Reacties voor: Tim Cook: ‘iPad Pro gaat voor velen de computer en laptop vervangen’

Tim Cook praat over de iPad Pro en Apple Pencil, en denkt dat de grote tablet voor veel mensen de laptop en desktop gaat vervangen. Zelf neemt hij ook geen MacBook meer mee als hij op reis gaat.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 23 reacties

  1. Zolang file management à la Finder niet naar iOS komt vervangt de iPad Pro helemaal niets.

  2. Vraag me toch echt af…..
    Zelf als fotograaf….
    Hoe ga ik me foto’s raw inladen?
    En al me plugins installeren in photoshop?
    Geloof nou werkelijk niet dat het iets gaat veranderen.
    Ja wellicht voor de gewone huis tuin en keuken computer waar alleen moeders des huize een spelletje speel en alles op facebook gooi.
    En vaders die een marktplaats af speur.
    En de gewone computer alleen uitscheld omdat de muis niet werkt of niet snap dat hij een paar keer moet doorklikken.
    Daar zal het een verademing voor kunnen zijn. Maar dat is de gewone ipad ook al.

    Nee ik zie het allemaal nog niet echt om eerlijk te zijn.

  3. Wat een onzin-claim. Benieuwd of hij nou ècht zo naïef is, of dat hij er niet voor schroomt de werkelijkheid geweld aan te doen ten behoeve van de marketing.

    Met een iPad kun je nu eenmaal door toedoen van iOS bepaalde dingen niet die je met Mac en een Windoosje wel kunt. Een groter scherm en een los bij te kopen pennetje veranderen daar helemaal niets aan.

    Het is ook niet alleen een kwestie van ontbrekende apps, maar van fundamentele beperkingen in het OS – dat niet voor niets ooit (i)phoneOS heette…

    Ironisch genoeg maakt hij zo indirect reclame voor de diverse Surface’s, die dankzij een volwaardig OS wèl desktop, laptop en tablet kunnen vervangen 😆

    Als hij het echt zelf gelooft laat hij de vervelende klussen, waarvoor Windows, Linux of OS X onmisbaar zijn, waarschijnlijk door iemand anders doen: PA, belastingadviseur, etc. 😕 En vergeet dat niet iedere Apple gebruiker dat kan of wil…

    “Veel mensen zullen merken dat …” jazeker, maar wel iets anders dan hij je wil doe geloven: … dat dit uiteindelijk alleen maar een grotere iPad is, met dezelfde mogelijkheden maar ook (nagenoeg) dezelfde beperkingen.
    Maar dan zonder de handzaamheid en draagbaarheid van de Air (2), laat staan Mini (1t/m4).

    Maar als je goed leest geeft hij eigenlijk ook toe niet zonder Mac te kunnen: hij laat ‘m vaak thuis, ontkomt er kennelijk ook zelf niet aan dáár toch af en toe een Mac te gebruiken omdat de (grote) iPad tekortschiet 😕

  4. @Vincent: icloud drive op je homescreen aan zetten

  5. En hoe ga je je Iphone en I pad syncen met ITunes op die pro?
    En hoe ga je als je wil bestanden of de jailbreak erop installeren?
    Das echt nog geen laptop of pc hoor!
    Daarbij, als Cook dat wil vervangen schiet hij in zijn eigen voet, want wat met al die Mac’s en Macbooks?
    Neen hoor, pure marketing en als het lukt, kassa kassa!

  6. @erik:

    Je moet het natuurlijk wel zien door de ogen van Tim Cook.

    Syncen: Hoeft niet meer: iCloud
    Bestanden: iCloud
    Jailbreak: really….

    En natuurlijk is dit overdreven, want er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarbij een Computer beter presteert. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden te bedenken waarbij dit een echte laptopvervanger kan zijn.

  7. Zolang Logic Pro en Adobe CS niet volledig werkt op een iPad wordt mijn Mac niet vervangen..

  8. @erik: Dit zijn allemaal non-issues. Er zijn best een paar dingen te bedenken waarom deze iPad pro geen laptopvervanger is, maar deze twee zijn daar geen voorbeelden van.

  9. Origineel geplaatst door erik
    En hoe ga je je Iphone en I pad syncen met ITunes op die pro?
    En hoe ga je als je wil bestanden of de jailbreak erop installeren?
    Das echt nog geen laptop of pc hoor!
    Daarbij, als Cook dat wil vervangen schiet hij in zijn eigen voet, want wat met al die Mac’s en Macbooks?
    Neen hoor, pure marketing en als het lukt, kassa kassa!

    Ik kan bij veel argumenten in de voorgaande comments wel inkomen. Je kunt heel veel dingen niet op een iPad.

    Maar wat jij nu zegt over syncen vind ik geen geldig argument. Wie synct er nou nog? Backups gaan via iCloud, muziek via Spotify of Apple Music, Apps installeer je gewoon direct via de App Store, updates installeer je gewoon op het apparaat zelf. Nee, ik heb al jaren niet meer gesynct met iTunes. Bestanden kan je beheren via de iCloud Drive app en Jailbreak is tegenwoordig niet meer nodig omdat iOS alle nuttige features uit de jailbreak wereld al zelf toegevoegd heeft (zoals control center bijv.). Maar mocht je tóch willen jailbreaken, dan zit jij gewoon simpelweg niet in de groep die Tim Cook “many, many people” noemt. Voor mij zou de iPad een laptop ook niet vervangen aangezien ik een software ontwikkelaar ben. En je kunt in de verste verte geen software ontwikkeling doen op een iPad. Ik behoor dus ook niet tot die groep. Dat wil niet zeggen dat die groep niet bestaat.

    En hij schiet zichzelf niet in de voet. Hij zegt toch niet dat het een vervanging is voor iedereen? Het is gewoon een vervanging voor “many, many people”.

  10. Ik denk dat de grote tablets wél voor heel veel mensen de pc gaat vervangen. Alleen deze ontwikkeling staat in de kinderschoenen. Het is vooral het idee waar mensen aan moeten wennen.

    Finder? Niet nodig. Je start altijd vanuit de app die zelf je bestandsbeheer doet.
    De A9X processor is krachtiger en zuiniger dan vele processoren. En kan dus theoretisch net zo veel. Waar het aan schort is nog de software. Zodra bedrijven als Microsoft en Adobe iOS serieus nemen en volwaardige vervangende software schrijven van desktop kwaliteit dan kan het wel eens heel hard gaan. Dan moeten de iOS versies wel dezelfde mogelijkheden krijgen als de volwaardig desktop software maar het kan inmiddels zeker.

    Het zal mij niks verbazen dat er een moment komt waarop iOS Mac OSX gaat vervangen en de A-chips de chips in laptops gaan vervangen. Zal nog zeker een paar jaar duren maar het kan theoretisch wel.

  11. Wat dacht je van een bluetooth muis aansluiten op je ipadje. Met jailbreak kan dat tenminste. Iets wat ik nogal mis op een ipad. Vooral als je de ipad als vervanger wilt zien voor een laptop moet dat erop zitten want zeg nou zelf, ga jij heel de dag met je armen in de lucht zitten werken?

  12. Cook ziet ze vliegen.
    Zolang je der niet alles mee kan doen zal dit nooit de laptop vervangen ze.
    Dan moede eerder naar de surface pro gaan.

  13. Origineel geplaatst door WvB22:
    De A9X processor is krachtiger en zuiniger dan vele processoren. En kan dus theoretisch net zo veel.

    Een mobiele processor is qua prestaties totaal niet vergelijkbaar met een gewone x86 CPU. Die mobiele CPU’s zijn ook vooral zo zuinig omdat ze flink minder features en kracht hebben als de desktop CPU’s. Als bijvoorbeeld Adobe de desktop versie van photoshop lekker zou kunnen laten werken op een iPad dan zouden ze dat gegarandeerd doen, maar zelfs al zou dat lukken dan zou het qua prestaties een totale ramp zijn ( zelfs op de pro ).

  14. @ricardo: Dat is dan net weer een ongelukkig voorbeeld, meer een kwestie van missen als kiespijn😁 – of als muisarm more to the point. Als je nou nog touchpad (of ‘trackpad’ in Apple newspeak) had gezegd… maar een muis, anno 2015?!?😏

    Tsja, volgens Tim C zou de stylus – sorry, pencil – die moeten vervangen als/wanneer je vingers te dik zijn. Ook daarin geeft Apple aan MS nodeloos een voorsprong weg, daar kun je wel kiezen voor touchpad of desnoods extern HID device naast touchscreen bediening met of zonder stylus. Maar Apple is niet zo van mensen zelf laten kiezen, dat doen ze graag vòòr ons.😢

  15. Ik ben benieuwd of die Apple pencil ook op de iPad mini 4 kan, ideaal voor m’n digitale tekenen. Zo niet, baal ik als een stekker dat ik niet de iPad Pro heb gekocht ipv de mini 4..

  16. Een tablet zonder toetsenbord die een laptop gaat vervangen ?? Mensen die veel tekst typen zullen hier echt op zitten wachten.
    Maar dan schaf je toch een apart toetsenbord aan zal Tim Cook zeggen. Ja, en dan heb je zoiets als een klassieke laptop. Bv. een Surface van Microsoft die te gebruiken is als tablet of met toetsenbord als laptop.

  17. Origineel geplaatst door Ferryman
    Tsja, volgens Tim C zou de stylus – sorry, pencil – die moeten vervangen als/wanneer je vingers te dik zijn.

    De Pencil is puur voor tekenen. Gaat nooit ingezet worden om de UI zelf te kunnen bedienen. Vandaar dat hij het ook geen stylus noemt, die doorgaans o.a. ingezet wordt om de UI te bedienen.

  18. Mijn vader gebruikt zijn Windows-laptop tegenwoordig nog alleen voor één programma. De rest doet hij allemaal op z’n iPad Air 2, vanwege het gemak en de snelheid. En omdat het werkt. Windows werkt ook natuurlijk, maar is veel eerder vatbaar voor errors enzo. Als zijn boekhoudprogramma op iOS zou werken, had hij gegarandeerd z’n laptop weg gedaan.

    Voor mij is de iPad nog geen vervanger van de pc. Maar laat het me even duidelijk maken, dat dit niets te maken heeft met de zaken die velen als excuus noemen dat de iPad Pro geen volwaardige ‘pro’ device is, zoals echte bestandsbeheer. Want voor mij is een tablet nog altijd iets dat browsen, mailen o.a. makkelijker en leuker maakt. Documenten maken doe ik ook regelmatig met mijn eigen iPad, en ik mis dan niets; er is integratie met iCloud Drive en mijn Synology NAS dankzij een app hiervoor) en er is Office. Meer dan zat voor mij. Een tablet moet simpel blijven in mijn ogen, en niet een of andere hybrid worden. Want dat zou haaks staan op Steve Jobs’ idee van de iPad.

  19. Ik gebruik al 3 jaar, sinds ik m’n iPad heb dus, al geen pc meer:)
    Ik zou niet weten wat ik nog met een grote onhandige pc die een kwartier moet opstarten moet doen…
    Ik wil ook graag een iPad pro hebben maar ik schrok me dood toen de prijzen bekend werden!
    Ik vind va €900,- echt belachelijk duur hoor!
    Ik had gedacht €200-€250 duurder dan een gewone iPad….
    Maar m’n man vind t nog meevallen, dus ik hoop dat ik binnenkort een iPad pro van hem krijg 😀
    Zo’n groot scherm lijkt me erg mooi om foto’s en video’s op te bekijken!
    Ik gebruik de iPad toch alleen maar thuis.
    Als ik weg ga neem ik m’n iPhone wel mee.

  20. Ik ga hem morgen meteen bestellen. Waarom? Groot scherm, krachtige processor gaat nog jaren mee. Ik ben ongeveer vergroeid met mijn iPad 3 en kan niet wachten om deze prachtige machine te gaan gebruiken. Geld moet rollen 😉

    Rob

  21. Inderdaad voor browser en surfen en voor documenten bewerken zal dit voor velen een vervanger zijn voor de laptop. Voor zware fotobewerkingen (die ik doe) nog zeker niet. Wat ik vrees is dat we het concept van vervanging voor een laptop door de strot geduwd krijgen en dat er straks geen volwaardige laptops meer worden gemaakt. Zie nu de iPad Pro en zie de lijn van Macbook 12 inch.

  22. Haha… Zolang er geen première pro cc 2015 en een volwaardige verkenner of os op komt wacht ik nog ff…

    Mijn MacBook is goed genoeg😏

  23. Denk toch van niet. Tenzij Apple het mogelijk maakt dat ik films kan downloaden uit de nieuwsgroepen (en ook nog kan opslaan). Er zijn van die zaken waar je nooit los zal komen van je laptop.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.