Reacties voor: Waarom Apple besloot om de Apple Watch te maken

De Apple Watch en initiatieven zoals HealthKit zijn ontstaan door Steve Jobs, die de gezondheid van alle Apple-gebruikers wilde verbeteren. Dat blijkt uit gesprekken met Apple-topmensen die bij de ontwikkeling van de Apple Watch waren betrokken.
Lees het complete artikel → Waarom Apple besloot om de Apple Watch te maken

Reacties: 3 reacties

  1. En dat is jammer want dit is het gebied waar de Apple Watch werkelijk het verschil kan maken.

  2. Reden is wat complexer. US en EU uitwisseling van persoonsinformatie (en zeker gezondheidsinformatie) is streng onderworpen aan regelgevingen, zowel aan US (FDA Par 11 bvb. … ) als aan EU kant.

    Recent heb je de Europese GDPR (General Data Protection Regulation) die actief wordt deze maand – wat hier nog strenger op ga kijken.

    Anders gezegd, mooi zo’n ding maar het feit dat het medische gegevens verzamelt maakt dat Apple specifieke voorzieningen moet doen voor Europese burgers … iets dat ze wel zullen doen als het in US een succes is en dus rechtvaardigt om die extra investering te doen voor ook een EU succes.

    Weet dat als apple aankondigd dat het echt om gezondheid gaat voor klinisch gebruik (door dokters bvb. … ) dan wordt de apple watch, de iphone, de besproken healthkit, carekit, researchkit, … beschouwd als een medical device en dan dienen deze ook de juiste validaties te krijgen (compliancy and validation van FDA Part 11) wat ook op zich een extra kost mee brengt op continue basis.

  3. Jammer dat de plannen voor het meer uitgebreide scannen van de gezondheid – zoals aanvankelijk de bedoeling zou zijn geweest – nog steeds niet zijn ingevoerd. Bij de presentatie van de Apple Watch werd al in de Keynote gemeld dat er dat experiment met het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen. Daar hebben we inderdaad niets meer van gehoord. Misschien een idee voor de redactie om het RMC eens te bellen daarover?

    Ook zou bij belangrijke verslechtering van de gezondheid een familie of zelfs de dokter automatisch kunnen worden gewaarschuwd, zodat hulp op tijd komt. Maar met niet veel meer dan stappen tellen en hartslag meten heeft dat natuurlijk geen zin.

    Ik hoop dat in een volgende Apple Watch sensors komen die zuurstofgehalte van het bloed kunnen meten (belangrijk voor mensen met hart- en vaatziekten, maar bijvoorbeeld ook voor zeer actieve sporters!). De laatste weken zijn al een paar sporters ‘zomaar’ dood neer gevallen bij voetbal of wielrennen. Hartfalen dat eerder ontdekt kan worden doordat het bloed al een paar dagen daarvoor minder zuurstof schijnt te bevatten. Levensreddend zo’n app dus!

    Ook meten van bloedsuikergehalte is belangrijk voor de vele mensen met diabetes (10% van de mensen) maar ook weer voor actieve sporters om optimaal te kunnen presteren.

    En waarschijnlijk is er nog meer te bedenken. Ik hoop dat Apple er snel in slaagt dit in te bouwen.
    Niet de privacy schijnt het probleem te zijn (dat kan je zelf instellen) en ook niet de techniek, maar de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten schijnen zeer hoge eisen te stellen voordat een apparaat echt betrouwbare metingen kan doen.
    En Apple neemt geen genoegen met een speeltje dat niet voldoende betrouwbare metingen kan doen.

    Als zoiets in de Watch komt, ga ik ‘m halen!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.