Reacties voor: Type-C usb: perfecte vervanger voor Apple’s Lightning-aansluiting?

Wetgeving van de EU verplicht Apple de Lightning-poort in de iPhone te vervangen. Is Type-3 usb het beste alternatief?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 61 reacties

  1. Toch geloof ik niet dat Apple met iets wat minder goed is genoegen gaat nemen.

    Ik snap ook niet waarom die mensen zich hiermee bemoeien. Als iets innovatie killend is is het denk ik wel dit soort rare regeltjes.

  2. Geen gejank, allemaal dezelfde aansluitingen en kabels.

  3. Maar wat is nu sneller en welke heeft de meeste mogelijkheden?

    Type-C usb 3.1-kabel of Lightning.

    Bovendien kies ik ook voor een en de dezelfde kabel voor al mijn apparaten. Daarnaast is het belachelijk apple vraagt wel 20 euro voor een orginele kabel, om te kotsen gewoon!

  4. (Red.) Verwijderd: taalgebruik.

  5. Het ging de EU alleen maar over het laden en laders. Om de accu in een smartphone of tablet te laden zijn er in principe maar drie (3) draadjes nodig: plus (+), min (-) en laadcontrole.

    De Lightning bus kan en doet veel meer dan alleen maar laden. Ben benieuwd hoe Apple dat gaat oplossen met zo’n USB-busje. Verder ben ik benieuwd hoe zo’ USB-busje omgaat met hoge laadstromen zoals bij de iPad en sommige camera’s. Volgens de EU moet zo’n “universele lader” ook gebruikt worden op digitale camera’s.

    Voor het overige: USB betekent Universal Serial Bus en niet Universal Charger Bus (UCB).

  6. Ik snap de hele issue niet over die universele kabels op smartphones…Sinds jaar en dag gebruiken de grootste merken op deze wereld verschillende kabels. Neem nou de laptopvoedingen, wist je dat er 172 verschillende aansluitingen zijn over allerlei adapters verspreid. Nog niet eens te beginnen over beeldschermen, DVi A/D of I, dual of single. Een oplader voor de ene PSP past ook niet op de andere. Het is de grootste onzin om dit aan te pakken….Ik kan nog een uur doortypen over allerlei verschillende aansluitingen, lampenbollen e.d. Die EU moet gewoon niet zeuren…

  7. En waar is het uiteindelijk goed voor, deze onzin over dezelfde aansluiting???? Bij elk toestel krijg je toch nog een lader en hebben we in het jaar 2139 nog steeds een achterhaalde aansluiting…… Of gaan ze elke x aantal jaar weer een nieuwe aansluiting goedkeuren??? Krijg je toch een moment dat je ergens bent en je je toestel niet kunt opladen omdat je toevallig het allernieuwste toestel hebt. Blijf het een vaag verhaal vinden.

  8. Geef mij maar lightning, heb alles van apple, geen interesse in een andere aansluiting

  9. Wat een gezeik, laat die mensen is met iets nuttigs bezig houden in plaats van opladers… dit wordt alleen maar lastig en het probleem dat ze nu proberen aan te pakken wordt eigenlijk gewoon groter. Mensen moeten nieuwe kabels hebben, mensen proberen oude kabels te gebruiken maar werken niet meer. Ook zonde om nieuwe kabels te maken terwijl oude nog prima werken… hopelijk komt er nog een stokje tussen want dit is echt ONZIN.

  10. Gewoon overstappen op inductie opladen en synchroniseren, dan kan Apple de lightning blijven gebruiken voor het station om hem op te laden/synchroniseren.

  11. Hoe sneller des te beter! Als ik op vakantie ga moet ik een doos met laders en kabels meeslepen. Van Apple ipad en iphone al 2 verschillende, voor de fotocamera, voor de wifi hotspot, voor de gopro en voor de powerbank. Ik word erg gek van. Op naar 1 universele lader, super. Go EU! Fantastisch toch als alle apparaten op elkaar aansluiten.

  12. Wat een gezever om niks. Apple levert gewoon een verloopje mee van iPhone aansluiting naar EU aansluiting. Klaar.

  13. Men heeft het constant over een universele lader maar die is er toch, iedere smartphone heeft een lader met een USB aansluiting. Alleen het kabeltje naar de smartphone is verschillend.

  14. Ik vind de USB 3.1 microB zo’n vervelende aansluiting, laat veel te makkelijk los bij bijvoorbeeld externe HDD’s.

  15. Achteruitgang dus. Breekbare male aansluitingen in devices. Allemaal omdat iemand iets wil “regelen”, bah.

  16. Als Apple nou niet meedoet met die gekkigheid komt er dan een import verbod op Apple producten?

  17. Door over te schakelen naar Type-C heeft de iPhone niet langer zo’n beveiligingssysteem om authenticiteit van accessoires te controleren.

    Haha Apple doet dit natuurlijk niet om accessoires te controleren maar om extra geld te harken. Dat gaan ze mislopen idd.

    Origineel geplaatst door Daan
    Toch geloof ik niet dat Apple met iets wat minder goed is genoegen gaat nemen.

    Deze nieuwe standaard is dus absoluut niet “minder” als de Apple kabel.

  18. Origineel geplaatst door Donstil
    Door over te schakelen naar Type-C heeft de iPhone niet langer zo’n beveiligingssysteem om authenticiteit van accessoires te controleren.Haha Apple doet dit natuurlijk niet om accessoires te controleren maar om extra geld te harken. Dat gaan ze mislopen idd.Origineel geplaatst door DaanToch geloof ik niet dat Apple met iets wat minder goed is genoegen gaat nemen. Deze nieuwe standaard is dus absoluut niet “minder” als de Apple kabel.

    Hij ziet er anders een stuk fragieler uit, zeker de connector en de poort.

  19. Probleem van mensen is dat ze hun rommel niet kunnen opruimen…het moet voor ze gedaan worden

  20. Origineel geplaatst door Donstil
    Deze nieuwe standaard is dus absoluut niet “minder” als de Apple kabel.

    Natuurlijk is die nieuwe standaard “minder” dan Lightning. Maximal USB Power Delivery voor de nieuwe USB-standaard is 1.8A @ 5V = 9W. De Lightning levert 2.4A @ 5V = 12W.

    Ga jij je iPad maar opladen met die “nieuwe standaard”. Ik blijf verder Lightning gebruiken met 12W. 😉

  21. Alsjeblieft géén USB hé.!
    Dát is een dramatische aansluiting.

    Laat die EU lekker de tandjes krijgen Zij kunnen zich beter bezig houden met véél belangrijkere zaken dan een stekkertje.?!

  22. @Timosha: Ik las in de comments van TheVerge ergens dat het om 5A zou gaan.. 25W dus (niet dat dat goed is voor de huidige batterijen, maar soit.

  23. Origineel geplaatst door joedoekoe
    @Timosha: Ik las in de comments van TheVerge ergens dat het om 5A zou gaan.. 25W dus (niet dat dat goed is voor de huidige batterijen, maar soit.

    Ja, 5A @ 12V (60W) of 5A @ 20V (100W) volgens de voorlopige specs. Een iDevice wordt tot nader order geladen met 5V.

  24. @Rick: Dus… als je dan op vakantie gaat heb je maar een oplader meer nodig? Dacht het niet, of wel? Uiteindelijk heb je voor elk apparaat nog steeds één oplader nodig.
    Oké, misschien kun je er eentje thuislaten dan…maar that’s it.

  25. Origineel geplaatst door Sander
    @Rick: Dus… als je dan op vakantie gaat heb je maar een oplader meer nodig? Dacht het niet, of wel? Uiteindelijk heb je voor elk apparaat nog steeds één oplader nodig. Oké, misschien kun je er eentje thuislaten dan… …maar that’s it.

    daar komt bij: het enige apparaat waar een voorgeschreven connector op zit is dan de iPhone, en heel misschien de iPad.. over camera’s en andere meuk zegt de e.u. niet zoveel.

  26. Wat een gelul over die regel. Gewoon eigen aansluiting en USB aansluiting op lader. OPGELOST

  27. @Donstil: Je weet nog niet eens wat de nieuwe standaard wordt man

  28. Er is natuurlijk ook nog de optie dat Apple Lightning gaat licenseren aan andere fabrikanten (ok, niet groot, maar kan wel). Of dat ze het bij deze standaard echt gaat houden bij een heel simpele, pure laad aansluiting, wellicht á la magsafe.

    Het probleem van die nieuwe USB aansluiting is dat het nog altijd USB is. Lightning is veel meer dan dat, en kan zich bijvoorbeeld ook configureren voor video of audio.

  29. De conclusie van dit verhaal gaat worden dat de smartphone fabrikanten geen laders meer mee gaan leveren en dat je straks geen tig verschillende laders gaat hebben maar tig verschillende verloopstukjes.

    Vooruitgang.

  30. Is deze lelijke USB wel reversable????

  31. (Red.) Verwijderd: persoonlijke aanval.

  32. @Mike: Een goede HDMI kabel kost €3,50. sukkels betalen 20, idioten 50.

  33. @Bastiaan Vroegop: Volgens mij krijg je nu weer dezelfde discussie als met de nano-sim. Ook toen moest er een nieuwe standaard voor sim-kaarten komen en voor zover ik weet heeft Apple die gewonnen met de nano-sim. Nu gaat het over de aansluiting van de laders. Ik neem dan toch aan dat fabrikanten dus nu ook hun favorieten aansluitingen mogen inbrengen? Dan zou het zomaar kunnen dat alle Samsungs, HTC’s, etc. aan de Lightning gaan! Bovendien als de andere merken ook alleen goedgekeurde kabels willen, hoeft Apple niet eens zo heel veel geld mis te lopen.

  34. @joedoekoe: Met dat beetje koper er in, in een iphone zit beduidend meer in.
    En dat betaal je ja.

  35. Origineel geplaatst door Mike
    @joedoekoe: Met dat beetje koper er in, in een iphone zit beduidend meer in. En dat betaal je ja.

    wat een onzin

  36. Origineel geplaatst door joedoekoe
    Een goede HDMI kabel kost €3,50. sukkels betalen 20, idioten 50.

    Zo’n ‘action shop’ hdmi kabel trekt op niks, eens blu ray volle definitie vol scherm met veel zwartwitovergangen en hij valt door de mand, geen twisted pairs in de kabel (goedkoop) geen esd beveiliging, één statisch vonkje tijdens aansluiten en wég je hdmi ingang van je tv of blu-ray

  37. Ik weet niet wat een action shop is. Audiofielen reachtsaf a.u.b.

    @Guido: Ik vind het ook niet erg als je er €50 euro voor betaalt hoor, marketinggelul moet toch ergens zijn geld opbrengen. Ik doe het met deze kabels,
    en dat werkt prima!

  38. Ach veel voor en tegenstanders. Als over enige tijd ‘alle’ opladers, aansluitingen etc universeel zijn hoor je er na een verloop van tijd niemand meer over.

  39. @Donstil: Nee. Het geld is een voor Apple welkome extra, maar niet het hoofddoel. Het hoofddoel is een bepaalde kwaliteit kunnen leveren (met name de lader en misschien de connectors, de kabels zijn volgens mij generiek) en daarmee tegelijk verantwoordelijkheid voor problemen met kabels en laders van derden van de hand wijzen. Dus als jouw iPhone ontploft omdat je met een goedkope Chinese variant aan de slag ging, dan wijst Apple erop dat jij niet een officiële en goedgekeurde kabel hebt gebruikt.

  40. Origineel geplaatst door timo
    Geen gejank, allemaal dezelfde aansluitingen en kabels.

    Inderdaad het maakt echt niks uit op een telefoon.

    Maar kennende Apple komen ze weer net een adaptertje.

  41. Origineel geplaatst door Donstil
    …Haha Apple doet dit natuurlijk niet om accessoires te controleren maar om extra geld te harken. Dat gaan ze mislopen idd….

    Niks te maken met geld harken, de kabel bevat een chip die gans het systeem doet werken, veiligheid dus, het systeem staat of valt met de zwakste toegangsschakel, en als dit gewoon USB wordt…

  42. Origineel geplaatst door Guido
    Niks te maken met geld harken, de kabel bevat een chip die gans het systeem doet werken, veiligheid dus, het systeem staat of valt met de zwakste toegangsschakel, en als dit gewoon USB wordt…

    Dat is wel heel naïef van je.

  43. Goede regeling van de EU.
    Verder niet zeuren en al helmaal niet wat het wel of niet zal worden.
    We zie het t.z.t. wel wat het gaat worden.
    Wat een stel …. wijven hier.

  44. Zolang je bij aankoop van een nieuwe telefoon een nieuwe kabel en adapter krijgt, zie ik de berg kabels en adapters niet afnemen. Dat is toch een van de redenen waarom ze universele adapters willen?

    Als ze bij de EU toch bezig zijn, kunnen ze zich niet inzetten dat we binnen Europa een zelfde stopcontact krijgen. Uiterst vervelend als je naar UK gaat en je telefoonadapter niet kunt gebruiken. En als ze echte wereldverbeteraars zijn, zorg dan dat er 1 soort stopcontact in de wereld komt.

  45. Origineel geplaatst door puccini
    Goede regeling van de EU.Verder niet zeuren en al helmaal niet wat het wel of niet zal worden.We zie het t.z.t. wel wat het gaat worden.Wat een stel …. wijven hier.

    mensen geven hier slechts aan waar de EU leiders wellicht zelf niet aan hebben gedacht. Niks is vervelender als iets geïmplementeerd wordt, waar niet goed is overnagedacht.

  46. Zit er toch anders uit dan het eerste ontwerp wat ik had gezien.

  47. @Ruben Woudsma: Dat is ook het artikel wat mij nog bijstond Ruben.
    Toch denk ik dat draadloos maar sneller moet komen. Gemak boven snelheid. Beetje zoals Wi-Fi tegen ethernet. Als ik op m’n werk zit en mijn telefoon laad op, maakt mij het niet uit hoelang deze er over doet.

  48. Kan niet wachten, betaal me scheel aan al die overbetaalde lightning kabels die zo snel stuk gaan!

  49. Origineel geplaatst door Veronica
    …Dat is wel heel naïef van je.

    Dit zijn nochthans de FEITEN, gelieve je persoonlijke aanvallen voor jezelf te houden, naïviteit is geen van mijn eigenschappen hoor!
    En: Wie zegt toch altijd dat de zijde aan de TELEFOON universeel moet zijn, het gaat over de LADER, en die is zo universeel als t maar kan bij Apple, een blokje met een USB stekker. Laat iedereen nu zo’n blokjes maken, en hun eigen kabeltje… Simpel toch?

  50. Origineel geplaatst door Remco
    Kan niet wachten, betaal me scheel aan al die overbetaalde lightning kabels die zo snel stuk gaan!

    Wat doe je daar dan mee om die stuk te krijgen?

  51. Gaan alle producenten dan over de hele wereld dezelfde aansluitingen gebruiken of krijg je een assortiment voor Europa en een assortiment voor de rest van de wereld?

  52. Gewoon onzin, Net zoals : alle smartphones moeten android krijgen.

  53. Volgens mij zal Apple in de toekomst hun toestellen gewoonweg zonder kabel leveren. Dat het draadloos wordt opgeladen en gesynchroniseerd.
    Maar als er dan iets fout loopt, er toch nog steeds de lightning kabel ingewerkt zit in de iPhone onderaan, maar enkel bereikbaar bij het openen vh toestel in geval van defect. Zo omzeilen ze het kabelprobleem… 🙂

    Apple start ook steeds kleinschalig.
    Retina was eerst voor de iPhone, vervolgens de iPad/macbook en dan komend jaar is eindelijk de iMac aan de beurt?

    Inductie/draadloos opladen en draadloos synchroniseren zou wel nu bij de mogelijke iWatch kunnen zijn toegepast… Waarna ze doorgaan tot de toepassing in de iPhone…

    De iWatch zal wellicht als énige en eerste een saffierscherm bevatten… daarna komt ook de andere Apple producten.

  54. Wanneer houdt de overheid eens een keer op met het bemoeien van dit soort praktijken? Overheid en ICT gaat meestal niet goed. Ik haal mijn volgende iPhone wel uit Amerika ofzo, gewoon met Lightning-poort.

  55. Kappen met die universele lader onzin. EU moet stoppen met die bemoeizucht in alles. Kan ik straks wéér nieuwe kabels en accesoires kopen.

  56. Onzin, het is dit soort dingen waar de EU zich niet mee moet bemoeien. Dit blokkeert technolosche ontwikkeling.

  57. Origineel geplaatst door Guido:

    Wat doe je daar dan mee om die stuk te krijgen?

    Plastic om de lightning stekker barst waardoor er iets van een kabelbreuk ofzo ontstaat. Moet wel erkennen dat het dit keer geen orginele apple kabel is maar wel “apple goedgekeurd”. in anderhalf jaar tijd is mijn 3e kabel nu stuk. De 2 orginele deden plots niks meer en ben 1 keer opgelicht door de phonehouse die mij een kabel als orgineel heeft verkocht maar die na ios7 niet meer erkend werd.

    Maar ik begrijp goed dat ik 1 van de weinigen ben met kabel issues?

  58. Als ik Apple was zou ik naast de lightning poort op de Europese iPhones een extra oplaadpoortje inbouwen. Alleen om je batterij op te laden. Maar dat kan dan natuurlijk tevens met je lightningkabeltje waarmee je als enige ook kunt synchroniseren en kunt docken.

  59. Als al die andere bedrijven nou eens niet ieder half jaar een ander toestel hadden uitgebracht met weer een ander kabeltje, dan hadden we dat gezeur over al die kabels ook niet gehad.
    Wat dat betreft hadden ze een voorbeeld aan Apple kunnen nemen.

  60. Deze wet geldt pas in 2017 misschien. Kun je dan al wel draadloos op laden en gebruikt Apple nooit een andere kabel.

  61. Door over te schakelen naar Type-C heeft de iPhone niet langer zo’n beveiligingssysteem om authenticiteit van accessoires te controleren.

    wat een onzin. de lightning connector is, de naam zegt het al… een CONNECTOR. de communicatie gaat over usb. 2 data lijnen, 2 power lijnen. De usb standaard verplicht dat er power op die lijnen staat, als je een HOST device of oplader ‘bent’. Daarom kan je altijd met een car charger en een iPhone kabel opladen (of het nu een 30 pins of lightning connector heeft). Het enige wat een gecertificeerde oplader, of MFI device doet, is extra communicatie over de data lijnen. En voor een iPhone communiceert deze met de oplader, om even wat extra power te geven om sneller op te laden. Als je een goedkope kabel hebt, zonder data lijnen, dan laadt je iPhone nog steeds op. Dezelfde reden dat op sommige laptops of pc’s je iPhone langzamer oplaadt, omdat de USB poort geen extra power kan geven, ondanks dat er wel communicatie over de USB gaat.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.