Reacties voor: Thuiskopieheffing geldt vanaf 2018 ook voor Apple Watch

De overheid gaat de thuiskopieheffing invoeren voor de Apple Watch en andere wearables. Je betaalt voortaan €1,20 bovenop de winkelprijs.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 31 reacties

  1. 1,20 Euro bovenop de aankoopprijs? Ik denk er even over na of ik nog wel een nieuwe Apple Watch ga aanschaffen in 2018.

  2. Geen apple watch meer voor mij! 1,20 euro ga ik niet betalen.

  3. Origineel geplaatst door dries6951
    1,20 Euro bovenop de aankoopprijs? Ik denk er even over na of ik nog wel een nieuwe Apple Watch ga aanschaffen in 2018.

    Ja want 1,20 euro op 369/399 euro is echt wel veel zeg.

    Wel raar eigelijk, ik snap dat het onder wearables valt maar je bent je iPhone nodig om muziek op je watch te zetten waar ook thuiskopieer heffing over wordt betaalt.

  4. Hebben jullie het over de prijzen exclusief btw? Die huidige thuiskopieheffing inclusief btw zit namelijk op €4,24. Exclusief btw is dit €3,50.

  5. Origineel geplaatst door dries6951
    1,20 Euro bovenop de aankoopprijs? Ik denk er even over na of ik nog wel een nieuwe Apple Watch ga aanschaffen in 2018.

    Origineel geplaatst door Jovano
    Ja want 1,20 euro op 369/399 euro is echt wel veel zeg.

    Wel raar eigelijk, ik snap dat het onder wearables valt maar je bent je iPhone nodig om muziek op je watch te zetten waar ook thuiskopieer heffing over wordt betaalt.

    Het gaat er om dat je ook zonder je iPhone de muziek vanaf je AW kunt afspelen.

  6. Gelukkig is dat niet van toepassing voor Belgie. 😇

  7. Echt onze politiek :’)

  8. In Belgie moeten we ook Sabam betalen voor muziek te maken, dus andere wetgeving voor Nederland.

  9. Een optie om die heffing te laten vallen is je Apple Watch in Belgie aankopen in Brussel, dan ben je er van ontsnapt, en zover ligt Belgie en Nederland niet van elkaar.

  10. Origineel geplaatst door Chris
    Een optie om die heffing te laten vallen is je Apple Watch in Belgie aankopen in Brussel, dan ben je er van ontsnapt, en zover ligt Belgie en Nederland niet van elkaar.

    Voor €1,20 rij ik niet heen en weer naar België 😂

    Maar serieus, wie zegt dat hierdoor de Apple Watch duurder wordt? Dat is een aanname. Ik ga er eerder vanuit dat Apple dit voor z’n rekening neemt, de iPhone is namelijk ook gelijk geprijsd in Nederland en België.

  11. Origineel geplaatst door Chris
    Een optie om die heffing te laten vallen is je Apple Watch in Belgie aankopen in Brussel, dan ben je er van ontsnapt, en zover ligt Belgie en Nederland niet van elkaar.

    Ja, goeie tip ! Minstens 50km rijden om nog geen 2eur te besparen….

  12. Dat de Apple Watch duurder wordt is eigenlijk niet waar. Wat Apple al jaren doet in Nederland is de prijs van het apparaat zodanig verlagen dat de originele prijs incl thuiskopie wordt betaald. Als je een Macbook koopt van €1.099,- dan kost deze eigenlijk €1.094,76 en je betaalt dan nog eens 4,24 (3,50 ex. BTW) aan thuiskopieheffing. Dat maakt samen gewoon alsnog 1099 en dat is wat je betaalt, en altijd al heb gedaan. In feite wordt de Watch op papier €1,20 goedkoper.

  13. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op, na het download verbod zou die thuiskopie heffing afgeschaft moeten worden.

  14. Hoe Nederland ervoor zorgt dat straks alles in het buitenland gekocht wordt. Lol

  15. Origineel geplaatst door De Rotterdammert
    Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op, na het download verbod zou die thuiskopie heffing afgeschaft moeten worden.

    Dat het downloaden uit illegale bron sinds enige tijd onrechtmatig is in Nederland doet niks af aan het feit dat kopieën vanuit legale bronnen nog steeds onder de thuiskopie vallen. Een thuiskopie is dus ook een cd die je ript in iTunes of een film die je koopt en op je iPhone zet en daar mag volgens de auteurswet een vergoeding voor worden gevraagd.

  16. We kunnen als leden van iCulture natuurlijk ook gewoon de onafhankelijkheid uitroepen. Dan hebben we niets meer te maken met de thuiskopieheffing uit Den Haag, en besparen we ons die € 1,20! 😉

  17. Wel heel raar: als je Apple muziek koopt koop je ook het recht om die muziek op meerdere apparaten te zetten. Hoe kan de regering daar dan nog eens een heffing bovenop zetten?
    Trouwens, de meeste muziek wordt sowieso gestreamed, dus die heffing kan zo langzamerhand in z’n geheel de vuilnisbak in

  18. Sabam in Belgie doet ongeveer het zelfde in de muziek industrie, alleen wordt dit niet door gerekend op apparaten maar wel op het afspelen van muziek. Belgie heeft dan ook andere nadelen dat je bij ons binnenkort ook tol zal moeten betalen om op onze auto snelwegen te rijden zoals vrachtwagens, zowel Belgen als buitenlanders voor kilometerheffing.

  19. Deze heffing is simpelweg niet te rechtvaardigen. Het is gewoon een extra inkomstenbron voor de overheid. Ooit in het leven geroepen om het kopieren van muziek en films via cd’s en dvd’s onaantrekkelijker te maken. Inmiddels worden die niet meer verkocht, maar kunnen de inkomsten niet meer worden gemist. Dus nu maar alles belasten waar een beetje opslag op zit.

  20. Misschien dat er nog een heel klein beetje ruimte in de marge van Apple zit, zodat Apple dit zelf voor rekening kan nemen? ☺️

  21. Origineel geplaatst door Flieps
    Deze heffing is simpelweg niet te rechtvaardigen. Het is gewoon een extra inkomstenbron voor de overheid. Ooit in het leven geroepen om het kopieren van muziek en films via cd’s en dvd’s onaantrekkelijker te maken. Inmiddels worden die niet meer verkocht, maar kunnen de inkomsten niet meer worden gemist. Dus nu maar alles belasten waar een beetje opslag op zit.

    Nee. Het is niet voor de overheid! Het is voor ‘auteurs’. En niet om het illegaal downloaden on aantrekkelijker te maken maar om jou niet een extra kopie te laten betalen voor de volle mep. Want dat had eigenlijk gemoeten.

    Je mag dus een kopie maken voor eigen gebruik van een auteursrechtelijk beschermd iets, zelfs als je het origineel niet hebt (!). Hiervoor wordt men dus gecompenseerd.
    Niet zomaar wat schreeuwen dat niet klopt.
    Overigens, snap ik het wel. Want waarom mag ik wel naar je toe komen, een kopie maken van een cd en die gebruiken. Maar mag je niet die kopieeen alvast in het voor maken, online zetten zodat -mocht iemand het nodig hebben- dat de kopie er al is (= downloaden).

  22. Origineel geplaatst door Nour
    Dat de Apple Watch duurder wordt is eigenlijk niet waar. Wat Apple al jaren doet in Nederland is de prijs van het apparaat zodanig verlagen dat de originele prijs incl thuiskopie wordt betaald. Als je een Macbook koopt van €1.099,- dan kost deze eigenlijk €1.094,76 en je betaalt dan nog eens 4,24 (3,50 ex. BTW) aan thuiskopieheffing. Dat maakt samen gewoon alsnog 1099 en dat is wat je betaalt, en altijd al heb gedaan. In feite wordt de Watch op papier €1,20 goedkoper.

    Of, wat ook nog wel eens wil gebeuren, is dat apple er gewoon een tientje bovenop gooit zodat het een mooi rond getal blijft en ze lekker wat meer winst in hun zak steken. Deze verhoging is voor de consument nooit gunstig natuurlijk.

  23. Gezien de reacties zou dit nog even kunnen worden toegevoegd aan het artikel:
    Wat is de thuiskopieheffing?

    De thuiskopieheffing compenseert auteurs en artiesten voor kopieën van hun muziek en films voor privégebruik.

  24. Welke kopieën? Iedereen streamt tegenwoordig.

  25. Jee. Bestaat dat nog. Verplicht moeten meebetalen aan dingen waar je een hekel aan hebt is vervelend. Maar ja wat kan je er aan doen? Dit is nou eenmaal hoe belasting werkt, je betaalt ook voor dingen waarvan je liever niet hebt dat ze gebeuren.

  26. Origineel geplaatst door Emeel
    Gezien de reacties zou dit nog even kunnen worden toegevoegd aan het artikel:
    Wat is de thuiskopieheffing?
    De thuiskopieheffing compenseert auteurs en artiesten voor kopieën van hun muziek en films voor privégebruik.

    Ja leuk. Maar waarom moeten mensen die een hekel hebben aan de producten van deze auteurs en artiesten verplicht meebetalen?

  27. Die overheid ook…

  28. Origineel geplaatst door André
    Misschien dat er nog een heel klein beetje ruimte in de marge van Apple zit, zodat Apple dit zelf voor rekening kan nemen? ☺️

    Doen ze toch al?
    Hoe kan het anders dat alle prijzen in de eurozone gelijk zijn?

  29. @Mondo: Praat even voor je zelf. Ik stream helemaal geen muziek, geen abbo op spotify of apple music ofzo.
    Ja heel af en toe youtube voor een nieuwe mix voor sporten, maar verder streamen nee.

  30. Origineel geplaatst door Mondo
    Welke kopieën? Iedereen streamt tegenwoordig.

    Ehm. Nee

  31. @Gabor: Mooi, dan mag jij die heffing betalen. 😉 Achterhaalde belasting als je het mij vraagt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.