Reacties voor: Utrechtse school wil gestolen iPads terug

Er zijn tientallen iPads gestolen uit een school in Utrecht. De Parkschool is de eerste Utrechtse school die iPads beschikbaar stelt aan leerlingen. Voorlopig moeten de scholieren met boekjes aan de slag.
Lees het complete artikel → Utrechtse school wil gestolen iPads terug

Reacties: 25 reacties

  1. Postcode is natuurlijk een goede stap, maar waarom niet (via Apple?) een volledige inscriptie op de achterkant van de iPad met naam van de school etc…?

  2. Tja, dat is de keerzijde van leuke PR. Oneerlijke gasten wisten nu precies waar ze hun slag konden slaan. Gelukkig waren ze verzekerd!

  3. Sja, dat was te verwachten natuurlijk. Zeker na dat PR offensief.
    Verzekeren is leuk hoor maar ze komen echt terug om weer te oogsten en na een paar keer draait de verzekeraar de eisen stevig omhoog of het wordt einde verzekering.
    Ervaring op mijn werk 🙂

  4. ”wie mooi wil zijn moet pijn lijden”

    maar wat een schoften zeg!!!

  5. Find my iPad? Dieven hebben toch wel even tijd nodig om dat op tientallen iPads uit te schakelen, niet? En als je de iPads beveiligt, dan duurt het zeker nog langer.

  6. Waterdicht systeem, die postcode met watervaste stift. Graveren is toch gratis bij Apple? 🙂

  7. @bjorn: Ik verwacht niet dat het 3G iPads zijn. Zodra die dus buiten het wifi netwerk van de school zijn, kan je geen Find my iPad uitvoeren: de iPad heeft dan geen internet verbinding meer.

  8. @Marinus: Haja, daar had ik niet aan gedacht. Nu bestaan er in dat geval toch wel eenvoudige apps die je ipad op verschillende manieren kunnen beschermen (onmiddellijke verwittiging wanneer ze opgepakt worden, e-mail of zelfs facebook berichten van zodra er een netwerkverbinding is). Niet? Ik kan me niet voorstellen dat daar geen deugdelijke oplossing voor bestaat. En als ze niet zou bestaan, dan moet ze nu uitgevonden worden. 🙂

  9. @Marinus:
    Find my ipad kan ook zonder 3G (trose bezitter van ipad en phone)maar als je de ipad simpel uitzet werkt het niet.daarbij is het redelijk precies als je het al ziet.maar ga maar ergens eens een flat naar binnen van goh hier liggen ze.
    Vindt het rot voor de school maar die zijn ze kwijt,of de dieven moeten stom genoeg zijn om ze met de mapjes teverkopen.

  10. @bjorn: Helaas, dat helpt niet: registreren van oppakken gaat heel veel vals alarm geven. En het enige wat je daar mee opschiet is een onhandig (email) alarm. Dan werkt een normaal gebouw alarm veel beter en kan gekoppeld worden aan een meldkamer.

    En je moet als dief wel heel stom zijn om de iPad’s aan het netwerk te hangen (lees: je netwerk wachtwoord invoeren) voordat je alles reset.

  11. Ach, niets nieuws onder de zon; toen de scholen pc gingen aanschaffen en dat nog van waarde was hoorde je dezelfde verhalen. Meestal zitten de dieven dicht bij het vuur.
    Lijkt me typisch een evaluatie puntje ter verbetering.

  12. Origineel geplaatst door bjorn
    Find my iPad? Dieven hebben toch wel even tijd nodig om dat op tientallen iPads uit te schakelen, niet? En als je de iPads beveiligt, dan duurt het zeker nog langer.

    vrees dat dfu 15 seconden duurt

    wat een optie zou zijn is dat apple deze ipad’s blokkeert in hun systeem

    dan kan er nooit meer geüpdatet worden of sterker nog gelocked worden bij hun eerste connectie naar iTunes

    maar of apple daar aan wil ??

  13. iPads laten graveren bij Apple, merken met DNA kit en de school goed beveiligen met een alarmsysteem. Trilalarm op de deuren zodat bij het eerste wrikken het alarm al afgaat en niet pas als de boef al binnen is.

    En inderdaad eigenlijk moet Apple iets doen aan gestolen iPads. Met een aangifte, originele bon en serienummer moet een iPad gewoon gelocked worden door een Apple server. Hoeft niet per sé onbruikbaar te worden maar iedere minuut een irritante pop-up met “deze iPad is gestolen. Neem contact op met de politie. De locatie van deze iPad wordt doorgegeven”. Dat zorgt ervoor dat een iPad in ieder geval onbruikbaar is voor een heler. En dus niet interessant om te stelen.

  14. Ook een eventuele optie zou moeten zijn dat de vergrendeling ook de DFU modus uitschakelt en daarnaast de iPad locken aan een specifiek Wifi-netwerk, zodat het ècht geen zin heeft om ze te stelen.
    Maak het zo moeilijk mogelijk om ze te kraken. Activatie moet autorisatie nodig hebben van de oorspronkelijke eigenaar, van wie het oorspronkelijke iTunes-account is. Als die geen toestemming geeft word er niet geactiveerd. Simpel toch ?

  15. @Marinus:
    volgens mij werkt find my iPad via GPS signaal.. berichten worden ook verstuurd via GPS.

  16. Tja, ja had natuurlijk ook gewoon de iPads aan de kinderen mee kunnen geven. Dan hadden er dus niet 10tallen in de kluis gelegen 😉

  17. Ik heb er vandaag eentje gekocht een zwarte ipad 2 wifi met dezelfde postcode voor maar 70 euro dat is toch geen geld.

  18. @Gonny van der Zwaag: GPS zenders worden o.a. gebruikt om te bepalen waar jouw auto of boot is (bijvoorbeeld bij diefstal, of ritregistratie). Die gps installatie zend dan een signaal uit wat door een sateliet opgepikt wordt.

    GPS ontvangers (TomTom en dergelijke) hebben maar eenrichtingsverkeer geïmplementeerd, vanwege kosten.

    Er is technisch geen enkele beperking op tweewegs gps verkeer.

  19. @Gonny van der Zwaag: Er zijn gps zenders, welke oa. door schepen gebruikt worden om de ligging aan de rederij terug te melden. Ze worden ook bij rit registratie systemen gebruikt.

    Het eenrichtingsverkeer bij de iPhone en iPad is een keuze geweest van Apple (vanwege kosten en benodigde goedkeuringen voor een GPS zender).

  20. Je zou een zender met een vermogen van honderden Watts nodig hebben om je datasignaal bij de GPS satelliet te krijgen, dat is namelijk ook het zendvermogen wat een een GPS satelliet nodig heeft om zijn signaal bij jou te krijgen. Nog los van het feit dat een GPS satelliet geen data van gebruikers kan ontvangen, zoals Gonny al zei, zou het ook compleet onpraktisch zijn om zo’n zender (en een gigantische accu) in een handheld device in te bouwen. Ter vergelijking: het 3G zendvermogen van een iPad is in de orde van een Watt, en het WiFI zendvermogen in hooguit 0.1 Watt. Dit lijkt mij een belangrijker bezwaar dan kosten en vergunningen (die uberhaupt niet uitgegeven worden voor GPS frekwenties).

  21. Apple zou speciale onderwijs iPads moeten uitbrengen met een andere kleur oid.

  22. Hopelijk hebben ze Mobile Device Management, dan kan de iPad ook geblokkeerd worden bij Apple… De iPad is dan volgens mij ook niet meer te activeren. Maar de postcode er op schrijven, komop jongens!

  23. @johan: GPS is eenrichtingsverkeer (van satelliet naar ontvanger op aarde). Daar kun je geen berichten mee versturen.

  24. @Draakje: Klopt, maar dan moet er een simkaart in zitten, die het via een datanetwerk verstuurt naar een server ergens op aarde. Het wordt niet naar de satelliet gestuurd, dus geen tweewegs gps-verkeer.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.