iPhone 3GS kopen

Review iPhone 3GS

De vernieuwingen zitten binnenin

iCulture testte de iPhone 3GS en in deze uitgebreide review lees je er alles over! Hoe bevalt de iPhone 3GS ten opzichte van zijn voorganger? Zijn de nieuwe functies de moeite waard?

iPhone 3GS review

iPhone 3GS review: de vernieuwingen zitten binnenin

De iPhone 3GS is in juni 2009 in Nederland verschenen en werd meteen goed ontvangen. Veel mensen vinden de iPhone 3GS een stap vooruit ten opzichte van de iPhone 3G. Maar er is geen sprake van een revolutionair nieuw toestel. Dat blijkt alleen al uit het uiterlijk van de iPhone 3GS, dat exact gelijk is aan het voorgaande model. De afmetingen zijn hetzelfde, maar de grote vernieuwingen zitten aan de binnenkant: een 3,2-megapixelcamera met video, een snellere processor en meer werkgeheugen. De iPhone 3G was vorig jaar de best verkochte smartphone, dus het is niet vreemd dat Apple graag voortborduurt op dat succes.

iPhone 3GS review: introductie

Apple heeft een opvolger voor de succesvolle iPhone 3G: de iPhone 3GS. De letter S staat voor Snelheid, omdat dit nieuwe model sneller is dan zijn voorganger. De processor heeft een kloksnelheid gekregen van 600MHz, terwijl dat bij zijn voorganger nog 412MHz was. Ook is de hoeveelheid RAM opgevoerd van 128MB naar 256MB, wat uiteindelijk moet leiden tot sneller reagerende apps. Meer werkgeheugen betekent bijvoorbeeld dat je meer Safari-tabbladen open kunt laten staan, zonder dat je toestel merkbaar traag wordt.

iCulture kreeg de mogelijkheid om de iPhone 3GS vroegtijdig te testen en die kans grepen we natuurlijk graag aan!

iphone 3g en 3gs

Wat het uiterlijk betreft zijn de iPhone 3G en de iPhone 3GS niet van elkaar te onderscheiden.

Verschillen iPhone 3GS en z’n voorganger

Heb je al een iPhone 3G en vraag je je af of het zin heeft om over te stappen naar de iPhone 3GS? Of wil je weten of dit het juiste moment is om een iPhone 3GS aan te schaffen? Welke verbeteringen zijn nu écht de moeite waard? Om dat te weten te komen moet je kijken welke functies alleen op de iPhone 3GS beschikbaar zijn. Sommige functies zoals videofilmen zijn via een omweg namelijk ook wel op de iPhone 3G te realiseren. Andere functies komen gewoon op de oudere iPhones beschikbaar door de nieuwste firmware (3.x) te installeren, zoals de Spotlight-zoekfunctie. Maar er zijn ook vernieuwingen in de hardware die je met de beste bedoelingen niet voor elkaar krijgt op de oudere iPhones: het digitale kompas en de betere cameraresolutie van 3 megapixels bijvoorbeeld.

In onderstaande tabel zie je in één oogopslag alle verschillen:

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.

Verbetering 1: de camera
De verbeterde camera van de iPhone 3GS zal voor de meeste gebruikers de reden zijn om de iPhone 3G te vervangen. Foto’s die je met de 3GS maakt hebben een grotere resolutie, je kunt scherpstellen op een zelfgekozen object en videofilmpjes maken. Het maken van videofilmpjes is ook mogelijk met software die je na een jailbreak via Cydia kunt installeren, maar dat is een extra stap die veel mensen toch niet willen nemen en bovendien maakt de iPhone 3GS het wel erg makkelijk om de gemaakte videofilmpjes op YouTube of MobileMe te publiceren.

Verbetering 2: de snelheid
iPhone 3G vs 3GSDe iPhone 3GS is tweemaal zo snel als de iPhone 3G, beweert Apple. Die belofte blijkt inderdaad te kloppen, zo blijkt uit onze tests waarbij we naar snelheid en prestaties hebben gekregen. Het opstarten van apps, het herstarten van je iPhone of het openen van een webpagina gaat veel sneller. Toch moet je de snelheidswinst ook niet teveel overschatten: het herstarten van een iPhone doe je niet dagelijks en de meeste apps en websites starten in minder dan 10 seconden op, zodat je de snelheidsverbetering nauwelijks merkt. Meer details hierover lees in het review-onderdeel over snelheid en prestaties van de iPhone 3GS.

Verbetering 3: speciale voorzieningen
iPhone 3GS sensorsEen betere camera valt bij iedereen in de smaak, maar er zijn ook kleine verbeteringen die alleen zin hebben als je bepaalde hobby’s beoefent of speciale eisen stelt aan je mobiele telefoon. De iPhone 3GS heeft een ingebouwde Nike+ ontvanger, zodat deze draadloos kan communiceren met de Nike+ sensor in je hardloopschoenen. Voor mensen die vaak hardlopen en geen oude iPod meer hebben liggen waarop je zo’n ontvanger kunt aansluiten, is de iPhone 3GS een mooie verbetering. Iets soortgelijks geldt voor mensen die vaak in de auto zitten en de stembediening (voice control) handig vinden, of mensen die vanwege een handicap behoefte hebben aan toegankelijkheidsfuncties. Allemaal zaken waar de ene gebruiker niet wakker van ligt, maar die voor de andere gebruiker cruciaal zijn.

Andere kleinere verbeteringen
Er zijn nog meer verschillen in bovenstaande tabel te vinden, die voor sommige mensen een behoorlijke invloed kunnen hebben op de keuze. Zo kan de iPhone 3GS een tweemaal zo hoge dataverbinding (7,2 Mbps) aan. In de praktijk heb je daar echter niet zoveel aan, want er is geen enkele operator die dit al aanbiedt. Vodafone gaat tot 3,6 Mbps maar die snelheid kan de iPhone 3G ook moeiteloos aan.

Een andere verbetering is het digitale kompas in de iPhone 3GS. Het maakt nieuwe toepassingen mogelijk, zoals een sterrenhemel die zich aanpast aan de richting waarin je kijkt. Of Google Maps, waarbij je niet alleen je locatie te zien krijgt, maar ook kunt zien in welke richting je moet bewegen vanuit je huidige standpunt. Nog mooier zijn augmented reality-toepassingen die dankzij het digitale kompas mogelijk worden. Voor de geeks zijn het geweldige ontwikkelingen, maar de doorsnee gebruiker zal niet onder de indruk zijn.

Gelijktijdig met de iPhone 3GS werd ook een nieuwe versie van de iPhone-firmware gelanceerd (versie 3.0). Deze bevat allerlei nieuwe functies die ook voor bezitters van een oudere iPhone beschikbaar komen. Denk daarbij aan de Spotlight-zoekfunctie of de mogelijkheid om MMS-berichten te versturen.

Er zitten op de iPhone 3GS een aantal vernieuwingen die aan de hardware zijn gebonden, zoals de verbeterde camera met meer megapixels. Dit zijn vernieuwingen die je met geen mogelijkheid op de iPhone 3G zult krijgen, ook niet met een firmware-update of met extra software.

iPhone 3GS review: design en uiterlijk

Apple levert niet veel mee in de verpakking. Je krijgt het toestel zelf, met een set witte oordopjes, een stroomadapter en een kabel. Duidelijk is dat Apple de verpakking zo minimalistisch mogelijk heeft gehouden en ook de oordopjes simpel houdt. Geen in-ears of iets luxere oortjes. Je krijgt net als voorheen de standaard EarPods, al is er wel het een en ander verbeterd: voorheen had je alleen knoppen om een telefoongesprek op te nemen of te weigeren, nu kun je ook het geluidsvolume aanpassen en voicecommando’s geven. Over voicecommando’s lees je meer bij het onderdeel Stembediening in deze iPhone 3GS review.

Het toestel lijkt als twee druppels water op de 3G. Zelfs de kleuropties zijn hetzelfde gebleven: je kunt kiezen uit zwart of wit. Het gewicht ligt slechts 2 gram hoger: van 134 gram naar 136 gram. Zit merk je niet als je het toestel in de hand houdt.

Een grote verbetering is te vinden aan de voorkant: het scherm is dankzij een speciale coating tegenwoordig beter beschermd tegen vingerafdrukken. Omdat de iPhone een touchscreen hebt, dat je vaak zult aanraken met je vingers, is dat een logische verbetering. Je hoeft je scherm dan niet meer zo vaak schoon te maken. Apple spreekt over een ‘oleofobische coating’. We merkten dat het inderdaad effect heeft, al zul je nog wel regelmatig moeten poetsen. Maar je ziet minder vingervlekken, zelfs als je net een patatje hebt zitten eten. De vingervlekken zijn bovendien wat makkelijker weg te vegen.

iPhone 3GS review: hardware

Apple geeft zelden details over hardware en dat is ook bij de iPhone 3GS het geval. Uit onze benchmark-tests blijkt echter dat de processorsnelheid omhoog is gegaan. In plaats van 412MHz heeft Apple nu gekozen voor 612MHz. Apple spreekt zelf van een verdubbeling van de snelheid. Daarbij speelt ook mee dat de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) is verdubbeld, namelijk van 128MB naar 256MB. Apple ondersteunt nu ook OpenGL ES 2.0 voor de weergave van 3G-beelden. Apps moeten hier wel voor zijn aangepast, maar je zult merken dat games die er gebruik van maken net iets vloeiender graphics laten zien op het scherm. De schermresolutie en -helderheid zijn overigens hetzelfde gebleven, de enige verbetering qua schermtechnologie is de eerder genoemde vetafstotende coating.

iPhone 3G SDe iPhone 3GS bevat voor het eerst een kompas. Het gaat om een magnetisch kompas met bijbehorende app. Als je de iPhone draait zal de kompasnaald ook meedraaien. Het kompas wordt ook gebruikt in externe apps, zoals in Google Maps, waar het de richting aangeeft. Zo weet je snel in welke richting je moet lopen als je je moet oriënteren op een kruising.

Ook profiteert de iPhone 3GS van een andere verbetering op locatiegebied: het is dankzij iPhone OS 3.0 mogelijk om routenavigatie te gebruiken op de iPhone, waarbij je bij elke afslag wordt gewaarschuwd. Het gebruik van de GPS-ontvanger werkte goed: we konden na het starten van de software snel wegrijden in de juiste richting.

iPhone 3GS review: netwerk, bellen en internetten

Bij de iPhone 3GS ben je vooralsnog aangewezen op de providers T-Mobile (NL) en Mobistar (BE), want dat zijn de enige twee providers die de iPhone 3GS mogen aanbieden. En daar zit ook meteen het knelpunt: hoewel de iPhone 3GS een internetsnelheid van 7,2 Mbps aan kan, blijft het netwerk van T-Mobile steken op 2 Mbps. Daardoor was het niet mogelijk om de maximale datasnelheid te meten. Het 3G-netwerk kan het simpelweg nog niet aan.

Ook wat bellen betreft ben je afhankelijk van T-Mobile. We hoorden tijdens het bellen geen verschil in spraakkwaliteit ten opzichte van de iPhone 3G. Zowel via de oortjes als via de teelfoonspeaker klonk de persoon aan de andere kant van de lijn luid en duidelijk.

iPhone 3GS review: batterij

Volgens de specs van Apple gaat de batterij van de iPhone 3GS langer mee dan voorheen. En dat was nodig ook, want bij de iPhone 3G was er kritiek dat de batterij het minder dan een dag volhield. Apple loste dit op met een software-update, maar bij zo’n nieuw toestel als de iPhone 3GS zijn alle ogen gericht op de daadwerkelijke gebruiksduur. Volgens Apple kun je nu 12 uur bellen via 2G (voorheen 10 uur). Bellen via 3G is hetzelfde gebleven: een gebruiksduur van 5 uur. Wel gaat de batterij nu langer mee als je naar muziek luistert of video’s kijkt.

iPhone 3GS review: stembediening

Stembediening is een nieuwe functie op de iPhone 3GS, die niet beschikbaar komt op de eerdere modellen. Dankzij deze functie kun je contactpersonen bellen en je muziekcollectie bedienen met maar één druk op de homeknop. Daardoor is het veiliger om het toestel in de auto te gebruiken. In de handleiding van Apple staat een korte uitleg van de mogelijkheden, maar zodra je Stembediening activeert (door de homeknop zo’n 5 seconden ingedrukt te houden) zie je de commando’s ook langsvliegen op het scherm. Trainen met je eigen stem is niet nodig.

Voor de commando’s zijn er meerdere mogelijkheden: Zo kun je zowel “Bel” als “Kies” gebruiken om een bepaalde persoon te bellen en kun je “nee”, “stop” of “fout” roepen als je een actie wilt annuleren. De stembediening werkt op dit moment alleen met contactpersonen en het afspelen van muziek. Zelfs wanneer je een andere app geopend hebt (bijvoorbeeld een spelletje) kun je de stembediening activeren.

stembediening

We hebben Voice Control op verschillende manieren getest: met en zonder achtergrondgeluid, met en zonder headset, in de auto en thuis op de bank. Wat opvalt, is dat er meer commando’s zijn dan in de handleiding staan vermeld (bijvoorbeeld “speel groep af”) en dat je ook variaties kunt gebruiken, zoals “vorige track” in plaats van alleen maar “vorig” of “volgend”, zoals de handleiding voorschrijft. Het bellen van contactpersonen gaat uitstekend: heeft een persoon meerdere nummers, dan krijg je een keuze: bijvoorbeeld mobiel of privé. Eén onjuistheid hebben we wel aangetroffen: volgens de handleiding van de iPhone moet je ‘thuis’ zeggen wanneer je iemand op z’n privénummer thuis wilt bellen. In de praktijk blijkt dat echter ‘privé’ te zijn (dit is ook de naam van het veld op de iPhone).

Nederlandse namen doen het goed bij het bellen. Waar de iPhone minder goed mee omgaat zijn Engelse namen van artiesten: de uitspraak is niet goed en als er geen duidelijke match is pakt de iPhone gewoon iets wat erop lijkt, bijvoorbeeld “The Kinks” in plaats van “Pink”. Toch zijn er ook commando’s die het na herhaaldelijk proberen niet goed doen, zoals “hoe heet dit nummer”. e iPhone zegt niet welk nummer het is, maar begint doodleuk een ander liedje af te spelen. Het herkennen van artiesttennamen en albums is het zwakke punt bij deze functie. Standaardcommando’s zoals “shuffle” of “genius” werken zonder problemen.

Lastig is overigens wel, dat je de commando’s uit je hoofd moet leren om ze in de auto goed te kunnen gebruiken. Als je op het scherm moet kijken, heb je er nog niets aan.

Gebruik van stembediening in luidruchtige omgeving

Bij het inspreken kun je de iPhone het best met de microfoon (dus de onderkant) vlakbij je mond houden. Of de functie ook werkt in een drukke omgeving met veel geluiden is afhankelijk van de situatie: zit je in een café waar luide muziek wordt afgespeeld, dan kan de functie moeite hebben om jouw stem te onderscheiden van de gezongen teksten. Er zit dan niets anders op, dan te wachten op een muzikale solo en het commando daarbij luid en duidelijk in de microfoon te roepen. Op een druk station werkte de functie ook goed, mits de omroeper z’n mond houdt; hetzelfde geldt voor commando’s geven in de tram.

Fluisteren met stembediening

Stel dat je op een plek bent waar je niet te hard mag praten, maar je wilt wel iemand bellen. In de bibliotheek bijvoorbeeld. Ook dan kun je de stembediening gebruiken door in de microfoon te fluisteren. Als je je mond maar dicht genoeg bij de microfoon houdt (je houdt de iPhone daarbij horizontaal voor je gezicht), werkt de stembediening net zo goed. Zelfs als je gezicht op afstand is (20 cm) en in een rustige omgeving fluistert, werkt het nog.

Gebruik met headset en in de auto

Bij een aangesloten headset presteert de stembediening net zo goed als wanneer je in de ingebouwde microfoon praat. Je drukt hierbij op het knopje van de headset (werkt ook op telefoonheadsets van derden) om de spraakfunctie te activeren. Handig voor in de auto, maar je zult wel de commando’s moeten weten. Wat de auto betreft maakt het verschil of je alleen het gezoem van de automotor hoort of de radio luid hebt aanstaan: bij monotoon omgevingsgeluid moet je alleen wat harder praten dan gebruikelijk en bij het luisteren naar muziek kun je het best de radio even wat zachter zetten (vooral bij praatradio).

Andere toepassingen

Het is jammer dat de functie niet in Google Maps en andere iPhone-applicaties werkt. Verder zou het handig zijn als de functies op termijn nog worden uitgebreid: het dicteren van een SMS-bericht zou in de auto best handig zijn. Zoeken op internet is ook een nuttige toepassing, hoewel Google daar al een oplossing voor heeft ontwikkeld (Google Voice Search), maar die werkt niet goed in het Nederlands.

Conclusie Stembediening

De stembediening werkt goed zolang je je aan Nederlandse namen en de goedgekeurde commando’s houdt, hoewel er ook wel wat variatie mogelijk is. Omgevingsgeluid heeft niet zoveel invloed, als je je stemvolume maar aanpast aan de omstandigheden. Ben je echter in een omgeving waar gesproken of gezongen tekst klinkt, bijvoorbeeld wanneer je auto vol zit met kwebbelende passagiers, dan werkt de herkenning van commando’s minder goed, maar dat is ook eigenlijk logisch. Stembediening is nu nog beperkt tot contacten en iPod-functies, maar zou wat ons betreft ook wel uitgebreid mogen worden naar andere applicaties op de iPhone. Bij de iPod-functies heeft stembediening moeite met Engelse namen.

iPhone 3GS review: camera

Voor Apple is het niet zo belangrijk dat de iPhone technisch gezien vooroploopt, maar het plezier en gebruiksgemak. Dat blijkt wel uit de keuze van de camera: toen de eerste generatie iPhone met 2 megapixelcamera op de markt kwam waren er al smartphones met 5 megapixelcamera verkrijgbaar. Toch weerhield dat de iPhone-gebruikers niet om massaal foto’s te maken. De iPhone haalde op Flickr alle andere cameratelefoons in en is ook alle digitale camera’s voorbij als populairste camera op Flickr. Met geen enkel ander apparaat worden zoveel foto’s gemaakt als met de iPhone.

Meer megapixels

iPhone 3G SToch was het tijd voor een upgrade: Apple heeft bij de iPhone 3GS de cameraresolutie verhoogd van 2 naar 3,2 megapixel (op de website van Apple wordt overigens kortweg gesproken over 3 megapixel). De grootste vernieuwing is echter de mogelijkheid om videofilmpjes te maken, waarover later meer.

Er zijn nog twee andere verbeteringen doorgevoerd: automatische witbalans en autofocus. Een flitser, lenskapje of sluiterknop ontbreken nog steeds. De bediening van de camera gebeurt daarom nog steeds via een knop op het scherm. Je kunt het beste alvast je vinger de knop positioneren als je een foto wilt maken; pas wanneer je de knop loslaat wordt de foto daadwerkelijk gemaakt. Voor mensen die deze truc niet in de vingers hebben kan het maken van een zelfportret op de iPhone 3GS nog steeds frustrerend zijn.

Een nieuwe functie in iPhone OS 3.0 is dat je de homeknop kunt instellen als sneltoets voor de camera: door tweemaal snel achtereen op de homeknop te drukken start je de camerafunctie op. Die mogelijkheid is ook beschikbaar voor bezitters van een oudere iPhone door firmware 3.0 te installeren. Andere vernieuwingen, zoals de hogere resolutie, videofunctie en de automatische witbalans en autofocus zijn niet door een firmware-update te verkrijgen. Hiervoor zul je echt de iPhone 3GS moeten aanschaffen.

Witbalans en autofocus

Dankzij de automatische witbalans is de camera van de iPhone 3GS beter in staat om foto’s te maken bij zwakke lichtomstandigheden. Autofocus zorgt ervoor dat je zelf aangeeft op welk detail de camera moet scherpstellen. Een blauw vierkantje geeft aan waarop de camera gaat scherpstellen. Het kiezen van de juiste focus is een kwestie van aantikken: zodra je een bepaald gebied aantikt zal het blauwe vierkant op de aangewezen plek verschijnen.

foto focus    foto focus camera

De autofocus bepaalt ook meteen de witbalans. Focus je op een donker gedeelte van de foto, dan zal de rest van de foto overblicht worden. Focus je op een helder verlicht object, dan zal de camera dit gebied als ‘normale belichting’ opvatten en de donkere gebieden nog donkerder maken.

De camera presteert beter bij slechte lichtomstandigheden: wanneer je met de iPhone 3G een foto probeert te maken in het schemerdonker, zie je via de camera alleen maar zwart. De iPhone 3GS laat in het schemerdonker veel meer detail zien. Het te fotograferen object zal duidelijker via de cameraviewer te zien zijn en de uiteindelijke foto bevat ook meer detail. Helaas levert het geen mooi scherpe foto op. Zo als op de foto met de deurklink hieronder te zien is, wordt de uiteindelijke foto toch erg spikkelig – maar het is nog altijd beter dat die van de 3G.

Instellingen van de camera

We hebben een tijd geleden een test van 8 megapixel-fotomobieltjes uitgevoerd voor een computertijdschrift en waren verbaasd over de enorme hoeveelheid instellingen op toestellen van Samsung, Sony Ericsson en LG. Er zit tegenwoordig zelfs glimlachdetectie op en je kunt kiezen uit diverse fotoprofielen zoals sport en portretten. Bij de iPhone is daarvan geen sprake: de enige foto-instellingen op de iPhone hebben betrekking op het afspelen van een diashow.

Foto’s worden standaard in een resolutie van 2048 x 1536 pixels gemaakt.

Kwaliteit van de foto’s

Hieronder zie je een aantal foto’s die met de camera van de iPhone 3G en de 3GS zijn gemaakt. De kwaliteit is bij de 3GS duidelijk beter, maar het nieuwe toestel heeft wel een kleurafwijking. Heldere kleuren worden veel te fel afgebeeld. Dat is vooral het geval wanneer de lichtomstandigheden gunstig zijn: als een vrolijk zonnetje aan de hemel staat en je kleurrijke objecten in beeld hebt, lijkt het wel alsof de details door Technicolor zijn ingekleurd.

Links zie je steeds de foto van de iPhone 3G, rechts de foto van de iPhone 3GS:

Ideale omstandigheden:
straat 3g   straat 3gs
Heldere kleuren, zoals van de mosterdgroene boot en het gebouw links komen op de iPhone 3GS veel te fel over. Het lijkt wel ingekleurd met Technocolor!

Licht/donker:
huis 3g   huis 3gs
Deze foto van de iPhone 3GS heeft ook wat overdreven kleuren.

Kleurrijk detail:
hond 3g   hond 3gs
Eigenlijk valt de scherpte van de 3GS-foto hier nog een beetje tegen.

Detail met cijfers:
moet 3g   moet 3gs
De 3GS presteert hier veel beter, zoals verwacht.

Slechte lichtomstandigheden:
deur 3g   deur 3gs
Beide camera’s leveren een slechte foto, maar de 3GS probeert tijdens het maken van de foto wel de duisternis te compenseren. Dat levert echter toch nog een spikkelige foto op.

Bloemen:
bloemen 3g   bloemen 3gs
Ook hier zijn de kleuren van de 3G fletser en die van de 3GS feller.

Videofilmen op de iPhone 3GS

De iPhone 3GS biedt voor het eerst de mogelijkheid om video’s te maken. Net als bij het maken van foto’s staat gebruiksgemak voorop en zul je tevergeefs zoeken naar extra instellingen. Je schiet de video’s in een standaardresolutie van 640 x 480 pixels met een framerate van 30 fps.

In de Camera-applicatie op de iPhone 3GS is rechtsonder een nieuwe schakelaar aanwezig, waarmee je tussen foto- en videofunctie kunt schakelen. De sluiterknop verandert daarbij in een opnameknop voor de video. Een druk op de knop is voldoende op het filmen te starten. Rechtsboven in beeld loopt een teller mee die de duur van de opname aangeeft (die teller is in de uiteindelijke video-opname niet meer te zien).

Je kunt de kwaliteit van de video-opnames niet wijzigen; daardoor zal de benodigde opslagruimte per minuut vrij constant zijn. Uit onze metingen blijkt dat je voor elke minuut op ongeveer 26MB opslagruimte moet rekenen. Een aandachtspunt bij het filmen is dat je de iPhone in landscape moet gebruiken: dat is gebruikelijker bij video’s en de filmpjes zijn daardoor later ook beter op YouTube te bekijken (zonder zwarte balken). De interface van de iPhone draait echter niet mee als je in landscape filmt.

De iPhone 3GS bevat ook de mogelijkheid om video’s te bewerken, maar daar moet je je niet teveel bij voorstellen: het komt er uitsluitend op neer dat je het begin en einde van het filmpje kunt bijknippen. In de applicatie Foto’s is vanaf nu een extra tabblad Video’s aanwezig, waarop je de gemaakte video’s kunt afspelen. Handig!

Conclusie iPhone 3GS review

De iPhone 3GS is een uitstekende telefoon, met nog betere functies maar dat betekent niet dat iedereen nu moet upgraden. Als de iPhone nieuw voor je is, dan is dit een uitstekende smartphone om mee te beginnen. De hogere snelheid, verbeterde camera en andere extra’s zorgen ervoor dat je er lang plezier voor zal hebben. De keuze tussen 16GB en 32GB zal daarbij lastig zijn, omdat er toch een vrij groot prijsverschil is. Door het uiterlijk hetzelfde te houden benadrukt Apple dat de succesvolle iPhone 3G nog verder is verbeterd en dat maakt het toestel voor mensen die nog twijfelden. Je krijgt een kompas, spraakcommando’s en andere verbeteringen.

Score

8

iPhone 3GS

iPhone 3GS

Voordelen +

  • Veelzijdige alleskunner
  • Snellere processor
  • Camera met video en autofocus
  • Prachtig touchscreen
  • Spraakbediening werkt goed

Nadelen -

  • Geen nieuw uiterlijk
  • Relatief prijzig
  • Maximale internetsnelheid nog niet haalbaar op Nederlandse netwerken

De iPhone 3GS is een toestel voor iedereen, of je nu graag belt, wilt internetten of fotograferen. Dit toestel heeft voor bijna iedereen wel iets te bieden. Concurrerende toestellen zijn op sommige specs misschien net iets beter, maar de iPhone 3GS biedt het meest complete totaalpakket. Heb je al een iPhone 3G, dan zul je minder reden hebben om te upgraden.

We waren enthousiast over de nieuwe camerafuncties en de snelheidsverbeteringen, de spraakbediening en de veelzijdigheid van dit toestel. Tegelijk is ook de iPhone 3GS niet perfect. De prijs ligt behoorlijk hoog, de batterijduur is nog steeds niet top en Apple gebruikt nog geen OLED-schermen, terwijl de concurrentie dat al wel doet. Tegelijk weten we dat Apple toestellen maakt die lang meegaan, dus je investeert wel in een aankoop waar je jarenlang plezier van hebt.