ik dat zelf weten, als de bank dat bekend maakt is dat strafbaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Los van het feit dat iedereen wel wat te verbergen heeft, gaat privacy vooral ook over wie het voor het zeggen heeft met persoonlijke gegevens. Als jij seks met je partner op het internet wil delen, ga je je gang maar. Maar als de telefoon op m’n nachtkastje het stiekem opneemt en op internet deelt, hoef ik die telefoon niet.
    Met betrekking tot Google, ze weten mogelijk meer van je dan je eigen partner.

  14. Origineel geplaatst door Alexander Marsyla
    Ik gebruik al héél lang Duckduckgo als zoekmachine, een prima alternatief, en veel privacy meer vriendelijk. Google vertrouw ik simpelweg gewoon niet.

    Dat kan ik alleen maar beamen. En in de sporadische gevallen dat ik Google toch even nodig heb doe ik dat ook via DuckDuckGo. Dat kan heel makkelijk door een ‘Bang’ te gebruiken (in dit geval: gewoon even !g voor je zoekopdracht zetten). Meer uitleg: https://duckduckgo.com/bang

    Maar ja, onbekend maakt nu eenmaal onbemind.

  15. Ik heb Duckduckgo als standaard ingesteld. Werkt in 90% van de gevallen gewoon goed. Alleen bij hele specifieke zoekopdrachten ga ik naar Google, want dan zijn ze net iets beter.

  16. Origineel geplaatst door JustOleg
    Wel eens een andere zoekmachine geprobeerd, maar vaak geen juiste of geen resultaten
    Google blijft wat resultaten ver voor op de anderen

    Yes, de standaard zoekmachine staat bij mij op duckduckgo. Google is ruk. Ik heb startpage.com onder mijn favorieten staan, het scheelt 1 tik extra op de navigatiebalk om daar startpage op te starten. Daarna vul je net zo goed daar je zoekterm in, en zie…..

    De resultaten van Google zonder je eigen bubble van Google.

    Dus er is wel degelijk een goed alternatief!

  17. Hebben jullie wel eens gehoord van Qwant? Een privacy vriendelijke zoekmachine dat geen persoonlijke data verzamelt.

    Qwant op hun website:

    “We don’t keep your search history and we don’t create an advertising profile to target you.”

    Probeer het zou ik zeggen 🙂

  18. Origineel geplaatst door W.
    9 miljard vanuit Google…

    Uuhmmm…. laatste kwartaalomzet: 111.439 miljard.

    Google aandeel is dus peanuts (wel easy money)

    Als privacy ècht zo’n dingetje is bij Apple zeggen ze dit contract op. Of de voorwaarden tot ontbinding moeten mega hoog zijn.

    Omzet is geen winst, en dit is een deal waar amper kosten tegenover staan. En 9 miljard is voor de aandeelhouders vast geen peanuts.

  19. @Ade: Of gewoon DDG met bangs (https://duckduckgo.com/bang). Uiterst krachtig, flexibel en precies de zoekresultaten die je wilt.

  20. Origineel geplaatst door Robenroute
    @[Ade](#comment-869491): Of gewoon DDG met bangs (). Uiterst krachtig, flexibel en precies de zoekresultaten die je wilt.

    Hoe werkt dit dan? Ik heb je link aangeklikt maar ik snap er geen moer van…

  21. Het zou prachtig zijn als er een veiliger alternatief zou komen voor Google. In de beginjaren van internet kon je nog kiezen tussen verschillende goede zoekmachines als Altavista en Netscape, maar nu is er eigenlijk alleen Google, dan een heeeeele tijd niets en dan DuckDuckGo en Bing etc. De zoekresultaten halen het helaas in de verste verte niet bij Google. Apple zou veel respect krijgen voor het maken van een goed alternatief!

  22. Hoe meer de marktingmachine van je weer hoe makkelijker je bent te manipuleren. Dat is wat inlevert. En als jij denkt dat je immuun daarvoor bent, dan moet je jezelf afvragen waarom die gegevens toch geld waard zijn.

    Origineel geplaatst door Henk Noordzij
    Google steekt met kop en schouders boven de rest uit! Laten we ons niet zo druk maken over privacy, want wat hebben we te verbergen?

  23. @W.: Waar een punt staat moet je een komma lezen. iCulture volgt bij de presentatie van de getallen van Apple’s kwartaalomzet niet onze cultuur.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.