Vakantiespecial: handige vakantieapps voor iPhone en iPad [round-up]

In deze iCulture Vakantiespecial lees je over handige apps op vakantie. Denk daarbij aan goede wekkerapps, apps om valuta om te rekenen, apps om Wikipedia ook offline te kunnen raadplegen en apps in noodgevallen. Bovendien kijken we hoe nuttig Siri is als vakantie-assistent.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

handige apps openingsafbeelding
In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial lees je over handige apps op vakantie. Het varieert van apps om informatie op te zoeken op Wikipedia tot apps om valuta om te rekenen naar vreemde muntsoorten. En wekkerapps zodat je op tijd bij de boot of op het vliegveld staat. Verder kijken we naar apps die van pas kunnen komen bij een noodsituatie onderweg en toepassingen van Siri om te zorgen dat je handsfee allerlei informatie kunt opvragen.

Wikipedia op vakantie

wikipedia ipad appJe kunt reisgidsen en apps met tips van locals bekijken. Maar onze ervaring is dat daar vooral de bezienswaardigheden voor vakantiegangers in staan. Kom je een bijzonder gebouw tegen of wil je weten hoe het zit met culturele gebruiken, dan kan Wikipedia soms opmerkelijk goed van pas komen. Neem nou haggis: om in een reisgids op te zoeken wat het precies is, ben je wel even aan het bladeren (“Waar is ook alweer die pagina met lokale specialiteiten?”). Op Wikipedia heb je het binnen een paar seconden gevonden en krijg je kort en bondig uitgelegd wat het is. Zo zijn er nog veel meer zoekacties.
Lezen: Beste Wikipedia-apps voor iPhone en iPad op vakantie

Valuta omrekenen

valuta appMet de iPhone reken je vreemde valuta om en er zijn talloze apps die je daarbij kunnen helpen. Maar er is meer mogelijk, bijvoorbeeld berekenen hoeveel je belastingvrij mag invoeren of hoeveel geld je hebt uitgegeven. Er zijn ook apps waarmee je alle uitgaven van de groep kunt noteren, zodat je aan het einde eerlijk de kosten kunt delen. Verder bespreken we apps waarmee je eenheden kunt omrekenen: snelheden, kledingmaten, zelfs bloedsuikerspiegels of viscositeit van vloeistoffen. Misschien wat overdreven als je op vakantie bent, maar het zit er standaard in. Wellicht komt het ooit van pas.
Lezen: Beste apps voor valuta omrekenen en andere vakantieberekeningen

Op tijd wakker worden

iphone wekkerOp vakantie wil je misschien het liefst elke dag uitslapen. Maar er zijn ook activiteiten waar je vroeg voor uit de veren moet. De groepsexcursie die om 8:00 uur ‘s ochtends al vertrekt. Of de taxi die op de laatste dag al vroeg voor de deur staat om je terug te brengen naar het vliegveld. In dergelijke gevallen wil je fris en fruitig naast je bed staan. We bespreken in dit artikel daarom allerlei handige wekkerapps, die ook bij thuiskomst van pas komen. Je kunt zelfs tijdens de vakantie aan je slaapprobleem gaan werken door je slaapgedrag te analyseren. Omdat je daar op een doordeweekse werkdag nooit aan toe komt.
Lezen: Beste wekkerapps voor iPhone en iPad

Hulpdiensten onderweg

ongeval iphoneEen ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet sta je in pyjama buiten je hotel omdat er een brandje is uitgebroken. Of sta je naast de smeulende hoop van wat eerst je auto was. Belangrijke documenten zijn misschien verloren gegaan. Maar wat je wel altijd bij de hand hebt, is je iPhone. Vandaar dat we een reeks apps hebben besproken waarmee je bij pech onderweg en noodsituaties de draad weer kunt oppakken. Apps met noodnummers van de verzekering, apps om je locatie door te geven aan de lokale Wegenwacht en apps om medische gegevens vast te leggen, zodat hulpverleners meteen alles weten.
Lezen: Beste apps bij noodgevallen op vakantie

Siri als vakantieassistent

siri op vakantieSiri kan ook op vakantie van pas komen, als je tenminste een internetverbinding hebt. In deze aflevering bespreken we Siri-opdrachten die onderweg van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld het plannen van een route, het zoeken van een restaurant of het omrekenen van valuta. Krijg je de rekening gepresenteerd en wil je bijvoorbeeld fooien berekenen of uitrekenen hoeveel iedereen per persoon moet betalen, dan kan Siri dat ook voor je doen. Het weerbericht, de locatie van vrienden, herinneringen instellen… er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Ook als je Siri normaal gesproken niet gebruikt.
Lezen: Siri als vakantie-assistent

Dit artikel is geactualiseerd op 18 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Afbeeldingen: hulpdiensten via Highways Agency, openingsbeeld via ddaarryynn, Flickr CC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 augustus 2015, 15:08
Categorie Round-up
Onderwerpen vakantie, vakantiespecial

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.