Reacties voor: Voorstel Raad van Europa: geen smartphones en draadloze netwerken meer op scholen

Een EU-voorstel wil het gebruik van mobiele telefoons, smartphones en draadloze netwerken op scholen aan banden leggen. Ze willen die doen als maatregel om de kinderen te beschermen tegen elektromagnetische straling.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 67 reacties

  1. Ik denk dat ze zich beter kunnen richten op de economische crisis in Griekenland dan zoiets belachelijks. Ik wil best geloven dat er een magnetische straling afkomt van een mobiele telefoon of wat voor draadloos te verbinden apparaat maar als het schadelijk voor de gezondheid zou zijn was dit allang boven wat gekomen.!!!

    Jammer, gisteren goed nieuws van de regering dat het heffen van kosten over het gebruik van dataverbruik niet mag, komt Europa met zoiets stoms aan…

  2. Jahoor… Als deze weet er doorheen zou komen, ga ik een ICT studie doen en ga ik ook DDOS aanvallen plegen… Er komt meer straling uit de ruimte dan alle apparaten in mijn school…

  3. Magnetische aardstraling???
    Of tv en radio?
    Vliegtuigcommunicatie?

  4. Als nog niet bewezen is dat de straling daadwerkelijk schadelijk is, hoe kan het dan in ieder geval/ waarschijnlijk kosten besparen voor de gezondheidszorg ?

  5. Ik ben juist heel blij met dit verhaal, want die straling is totaal niet gezond. Bij de HTC Touch Diamond begon mijn hand altijd te tintelen als ik internet op startte.

    Daarnaast als je een beetje goed googled kan je zien dat straling zelfs door het leger is gebruikt bij ondervragingen om mensen mentaal te breken. Het heeft wel zeker effect op ons lichaam.

    Opvallend was toen de stroom uitviel in omstreken hoeveel vogels opeens meer aanwezig waren in de straat, op lantaarnpalen etc.

  6. Een bewijs dat groene politici steeds lullen over dingen waar ze niets van weten (wetenschap).

    Wifi en GSM-straling is niet-ioniserende straling en dus niet schadelijk voor het menselijk lichaam.

    De X-stralen van röntgenfoto’s en baggagescanners daarentegen, die vernietigen je beenmerg gewoon.

  7. Wat een onzin.. Dan doen we maar allemaal een stale onderbroek aan.

  8. Be lach e lijk!!! Ik zit zelf op een school… Bedenk zelf.. Er is iets met een familielid en je kan iemand dan niet bereiken…

    Op scholen wordt gebruikt gemaakt van wi-fi voor bijvoorbeeld laptops van leraren om bijvoorbeeld cijfers en afwezigheidsmeldingen in te voeren!

    Als de EU dit doet gaan de scholen dus geen wi-fi routers meer kopen waardoor overheden ook belasting mislopen!

    Ga ze lekker na laten denken over de grieken die de belasting ontduiken en expres geen tol betalen! En alle EU landen maar geld geven en ook zelf nog bezuinigen?! Houd het geld dan wat je aan griekenland geeft en stop dat in Nederlandse pensioenen en omroepen enz enz

  9. “In ieder geval bespaart het waarschijnlijk kosten van de gezondheidszorg”

    Pardon? Waar is dat nou weer op gebaseerd? Het lijkt erop dat jullie alleen de eerste zin van dit artikel zelf hebben geschreven, en dat de rest klakkeloos gekopieerd is uit het persbericht van dat stelletje technofoben.

  10. Zal fijn zijn als de EU dan ook even meebetaalt aan het aanleggen van een niet-draadloze ICT infrastructuur binnen de school. Er zijn vast genoeg scholen die geen Ethernet in elke hoek van de school hebben liggen. WiFi daarentegen is redelijk makkelijk te faciliteren.

    En geen smartphones? Dan moeten de kids dus of 2 telefoons hebben of de telefoon thuislaten….

    Zullen we FM en de C2000 en de vliegtuigcommunicatie ook maar even uitschakelen dan? Daar komt ook (hoe weinig wellicht ook ) straling vanaf…

    Volgens mij hebben die EU lui te lang met hun hoofd in een magnetron gezeten…

  11. Juist.. ik zeg nee.

  12. Zowel scholen, universiteiten, rechtbanken als overheden zetten steeds meer iPhones, iPods en iPads in met WiFi. Juist om makkelijker en sneller informatie in te winnen, te communiceren en e-Learning in te zetten. Onzalig plan dus!

  13. @Gonny: Oh ja? Dus die eerste zin:

    Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    In de categorie ‘ongelooflijke verhalen’ hebben we vandaag een voorstel uit de Europese Unie.

    is óók “pure feitenweergave” en geen opinie?

    Sowieso een kulargument, want in élk artikel op deze site klinkt de mening(!) van de redacteur door. Zo hoort dat ook. Als ik alleen maar nieuwsfeiten zou willen lezen, neem ik wel een abonnement op de ANP-feed.

  14. Waarschijnlijk zullen we de gevolgen van straling pas binnen een tiental jaren kennen (zoals bij zoveel dingen die in het verleden top waren maar plots het omgekeerde bleken te zijn, bvb asbest en dergelijke). Al vrees ik wel dat al die draadloze apparaten toch wel enig invloed zullen hebben op ons lichaam, je hebt tegenwoordig overal draadloze wifi-points (school, werk, thuis, winkel, …) op minder dan een paar meter van je, dan heb je nog een gsm in je broekzak, laptop op je schoot, draadloze printer, enz.

    Maar wat ik zelf ondervindt als student is dat al die draadloze toegang je enorm afleidt tijdens de les, je hoeft maar twee keer te klikken op je gsm en zit op internet als de les wat saai wordt.
    Mijn concentratie heeft daar eerlijk toch wel last van en als ik zo rond me kijk ik niet alleen. Miss is dat wel een goeie reden om die dingen ietswat te beperken in een schoolomgeving (en dus enkel te gebruiken waar nodig, computerles ofzo). Is trouwens hevig discussie rond op onze unif, meer of minder gebruik van al dat nieuws?

  15. @Michiel Krol: Ga jij maar snel een aluminium hoedje op zetten en in een hoekje zitten

  16. Origineel geplaatst door Dave
    Be lach e lijk!!! Ik zit zelf op een school… Bedenk zelf.. Er is iets met een familielid en je kan iemand dan niet bereiken…

    Wel eens van de vaste telefoon op school gehoord ?

  17. Haha, ronduit belachelijk!
    Eindelijk zijn ze iets of wat aan het bijbenen met goede communicatielijnen, stellen ze dit voor!
    Ongelooflijk…

    Anonymous heeft weer een nieuwe klus om te klaren denk ik zo 🙂

  18. Ik vind het wel een prima plan eigenlijk.

    @Dave – denk eens ff na jonge. Net als je elk gesprek midden in de les moet kunnen beantwoorden omdat er wel iemand dood kan gaan.
    Ik denk dat t inderdaad vrij schadelijk is ookal is dit niet bewezen. Het gevoel van tintelingen ken ik maar al te goed.
    Het stalen onderbroek idee is vrij lomp hoor. Komop

    De radio en c2000 masten draag je niet bij je oor of in de buurt van je hersens hoor. Die staat meestal wel een stukje weg. Een gsm zend (vooral bij startende verbindingen) redelijk wat straling uit.

    Btw komt er bijna elk jaar wel een nieuwsbericht uit dat t dan weer wel, dan weer niet schadelijk is.
    Ik zeg: gewoon bij de les blijven 🙂

  19. Mensen niet panikeren het bureau kan enkel een advies geven niets verplichten en voor de vlamingen onder ons goed nieuws de vlaamse regering heeft gezegd er zich niets van aan te trekken omdat onze normen al streng genoeg zijn maar artikel komt wel laat vind ik stond vorige al in het laatste nieuws…

  20. Ik heb nooit begrepen waarom gsm’s en smartphones toegelaten zijn op school. Het is misschien een drogreden, maar bannen die handel!

  21. @Tom: Is goed Tom 😉

    Misschien ter verduidelijking: Op het moment dat ze aanpassingen moeten maken bij zendmasten, moeten ze de zendmast eerst uit zetten. Why? Omdat de straling zo intens is dat je als monteur net als in een magnetron opgewarmd wordt. Ik weet niet waar jouw verstand zit maar denk even na, dat is niet gezond.

    En tuurlijk ik gebruik ook wifi, 3G etc, maar ben ik er blij mee? Ik had liever gezondere toepassingen gezien voor hetzelfde gebruikersgemak.

  22. Die stralingen kunnen best wel eens schadelijk zijn. Vergeet niet dat het nog niet zo lang is dat we zo massaal en zo intens met toestellen rondlopen die radiostralingen opwekken dan pakweg 20 jaar geleden. Toen waren er ook wel radiostralingen maar veel minder. En wat we op schadelijkheid maar van weten zal nog heel miniem zijn. Zoals het ook bijna 100 jaar heeft geduurd vooraleer we wisten dat asbest schadelijk was.

  23. @Michiel Krol: Tot nu toe heb je vanalles geclaimd maar ben je met nog geen enkele bron afgekomen om je beweringen te staven.

    Wie echt zo veel schrik heeft voor straling, zelfs wanneer deze *niet* ioniserend is, gaat best in een loden koepel wonen. Echt typisch om vanalles te beweren maar met geen enkel wetenschappelijk bewijs af te komen.

  24. zeker weer z’n voorstel van van die linkse pino’s van de EU.

  25. @Michiel Krol: Als ik een gloeilamp verwissel, moet ik deze uitzetten om te voorkomen dat ik mijn vingers brand. Ik weet niet waar jouw verstand zit maar denk even na, dat is niet gezond. Alle lampen de wereld uit, om te beginnen uit de EU.

  26. Haha, dat haalt echt geen moer uit want buiten school hebben ze wel overal straling en zeker thuis enz…Wat voor nut heeft dat nu haha en de mensen die niet ver van die school wonen gaan het graag horen zij geen bereik gaan hebben.

  27. Gezondheid en communicatie. In het AMC ligt tegenwoordig een compleet public netwerk. Overal kan je daar op en ja ook op de afdeling. daarnaast ligt er ook een beveiligd draadloos netwerk voor amc medwerkers.

  28. Wi-Fi en Bluetooth werken op de 2.4 Ghz ISM band. Deze frequentieband is vrijgegeven voor van alles en nog wat omdat de band, met één uitzondering, niet interessant is voor de industrie.

    2.4 Ghz is ook de resonantiefrequentie van de H2O moleculen. Dus mensen met heel veel water in hun hoofd, en weinig hersenen, moeten daar heel voorzichtig mee zijn.

  29. Wat een prachtig artikel om onder het genot van een kopje koffie en een scheikundeboek te lezen via het onbeveiligde wifi netwerk bij ons op school.

  30. Elke redacteur geeft kleuring aan zijn nieuwsbericht. Zelfde als met tv, op het moment dat de cameraman zijn kader kiest is het niet meer objectief.

    Daarnaast als je het hebt over wifi en gezondheid. In het hele amc ziekenhuis hangt een compleet draadloos netwerk. 1 voor medewerkers en eentje voor patiënten en passanten. Het werkt ook op de verpleegafdeling.

  31. Origineel geplaatst door Jesper
    zeker weer z’n voorstel van van die linkse pino’s van de EU.

    Zijn die zo links dan, Jesper?

  32. Onder de noemer van bezuinigen op mefdische kosten?? Dus dan kan het onderwijs weer in de buidel tasten (die toch al leeg is) om elk lokaal te voorzien van een kabeltje en een kastje. Dan heb ik het nog niet eens over het uurloon dat er voor een paar monteurs betaald dient te worden.
    Ik denk niet zo zeer linkse akties maar eerder banden met kabel-en-stekkerboertjes

  33. WAT?! Ze zijn gek!

  34. ja, en uiteindelijk gaan we allemaal dood. Wat een gezever. Zonder mobiele telefoon zat ik nu nog steeds opgesloten in het wiskunde lokaal, met de rest van mijn klas!

  35. Origineel geplaatst door Droogstoppel
    @Michiel Krol: Als ik een gloeilamp verwissel, moet ik deze uitzetten om te voorkomen dat ik mijn vingers brand.

    Nee hoor, want als je een lamp verwisselt, dan is ie blijkbaar al stuk en dan is ie niet warm.
    Was ie nog warm omdat ie kort daarvoor kapot is gegaan, dan wordt ie niet koeler door de spanning er vanaf te halen.

  36. @Michiel Krol: Complete onzin! Het feit dat de mast uitgezet moet worden komt doordat elektromagnetische straling inderdaad verwarmd als het zeer intens is. Dat is ook de enige eigenschap. EM-straling is niet ioniserend, slechts verwarmend. Van een verhoogde kans op kanker, of wat jij dan ook denkt dat je ervan kan oplopen, is dus absoluut geen sprake.
    Het enige risico dat je loopt als je in aanraking komt met EM-straling is dat je lichaamstemperatuur te hoog oploopt. Raad eens? Dat voel je! Dus als je niks voelt is er niks aan de hand. Daarom worden die masten ook uitgezet voor onderhoud, anders worden de monteurs levend gekookt.
    Iedereen die natuurkunde heeft gehad weet ook dat de stralingsintensiteit kwadratisch omgekeerd evenredig is met de afstand, dus als jij op 40 meter afstand staat i.p.v. 1 is de straling al 40*40, oftewel 1600 keer zo klein. Op de grond is er dus al amper meer sprake van verwarming.

    Dat je hand gaat tintelen bij het opstarten van internet is ook puur ingebeeld, want dan zou je dat altijd moeten hebben. Je telefoon gaat niet meer straling uitzenden bij gebruik van internet dan bij het plegen van een telefoontje.

    Dat het door het Amerikaanse leger gebruikt wordt is vrij logisch, want het is een van de meest humane martelmethoden (voor zover dat humaan kan zijn). Degene op wie je een zeer intense straal richt, heeft namelijk het gevoel dat hij levend verbrandt, zonder dat je (Let op!) blijvende schade aanricht.

    En hoe denk je dat het komt dat er meer dieren zijn als electriciteit uitvalt? (Voor zover je je dat niet inbeeldt, want ik heb het nog nooit gemerkt en ik denk velen met mij ook niet) Misschien is er wel minder lichtvervuiling, minder geluidsoverlast, en minder drukte. Een vogel zou minder last van straling moeten hebben dan wij, want het is een kleiner beest. En als wij het al niet merken, hoe kan een vogel het dan merken? Plus, waar komen die vogels dan vandaan? En waar gaan ze weer heen als de electriciteit weer terug is?

  37. Wat een regelrechte onzin dit.
    Omdat het misschien schadelijk is, wat NIEMAND zeker weet, of geen enkel onderzoek heeft uitgewezen willen ze de vooruitgang van de maatschappij blokkeren?

    Als zo’n klein beetje straling dan ook zo schadelijk is, waarom is de in de zon zitten dan niet verboden?

    Dit is weer zo’n reden waarom de EU-comissie overbodig is, dit soort voorstellen raken kant noch wal.

  38. Hallo! Het is geen voorstel van de Europese Unie.

    Er bestaat een Raad van Europa, waarvan ook Rusland lid is, opgericht tijdens de Koude Oorlog om de mensenrechten in Oost- en West-Europa te promoten. Die Raad van Europa heeft een parlement waarin uit de deelnemende landen parlementsleden worden afgevaardigd, als een soort erebaantje. En daar weer een werkgroep van heeft een voorstel gemaakt voor stralingsvrije zones.

  39. Laten ze die kerncentrales maar beter beveiligen zodat er geen stralIing vrij kan komen, anders gebeurt er net zoiets als in Japan alleen dan in Europa, er word veelste veel kernafal getransporteerd binnen Europa, een treinongeluk en dan pas heb je veel straling

  40. Heb ook een voorstel, geen europese unie meer! Ze stralen onzin uit, en dat is ook schadelijk.

  41. Lees veel over getintel..

    Hmm..dat getintel heb ik ook maar alleen als ik een serie aan t kijken op mn tel, heb ik m een beetje maf in mn handen om het scherm zo optimaal mogelijk te gebruiken wanneer ik lig. Maar zou het aan straling kunnen liggen?

    hmm…Zorgzaam..

  42. Onzin, dit voorstel heeft niets met de EU te maken. Dit is een ideetje van de Raad van Europa, een intergouvernementele organisatie die niets, maar dan ook echt niets te maken heeft met de EU, EG of wat dan ook. Ze hebben ook geen politieke macht.

  43. Bij ons op school hebben ze net een draadloos internet netwerk aangelegd, dus stel (ik zeg stel) dat dit door gaat is onze school veel geld kwijt.

    Maar waarschijnlijk gaat dit niet door. beetje een raar voorstel

  44. En terecht op school dient geleerd te worden en na schooltijd mag je de speeltuin in

    Origineel geplaatst door Dave
    Be lach e lijk!!! Ik zit zelf op een school… Bedenk zelf.. Er is iets met een familielid en je kan iemand dan niet bereiken…

    Kolder dan bellen ze naar school toe
    Deed men vroeger ook toen ik nog op school zat

  45. Zetten we zelf een netwerk op 😛

  46. Ja hoor, wat voor oude lullen zitten er daar nou? Die hebben zeker nooit het nieuwe studeren ervaren, alles gaat via internet tegenwoordig, alles wordt digitaal ingeleverd en bedrijven die studenten benaderen worden op het internet gevonden. Naast dit is het ook veel fijner te studeren met internet bij de hand (of je hier discipline voor hebt is een ander verhaal) maar alsjeblieft zeg rot eens op met dit soort domme voorstellen?

  47. ONZINBERICHT!

    ‘Council of Europe’ is géén onderdeel van de EU. ‘Council of the European Union’ en de ‘European Council’ zijn beide wél onderdeel van de EU, maar ‘Council of Europe’ is weer een andere hobby-vereniging, die handig gebruikmaken van wat generieke woorden in hun naam en de Europese vlag.

    Vals alarm dus: zij hebben niets te maken met Europese wetgeving.

  48. Origineel geplaatst door Don_Grigori
    En terecht op school dient geleerd te worden en na schooltijd mag je de speeltuin in

    Heel veel VO scholen gaan bijna volledig via netbooks ed lesgeven…ipv boeken en schriften.
    Je kan echt niet voor elke leerling in ierder lokaal (ja ook bij gym) een bedraade aansluiting maken.
    Wifi is standaard….

  49. Straling. Pfff. Dan is iedereen met wifi in huis ook besmet. Wat een idioten.

  50. @Jean-Paul Horn: Goed gecorrigeerd! Ik erger me groen en geel aan organisaties die pretenderen officele organen te zijn. Neem berichten van ‘stichtingen’, ‘leagues’, raden altijd met een korreltje zout. Die bestaan in de helft vd gevallen uit 1 gefrusteerd mannetje met een laptop en internetaansluiting (in dit geval bekabeld 😉 )

  51. Prima voorstel! Zo ongezond, al die straling! Alle scholen zijn sowieso ongezond, want ze liggen vlak bij wegen waar allerlei stinkende automobielen rijden. Bah! Vanaf 2013 mogen scholen zich alleen nog in een bosrijke omgeving bevinden, op ten minste twee kilometer afstand van de dichtstbijzijnde verharde weg. Dan is er ook meteen genoeg ruimte om biologische groente te verbouwen voor de lunch, want die saucijzenbroodjes zijn ook niet bepaald gezond…

  52. Alu hoedjez

  53. Gewoon weer ouderwetsch inbellen met 56k6 modems, dus…. 😀

  54. Zijn zij wel helemaal KERNgezond in hun hoofd? Laat onze STRALENDE lach lekker op ons gezicht staan en ga dit soort dingen niet verzinnen.

  55. Origineel geplaatst door Dave
    Be lach e lijk!!! Ik zit zelf op een school… Bedenk zelf.. Er is iets met een familielid en je kan iemand dan niet bereiken…

    Zeg, zal ik je eens iets vertellen?
    20 jaar geleden hè, toe waren er ook scholen. And guess what, toen had niemand een gsm!
    I know…. Raarrrr maar waar!

  56. pardon??? een zakenman die internet nodig heeft moet dus scholen ontwijken omdat daar het 3G bereik slechter moet zijn?
    en hoe moet ik nou stiekem kunnen whatsappen in de les wat het antwoord op vraag 4 is?

    maar @John: dat vind ik wel een goeie 😛

  57. Origineel geplaatst door Timon
    Elke redacteur geeft kleuring aan zijn nieuwsbericht. Zelfde als met tv, op het moment dat de cameraman zijn kader kiest is het niet meer objectief.

    Ach welja. Bovendien begint het artikel al met een subjectieve opmerking. Gonny wilde even “Hahaha” roepen maar begrijpt kennelijk zelf de aard van deze website niet zo goed.

  58. Goed idee! Ik ben voor. Ik heb niet zulke geweldige ervaringen met die straling.

  59. Ik vind de toelichting in de gele box nog steeds wel erg summier. In de comments staat duidelijker omschreven wat voor vaag orgaan dit ‘advies’ nu heeft voortgebracht en wat de rol ervan is in het opstellen van regelgeving (geen!). Onzin rapport door onzinclub zonder enige betekenis of belang.

  60. Whats Next? Dat ik me kip zelf moet slachten en groente moet telen of gaan we nog meer terug de tijd in. Dit soort mensen zijn toch afgestudeerd op universiteiten ? En hebben toch wel enige vorm van hersenen? Elektronica word aankomende jaren alleen maar erger

  61. WAT EEN KLETS VERHAAL!!!!
    Waarschijnlijk heeft de overheid geld nodig en dachten ze we gaan nu eens even besparen op digitale cominucatie in scholen

  62. Elektrische apparaten en vooral telefoons kunnen wel degelijk een bepaalde straling afgeven die slecht is voor bepaalde delen in je lichaam (hersencellen), maar dan moet je echt 24/7 een telefoon tegen je oor houden wil je dit echt als ernstige schade zien.. scholen hebben meestal maar een paar lokalen die helemaal als computerlokaal zijn ingericht, dus ik zie niet in hoe dit tot ernstige gevolgen kan leiden… volgens hun mogen ICT-ers dus ook niet meer achter de computer, dus geen ICT-studies meer en geen ICT-werknemers meer HAHAHA, ik wens ze veel succes….

  63. Origineel geplaatst door Bart
    Pardon? Waar is dat nou weer op gebaseerd? Het lijkt erop dat jullie alleen de eerste zin van dit artikel zelf hebben geschreven, en dat de rest klakkeloos gekopieerd is uit het persbericht van dat stelletje technofoben.

    Hahaha! Het is een nieuwsartikel, Bart. Dus we doen verslag van wat er in dat rapport staat. Het is geen column of opiniestukje, waarbij we even de vloer aanvegen met dit rapport. Daarvoor moet je op politieke/persoonlijke blogs zijn, niet op een nieuwssite zoals iPhoneclub.

  64. @Bart – Over onafhankelijkheid van media en al dan niet gekleurdheid van nieuwsberichten valt makkelijk een hele avond discussie te vullen. Daar ben ik gaarne eens toe bereid. Ik geef toe dat ik mijn hahaha-opmerking niet goed op de reageerder had afgestemd. Er zijn mensen die precies weten hoe media/blogs/websites werken en er zijn ook een hoop mensen die dat niet interesseert. Dat is hun goed recht en OK, in dat geval is het wat flauw om iemand dan belerend toe te spreken. Excuses! Ik ben ook maar een mens – met heel af en toe een mening.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.