Reacties voor: Trump belooft Tim Cook belastingvoordelen voor iPhone-productie in VS

Toekomstig president Donald Trump heeft Tim Cook gunstige belastingregelingen beloofd als hij de productie van iPhones naar de VS verplaatst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 22 reacties

  1. Heeft ook iemand enig idee hoe snel zoiets kan gaan? Wanneer worden de iPhones eventueel duurder? Volgende maand of over 5 jaar?

  2. @Lars: fabrieken bouwen, handelsovereenkomsten sluiten volgens de nieuwe wetgeving voor de onderdelen, personeel aanwerven….enz, enz, denk niet dat dit zal lukken op de (éénmalige )termijn van Trump

  3. Niet realistisch:
    Wat gaan andere bedrijven doen die al in de USA produceren, willen ook speciale belasting maatregelen.
    De muur tussen Mexico en de USA moet er komen, maar dan om de goedkope arbeidskrachten in de USA te houden ….
    Onderdelen: zullen idd geïmporteerd moeten worden, oftewel de bedrijven die ze maken moeten ook met belastingsteun in de USA gaan produceren (vele toeleveranciers van Apple zijn Amerikaans design, in China geproduceerd).
    Ergo: een echt rechts plan ten faveure van de grote industriëlen, waar de economie en de arbeider in de USA niet echt beter van gaat worden.
    (ik zie echt geen plants met 10.000 den werknemers ontstaan in de USA (en dan reken ik alle managments en directielagen die daar bij horen amper mee).
    Laat staan de gevolgen als China en andere Aziatische landen ook met importheffingen en andere maatregelen gaan komen als reactie op dit plan.
    Dan lijkt mij $ 40,- duurder echt laag ingeschat ..

  4. Hypocrieten zijn wij ook. Nee iPhone wordt daardoor duurder booOOoo. Of Apple is slechtste bv mbt arbeidsloon(10 uur werken). Belasting ontduiking is slecht, boete is veel te weinig. Maar bedrijven gaat allemaal naar China en ontslagen in eigen land, booOOOoo.

  5. Nou, dan kunnen we een iPhone 12 uit de US verwachten.

  6. @Dendezen: Eenmalige termijn?
    Daar zou je je wel eens in kunnen vergissen.
    Gezien de campagne is Trump ook niet de president waar ik voor gestemd zou hebben, als ik Amerikaan was.
    Maar 2 weken na zijn verkiezing heeft hij al aardig gas terug genomen en als hij het 4 jaar lang economisch goed doet, dan is een herverziezing niet uitgesloten.

  7. Die Trump is niet echt de slimste. Slimme mensen heeft hij onder zich, want zelf kan hij volgens mij heel weinig.
    Zulke grote schaal productiewerk kan gewoon niet in Amerika.

  8. Trump is een erg slimme man, wat hij met zijn eigen bedrijven nu wel bewezen heeft. Ik denk dat zijn manier van zaken doen, bedrijven wel zal aanspreken. Veel mensen zijn tegen Trump, maar ik denk dat velen daar van terug zullen komen, omdat hij zich anders gaat gedragen, dan tijdens ze verkiezingen campagne. De US weer een succes maken, is het enige dat hij wil.

  9. Hij gaat veel deuren in zijn muur mogen plaatsen. Zodat al die Mexicanen naar de fabriek kunnen gaan werken.

  10. Origineel geplaatst door Patrik
    Die Trump is niet echt de slimste. Slimme mensen heeft hij onder zich, want zelf kan hij volgens mij heel weinig.
    Zulke grote schaal productiewerk kan gewoon niet in Amerika.

    Mag ik daar uw bronnen en uitleg bij zien waarom dit niet zou kunnen?
    Wij betalen 909,- euro voor een iPhone 7 plus 32gb, die in de praktijk net geen €200 kost om te fabriceren, lijkt mij prima mogelijk een gezond winstpercentage te behouden met de productie in de US.
    Er zijn genoeg mensen in Amerika die dit werk kunnen vervullen, namelijk 15 miljoen werklozen(mensen die actief zoeken naar een baan), zeg dat daar 1/3 dit werk kan verwezenlijken, hou je nog 5 miljoen mensen over, ruim voldoende.
    Zelfs al kiezen zij voor een deels robot-productie moeten er toch mensen deze fabrieken en robots bouwen en onderhouden.

    Ik denk dat het bij voorbaat afwimpelen van een idee te makkelijk is, de enige rede dat Apple in china zit is geld, niet productiekracht, maar geld, met genoeg geld kun je alles overal laten produceren.

  11. Dan kunnen we 1 op 3 weer terugsturen.

  12. @Lars: Maar dat van geld genoeg moet ook blijven duren…

  13. Die Tim Cook… die dacht na Trumps overwinning ‘ik zal meteen maar ‘s even bellen. En niét om hem uit te nodige voor de volgende gay parade..! Ik moet nog zien hoe het gaat. Beetje slijmen, beetje maar dingen in USA laten doen tot mannetje Trump tevreden is en wat aan zijn kiezers kan vertellen (dus: in eerste 100 dagen) en dan lekker de iPhones en de rest van de hele rimram lekker in China laten.

    @Lars: Die 200 euro voor productiekosten, dat waren volgens mij alleen nog maar de ‘kale’ onderdelen, zónder dat er nog iets is gedaan. Het werkelijke bedrag is inclusief research & development, productie, transport, distributie, retail, marketing, reclame, kortom: dat ligt dus veel hoger.

  14. Dus als ik het goed begrijp hoef ik mij voorlopig geen zorgen te maken? Tenminste dit jaar niet?

  15. @Lars: Blijf jij vooral geloven dat een iPhone nog geen 200 euro kost, dan gaan wij ondertussen verder met ons leven.

  16. @Lars: Waarom zou jij je zorgen maken? Ze gaan lang nog niet weg uit China, if ever….
    Dit zou betekenen minder winst voor Apple, directe verkoopprijs verhoging gaat ze niks extra’s opleveren, de huidige prijzen schikken klanten al weg.
    iPhones kunnen prima voor €3000 verkocht worden, maar Apple maakt meer winst met hogere afzet en een lagere prijs.

  17. @Niek: ik beweer niet dat hij maar 1 termijn zal doen, daarom dat ik het ook tussen haakjes zet. Maar zelfs op twee termijnen zal er sms wel iets veranderen , maar of alle iPhones dan uit Amerika al komen heb ik mijn twijfels…?

  18. Zou zomaar kunnen dat ze dan alleen de productie voor de USA in de USA gaan maken en voor de rest van de wereld gewoon in china laten.

  19. die in de praktijk net geen €200 kost om te fabriceren, lijkt mij prima mogelijk een gezond

    Dat is de kostprijs van de onderdelen, niet de fabricagekosten. Kijk je naar materiaal + labor kom je op €281, 40% hoger als de gequote €200.

    Logistieke kosten zullen ook stijgen dus COGS ook.

    Eerdere ramingen dat us productie een stijging van €50 zou veroorzaken zijn redelijk conservatief.

  20. @Bas: En wat dacht je van kosten van ontwikkeling en ontwerp. Ook belangrijk om ge bedenken is dat iOS alleen voor de iPhone ontwikkkeld moet worden.

  21. Begrijp niet zo goed waarom menskracht een punt zou zijn.
    Ooit gehoord van automatisering en robotisering? Als een robot iPhones netjes uit elkaar kan halen, mag in elkaar zetten toch helemaal geen probleem zijn 🤔

    Juist dat soort priegelwerk met constante kwaliteit afleveren gaat een robot beter af dan een mens… En de evolutie van een iPhone-model gaat toch al steeds meer lijken op die van branches waarin robotisering al veel verder is doorgevoerd. Zoals de autobranche: grofweg vijf jaar loopt hetzelfde model van de band, met jaarlijks een facelift en/of kleine technische verbeteringen… De 5/5S/SE heeft die vijf jaar al bijna volgemaakt, de 6/6S/7 is ook al zowat op de helft 😉

  22. @Daan:

    Once the $5 “basic manufacturing costs” of assembling and testing are taken into account, the total cost for Apple to produce the 32GB iPhone 7 is $224.90, IHS Markit estimates.

    Het zit hem in de aantallen, met jaarlijks miljoenen iPhones die over te toonbank gaan.
    Zelf als we de software meenemen in de berekening, met de 48,5 miljoen toestellen die zij in 2015 verkochten, en we pakken 2 euro per toestel voor software, komen we ruim over de kosten van iOS (97 miljoen) met een toestel prijs van 213 euro…….

    Ik kan zelf geen iPhone maken, dus ik ben hier ook niet om het al oude “te duur” verhaal te vertellen, maar marges op de iPhone zijn gigantisch, en zeker omdat er bizar veel van verkocht worden, zijn de operationele kosten nog eens bizar laag ook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.