Reacties voor: Deze video vat alle kritiekpunten op de MacBook Pro samen

In deze video worden alle kritiekpunten op de MacBook Pro 2016 opgesomd. Veel te duur en onhandig, maar toch willen we er eentje hebben.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 32 reacties

  1. Mooiste vind ik nog dat er op de wereld nog geen eens 4 USB-C apparaten zijn. Ik heb in ieder geval eentje besteld want ik ben een professionele amateur en daar is deze MacBook perfect voor.

  2. Ik heb er ook één besteld, mede doordat mij macbook pro uit 2011 aardig versleten is. Dat geklaag over die USB 3.1C poorten: deze macbook is daarmee future-proof en om t komende halfjaartje te overbruggen met randapparatuur heb je al adapters van een paar cm groot in bijpassende kleur voor nog geen 2 euro.

  3. Het is dat mijn iMac net een jaar oud is maar de nieuwe MacBook Pro vind ik wel geweldig, uiteraard zijn er altijd mensen die wat te klagen hebben.

    Meestal is Apple wel futureproof met nieuwe technieken, het maakt niet uit welke USB poort je gebruikt je kan laden. Dat heb ik nog geen enkele andere fabrikant zien doen of bedenken, en een sd kaart gleuf mis ik niet. Heb een op mijn uit 2008 komende MBP en op mijn iMac, gebruik het nooit.

    Een touchscreen is een leuke gadget maar niet op een 27″ scherm, dan vind ik een touchbar een betere oplossing.

    Maar bij iedere update of nieuw model is er wel iets om op aan te merken, ik persoonlijk vind het een hoop gezeur.

    PS: ja de prijs vind ik ook eer aan de hoge kant.

  4. @Jesper: Komende half jaartje?
    Dit doet me meer aan de mensen denken die de eerste breedbeeld tv kochten…. dat ding was 6 jaar oud tegen de tijd dat de omroepen breedbeeld gingen uitzenden.

    Verwachten dat over 6 maanden usb c standaard is is wel erg optimistisch, ik ben echt bang dat je MacBook dan al aardig aan vervanging toe is.

  5. Ja ja Phill, bestellingen door retail maar dat is nog geen verkoop. Voor Apple wel maar markt technisch niet. Apple slaat echt de verkeerde weg in en en is een aasgier die hier boven op zit, naam? Microsoft surface!

  6. Als ik de meeste commentaren na de presentatie bekijk, snijden er weinig écht hout: gezeur over RAM. Geheugen: er zit in de nieuwe standaard het dubbele in van de vorige serie, erger nog; kink eens op alle sites van “refurbished” aanbieders, meeste nog met het originele geleverde geheugen (schijnbaar was de behoefte aan 32 Gb of meer toch niet zo groot (of nodig) … USB poorten? Wie gebruikt ze nog? Ik doe alles draadloos, (SD uitlezen doe ik misschien 1 x per jaar (doe het nu via de kaartlezer van de draadloze printer) USB sticks? in mijn AirPort (in mijn geval een reparateur een halve meter van mijn PC af 🙂
    Commentaar op de processor? Het blijkt dat de gewenste processor slechts enkele procenten sneller/zuiniger is …
    touch bar? Kwestie van wennen, gaat wel veel menu acties overbodig maken, zijn direct aan te kiezen vanaf een eenvoudige positie op de plek van de huidige F toetsen.
    Al met al denk ik dat de designers toch goede keuzes gemaakt hebben om een toekomst bestendig apparaat te maken (just my 2 cents)

  7. @Jesper: waar koop je die adapters? (:

  8. Ach azijnpissers hebben ook recht op een leven. Gisteren een stuk gelezen over vijf laptops die sneller zouden zijn dan de nieuwe MBP’s. Ja in theorie. Maar met Windows erop sta je met 3-0 achter. En als je dan ook nog eens veroordeeld bent tot MS Office kun je het helemaal schudden. En @Henk: Apple doet niet aan verkoopcijfers aan de retail. Geloof maar dat Schiller het heeft over echte verkopen bij Apple Stores, en dat get geld al op Apple’s rekening staat. Het wordt een topkwartaal voor Apple.

  9. Toen ik de presentatie van de nieuwe Macbooks zag, heb ik de dag erop meteen een Macbook pro uit 2015 gekocht. Uitstekende specs, mooi retina scherm, genoeg poorten. En vooral een prima prijs. Ik snap niet waarom er zo geklaagd wordt over de nieuwe modellen als er een prima machine in de winkels ligt. Daar is werkelijk niets mis mee.

  10. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  11. @Jan: Nieuwe MBP bestellen 😉

  12. Ik zat al lang op deze update te wachten. Mijn MacBook late 2008 is wel eens aan vervanging toe. Maar met deze prijzen kijk ik nog wel even de kat uit de boom. Met de USB-C vernieuwingen kan ik leven, maar de prijs 1699 euro voor een machine met slechts 8Gb RAM en 256 GB SSD is toch wat van de pot gerukt.

    Ik kocht ook mijn MacBook als instapper aan 1100 euro. Nu draait hij nar bijna 7 jaar nog altijd mee met een upgrade naar 8 Gb RAM en 128 SSD van minder dan 180 euro nog steesds mee.

    Ik zit al meer dan 12 jaar op Mac, maar het is toch de eerste keer dat ik naar windows alternatieven ben gaan kijken…. En ik ben niet de enige.

  13. Vind de video veel te cynisch en een tikkeltje overdreven (maar ja, daar is het ook een parodie voor).

    Maar toch zit er wel een kern van waarheid in. Het valt me echt tegen hoe Apple de pro markt behandeld. Forografen zijn echt groot gebruikers van de MacBook Pro. Geen SD card reader is dan bijna een doodzonde. Natuurljk kan je weer een adapter gebruiken maar volgens mij was Steve Jobs altijd van eenvoud, gemak en het ‘just works’ principe. Daar staat deze MacBook nou niet echt voor als je voor de simpelste zaken adapters nodig hebt. Daarnaast is de standaard opslagcapaciteit dramatisch. Natuurljk wordt er veel extern opslagen maar 256 GB is niet meer van deze tijd. En dat terwijl er snelle SSD’s van een TB of meer voor een paar honderd euro over de toonbank gaan. De prijzen die Apple vraagt voor meer opslag zijn echt te zot voor woorden.

    De prijs van de laptop ook. Het was allemaal nog wel aardig geweest als je had kunnen instappen voor dezelfde prijs als de retina MacBooks een paar jaar terug. Van die prijzen schrokken mensen zich al wild maar het was nog enigszins acceptabel. Dat de 15 inch pas begint bij €2500 is echt van de pot gerukt en staat in geen verhouding meer tot prijs/kwaliteit. Als je dan een maxed out MacBook Pro zou willen betaal je €5000. Degene die beweerd dat deze laptop dat waard is is of onder invloed van LSD of heeft een hele roze Apple bril (en mijn Apple bril is al behoorlijk roze maar dit gaat me echt te ver).

    Daarnaast laat Apple de Mac Pro al jaren in de kou staan en is al drie (!!!!) jaar niet ge-update maar kost nog steeds een godsvermogen. Terwijl Schiller toen ook een hele grote mond had bij de presentatie (“can’t innovate any more my ass!” brulde hij door de zaal). En nu laten ze de MacPro gebruikers alweer barsten. Dus dan vraag je je af hoe serieus je die man nog moet nemen.

    Ik heb een zwak voor Apple maar er is echt werk aan de winkel. Misschien dat ze in 2017 ons weer eens compleet verrassen want het wordt weer eens tijd. Anders denk ik dat Apple heel snel Google aan de horizon ziet verdwijnen en ook voorbij wordt gelopen door de jongens uit Redmond. Wie had dat twee jaar terug gedacht?

  14. @ToMiKoN: Ik herken mij volledig in jou opmerking. Zelfs zo letterlijk dat ik ook op een late 2008 zit, met als verschil een 256gb SSD.

    Ondanks het bedrag was ik toch wel voornemend een MBP bestellen, als ik een vergelijkbare configuratie wil bestellen bij Dell verschillen de prijzen niet enorm.
    Ik baal wel dat de 13″ geen quadcore configuratie biedt, dus voor mij wordt het mogelijk de 15″. Maar zoals ik zei, ik was voornemend, na de laatste berichtgevingen over een mogelijke prijsdaling en processor upgrade in 2017 ben ik geneigd nog even te wachten tot ik daar wat meer zekerheid over heb.

    Om te reageren op de mensen die vinden dat anderen zeuren dat 16GB te weinig is. Het hangt er heel sterk vanaf wat je op je laptop doet. Ik draai vaak 2 a 3 virtual machines naast elkaar op mijn desktop. Eenvoudig weg omdat mijn macbook dat niet aan kan. Dit soort acties vreten geheugen. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat grafische mensen echt tegen beperkingen aanlopen in het geheugen. (Ik kijk even naar een goede vriend van mij die laatst al klaagde dat de 32 GB te kort is, maar hij gebruikt het geheugen op een rare manier)

  15. Hier ook teleurstelling: prachtig apparaat, ook de touchbar zal best zijn voordelen geven, en we waren klaar om te bestellen – totdat bleek dat de sd kaart er niet meer in kon, en de USB poorten verdwenen waren. De prijzen zijn al stevig, maar een charmante oplossing als een doekje wat je dus nodig gaat hebben moet je er nog bijtellen. Of gaan slepen met adapters? Ik reisde juist licht door alleen m’n mac mee te hoeven nemen naar klanten! En de MagSafe was voor mij ook een pre, redde al heel vaak m’n mac. En waarom die er af is heb ik Schiller nog niet horen uitleggen. Dat hele interview heeft ook een flinke deuk gegeven aan m’n Apple-sympathie. Wat een opportunistisch geargumenteer.

    Nee , nooit gedacht, maar inderdaad weer bij andere merken aan het shoppen nu, helaas.

  16. Passioneel. Mooi.

  17. Flauwekul, dit is veruit het slechtste pro product dat Apple in jaren heeft uitgebracht. Het is een product om de gewone consument te laten denken dat ze een professioneel speeltje hebben gekocht.
    De usb-c poorten zijn een schandalige zelfverrijking dmv verkoop van adapters. Benchmarks van de nieuwe processoren liggen lager dan die van de 2015 modellen. En die touchbar zal een pro gebruiker nooit gebruiken, althans, mijn MBP ligt altijd gesloten naast mijn monitor. Die hele balk kan ik nooit gebruiken. Het zal wellicht handig zijn als je mobiel bent, maar dan loop je weer met een tas vol adapters.
    Zelf gebruik ik sinds de Lombard een MBP, nog nooit zo teleurgesteld geweest in een nieuwe Apple laptop.

  18. Als je je klanten DWINGT adapters te gebruiken dan moet je die voor 1699 toch minstens gewoon gratis bijleveren!

  19. @Jesper: Half jaartje? macbook 12-inch is al bij een jaar en de usb-c producten zijn er nog steeds niet. Beetje jammer.

  20. wat ik niet begrijp is dat de MagSafe helemaal weg is. Echt niet ok en zolang dat niet terug komt blijf ik bij me MacBook air of stap ik uiteindelijk over naar een Windows laptop.

  21. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  22. @Henk: Jouw rotzooi heeft usb 3.0 niet eens 3.1

  23. @Mark: je hebt wel een punt. Het lijkt wel dat Apple de accessoires markt heeft ontdekt. Dat gebeurt nu bij de Iphone 7 door een plug weg te laten en nu dus ook bij de Macbook. Je hebt ineens adapters nodig.
    Heel genieperig, want al die adapters raken wel eens kwijt en dan verkoop je weer nieuwe.
    Dat is even een leuke markt voor Apple! Maar is dat handig? Consumenten zijn echt niet gek.

  24. Heerlijk, zo’n veredeld Chromebook voor 2 ruggen.
    Gaat niet goed met Apple…..

  25. @Bert: idem hier! Van 2011 naar een rMBP 2015 gegaan de dag er na.

  26. Apple hoeft geen marktonderzoek te doen om te bedenken dat de overgrote meerderheid van hun klanten het een groot nadeel vindt dat er geen ‘ouderwetse’ usb poorten meer op de macbooks zitten. Hetzelfde geldt voor een SD card reader en de mag-safe.
    Het getuigt van behoorlijke arrogantie als je ondanks dat je weet dat je klanten van alleen usb-c niet blij worden, je al die andere poorten toch achterwege laat, om wat voor reden dan ook.
    Een groot deel van ons koopt inderdaad toch wel zo’n Macbook. We zijn toe aan een snellere laptop, we vinden MacOs prettig en hebben ook in software voor MacOS geïnvesteerd dus we hebben weinig keus. Maar op een gegeven moment gaat het Apple opbreken want dan zijn we er klaar mee en nemen we de quircks van MS voor lief en kopen we toch een Windows laptop.
    Na de aankondiging van de nieuwe Macbooks te hebben afgewacht, heb ik deze week toch ook maar weer geïnvesteerd in een 12″ macbook. Met notabene maar één usb-c poort die je ook nog moet gebruiken om hem op te laden. Ik vind dat pure armoe en een gemiste kans van Apple om van mij een blije gebruiker te maken. Maar inderdaad, ik koop hem ondanks dat en neem het voor lief. Maar ik vertel al lang niet meer aan mijn vrienden dat Apple perfecte producten maakt die zij zeker ook moeten kopen. Dat is waar het mee begint en als veel mensen hetzelfde doen, gaat dat Apple toch klanten kosten. Hoogmoed komt voor de val, aldus een oud Nederlands spreekwoord

  27. Apple laat altijd de gebruiker focusseren aan zijn werk, en niet aan zijn harware of OS, het OS is zo goed afgestemd met de MacBook dat het heel anders is dan en PC. De MacBook gaat heel anders om met het programma, alles is anders en het is niet te vergelijken met spieren van PC.
    Specificaties zijn altijd beter en goedkoper bij en PC, en ook bij Samsung Note7.

  28. Ik denk gewoon dat Phil Schiller keihard liegt als’ie zegt dat de nieuwe macbookpro zo goed verkoopt.

  29. Origineel geplaatst door WvB22
    Forografen zijn echt groot gebruikers van de MacBook Pro. Geen SD card reader is dan bijna een doodzonde.

    De beroepsfotografen gebruiken amper SD kaarten. Al hun apparatuur is van oudsher gebaseerd op CF kaarten. Het is pas sinds de afgelopen 1 a 2 generaties waarbij je naast dat CF slot nu ook een SD slot ziet. De implementatie van de SD card readers in computers is ook zeer verschillend. Als je mazzel hebt dan zit deze aan de PCIe bus en kun je de snelheid van de snelle SD kaartjes benutten. Bij veel modellen heb je pech omdat ze daar een veel goedkopere reader gebruiken die aan de USB hangt en trager is. Die mensen kochten dan ofwel een card reader die CF kan lezen ofwel eentje die SD wel op volle snelheid kan lezen.

    Ergo: vrijwel geen enkele beroepsfotograaf zal om het verdwijnen van die SD card reader malen. De amateurs daarentegen wel want SD wordt massaal op de consumer en prosumer camera’s gebruikt. Je verhaal gaat dan ook alleen voor deze categorie op.

    De prijs van de laptop ook.

    Wen er maar vast aan, de dalende verkopen worden eerst via de makkelijke wegen gecompenseerd (oftewel de prijzen worden opgeschroefd). Kijk maar eens naar de computers van Microsoft, HP, etc. Die zijn ook duurder dan ze eerst waren en lopen qua prijs niet ver uit de buurt van Apple.

    Dat de 15 inch pas begint bij €2500 is echt van de pot gerukt en staat in geen verhouding meer tot prijs/kwaliteit. Als je dan een maxed out MacBook Pro zou willen betaal je €5000.

    Vroeger betaalde je die 5000 voor een basisconfiguratie en toen was je hardware op moment dat je het kocht alweer verouderd. Dat was pas van de pot gerukt. Zoals de prijzen nu zijn is aanzienlijk beter omdat het stabieler is. Je kunt nu die 2500 euro uitgeven maar daar dan ook prima 6 jaar mee doen.

    De hoogte van de prijs zelf zegt overigens niets over of de machine dat ook waard is. Dat zal eenieder voor zichzelf moeten bepalen. Als je hiermee je dagelijkse kost moet verdienen dan is ie eerder z’n geld waard dan wanneer je ‘m niet echt nodig hebt.

    Misschien dat ze in 2017 ons weer eens compleet verrassen want het wordt weer eens tijd. Anders denk ik dat Apple heel snel Google aan de horizon ziet verdwijnen en ook voorbij wordt gelopen door de jongens uit Redmond. Wie had dat twee jaar terug gedacht?

    Ken je markt! Er zullen eerst heel wat natuurkundige problemen moeten worden opgelost in de IT wereld wil ook maar enige fabrikant je nog compleet kunnen verrassen. Hoe kleiner we gaan hoe ongelooflijk veel complexer en moeilijker het allemaal wordt. Dat zie je nu ook, Intel moest overstappen naar een ander veel trager ontwikkelmodel. Dit zie je ook terug bij de bedrijven die de machines voor Intel maken (zoals het Nederlandse ASML). We zullen over moeten op dingen als grafeen als dat kan. Momenteel is er nog geen productiemogelijkheid van grafeen dus we zitten voorlopig gewoonweg muurvast. Intel, AMD, Apple, Google, Microsoft, HP, enz. hebben daar allemaal last van. Het zal nu allemaal uit de softwarehoek moeten komen.

    Origineel geplaatst door Wilhelm Deussen
    Ik denk gewoon dat Phil Schiller keihard liegt als’ie zegt dat de nieuwe macbookpro zo goed verkoopt.

    De eerste iMac deed ook alle interfaces weg en gaf daar USB voor terug. Toen ook moord en brand. Situatie van Apple was toen veel penibeler, ze hurkten tegen het faillissement aan. En zie waar men nu staat. De MacBook Air zou ook slecht verkopen maar was in werkelijkheid een verkoophit. Zo ondenkbaar en onwaar is dat wat Phil zegt dus niet. Wat je op internet ziet is vooral een hele kleine groep mensen die vooral heel hard kunnen brullen. Wat je niet ziet zijn al die andere mensen die met beide benen op de grond staan en gewoon een MBP kopen omdat ze er eentje nodig hebben. Internet is echt een hele slechte graadmeter.

  30. Pfff magsafe is een hele fijne aansluiting maar om nou te te blijven treuren dat die weg is snap ik niet. Usb C kan je daar tegenover aan twee kanten insteken.

  31. Origineel geplaatst door Kippenboutje
    Pfff magsafe is een hele fijne aansluiting maar om nou te te blijven treuren dat die weg is snap ik niet. Usb C kan je daar tegenover aan twee kanten insteken.

    Tsja bij de Macbook pro kun je die inderdaad aan twee kanten insteken maar op de 12″ Macbook zit maar één aansluiting. Daar kun je niet eens tegelijk opladen en een usb apparaat aansluiten. Waarom????
    Als voor al dit poorten gedoe nu een klantgerichte reden is, kan ik het nog begrijpen. Als iets opgeofferd moet worden omdat iets anders moois anders niet kan, is dat accepabel. Maar nog niemand heeft mij uit kunnen leggen waarom de macbook pro niet twee gewone en twee usb-c poorten kan hebben ipv 4 usb-c. Bij de 12″ Macbook kun je nog zeggen dat een gewone usb poort niet kan omdat die te groot is maar waarom kan de 12″ macbook dan niet twee usb-c poorten hebben of één en een mag-safe. Laat ie daar 20 gram zwaarder van worden dan zullen nog steeds de meeste klanten dat veel liever hebben dan het gezeul met adapters.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.