Reacties voor: Vijftig brugklassers in Nijmegen krijgen les op iPad

Het Dominicus College in Nijmegen gaat met iPads aan de slag. 50 brugklassers krijgen een iPad, om te kijken of het de schoolboeken kan vervangen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 9 reacties

  1. Waarom weer perse een ipad?

    Kinderen moeten leren omgaan met techniek, dat doe je niet door ze voor te kauwen dat alleen ipad goed zijn.

    En als als ze alleen worden gebruikt om pdfs en docs te lezen en voor de agenda (zoals onze gemeenteraad) dan heb je ook niet perse een ipad nodig, een ereader kan dan zelf efficienter zijn.

  2. @Alex: Je kan die kids maar moeilijk 2 tablets mee geven, een samsung en een ipad. Zou een duur grapje worden.
    Dusja, dan kan je toch beter de meest logische en meeste awesome tablet ter wereld kiezen?

  3. En zo kunnen we vroeg genoeg status en materialisme aanleren

  4. @Alex:
    Vind het spijtig dat men altijd zo reageert als het om een Apple product gaat. In een school kan je moeilijk beginnen vertellen tegen de ouders dat ze de tablet mogen kiezen. Dan zou je een te grote diversiteit hebben, en het lesgeven zou gewoon niet lukken. De reden waarom er in de meeste scholen, die een tablet willen gebruiken, gekozen wordt voor een iPad, ligt aan veel factoren.

    De batterijduur : het is niet de bedoeling dat leerlingen na 2 uur al met een voedingskabel moeten werken.
    Kwaliteit van het scherm : Als ze er een paar uur mee moeten werken mag het niet vermoeiend worden voor de ogen.
    Duurzaamheid van het product: een aluminiumbehuizing is steviger voor jongeren die er constant mee zullen werken
    Aanbod van (Educatieve) Software: tot nu toe is Apple één van de weinige fabrikanten die educatieve materiaal op de markt heeft gebracht (iBooks, iBook Author en apps van andere ontwikkelaars). Is niet heel uitgebreid maar wel meer dan de alternatieven op de andere concurrenten.
    Weinig, om niet te zeggen ‘geen’ virussen : op Android werd er op begin dit jaar al meer dan 800 virussen gespot.

    Dit en nog veel meer factoren spelen een rol bij het kiezen van een tablet op school. De ouders moeten soms heel wat financieren en dus is het logisch dat je kiest voor een betrouwbaar toestel.

    En ja…er bestaan zeker en vast andere tablets die aan diezelfde factoren voldoen. Maar zoek het op…ze kosten meestal meer. Ik dacht bijvoorbeeld aan de Asus EEEpad Transformer Prime. Prachtig toestel! Maar oh zo duur.

  5. @Alex ik ben geen fan van Apple maar ik moet wel bekennen dat de iPad gewoon veel stabieler is dan bijvoorbeeld de Tab van Samsung. Qua veiligheid en backup is het ook betrouwbaarder. Ik mis dan alleen een usb-aansluiting.
    En over een maandje of 2 komt Office uit voor iPad wat zeker zal gaan concurreren met de rest.

    Zeker goede actie maar wel laat want het kan een hoop geld en bomen aan boeken schelen.

  6. Nadat de docenten van het Isendoorn College in Warnsveld een half jaar hebben kunnen wennen aan de ipad en een keuze hebben gemaakt of ze geheel dan wel gedeeltelijk de fysieke boeken wilden vervangen door digitale exemplaren( uiteraard in goed overleg met Iddink en de uitgevers!) gaan nu alle brugklassen starten met de ipad als hulpmiddel in de lessen. Wij gaan op zoek naar een goede mix en staren ons zeker niet blind op alleen maar alles digitaal. De docent voor de klas blijft belangrijk, hij heeft er alleen een extra hulpmiddel bij. “Had ik maar een computerruimte, dan …..” behoort in ieder geval tot de verleden tijd.

  7. @francois, ik heb niets tegen een ipad, ik heb zelf immers ook een ipad. Ik heb alleen wat tegen het ingebakken AUTOMATISME dat alleen ipads goed zijn. Al die argumenten die jij noemt gelden inderdaad voor een ipad, maar ook voor nog een aantal vergelijkbare tablets voor hetzelfde geld.
    Ik heb zelf meerdere systemen in huis, met elk zn voor en nadelen, maar er is er geen een slecht. Ja, zelfs ipads hebben ook nadelen, en niet ieder ander product is waardeloos. En zelfs al zouden die slecht zijn, dan nog moet men er mee leren werken, want de echte wereld bestaat nl niet alleen uit ipads. We gebruiken allemaal dagelijks zoveel gebruiksvoorwerpen die niet het beste zijn, maar toch populair zijn.

    Ook snap ook niet dat dit mag, de overheid is nl verplicht meervoudig aan te besteden, en als je perse het merk Apple wil, dan kun je dus niet meervoudig aanbesteden.

    Overigens als ik een nieuwe tablet moet kopen, dan wordt het waarschijnlijk weer een Ipad, en dat is niet omdat Apple het beste is, maar omdat Apple goed is en ik het fijn vind om thuis met meerdere systemen te kunnen werken (dus niet alleen Apple, of Android, of Linux of Windows). Ik wil de diversiteit in stand houden, maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur / hobby.

  8. @remcootje, daar heb je helemaal gelijk aan. Maar dat is tegelijk het voor en nadeel van Apple en Android. Apple is relatief veilig omdat het een “gesloten wereldje” is, voor Apple heeft dit vooral commerciele voordelen, maar voor de consument is bv veiliger en kan Apple makkelijker het onderhoud voor je doen. Android biedt je iets meer “vrijheden” maar is daardoor weer iets minder veilig. Het is dus een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Beiden is wat voor te zeggen…

    De verschillen in veiligheid hebben dus niet zoveel met de technische mogelijkheden te maken (linux, apple en android lijken wat dat betreft veel op elkaar) maar heeft met beleidskeuzes te maken.

  9. Ok, jij hebt een punt. Blijft wel het probleem van aanbesteden overeeind. @Ik:

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.