Reacties voor: Vingerafdrukscanner in de iPhone: waarom?

Apple werkt volgens geruchten aan een vingerafdrukscanner, die in de iPhone 5S of iPhone 5C zal worden toegevoegd. Hoe groot is de kans op een vingerscanner? En wat kan Apple ermee?
Lees het complete artikel → Vingerafdrukscanner in de iPhone: waarom?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 32 reacties

  1. Hoe gaat dat dan? Via een DB ergens bij Apple die je vingerafdruk heeft? Hoe wordt de info dan opgehaald wanneer je de iphone wilt activeren? actie wordt doorgestuurd naar een apple server zodat die dan weer de unlock action kan doorgeven ofzo? Denk dat de info gewoon op het toestel opgeslagen moet worden dan?

  2. Uiteraard ook erg praktisch voor meerdere gebruikersaccounts op 1 iPad. Kan je tenminste eindelijk 2 facebook accounts op 1 iPad gebruiken…

  3. @zilli: Ik vind het maar niets met een sneetje in je vinger of een teveel aan zweet na het lopen ben je er al niets meer mee. Ik ben er niet van overtuigd.

  4. @MrDoreth: Hier had ik inderdaad niet over nagedacht! Ben benieuwd hoe ze dit op gaan lossen.

  5. Je zou meerdere accounts kunnen maken die gebruik kunnen van mijn iPhone.
    Bijvoorbeeld mijn vriendin. Als die herkent wordt dan gaan alle settings en Apps op haar naam. Als ik vervolgens de telefoon overneem en weer inlog, staat de telefoon weer helemaal ingesteld op mijn accounts en instellingen.

  6. @mit: Bijvoorbeeld meerdere vingers, of na een aantal mislukkingen dat dan het normale codescherm inschakelt, zal vast wel over nagedacht zijn.

  7. De technologie is er rijp genoeg voor. Het zou een geniale aktie zijn van Apple: ze plaatsen zichzelf onmiddellijk weer op de kaart als zeer innovatief bedrijf en gebruikers zullen het (na enige gewenning misschien) zeker waarderen. Het is makkelijk in gebruik en geeft de gebruiker een eenvoudige extra beveiligingslaag die voor heel veel toepassingen zeer afdoende is. De app-makers zullen rap volgen met aanpassingen…….

  8. Origineel geplaatst door zilli
    Hoe gaat dat dan? Via een DB ergens bij Apple die je vingerafdruk heeft? Hoe wordt de info dan opgehaald wanneer je de iphone wilt activeren? actie wordt doorgestuurd naar een apple server zodat die dan weer de unlock action kan doorgeven ofzo? Denk dat de info gewoon op het toestel opgeslagen moet worden dan?

    Nee, de controle zal altijd op een device zelf plaatsvinden.

    De vingerafdruk die ingescand wordt zal ook zeker niet van “CSI-kwaliteit” zijn, omdat de gebruikte scanner op een hele andere manier je vingerafdruk scant.
    Zo’n scanner telt als het ware de ribbeltjes van je vinger en gebruikt dat patroon. Opsporingsdiensten hebben hier niks aan.

    Als je een sneetje in je vinger hebt zal je een andere vinger moeten gebruiken om erin te komen of natuurlijk het aloude password, maar misschien worden problemen als sneetjes nog wel overwonnen door de software daar specifiek voor te tweaken.

    Zweet zal natuurlijk geen probleem zijn, dat is het nu ook al niet bij vergelijkbare scanners.

    Ik zie alleen maar voordelen. Extra beveiliging voor bankzaken (zodra die hun apps updaten). One-touch gebruik voor bijv in de auto. Als two-step authentication voor bijv je iCloud-account login (maar ook mail accounts etc). Gebruikers die een passcode teveel rompslomp vinden zullen deze manier van het locken van een device waarschijnlijk ook eerder omarmen, dus meer veilige iPhones -> minder lucratief voor dieven (wat sowieso al zo is met iOS7). De mogelijkheden zijn ongekend! 🙂

  9. In de VS hadden ze het er al over of de nieuwe iPhone een “outty” krijgt i.p.v. een “inny” als homeknop. Dat is de term voor je navel: naar buiten of naar binnen.

    Vingerafdrukken hoeven natuurlijk niet in een database bij Apple; die kunnen lokaal op je apparaat staan als het alleen om ontgrendelen gaat. En als je vinger niet wordt herkend, kun je alsnog de oude manier (pincode) gebruiken.

  10. @Jack: Dat klinkt als een eventueel handige functie.
    Toch, na het lezen van dit artikel ben ik ook niet zo overtuigd meer. Het klinkt leuk, maar als je er overnadenkt: wat heb je er dan concreet aan?<

  11. Hoe zit het dan? Moet je altijd connectie maken met de server van Apple (dus internetverbinding hebben)? Wat als je gebruik wilt maken van je telefoon in een gebied waar geen internet is? (Helaas… Ik maak nog steeds af en toe mee dat ik in een ‘zwart gat zit qua mobiel internet) dat zou dan betekenen dat je dan niet kunt bellen of iets anders???

  12. Off topic; de vingerafdruk bij disney heeft niets te maken met het buiten de deur houden van oproerkraaiers.
    De vingerafdruk wordt bij eerste gebruik gescand en op je kaartje opgeslagen. Kom je de volgende dag met je meerdaagse kaart dan controleert de scanner of jij dezelfde persoon bent als de vorige keer. Hiermee wordt voorkomen dat meerdaagse kaarten (en jaarkaarten) door verschillende personen worden gebruikt. De vingerafdruk is dus ook niet nodig bij een eendagskaart.

  13. @mit: Als jij al zo snel bedenkt wat er mis kan gaan, denk je dat een team van professionals bij Apple dat niet bedacht heeft? Las het laatst ook op nu.nl: ‘wat als er een pleister om je vinger zit’ wat als zus/zo. De zogenaamde use cases van een nieuw project. Have some faith in Apple. Ik zou dit fantastisch vinden. Vind een code namelijk irritant, maar voel m’n telefoon soms wel wat onbeveiligd.

  14. Als de knop een bult wordt, lijkt me niet echt goed.
    Word die dan niet te makkelijk ingedrukt in je broekzak?
    Me vader heeft er nu zelf al last van dat die ingedrukt wordt in z`n broekzak.
    Weet niet hoe die dat doet, heb er zelf nog geen last van gehad.

  15. Van mij hoeft het niet. Sinds al die verhalen van de NSA ben ik er niet zo gerust op dat die vingerafdruk niet stiekem in de achtergrond doorgestuurd gaat worden.

  16. @Martijn: hebben ze allemaal al (paspoort navo) alles doorgestuurt naar elkaar

  17. Hartstikke leuk die vingerscanner maar euhmmm ik als vrachtwagenchauffeur haal geregeld me vingers open aan scherpe uitstekende dingen , en weet dat het heel lang duurt voor de snee genezen is . Hoe zou ik dan me telefoon kunnen deblokkeren ?? Als de vingerscanner actief is ingesteld ?? Ik heb geen idee namelijk
    Mensen die bijv glaszetter zijn kunnen dit probleem ook ondervinden.

  18. Je kan ook iemand zijn vingerafdruk met doorzichtig plakband van een bierglas halen. Alleen dan nog de telefoon bemachtigen. En,huppa. Het schijnt te werken.

  19. @boxerip: Natuurlijk kan dat hiermee niet.

    @Maurice: Je hebt meerdere vingers en anders gebruik je de passcode.

    @Martijn: Zoals al uitgelegd zijn dit soort scans van vingerafdrukken helemaal niet goed genoeg om 1 persoon te identificeren uit miljoenen.

    @kakoener & @Martijn: De laatste berichten zijn dat de knop niet bol is. Van 9to5Mac: “Also contrary to recent talk, the new Home button’s design will not be noticeably convex.”

    @Ronald: Zoiets werkt natuurlijk zonder internet, de vingerafdruk staat op je device, niet op een server van Apple.

  20. Origineel geplaatst door boxerip
    Je kan ook iemand zijn vingerafdruk met doorzichtig plakband van een bierglas halen. Alleen dan nog de telefoon bemachtigen. En,huppa. Het schijnt te werken.

    Onmogelijk bij dit type scanners.
    Laat maar komen, t lijkt me perfect!

  21. Ik heb ergens gelezen dat het niet gaat om een visuele afdruk van je vingertopje, maar dat er een stroompje doorheen gestuurd wordt. De retourstroom/weerstand schijnt een uniek patroon op te leveren vergelijkbaar met een vingerafdruk. Op die manier zou het niet uitmaken of je een snee in je vinger hebt of iets dergelijks. Persoonlijk zie ik zo’n biometrische scanner wel zitten. Vergemakkelijkt het invoeren van codes en hoef je die niet meer te onthouden allemaal.

  22. @Jasper: Ok ik ben groot voorstander van innovatie en omarm alle nieuwe technieken of het nu werkt of niet. In het ergste geval is het een extra ongebruikte optie. 1 ding snap ik alleen nog niet helemaal in deze discussies. Waarom schrikt het dieven af??? Ik hoop dat het klopt, maar het zal de dief toch niet gaan om de data? Hij reset toch gewoon de telefoon met zijn Mac of PC zodra hij de kans krijgt en weg is Find my iPhone en weg is mijn vingerafdruk en iphone…. Of zie ik iets over het hoofd?

  23. Gebruikt dit al jaren op m’n laptop, en werkt perfect. Zou dit een welgekomen toevoeging vinden. Een pin code vind ik te omslachtig, voor een scan hoef je niet eens meer naar het scherm te kijken (zoals ik vandaag ook al niet meer hoeft te kijken om ‘m te ontgrendelen)…

  24. Probleem is dat een vingerafdruk vaak helemaal geen betere beveiliging is dan een code. In de meeste gevallen wordt de afdruk vergeleken met een afdruk in een database en vervolgens wordt er een ‘ok’ signaal doorgegeven aan de computer / telefoon. Door in te breken in die laatste stap (en dus een ‘ok’ te simuleren) sla je de hele beveiliging over. Tweakers heeft dat heel mooi laten zien met USB sticks met vingerafdruk-beveiliging.

  25. Apple zal dit volgens mij pas inbouwen, als je het in of onder het scherm kan integreren.

  26. Heel je telefoon zit normaliter vol met vingerafdrukken, is het dan wel verstandig om juist dit als toegang te gebruiken?

  27. Ik dacht dat ze deze technologie juist helemaal niet ter beveiliging gingen gebruiken. Meer als dat je je idevice alleen kan intgrendelen als je er met een vinger op drukt en niet als je er bijv met iets anders op duwt. Op deze manier kan je idevice nooit meer in je broekzak of zoiets unlocken en komt er een einde aan de broekzak gesprekken. Op deze manier heb je ook niet het probleem dat je je idevice niet meer kan unlocken omdat hij jouw vinger niet goed herkent of dat je een sneetje hebt, een probleem wat ik al bij veel vingerafdrukscanners heb gehad.

  28. Als ik al deze reacties bekijk, krijg ik de indruk dat de helft van de bevolking constant met sneeĂ«n in zijn/haar vingers rondloopt…

  29. Of de technologie klaar is ervoor hangt af van de toepassing. Ik werk op professioneel vlak met fingerprints, en ELKE SCANNER heeft een ratio in valse positieve herkenningen. Weliswaar zijn deze heel laag, maar toch bestaat het. En dit is al voor scanners van honderden tot zelf enkele duizenden euro’s het geval.
    Dus denk ik dat deze goedkope scanner, als die er komt, eerder gebruiksgemak ten goede kan komen, zoals unlocken en logins voor sociale media.
    Maar of ze een technologie die niet de volledige 100% werkt zelf in de duurste scanners, gaan gebruiken voor bankzaken en dat soort dingen? Dat betwijfel ik best wel sterk.

  30. Hopelijk krijg je als developer geen toegang tot de fingerprint zelf.

  31. Origineel geplaatst door Anonymous
    Hopelijk krijg je als developer geen toegang tot de fingerprint zelf.

    zeker niet.

  32. @Benjamin: Zodra zoiets ingevoerd wordt zullen mensen die nog geen passcode hebben lijkt me toch sneller gebruik maken van zoiets als dit. Qua gemak is dit natuurlijk veel beter.

    Wanneer iPhones dus over het algemeen meer vergrendeld zijn is het voor dieven minder lucratief om risico te lopen voor een device die toch niet doorverkocht kan worden.

    Sowieso is het vanaf iOS7 niet meer mogelijk om iPhones te resetten zonder het wachtwoord van het iCloud-account. iPhones met iOS7 zijn dus totaal niet meer lucratief om te stelen.

    Een dief kan je iPhone straks niet meer resetten (itt bijv een Android) om hem daarna door te verkopen. Goede reden om een iPhone te blijven kopen. 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.