Reacties voor: Waarom Apple iPhones in China laat maken: snelheid en flexibiliteit

Apple produceert in China, omdat het gemakkelijk is om in korte tijd duizenden medewerkers in te schakelen. Daardoor kunnen op het laatste moment nog grote wijzigingen in de productie worden gedaan. Lagere kosten zouden niet de belangrijkste factor zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 19 reacties

  1. zijn er ook grote fotos of videos van in die fabriek?

    en tja toch hebben die mensen een voordeel, ten opzichte van de rest van de wereld, hun zien de nieuwe ipad, iphone en ipod al voordat wij hem zien!
    Maarja dan nog zou ik niet graag in hun plaats staan.

  2. Dan zie ik hem toch liever later 😉

  3. Mooi verhaal! Leuk verzonnen! Nu is het opeens allemaal mvo!

  4. Lol

    We willen echt weten wat die Chinezen eten…

  5. Leuk artikel en dat laat maar weer eens zien dat chinezen in het algemeen harde werkers zijn.

  6. Moest er gepoetst worden, met dat wat negatieve beeld van de laatste tijd? Gut oh gut, wij komen echt uit een ei…

  7. Het dergelijk snel opzetten van de productie voor een nieuw product kun je in ons land ook wel schudden! Alleen al de juiste benodigde papieren invullen om te mogen produceren kost al weken! Denk maar aan milieu certificaten, vakbonden en natuurlijk de nodige stichtingen die zich ermee bemoeien. Wie slim is produceert massa artikelen in China, en daar zijn een heleboel fabrikanten inmiddels achter.

  8. We weten allemaal wel dat dit niets met MVO te maken heeft.
    Maar appel zou wel gek wezen als ze het in Amerika of Eurpa zouen produceren.

    12 uur per dag, hallo vakbonden en Arbowet.

  9. Snel zijn ze zeker.. kijk maar hoe ze een wolkenkrabber in 15 dagen bouwen.

  10. Origineel geplaatst door Neptune
    We weten allemaal wel dat dit niets met MVO te maken heeft. Maar appel zou wel gek wezen als ze het in Amerika of Eurpa zouen produceren.12 uur per dag, hallo vakbonden en Arbowet.

    In de VS….maar ook bijvoorbeeld bij onze oosterburen, worden gewoon diensten van 12 uur gedraaid in ploegendiensten.
    NL is een van de weinige landen waar we 8 uur werken per wacht.

  11. Jaja we trokken wat Chinezen uit een paar spelonken die na een kopje en een koekje allemaal sub-micron technologie konden assembleren en solderen.
    Knap verzonnen van het PR-bureau.
    Als je in de US een enorme pot geld op tafel zet, komen de PR-jongens er ook op af als vliegen op de str…nt.
    Gekke wereld toch hé…

  12. 384 miljoen dollar gegeven als blijvertje aan Tim Cook, tja zo’n bonus voor zoveel snelheid en flexibiliteit geven aan 1 persoon…

  13. @Pim Brussee: Het werven van mensen en het opzetten van productie gaat in China een stuk sneller… tja, DAT heeft natuurlijk alles te maken met het enorme aanbod van mensen dat nu nog bereid zijn lang en hard te werken voor een flink lager salaris en arbeidsomstandigheden accepteren die bij ons gelukkig tot het verleden behoren. Wij zijn duurder omdat wij veel meer verplichtingen na moeten komen m.b.t. milieu- en werkomstandigheden, omdat wij premies afdragen voor pensioenen en ziektekosten etc.
    Waar zou jij liever ontslagen willen worden? In China of in Nederland?
    Alles wat China nu doormaakt hebben wij ook gehad, tot en met kinderarbeid aan toe. Nu weet ik wel dat wij wel wat doorgeslagen zijn op sommige vlakken, maar de vraag is: moeten wij achteruit om te kunnen concurreren, of moeten de Chinezen juist meer onze kant op met meer rechten, bescherming en voorzieningen? Persoonlijk kies ik voor het laatste.

  14. ik zou best die extra 65 usd betalen, ik haat het gewoon dat meeste spillen in China worden gemaakt, hun kwaliteit zuigt.

  15. @Ilja: Je hebt dus anders wel behoorlijk Chinees kwaliteitsspul in je broekzak of binnenzak zitten. Het is een kwestie van tijd voor China een economische of wellicht DE economische grootmacht van de wereld is. Met bijbehorend kwaliteitsspul.

  16. Origineel geplaatst door Ilja
    ik zou best die extra 65 usd betalen, ik haat het gewoon dat meeste spillen in China worden gemaakt, hun kwaliteit zuigt.

    Wat een onzin zeg! Waarschijnlijk (met een bijna zekerheid) staat je huis helemaal vol met “made in China”. Made in China is er grotendeels voor verantwoordelijk dat wij nog zoveel kunnen kopen. Je kan wel zeggen dat een prijsstijging van 65$ (voor het gemak even 10%) niet eens zo veel is, maar als alles nu eens gemiddeld 10% duurder zou worden dan is het land te klein.

    Het zeuren over hun kwaliteit slaat ook kant nog wal. Productie staat toch onder de supervisie van Apple of in het geval van andere producten van andere Europese, Japanse, Amerikaanse, Taiwanese bedrijven? Natuurlijk even voor de goede orde “designed in China, made in China”, daar zou ik inderdaad wat meer onderzoek doen naar de kwaliteit 😉

  17. Dat verklaard waarom de accu zo snel leeg is on my device

  18. De PR-machine van Apple draait op volle toeren. Al zouden de kinderarbeid en Foxconns ‘dierentuin’ niet de hoofdreden zijn voor het laten maken van al die flashy dingen in China, dan nog doet Apple alsof haar neus bloedt; en nogal wat materialistische Applegebruikers doen niet anders.
    Is het minder fout als je kunt zeggen: we weten wel dat ‘t gebeurt, maar daarom doen we het niet?

  19. Als regelmatige China bezoeker kan ik zeker beamen dat de Chinezen een ander idee van werken en sociale omgangsvormen heeft dan wij in het westen. Waar in het westen de ‘wait here’ lijn 2 meter van de balie staat, staat ie in China op 30cm. Als je ergens in de rij staat moet je niet raar opkijken als iedereen letterlijk tegen je aan staat (ook in een lijn van 5 personen. Chinezen doen niet aan personal space en veel aan collectief gedrag. Wellicht het gevolg van hun communistische ‘onderstukking’… Maar wat is onderdrukking als de lokalen dat zelf. Niet als zo ervaren. Een Chinees leert om hard te werken. Het verbaast me dus totaal niet dat je daar vele malen effectiefer dingen kunt produceren dan bij ons in het ‘liever lui, dan moe’ valbondsgetichte westen….

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.