Reacties voor: Telegram klaagt bij EU: app moet ook buiten App Store om te downloaden zijn

Derde grote klacht na Spotify en Rakuten
De makers van de versleutelde berichtenapp Telegram hebben een klacht bij de EU neergelegd. Ze willen dat de app ook via andere kanalen te downloaden is en dat Apple stopt met het afromen van een 'kolossaal' percentage van de inkomsten.

Reacties: 16 reacties

  1. Nee dank je, Android bestaat al. Sideloaden op iOS zou een zeer slecht idee zijn.

  2. Ik weet nog niet of ik daar wel zo blij mee ben. Een van de grote voordelen van de route via de AppStore is dat er enige vorm van controle is op wat je allemaal op je telefoon krijgt. Ik wil helemaal niet dat er van alles buiten die controles om op mijn telefoon kan komen. Als  te veel geld vraagt voor het via de Appstore verspreiden van software, dan moeten de makers dat maar op een andere manier oplossen. Ik betaal wel iets meer als dat betekent dat het veiliger is.

  3. Origineel geplaatst door BrutusNL
    Ik weet nog niet of ik daar wel zo blij mee ben. Een van de grote voordelen van de route via de AppStore is dat er enige vorm van controle is op wat je allemaal op je telefoon krijgt. Ik wil helemaal niet dat er van alles buiten die controles om op mijn telefoon kan komen. Als  te veel geld vraagt voor het via de Appstore verspreiden van software, dan moeten de makers dat maar op een andere manier oplossen. Ik betaal wel iets meer als dat betekent dat het veiliger is.

    Je haalt de woorden uit me mond dit wilde ik namelijk ook zeggen alleen jij was me net voor 😉

  4. Pff dit kan nog wel wat gaan worden denk ik, benieuwd wat er uiteindelijk uit de hele discussie apple en apps store komt
    Misschien wel mogelijkheid tot installeren van alternatieve stores als Amazone store ofzo ?

  5. Ik hoop dat Apple flink wordt aangepakt voor dit, het is belachelijk dat ik op mijn iPad geen apktje kan downloaden zoals op Android. Waarom niet gewoon de keuze geven ? Op mijn Samsung smartphone moet je expliciet toestemming geven dat je bestanden wilt installeren buiten de AppStore om. Dit kan ook bij iOS, maak een slider die je aan moet zetten onder developers opties ..

  6. Wat is het voordeel als je Apps buiten de store om kan installeren? Kunnen we dan nog meer info verzamelen die nu niet toegankelijk is?
    Ik vind het prima zo. Volgens mij wordt er niemand gedwongen een app te maken voor een iPhone of iPad.
    Dus je weet waar je aan begint als ontwikkelaar.

  7. Ik vind het prima als het kan maar ik zal er geen gebruik van gaan maken, en als het niet anders kan met een bepaalde app dan die app maar niet gebruiken.

  8. Telegram? Nee dank je. Dat vertrouw ik voor geen meter

  9. Origineel geplaatst door Johannes
    Ik hoop dat Apple flink wordt aangepakt voor dit, het is belachelijk dat ik op mijn iPad geen apktje kan downloaden zoals op Android. Waarom niet gewoon de keuze geven ? Op mijn Samsung smartphone moet je expliciet toestemming geven dat je bestanden wilt installeren buiten de AppStore om. Dit kan ook bij iOS, maak een slider die je aan moet zetten onder developers opties ..

    Waarom heb je een ipad als je ook de keuze kunt maken voor een android tablet waar je die vrijheid wel hebt. Is een beetje hetzelfde als een Porsche kopen en dan tegen de Nederlandse overheid gaat klagen dat je maar 100 km/u mag rijden. Maar je kunt ook via een andere weg naar Duitsland gaan. Je kunt dus kiezen via welke weg je gaat. Alleen hebben ze beide andere regels. 🥳

  10. @Johannes: noem me een voordeel. Alleen interessant voor mensen die illegaal willen downloaden. In dat geval moet je lekker Android nemen. Apple klant zit hier niet op te wachten denk ik.

  11. Origineel geplaatst door Sannie
    @Johannes: noem me een voordeel. Alleen interessant voor mensen die illegaal willen downloaden. In dat geval moet je lekker Android nemen. Apple klant zit hier niet op te wachten denk ik.

    Sideloaden is nu ook al mogelijk. En daarmee illegale apps te downloaden. Daar hoef je geen jailbreak voor uit te voeren. Gelukkig kan je dit zakelijk makkelijker met MDM software blokkeren.

  12. Waarom is het  platform altijd zo goed beschermd tegen een virus of andere rotzooi? Omdat alleen gebruik gemaakt kan worden op een  toestel zoals een iPhone of een iPad en dit zo goed door een controle moet komen om een app te verdienen in de App Store. Hiermee heeft  al jaren het beste besturingssysteem op al hun producten. Sta je als indiener van een app niet achter je product ga dan naar een ander speelgoed platform zoals Android……  gebruikers willen graag gaan voor kwaliteit en experimenteren doen uitgevers maar ergens anders……..  waarborgt tenminste de privacy van hun klanten!

  13. @Lucas: Sideloaden op iOS is al jaren mogelijk. Voor enterprise, voor developers en ja zelfs voor de gewone gebruiker.

    En ja, zelfs zonder jailbreak.

    Om een App op iOS uit te kunnen rollen heb je een signed .ipa bestand nodig. Hiervoor moet je dus een developer account hebben (om te signen) daarna kan je via iTunes / xCode / Finder (Mac) de app naar je iOS device pushen. Je kan deze .ipa ook gewoon verspreiden en door een ander laten installeren.

  14. Origineel geplaatst door Sander Evers
    @[Lucas](#comment-857721): Sideloaden op iOS is al jaren mogelijk. Voor enterprise, voor developers en ja zelfs voor de gewone gebruiker.

    En ja, zelfs zonder jailbreak.

    Om een App op iOS uit te kunnen rollen heb je een signed .ipa bestand nodig. Hiervoor moet je dus een developer account hebben (om te signen) daarna kan je via iTunes / xCode / Finder (Mac) de app naar je iOS device pushen. Je kan deze .ipa ook gewoon verspreiden en door een ander laten installeren.

    Voor developers die geregistreerd staan….. Dus er is enigzins controle door Apple. Ik denk dat je op je vingers wordt getikt als je dit voor massa gebruik gaat gebruiken als developer.
    En dat is maar goed ook! Natuurlijk moet het voor bedrijven met specifieke apps voor bedrijfsdoeleinden mogelijk zijn/blijven om te sideloaden, wat heeft het voor een nut die apps in appstore te zetten en daarmee de AppStore te vervuilen? Maar dat is heel iets anders dan hier speelt.
    Hier wilt met dan dat sideloaden mogelijk moet zijn voor commerciële (massa) apps. De opzet; eerst een sideload afdwingen daarna een eigen ecosysteem bouwen voor inkomsten zonder iets af te hoeven staan.

    Ik vind de AppStore een prima alternatief ik hoef geen android versie.

  15. Laten we hopen dat dit nooit gebeurt, en we dat we straks niet opgescheept zitten met twee soorten Android. Als je echt keuze wilt, is de huidige situatie beter: je kunt kiezen voor een open platform, of voor een walled garden. Onder het mom van “keuze” een van de twee wegnemen, is juist minder keuze.

    Maar voor sommigen is het kunnen sideloaden van niet-goedgekeurde appjes belangrijker dan de consumentenkeuze tussen twee verschillende soort platforms. Ergens is dat wel een beetje egoïstisch. En bovendien kan dat al, met een developer-account.

  16. Ik heb de app op m’n MacBook gewoon vanaf de website kunnen downloaden; Android en iOS gebruikers worden inderdaad naar de betreffende store verwezen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.