shutterstock_161188640

Vakantiespecial: tips voor onderweg met iPhone en iPad [round-up]

In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial allerlei tips en apps voor onderweg. Hou de kinderen lekker bezig en ontdek leuke dingen onderweg. In deze round-up vind je alle artikelen bij elkaar.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

shutterstock_161188640

In de iCulture Vakantiespecial behandelen we onderwerpen die je voor, tijdens en na je vakantie helpen met alle aspecten van je vakantiereis. Eerder hebben we ons in ‘Voorbereiding vakantie‘ gericht op alle aspecten van een goede vakantievoorbereiding met je iPhone of iPad (of beide). Deze round-up gaat over apps en tips die handig zijn voor onderweg. Welke apps komen van pas tijdens een lange autorit, bij het plannen van je route en het bezighouden van de kinderen op de achterbank?

Taalgidsen voor iPhone en iPad

triplingo2Als je op reis gaat kun je eerst een taalcursus doen, maar eenmaal onderweg loop je natuurlijk altijd tegen praktische problemen aan. Hoe spreek je een ober aan in het Frans en hoe reserveer je een hotelkamer in het Italiaans? Er zijn verschillende taalgidsen voor iPhone en iPad waarmee je op dat soort momenten uit de brand bent geholpen. Deze bieden functies zoals een woordenlijst, slimme vertaalhulpen en veel voorkomende zinnetjes in de talen van de populairste vakantielanden. Ga je naar een onherbergzaam gebied waar ze een onbekend dialect spreken, dan helpen apps je toch uit de brand. Er zijn taalgidsen waarmee je met plaatjes kunt laten zien dat je een broodje kaas of een biertje wilt hebben.

Lezen: Beste apps met taalgidsen voor iPhone en iPad

Langere batterijduur op vakantie

mophie-juice-pack-powerstation-kleinZodra je je iPhone inschakelt, kost dat energie. Sommige apps gaan daar zuinig mee om, terwijl andere apps bekend staan als notoire energieslurpers, bijvoorbeeld omdat ze steeds je locatie in de gaten houden. Als je op vakantie bent is een lege batterij extra onhandig, omdat je niet zomaar overal je iPhone of iPad kunt opladen. Vaak ben je ook nog afhankelijk van je iPhone, als je bijvoorbeeld en hotel zoekt of een navigatie-app gebruikt. Er zijn manieren om hier wat beter mee om te gaan. Zo hebben we een aantal tips om te zorgen dat de accu langer meegaat. Ook geven we tips welke externe batterijen je kunt meenemen, zodat je tussendoor kunt bijladen. Bijvoorbeeld met een hoesje met ingebouwde accu of door de iPhone op te laden tijdens het koken van een campingmaaltijd (ja, echt!).

Lezen: Langere batterijduur op vakantie

Verkeersdrukte, verkeersregels en flitsers

shutterstock_171883982_kleinHelaas is er nog geen app waardoor files spontaan worden opgelost, maar het helpt al heel wat als je inzicht hebt waar ze staan. Vooral met de grote vakantiedrukte op de Europese snelwegen is het verschil tussen even in de file staan en gestrand zijn in de brandende zon nogal ingrijpend, zeker met kinderen op de achterbank. We hebben het dan niet over navigatie-apps, maar over apps voor Europese tolwegen, files, flitsers, verkeersborden en verkeersregels. Er zitten apps tussen waar je waarschijnlijk nog nooit van had gehoord. maar juist daarom is dit artikel extra informatief.

Lezen: Beste apps voor verkeersdrukte, verkeersregels en flitsers

Vliegveldapps voor iPhone en iPad met vluchtinformatie

vliegveld schipholNa het plannen van de vakantie, het boeken van een vliegticket en de koffers inpakken is het tijd om echt op reis te gaan. Met apps die je helpen op het vliegveld kun je allerlei praktische informatie krijgen, bijvoorbeeld over de bagagebanden of kijken bij welke gate je vliegtuig staat te wachten. Ook kun je eerder op de hoogte worden gehouden van vluchtwijzigingen en krijg je een overzicht van wat er te doen is op een vliegveld, zoals restaurantjes en winkels. Je kunt de apps ook gebruiken als je iemand ophaalt van Schiphol.

Lezen: Beste vliegveldapps voor iPhone en iPad met vluchtinformatie

Vlucht of reis tracken met iPhone of iPad

plane finder iphoneVluchttrackers zijn handige apps om bij te houden waar het vliegtuig is. Zo zien ook thuisblijvers of een vlucht vertraging heeft. Maar het werkt niet alleen met vliegreizen. Ook in de auto, te voet of op de fiets kun je een trackingapp gebruiken om een locatie live bij te houden en te delen. Deze apps werken ook als je bijvoorbeeld met een gezelschap op reis bent en bijvoorbeeld elkaars locatie wilt weten in een grote stad. Dat kon al met Zoek mijn vrienden van Apple zelf, maar sommige apps bieden duidelijk extra’s.

Lezen: Vlucht of reis tracken met iPhone of iPad

Kinderen bezighouden tijdens een autorit

shutterstock_92215372_kleinMet de auto op vakantie gaan is een luxe. Toch kan het na een paar uur gaan vervelen, zeker voor jonge kinderen. Er zijn natuurlijk genoeg dingen om te verzinnen, zoals muziek luisteren of een film kijken op een iPhone, iPad of iPod touch. Maar er zijn meer originele oplossingen om even bezig te blijven op de achterbank. Dat kunnen spelletjes zijn die je met meerdere mensen kunt spelen, zonder dat de dobbelsteen onder de stoel kan vallen. Of bijvoorbeeld met zijn tweeën dj-spelen.

Lezen: Beste apps om kinderen bezig te houden tijdens autoritten

Een reisdagboek bijhouden op vakantie

shutterstock_241682110_kleinEen dagboek bijhouden is niet voor iedereen weggelegd, maar toch kan het een fantastische manier zijn om herinneringen op te halen aan een mooie reis of een gezellige vakantie. Er zijn heel wat apps waarmee je je belevenissen kunt vastleggen: met tekst, foto’s, tags en video’s. Wie zijn belevenissen graag wil delen, kan het slotje van de app halen en zijn reisverhalen gewoon met de rest van de wereld delen.

Lezen: Beste apps om een reisdagboek bij te houden op vakantie

Reisgidsen voor iPhone en iPad

shutterstock_109127966_kleinVroeger ging je eerst naar het reisbureau om een reis te boeken en daarna naar een boekenwinkel om een reisgids te halen. Dankzij digitale reisgidsen voor iPhone en iPad kun je lekker op het laatste moment een app downloaden en daar onderweg al meteen van genieten. Vaak zijn de grote uitgevers van papieren reisgidsen nog druk in de weer met het ‘verappen‘ van hun content, maar er zijn ook nieuwe partijen die het anders aanpakken.

Lezen: Beste apps met reisgidsen voor iPhone en iPad

Navigatie-apps voor iPhone en iPad

shutterstock_56560399-kleinNavigatie-apps waren al snel een populaire categorie in de App Store. Ze waren ook meteen vrij prijzig, omdat deze aanbieders vaak ook apparaten met vergelijkbare functionaliteit verkochten voor in de auto. Het bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk het van origine Nederlandse TomTom, dat nog steeds een sterke reeks apps in de App Store heeft. Maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen zoals de gratis app Waze, die van de gebruikers vraagt om mee te helpen aan de content en een tijdje geleden is overgenomen door Google.

Lezen: Navigatie-apps voor iPhone en iPad

Google Maps en Apple Kaarten voor iPhone

Kaarten-apps uitgelicht iPhone iOSGoogle Maps en Apple Kaarten zijn prima apps die je makkelijk kunt gebruiken om te navigeren. In dit artikel gaan we wat dieper in op de andere mogelijkheden die deze gratis apps bieden. Je kunt naast de weg vinden natuurlijk ook allerlei interessante locaties zoeken en zelfs op straatniveau naar een locatie kijken. Ook kennen de apps handige functies die niet altijd meteen duidelijk zijn voor alle gebruikers.

Lezen: Google Maps en Apple Kaarten voor iPhone

Toffe hotspots en bezienswaardigheden op vakantie

locatie-apps-kleinDe weg vinden of op de juiste bestemming geraken is hartstikke handig, maar wat als je geen idee hebt waar je heen wilt? Er zijn allerlei apps waarmee je naar handige locaties zoekt. Ben je bijvoorbeeld op stedenreis en heb je trek in een pizza of zoek je een supermarkt? Met deze apps krijg je snel overzicht over alle interessante hotspots en leuke bezienswaardigheden bij jou in de buurt. Handig voor als je in Nederland bent, maar ook erg praktisch voor op vakantie.

Lezen: Beste apps voor toffe hotspots en bezienswaardigheden op vakantie

Dataroaming uitschakelen

In het buitenland kun je natuurlijk gewoon gebruik maken van internet. De kosten zijn helaas nog wel erg hoog, al zijn er inmiddels maatregelen genomen om buitensporige rekeningen te voorkomen. Vanaf 2017 worden roamingkosten afgeschaft. Als je geen mobiel internet wilt gebruiken, kun je dit gewoon uitschakelen op je iPhone of iPad. We hebben een apart artikel over dataroaming uitschakelen op je iPhone of iPad. Kies je er wel voor om in het buitenland mobiel internet te gebruiken, lees dan ons artikel Vakantiespecial: internet in het buitenland – alle roamingtarieven in een overzicht.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 7 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: Zurijeta via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2015, 16:27
Categorieën Apps, Round-up
Onderwerpen sponsored stories, vakantie, vakantiespecial

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.