Reacties voor: T-Mobile kan iPhone-tethering momenteel niet tegenhouden

T-Mobile kan voorlopig niets doen tegen mensen die iPhone-tethering gebruiken. Er wordt nog nagedacht of er wel behoefte is aan een betaalde oplossing.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 85 reacties

  1. beter!!!!

  2. Kost dat geld dan? Thetering?

  3. 😮

  4. T-Mobile, tethering zou geen geld mogen kosten, want het maakt nu echt niet uit of je het volume doet via je gsm of je laptop.

  5. gaan ze niet doen. je jaagt zo klanten weg die Apple willen. en tmobile wilt haar relatie met Apple niet onderuit zien gaan. anders gaat Apple met andere provider in zee volgend jaar. commercialiteit ruleszzzz!

  6. en zeker als ze het doen, doen ze het voor van die belachelijke prijzen van 30 per maand ofzo dat vind echt niet normaal voor wat internet op je netbook/laptop

  7. Data verkeer is data verkeer dus of je dat nou aanspreekt met je laptop via je tel of direct vanaf je tel moet niets uitmaken volgens mij, de bottleneck is toch de snelheid van de iphone in dit geval.

  8. En voor ons Belgen hopen dat Mobistar er ook niks kan tegen doen 🙂

    vind ook dat data data is, mobistar mag zelf blij zijn dat we het gaan willen gebruiken want wij hebben geen onbeperkt dataverkeer.
    dus gebruiken we het en gaan we erover dan ist kassa kassa voor hen

  9. Vaag, allemaal vaag, ik heb de officiële update er op staan, en bij is de optie tethering gewoon beschikbaar. PS: mms werkt op dit moment bij mij overigens NIET!

  10. je kunt ook gewoon zeggen dat je een map voor ida europe aan het downloaden was als ze over je data gebruik praten 😛

    tis geen apt.ripdev.com , maar dat mogen ze geloof ik niet inzien ( je browse geschiedenis)

  11. Ik hoop van harte dat T-Mobile het verstandige doet en Tethering beschikbaar stelt onder Fair Use Policy. Mensen die films e.d. gaan downloaden moeten naar mijn mening daar dan ook maar voor betalen. Nu Tethering uitgeschakeld omdat ik toch de voorkeur geef aan Visual Voicemail.

  12. werkt Thetering ook op mijn Iphone 2G ?

  13. Hee, maar wat nu als iedereen straks aan het iPhone-tetheren slaat, waardoor het T-Mobile-netwerk dichtslibt? Dan hebben we zelf het probleem veroorzaakt en heeft T-Mobile gewoon het recht om te zeggen: jammer dan, die capacteit breiden we niet uit.

    @Dave Wouters: Dat MMS niet werkt is een bekend probleem, zie eerdere artikel over tethering.

  14. @Gonny van der Zwaag: Je maar ik heb je niet verteld, dat ik (voor dat OS 3.0 officieel uitkwam) als developer de GM build draaide, toen cq daarin deed mms het wel.

  15. werkte @ mij niet,,
    heeft me hele APN settings naar de kote gebracht :P..

    nu weer bezig met opnieuw instellen van 3g

  16. @Gonny van der Zwaag: Nee zo kan T-Mobile niet reageren. Als ik als abbone niet tethering gebruik, en ik betaal wel netjes me abbo waar internetten bij inbegrepen zit, horen ze mij die dienst gewoon te leveren. Ik ben niet verantwoordelijk voor het gedrag van andere T-Mobile gebruikers die over de grenzen heen gaan. T-Mobile is degene die daarvoor verantwoordelijk is om dat in de hand te houden

  17. Alsjeblieft zeg dat kleine beetje tetheren kan het netwerk echtwel aan hoor. De snelheid van de iPhone is nog altijd de beperkende factor. Niet zo moeilijk doen. Laat ze de boel maar wat upgraden van het groffe geld dat MMS opleverd. In amerika kost een mms evenveel als een sms of zoals in andere landen 1 mms = 2 sms uit je bundel. Nee T-mobile laat je 50 cent betalen, belachelijk!

  18. Zo onzin als ze dit willen tegenhouden.. Je kan toch ook nummers via de itunes store op je iphone downloaden, alsof dit geen groot dataverkeer is!

  19. Ik tether lekker de hele dag, fuck T! 🙂

  20. Er is degelijk verschil tussen data verkeer tussen een gsm/PDA en een laptop.
    Een gsm/PDA is geoptimaliseerd om data van het internet te halen. De processor op een dergelijk toestel is vaak langzamer dan de zwaardere processor van een laptop. Een laptop kan daardoor veel data sneller ophalen en weergeven.
    Het ironische van tethering is dat ik gemerkt heb dat dit sneller werkt dan mijn vaste lijn verbinding (met een max 20mbit verbinding). Kan zijn omdat die ‘gedeeld’ wordt met anderen terwijl de 3G verbinding alleen door jou wordt gebruikt.
    Kan iemand (een techneut) dat bevestigen?

  21. Vind het erg handig dat het kan stel ik moet eens on the go mailen etc, maar ik zal het bijna nooit gebruiken zeker met iPhone3.0 in de pocket.

  22. Ik snap niet dat iedereen er zo’n probleem mee heeft dat het officieel niet mag en je er extra voor zou moeten betalen.

    T-Mobile bied je internet voor je mobiel! De prijzen daarvoor zijn berekend op een verwacht gemiddeld verbruik. Als het gemiddelde verbruik omhoog gaat stijgen ook de onkosten voor t-mobile. Zeker als ze meer palen of wat dan ook neer moeten zetten omdat anders de boel dichtslipt. Als iedereen maar onbeperkt zou gaan tetheren heb je niet iets van een verdubbeling maar eerder een factor 100 meer verkeer.

    Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook tethering en alles het liefst gratis. Maar zo werkt het helaas niet.

  23. ik heb alles geinstalleerd.
    maar als ik op “Stel internet-tethering in” druk staat er: “om tethering voor deze account in te schakelen, neemt u contact op met Carrier”
    hoe komt dit?

  24. Hoe zou dit gaan bj Vodafone. Werkt keurig dat thetering zowel via USB als bt maar ik gebruik het niet omdat ik geen zin heb ik hoge kosten achteraf. (maar als je niet mag theteren is het ook niet zorgeloos haha. )

    Ben beniewd hoe ze het (eventueel) kunnen checken.

  25. Ik begrijp deze discussie niet helemaal…
    Zijn we nou met zijn allen vergeten (of weten we het niet) dat je bijna met elke fatsoenlijke smartphone al jaren kan tetheren?!
    WM kan het, Symbian kan het, jaren geleden waren er al mensen die met hun laptop (met datakabel) via hun mobiele telefoon op internet konden. Het feit dat de iPhone OS het tot nu toe niet (officieel) kon betekend niet dat het nu ineens iets heel nieuws is!

    Natuurlijk gaat het nu veel meer gebruikt worden, omdat dankzij de iPhone er ook veel meer smartphone gebruikers zijn. En het nu niet meer is dan op een knopje drukken en het werkt. Maar als T-Mobile dit al zou willen verbieden, dan moeten ze dit natuurlijk voor alle gebruikers doen (niet alleen voor de iPhone)! Dus het feit dat standaard op de iPhone uitstaat is alleen een poging om het te ontmoedigen, maar ze kunnen er moeilijk echt iets aandoen. (Behalve misschien als je extreem over je FUP heen gaat, daar zijn ze tot nu toe nooit heel streng in geweest.)

  26. Ben benieuwd of de iPhone iets in de header van een tetherverbinding meestuurd, waardoor je telco provider kan zien wat voor verbinding er gemaakt wordt.

  27. Helemaal geweldig! werkt direct en ook nog redelijk snel!

    SUPER!!

  28. T-Mobile heeft een heel probaat middel: de abominabele kwaliteit van haar 3G netwerk, vooral in de treinen. Daar valt niet tegen op te tetheren…

  29. Even voorop gesteld: ook ik wil tethering gebruiken zonder extra kosten.

    Maar, dat gezegd hebbende, degenen die simpelweg zeggen “data is data” die snappen het niet helemaal.

    In het contract staat dat je ‘onbeperkt’ gebruik mag maken van internet via je iPhone. Voor de zekerheid hebben ze zich nog wat ingedekt d.m.v. een fair use policy. Hoe je hier ook over denkt, dat is waar je voor getekend hebt.
    Hun mobiele datanetwerk zal dus ook ingericht zijn op het te verwachte datagebruik van hun klanten met een mobiel abonnement. Zoals we allemaal weten waren er al heel lang allerlei toestellen die mobiel internetten mogelijk maken, alleen werkte dat zo omslachtig/langzaam dat het daadwerkelijke gebruik wel meeviel. Met de komst van de iPhone en andere touchscreen telefoons is dat al aardig aan het veranderen, waardoor hun mobiele datanetwerk al aardig overbelast aan het raken is.

    Wanneer je nou je laptop van internet voorziet via je iPhone zal dit natuurlijk nog veel erger worden; hoe makkelijk de iPhone ook werkt, via een fullsize toetsenbord en een groot beeldscherm is het toch ècht een stuk makkelijker, en doe je ook zeker veel meer zaken die veel meer data-overdracht vragen (films downloaden etc.).
    Daarnaast zullen ze ook wel vrezen dat het ten koste gaat van het aantal mensen dat een ‘echt’ internet abonnement neemt, of zo’n dongle koopt om met je laptop mobiel te internetten.

    Ik vind het zelf wel mooi om te zien hoe nieuwe technische mogelijkheden en programma’s dit soort bedrijven laat zien dat ze toch echt met hun tijd mee moeten, maar vanuit hún oogpunt is het natuurlijk wel logisch dat ze dit proberen tegen te houden. En ik ben geen jurist, maar als zij menen dat dit wordt afgedekt door de voorwaarden dan zullen ze uiteindelijk wel actie ondernemen.

    Ik durf zelf de gok wel te nemen, ik geloof niet dat er veel te vrezen valt wanneer je geen al te gekke dingen doet; ik download geen films of muziek en speel geen online games e.d., dus dan zal het allemaal wel meevallen.

  30. @Thomas: Zelfs mijn oude Sony Ericsson telefoon kan ik als modem gebruiken. Maar grootste discussie punt is denk ik niet de technische (on)mogelijkheid maar of het wel of niet door te telco zou zijn toegestaan en of het extra mag kosten. Dat andere telefoons het kunnen betekend niet dat het ook MAG. Ik tether al jaren bij Vodafone, voornamelijk in het buitenland (eigenlijk alleen maar). Daar betaal ik toch flink voor dus daar doen ze niet moeilijk om. Maar als ik ineens ook in nederland 1GB ga verstoken zonder daarvoor te betalen dan krijg ik dat echt wel te horen. En ja, ze kunnen het technisch zien of jij aan het tetheren bent of gewoon via je iphone zelf (tcp/ip packets schijnen anders te zijn, maar ik ben geen netwerk specialist). Vraag is of ze de software/hardware hebben (en tijd) om dat ook echt te gaan controleren.

  31. @Thomas:
    Snap je helemaal en vroegah was het helemaal hip met je gprs verbinding op internet a 5,6 kb /sec ofzo 😛
    T-mobile zal gewoon een stok achter de deur moeten zetten, min of meer noodgedwongen omdat het EVENTUEEL het netwerk kan overbelasten en gezien de redelijk scherpe prijs nog eens in t-mobiels portomonee kan wroeten.. Ik snap dat ze voorzichtig zijn in het zeggen dat het allemaal zomaar kan, echter verwacht ik geen tot weinig problemen… Hopelijk zegt Apple snel dat het moet mogen en zwicht tmob 😉
    Maar als je kijkt in de praktijk, bijna overal waar je gaat zitten met een laptop is een stopcontact en wifi, daar waar geen stopcontact is, is de iphone snel leeg met die dubbele verbinding dus ik vermoed dat het geen enkel probleem zal opleveren.

  32. Kan iemand mij vertellen, waarom thetering bij mij niet wordt weergegeven. Volgens de apple website zit het bij: Instellingen > Algemeen > Netwerk > Internet Thetering. Maar bij mij staat die daar niet bij. Heb wel Iphone 3G met OS 3.

  33. Origineel geplaatst door iPinda
    Er is degelijk verschil tussen data verkeer tussen een gsm/PDA en een laptop.
    Een gsm/PDA is geoptimaliseerd om data van het internet te halen. De processor op een dergelijk toestel is vaak langzamer dan de zwaardere processor van een laptop. Een laptop kan daardoor veel data sneller ophalen en weergeven.
    Het ironische van tethering is dat ik gemerkt heb dat dit sneller werkt dan mijn vaste lijn verbinding (met een max 20mbit verbinding). Kan zijn omdat die ‘gedeeld’ wordt met anderen terwijl de 3G verbinding alleen door jou wordt gebruikt.
    Kan iemand (een techneut) dat bevestigen?

    iPinda, ik zou nog eens goed kijken of de tethering wel werkt in jouw situatie. Het is namelijk echt ONMOGELIJK dat je meer dan 20 megabit uit het 3G netwerk krijgt.

  34. Ik hoor iedereen wel over dat MMS vallen.. maar die prijs is al sinds dat MMS mogelijk is 0.50 cent.

    Omdat het nu ook op de Iphone kan moet het ineens een ander tarief zijn?
    MMS is net als beeldbellen gewoon duur punt.

  35. Origineel geplaatst door mark
    Ben benieuwd of de iPhone iets in de header van een tetherverbinding meestuurd, waardoor je telco provider kan zien wat voor verbinding er gemaakt wordt.

    Ja, bij T-mobile kunnen ze zien met wel OS of met welke Browser je gebruikt maakt van internet. Is het dus iets anders als OSX mobile of Safari Mobile dan weten ze dat je aan het tetheren bent.

  36. Ik ben het hier roerend mee eens. Moeten wij nu als braafsten van de klas ons schuldig voelen/ zorgen maken over het zgn ‘dichtslibben’ van het netwerk? Ik zie mijn collega’s al Jaren Lang tetheren op Hun laptop met Hun niet-iPhone Smartphones..

    Origineel geplaatst door Thomas
    Ik begrijp deze discussie niet helemaal…
    Zijn we nou met zijn allen vergeten (of weten we het niet) dat je bijna met elke fatsoenlijke smartphone al jaren kan tetheren?!
    WM kan het, Symbian kan het, jaren geleden waren er al mensen die met hun laptop (met datakabel) via hun mobiele telefoon op internet konden. Het feit dat de iPhone OS het tot nu toe niet (officieel) kon betekend niet dat het nu ineens iets heel nieuws is!Natuurlijk gaat het nu veel meer gebruikt worden, omdat dankzij de iPhone er ook veel meer smartphone gebruikers zijn. En het nu niet meer is dan op een knopje drukken en het werkt. Maar als T-Mobile dit al zou willen verbieden, dan moeten ze dit natuurlijk voor alle gebruikers doen (niet alleen voor de iPhone)! Dus het feit dat standaard op de iPhone uitstaat is alleen een poging om het te ontmoedigen, maar ze kunnen er moeilijk echt iets aandoen. (Behalve misschien als je extreem over je FUP heen gaat, daar zijn ze tot nu toe nooit heel streng in geweest.)

  37. Origineel geplaatst door Rob
    Origineel geplaatst door markBen benieuwd of de iPhone iets in de header van een tetherverbinding meestuurd, waardoor je telco provider kan zien wat voor verbinding er gemaakt wordt.Ja, bij T-mobile kunnen ze zien met wel OS of met welke Browser je gebruikt maakt van internet. Is het dus iets anders als OSX mobile of Safari Mobile dan weten ze dat je aan het tetheren bent.

    OK, dan zet ik mijn browser gewoon op een mobile safari identifyer. Eitje 🙂

    Trouwens, valt dat soort info niet onder de wet persoonsgegevens bescherming.

  38. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Hee, maar wat nu als iedereen straks aan het iPhone-tetheren slaat, waardoor het T-Mobile-netwerk dichtslibt? Dan hebben we zelf het probleem veroorzaakt en heeft T-Mobile gewoon het recht om te zeggen: jammer dan, die capacteit breiden we niet uit.

    Gonny,
    Gaan theorie en praktijk botsen (vele tetherende klanten die binnen hun abbo blijven), dan is het probleem idd. eerst bij de klanten voelbaar.
    Maar uiteindelijk zakt toch T-mob door het ijs…als het sommetje load*klanten niet klopt.

  39. T-mobile zal het echt niet uitmaken als je af en toe gebruik maakt van tethering op je laptop. Maar als hele groepen mensen usenet of torrent sites gaan leegplukken kan dit best een probleem vormen. Daar is zo’n mobiel netwerk gewoon niet op berekend.

    We willen allemaal een mooi abonnement tegen een mooie prijs en naar mijn mening is het Iphone abo daar een perfect voorbeeld van.

  40. Origineel geplaatst door mark
    Trouwens, valt dat soort info niet onder de wet persoonsgegevens bescherming.

    Volgens mij niet, elke website die je bezoekt kan toch zien welke browser en welk OS je gebruikt, dat is bij T-mobile niet anders. Je internet provider kan ook wel zien welk OS en browser jij gebruikt.

    Het lijkt me ook wel een beetje overdreven als je er moeite mee hebt als anders kunnen zien dat jij Firefox gebruikt of Safari.

  41. @ Nick: Inderdaad in de tijd dat het nog Ericsson (met zo’n klepje voor het toetsenbord) was kende ik iemand die dat deed. De vraag is denk ik niet of het mag, want daar zijn de meeste providers wel duidelijk over. In het contract staat vaak dat tethering/het aansluiten op te internetten op een laptop niet toegestaan is.

    Dus als je je altijd netjes aan alle regels wilt houden (omdat je bang bent dat je anders niet in de hemel komt of iets dergelijks), dan moet je dit vooral niet doen! Want ik denk dat ze het bij T-mobile niet lief zullen vinden.

    De vraag is denk ik eerder, kunnen ze er iets aan doen?
    – In de vorm van tetheren herkennen en afsluiten/doorberekenen. -> Ik denk op dit moment inderdaad niet, want ze zouden dit dan niet alleen bij iPhone’s maar ook op alle andere toestellen moeten doen. Ze zouden dan alle data moeten controleren, een dure bezigheid (als tetheren überhaupt al herkenbaar is) Laat ze dit geld dan ook liever steken in hun netwerken, dus met de tijd meegaan ipv vooruitgang tegen te gaan.
    – In de vorm van blokkeren via de firmware.-> Ik denk het ook niet, want dan zouden ze iPhone gebruikers benadelen tov andere gebruikers van bijv. Nokia enz
    – In de vorm van FUP.-> Dit lijkt mij de enige manier, maar hier ga je alleen overheen als je extreem veel data gebruikt. Plus het feit dat er wordt gesproken over een gemiddeld verbruik, en als dit gemiddelde omhoog gaat zit je dus nog steeds goed…

    Ik denk dat T-mobile dus beter haar netwerken aanpast, en hiervoor terug krijgt dat ze nog jaren lang op een goede manier iPhone’s kan verkopen. En zo een hoop nieuwe klanten tegemoet ziet, die ze anders nooit zou hebben…

  42. Nog even als aanvulling op mijn vorige reactie, in het artikel staat nog letterlijk:

    “Technisch is het niet mogelijk in onze ogen”, zegt een woordvoerder van T-Mobile.

    Dus ik denk dat we ons daar niet zo druk over hoeven te maken.

  43. Origineel geplaatst door Rob
    Origineel geplaatst door mark Trouwens, valt dat soort info niet onder de wet persoonsgegevens bescherming.Volgens mij niet, elke website die je bezoekt kan toch zien welke browser en welk OS je gebruikt, dat is bij T-mobile niet anders. Je internet provider kan ook wel zien welk OS en browser jij gebruikt.

    ja maar jij kiest er zelf voor om die site te bekijken, dus geef jij toestemming. een provider “onderschept” het in zekere zin, zonder jouw medeweten.
    Of dat toegestaan is zou ik niet weten, dat ze het technisch kunnen zien: zeker. Doen ze het ook? geen idee.

  44. Ik heb geen idee hoe en waar deze functie te gebruiken en ik denk dat dit voor veel mensen geldt.
    Ik heb een laptop, maar overal waar ik ben is er draadloos internet.
    Mee naar het strand gaat ie niet..misschien handig als ik een weekendje weg ga, maar dan zit ik ook niet de hele dag achter de laptop.

    Handig voor mensen zonder internet abbo, maar ik denk dat uiteindelijk dataverkeer enorm zal meevallen en de meeste de mogelijkheid ongebruikt laten

  45. Sommigen moeten niet doen alsof tetheren niks scheelt en het niks uitmaakt etc.

  46. ik ben geen techneut – maar wat mij even opvalt aan de wijze waarop Apple nu een laptop het internet laat gebruiken – of zoals ik jaren geleden al deed met mijn Sony Ericson Z1010…

    de Z1010 gebruikte je inderdaad als modem, vanuit je laptop moest je een dood ordinaire inbel verbinding opzetten met een telefoon numer, gebruikersnaam en wachtwoord – en dat werkte prima

    zonder al te veel diepgaand onderzoek lijkt wat er met de iPhone tethering gebeurt veel meer op de internet-sharing dat je ook op een desktop tegen komt als je je WiFi verbinding wil gebruiken voor je Laptop thuis; op je laptop heb je helemaal geen inbel gegevens nodig

    twee volledig andere technieken – en in het laatste geval fungeert de iPhone (of je desktop thuis) als router voor een draadloos netwerk – en ja, daar komen andere TCP/IP packetjes van af, met in de header een IP-nummer van de orginele bron (je laptop dus)

    Al een paar dagen eerder schreef ik dat het in de praktijk nog al zal tegen vallen wat betreft het data verbruik – thuis en op je werk gebruik je toch wel je ethernet of 54Mbit WiFi inplaats van het getetter via de iPhone — hooguit om je email even te checken in de trein

  47. Films downloaden via tetering? Ik kom uit op een krappe 40 Kb/s. Een dvd downloaden gaat op deze manier wel heeeel lang duren. Ik denk zelf dat het wel reuze meevalt. Strax is de nieuwigheid eraf en hoor je er niemand mee over. Tis leuk voor op de camping (in Nederland!) 🙂

  48. internet-tethering op je iPhone 3g is heel erg snel aan 3g netverk wowwwwwwwwwwwwhhhhhhhhh.

  49. @Thomas: klopt inderdaad, met me ouwe nukia en de serielle kabel (kwam later ook als USB-variant beschikbaar) kon je al jaren Tetheren….

  50. Origineel geplaatst door Stefan Arentz
    ONMOGELIJK

    Ik zeg dat ik een maximale verbinding van 20mbit heb. Dat wil niet zeggen dat ik 20mbit heb. Adsl maakt regulier gebruik van zgn. ‘overboeking’. En ik vroeg mij dus af of die (2mbit) tmobile verbinding dat niet heeft. Of dat de verhouding gunstiger ligt.

  51. Origineel geplaatst door Paul
    Kan iemand mij vertellen, waarom thetering bij mij niet wordt weergegeven. Volgens de apple website zit het bij: Instellingen > Algemeen > Netwerk > Internet Thetering. Maar bij mij staat die daar niet bij. Heb wel Iphone 3G met OS 3.

    ik kan het ook niet vinden!
    Iemand?

  52. Origineel geplaatst door peet
    OS 3.ik kan het ook niet vinden!
    Iemand?

    Zolang je niet de tethering hebt geactiveerd zul je dit menuitem niet zien.

  53. @peet en de rest die het niet kan vinden:
    check help.BenM.at
    ff een stukje naar beneden scrollen tot het kopje ‘mobile configs’. De rest wijst vanzelf. Profiel laden en je kan meteen aan de bak.

  54. Gezien ik het nu gewoon via mijn nokia kan, zou het belachelijk zijn als ik er bij de iPhone opeens voor zou worden “gestraft” of er extra voor zou moeten betalen..

    Dit is een belachelijke actie van T-Mobile. Als ze dit echt gaan doorvoeren stel ik voor daar met meerdere iPhone-users tegen in te gaan. Halen we Radar er wel bij ofzo…

  55. Ik heb ook via safari een progje geinstalleerd om thetering gelijk te downen en installeren. Staat nu ook gewoon in mijn Settings..makkelijk !

  56. Origineel geplaatst door jeweetzelf
    gaan ze niet doen. je jaagt zo klanten weg die Apple willen. en tmobile wilt haar relatie met Apple niet onderuit zien gaan. anders gaat Apple met andere provider in zee volgend jaar. commercialiteit ruleszzzz!

    Als dat zou kunnen 😉

  57. @Gonny van der Zwaag:

    T-Mobile moet hun netwerk simpelweg geschikt maken. Tuurlijk, er staat duidelijk in de voorwaarden dat het niet mag, dus in feite kunnen ze zich daar op beroepen. Maar het lijkt mij verstandiger dat ze nagaan dat er wel degelijk veel vraag naar is. Dus hopelijk gaan ze er gauw mee aan de slag. 🙂

  58. Wat nou het netwerk is niet geschikt?
    Als we iedereen een mobiel internet abbo aanschaft bij T-mobile met bijbehorende USB 3G dongle dan kan het netwerk het wel aan 🙂 Nu heb je 2 abbo’s nodig dan niet meer en dat scheelt inkomsten. Ik denk dat er een aangepast tarief komt waarin tethering wel word toegestaan.

  59. @NICK
    Zat in een verhuizing en het heeft me 3 maanden geduurd voordat ik mijn thuis internet verbinding geregeld had ;-(. In die periode veel getethert
    Tetheren met me telefoon deed en doe ik nu al zeker 4 jaar. Ik tether nu al heel veel met mijn vodafone abbo en heb (tot nu toe) nooit iets van hen ontvangen over mijn gebruik. En ik kan je zeggen 4Gb is mijn record ;-D. (was voornamelijk films streamen, videos streamen, liedjes kopen).
    vodafone doet op momenteel nog niet moeilijk en je word niet extra belast.
    Had het voor het eerst gedaan met mijn kpn abbo en kreeg wel een waarschuwing maar nooit extra kosten maar was eenmalig. en is ook niet interesant want kpn snelheid, triest :-(.
    dus ik zeg tether maar raak voor een knaak.

  60. Origineel geplaatst door iPinda
    Er is degelijk verschil tussen data verkeer tussen een gsm/PDA en een laptop.
    Een gsm/PDA is geoptimaliseerd om data van het internet te halen. De processor op een dergelijk toestel is vaak langzamer dan de zwaardere processor van een laptop. Een laptop kan daardoor veel data sneller ophalen en weergeven.
    Het ironische van tethering is dat ik gemerkt heb dat dit sneller werkt dan mijn vaste lijn verbinding (met een max 20mbit verbinding). Kan zijn omdat die ‘gedeeld’ wordt met anderen terwijl de 3G verbinding alleen door jou wordt gebruikt.
    Kan iemand (een techneut) dat bevestigen?

    Dat is maar een half verhaal wat je daar vertelt welke in dit geval ook niet klopt. Er zijn namelijk nog diverse andere factoren die een rol spelen in wat je aan snelheid hebt. Menig modem en router die een stuk langzamer is dan je iPhone en die toch prima snelheden tot ergens 20 Mbit/s kunnen verstoken (up en down). Pas als je daar boven gaat zitten zul je een sneller apparaat moeten hebben. Snelheid van de cpu in de iPhone vs dat van een laptop zijn niet van toepassing omdat het netwerk niet zo snel is dat de snelheid van de cpu bepalend wordt.

    Overigens klopt het wel dat een iPhone anders in elkaar steekt dan een laptop/desktop. Veelal heeft te maken met de grootte van het scherm maar deels ook met de netwerksnelheid die ze krijgen. Het is gangbaarder bij een laptop om aan een 100 Mbit of zelfs 1 Gbit netwerk te worden gehangen of aan een wifi verbinding van 54Mbit of sneller (150/300 Mbit bij 802.11n). Een iPhone zul je eerder on the go gebruiken, dus onderweg. Die dingen hangen aan het telefonie netwerk welke veel lagere snelheden kent dan eerder genoemde netwerken. Daarnaast spelen dingen als accuduur ook nog een rol. De kans dat je met een laptop in de buurt van een stopcontact zit en je lader mee hebt is groter dan bij een iPhone die je onderweg gebruikt. Ook de accu in een laptop kent meer capaciteit dan in de iPhone. Deze 3 dingen (schermgrootte, netwerksnelheid, accuduur) samengenomen zijn zaken die veelal worden meegenomen. Daardoor zijn er webbrowsers zoals Opera Mini die gebruik maken van een eigen proxy die webpagina’s op een bepaalde manier opmaakt zodat ze kleiner zijn waardoor je ze sneller binnen haalt en welke ook beter geschikt zijn voor het scherm op iets als de iPhone. In zekere mate geldt dit ook voor dingen als Safari en e-mail.

    Dat je via tethering een snellere verbinding hebt duidt eerder op een storing op jouw lijn/netwerk/computer of het feit dat de andere kant gewoonweg niet snel genoeg is (en dat is vaker het geval, vooral sites uit de USA, Azië). Het 3G netwerk heeft namelijk een veel hogere latency dan dsl plus dat de snelheid ook maar 2 Mbit/384 kbps is t.o.v. 20/1 Mbit/s (down/up). Indien alles keurig werkt en de andere kant ultra rap is, is het dus technisch gezien onmogelijk om via je iPhone abo van T-Mobile een snellere verbinding te hebben dan je 20/1 Mbit dsl verbinding. Het kan wel maar zoals ik al zei is er dan wel ergens iets goed mis of is de andere kant gewoon langzaam. Overigens geldt voor 3G nog veel harder de overboeking dan voor dsl verbindingen (waarbij je trouwens ook kunt kiezen wat je aan overboeking wil hebben mits je daar dan ook flink voor betaald). Een UMTS mast kan namelijk maar een x aantal mensen aan. Denk hierbij ook vooral eens aan wat er met het telefoonnetwerk gebeurd rond oud en nieuw. Gelukkig heeft men nu wel wat meer capaciteit dankzij dat UMTS maar er zit nog zeker wel een flinke beperking in. Uiteindelijk zal het om het even gaan omdat de kans dat je er tegenaan loopt nogal klein is (je zult dan een flink overbelaste centrale of mast moeten hebben en die zijn er amper tot niet).

    Ergo: eigenlijk kan ik helemaal niets van je verhaal bevestigen, eerder naar het land der fabelen verwijzen.

    Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Hee, maar wat nu als iedereen straks aan het iPhone-tetheren slaat, waardoor het T-Mobile-netwerk dichtslibt? Dan hebben we zelf het probleem veroorzaakt en heeft T-Mobile gewoon het recht om te zeggen: jammer dan, die capacteit breiden we niet uit.

    Ow maar dat is heel easy. Dan pleegt T-Mobile namelijk contractbreuk, pleegt wanprestatie en kan iedereen schadeclaims bij ze indienen of hun abonnement opzeggen en naar de concurrent gaan. Gelukkig hebben telco’s dit ook in de gaten en zijn ze wel zo snugger om vooral niet te gaan roepen dat ze dan geen investeringen meer doen in de capaciteit. Telco’s pakken het dan anders aan: die pakken dan de mensen die boven de FUP uitkomen aan. Ze kunnen de prijs ook omhoog schroeven of de snelheid verlagen maar ook daar zullen ze goed moeten oppassen want als ze het zo rigoreus doen als Vodafone het destijds deed staat iedere klant op z’n achterste poten (Vodafone heeft het binnen 3 dagen ofzo dan ook weer teruggedraaid).

    Als je moet kiezen tussen klanten of geen klanten dan is de keuze heel simpel 😉

  61. @ppl:
    Oh god, schrijf anders een essay…

  62. Origineel geplaatst door sredlums
    Even voorop gesteld: ook ik wil tethering gebruiken zonder extra kosten.Maar, dat gezegd hebbende, degenen die simpelweg zeggen “data is data” die snappen het niet helemaal.

    Nee, die snappen het juist wel 😉 De telco’s maken nu exact dezelfde domme fout als de entertainmentindustrie doet: ze houden enorm vast aan een sterk verouderd businessmodel. Telco’s moeten zich beseffen dat we nu naar een tijdperk gaan die vooral bestaat uit diensten boven een netwerkconnectie. Waar die netwerkconnectie vandaan komt en wie dat regelt is totaal niet meer belangrijk. Ze worden dus domweg bitjes schuivers. Om die reden is de politiek inmiddels ook gaan kijken hoe dat zit met VoIP. Met de EU regelgeving omtrent roamingkosten in het achterhoofd hebben een aantal telco’s al gezegd dat ze VoIP toe zullen staan (T-Mobile was daarmee de eerste). Voor tethering geldt eigenlijk hetzelfde: het is gewoon data die je over die internetconnectie gooit, wat voor data is niet van belang en waarmee je dat doet al helemaal niet. Wat hier echter wel van belang is, is de hoeveelheid data. Waarom? Omdat je dat als telco, isp, hoster, etc. inkoopt. De dingen waarop ze hun abonnementen baseren strookt daar ook absoluut niet mee.

    Ander punt die je over het hoofd ziet: T-Mobile is niet een x aantal netwerken per telefoon. Het is dus niet zo dat T-Mobile door heel Nederland een speciaal iPhone netwerk heeft staan waarop alleen iPhones verbinden. Ze hebben 1 netwerk door heel Nederland. Op dat netwerk zitten diverse merken en typen telefoons verbonden met en zonder tethering mogelijkheden naast die mooie usb sticks die ze verkopen en die bedoeld zijn voor laptops! Beetje frappant om dan in het ene abonnement tethering wel toe te staan en in het andere niet. Het is dus puur en alleen een commerciële beslissing om de consument veel meer geld uit de zak te kloppen dan nodig is. Hetzelfde gezeik als met die roaming kosten (waarbij het alleen ging om bellen en smsen en helaas niet om internetten, dat komt nog). Ze hebben namelijk liever dat je 2x voor hetzelfde betaald: 1x voor je telefoon abo met data en 1x voor losse data voor je laptop. Dan hebben ze 2x 30 euro per maand ipv 1x 30 euro. Dat is waar het om gaat en niet om netwerkcapaciteit (dat is een fabeltje gezien de data abonnement die ze sindskort aanbieden).

    @Snaak: hehehe, hij vroeg om een bevestiging 😛 Hopelijk is het zo wel duidelijk hoe dingen werken (dat vind ik belangrijker dan een ja of een nee).

  63. Werkt erg goed tethering en de snelheid valt me ook niet tegen. Heb vandaag lekker in de trein (2uur vertraging op Zwolle) en bus zitten internet. TOP!!

  64. Waarom zou het T-Mobile netwerk tethering niet aankunnen dan?

    T-Mobile biedt toch ook gewoon internet-op-je-laptop-abonnementen aan? Die werken praktisch op dezelfde manier, maar dan met ene usb-stickje i.p.v. een iPhone. Als het netwerk dat aan kan, kan het ook tethering aan lijkt mij? Bovendien, zoals Gonny al aangaf, als iedereen gaat tetheren moet T-Mobile meer palen neerzetten. En dat is voor ons allemaal weer erg fijn, want dan krijgen we misschien eindelijk eens complete 3G dekking in ons landje.

    Bovendien is de Usb-dongle die T-Mobile levert, volgens de specificaties alleen geschikt voor Windows en Linux, dus moeten we wel tetheren om 3G internet op ons MacBookje binnen te krijgen. 😛

  65. Ik zit te twijfelen om tethering te activeren op mijn iphone… Ik ben bang dat ze alsnog moeilijk gaan doen enzo 🙁

  66. Origineel geplaatst door Anoniem
    Ik zit te twijfelen om tethering te activeren op mijn iphone… Ik ben bang dat ze alsnog moeilijk gaan doen enzo

    Je bent heus niet de enige die het doet hoor,
    als ze iedereen gaan moeten beginnen lastig vallen, begin maar :d
    er zullen niet veel abonees meer zijn als ze iedereen gaan moeten afsluiten die thetert :d
    zoals ik al zei veel zal het niet gebruikt worden.
    nu wel ja omdat het nieuw is en iedereen het eens wil testen maar binnen paar weken doet amper iemand dit nog.

    iemand die geen wifi thuis heeft gaat nu niet heus een laptop kopen omdat hij kan theteren hoor. en diegene die wel een hebben die hebben dan al wifi thuis :d

    het is handig voor op weekend en op de trein maar wees eens eerlijk hoelang en hoeveel is dat op een dag :d

    hiervoor gaan ze heus niet moeilijk doen lijkt me

  67. hahahahahahaha die tethering werkt als een trein, en dat is fijn. Dus … gewoon niet zeiken

  68. I wil T-mobile bedanken dat ze het lef hebben om te probeeren een oude iPhone te verkopen aan mij 2 keer sinds afgelopen weekend. 70 euro iPhone 8G foor 150 belminuten per maand. Terwijl die maar 30euro zal kosten volgende week… of 100 euro voor de 3GS. Op mijn vraag hoeveel z’n 3GS zouden gaat kosten… “hondereden euro”. Ik heb geen respect meer voor t-mobile. punt uit.

  69. Ik heb simlock vrij en hb KPN. Heb alles gedaan zoals het moet en heb mms maar GEEN thethering 🙁 weet iemand waarom niet?

  70. Heb voorgaande berichten lekker niet allemaal gelezen, maar wou even dit zeggen:
    heb mijn t-mobile sim kaartje van mijn iPhone laten “splitsen”. Heb er dus nu 2 stuks. Dit kostte bij t-mobile ongeveer €15,-
    Heb mij vervolgens een “web’n’walk stick aangeschaft, ik weet niet meer voor hoeveel, en kan nu beurtelings op m’n pc en m’n iPhone internetten. Bij t-mobile zeiden ze nog dat ik met m’n 2e iPhone sim-kaartje niet in mijn web’n’walk stickje mocht, maar even onder ons, het werkt PERFECT. Niet doorvertellen dus…
    Kortom; onbeperkt internet op mijn pc, dankzij iPhone abonnement. Nadeel is, dat ik niet tegelijktijdig op mijn telefoon EN op mijn pc bereikbaar ben (als je internet op je pc, is je telefoon niet te bellen), maar krijg je wel op je pc een melding dat een bepaald telefoonnummer je heeft geprobeert heeft te bellen. Kun je later terugbellen…

  71. Omg. Hoe geniaal ben jij!! Bart je bent een held!! Als we jou niet hadden xD ga morgen kijken of het ook met KPN kan 😉 dankjewel

  72. Heeft er hier een belg ervaring met theteren via mobile Vikings?en hoe Balt die Hun snelheid mee??

  73. Origineel geplaatst door bramwillemse
    Gezien ik het nu gewoon via mijn nokia kan, zou het belachelijk zijn als ik er bij de iPhone opeens voor zou worden “gestraft” of er extra voor zou moeten betalen.. Dit is een belachelijke actie van T-Mobile. Als ze dit echt gaan doorvoeren stel ik voor daar met meerdere iPhone-users tegen in te gaan. Halen we Radar er wel bij ofzo…

    Ja shit man.. Heb net een Ferrari gekocht. Ik kan er wel 300 mee rijden op de snelweg. Krijg ik een gigantische boete, wat belachelijk!!!! 😉

    Er is een verschil tussen kunnen en mogen. Volgens de afspraak die je hebt mag het niet, punt uit. Maar als iedereen zich gewoon een beetje gedraagt vinden ze het niet echt een probleem denk ik. Je moet alleen niet denken dat je even een paar GB per maand erdoorheen mag gaan jagen.

    Vroeger in de tijd van GPRS werd het toegestaan omdat je met die lage snelheden toch niet echt bang hoefde te zijn dat het netwerk trager zou worden. Tethering was dan ook geen probleem. Tegenwoordig kan je een verbinding krijgen die vele malen sneller is. Het verbuik is ook gebaseerd op een mobiele browser en de websites die je bezoekt zijn vaak nog eens geoptimaliseerd voor de browsers op een mobieltje, dus ook minder dataverbruik. Via een laptop krijg je wel de volledige sites en ben je ook veel sneller geneigd om meer te downloaden. En wat dacht je van automatische updates die op de achtergrond uitgevoerd worden op een laptop? Dat gaat niet even over een paar megabyte, maar vaak over tientallen megabytes.

    Denk dus gewoon met z’n allen een beetje aan elkaar. Dat netwerk wordt uiteindelijk toch wel steeds sneller en beter!

  74. Volgens mijn T-mobile contract mag ik gewoon Tetheren. Onbeperkt en geen extra kosten!!!
    @Conny van der Zwaag:
    al gemaild
    al in tweet
    vriendjes van T-mobile?

  75. Origineel geplaatst door Harold Bosch
    Volgens mijn T-mobile contract mag ik gewoon Tetheren. Onbeperkt en geen extra kosten!!!
    @Gonny van der Zwaag:
    al gemaild
    al in tweet
    vriendjes van T-mobile?

  76. Of het mag of niet, het werkt als een speer. Echt geinig hoor. Veel zal ik het niet gebruiken, maar het is altijd een leuke optie voor achter de hand.

  77. Ik wil toch even mijn ei leggen over het hele tethering verhaal bij T-Mobile.
    Voor dat ik een iPhone abonnement bij T-Mobile had heb ik een Flex abonnement met Web-n-Walk gehad.
    voor de WnW internet betaalde ik bijna 10 euro ebndaarvoor kreeg in een (lage snelheid) internet verbinding die ik mocht gebruiken op een manier die ik wilde en zoveel ik wilde.
    Ik kan me goed voorstellen dat T-Mobile had berekend dat ze voor die 10 euro mij dat product konden leveren en dat ze dan zelf goed uit de kosten kwamen en er nog wat aan over hielden ook.
    Nu hebben ze een aantal iPhone abonnementen gemaakt en daar een internet mogelijkheid geboden met relatief hoge snelheden en ook hier onbeperkt datagebruik. Er is een inschatting gemaakt dat met een iPhone ook hier de internetkosten gemiddeld winst opleveren. De een gebruikt het meer de ander minder.
    Van tevoren hebben ze ook bepaald dat je niet met een laptop of iets dergelijks gebruik mag maken van deze verbinding omdat dan de gemiddelde hoeveelheid data flink omhoog gaat en de verhouding kosten/baten dus scheef gaat lopen voor T-Mobile.
    Het feit dat het niet is toegestaan is dus puur een kosten/baten kwestie.

    Vanuit technisch oogpunt is het voor een provider vrijwel onmogelijk om te bepalen waar jou datastroom vandaan komt, van je iPhone of vanaf de Laptop achter de iPhone.
    In de TCP/IP pakketjes is hier niets over te vinden. Ga je de inhoud van de datastroom analyseren dan zou je bijvoorbeeld kunnen zien dat in HTTP streams inderdaad een andere browser dan Safari gebruikt is. In de praktijk kan je natuurlijk niet de datastromen van alle mobiele gebruikers in de gaten houden. Dat riekt overigens ook naar schending van de privacy maar dat is een ander verhaal.
    Als je gebruik maakt van versleuteling kan het natuurlijk al helemaal niet.
    Dus gebruik je een iPhone met iPhone abonnement dan mag het volgens de voorwaarden niet. Gebruik je een iPhone met Flex of Relax abonnement met een data abonnementje erbij dan is er niets aan de hand.

    Zoals een van de eerdere posters al aangaf, mobiel dataverkeer is de toekomst.

  78. @Martin: Het is dan wel niet te achterhalen waar de datastroom vandaan komt maar het is wel te achterhalen welke telefoon veel verbruikt, elke simkaart heeft een uniek nummer (IMSI) waarmee het bekend is op het netwerk.

  79. @Marty:
    Klopt maar waarom zou ik met mijn iPhone niet een grote datastream kunnen opwekken. Ik kan toch de hele dag een audio/video stream opzetten of continu dingen downloaden?
    het maakt voor de provider uiteindelijk niet uit of ik de datastroom dichttrek met de iPhone zelf of een device achter de iPhone.
    Dat ze daar niet op rekenen is iets anders maar ik heb het recht om de volledige bandbreedte die ik ter beschikking heb te gebruiken.

  80. Idd of ik nu met de iPhone zelf of met mijn laptop de volle 2Mbit verbruik. Het zal af en toe voorkomen dat ik het ‘nodig heb’. Thuis heb ik toch adsl (waar ik met m’n iPhone ook gebruik van maak), onderweg / centerparks ofzo is het wel prettig ook bij mail / msn / nieuws te kunnen op een groter scherm. Ik denk niet dat ze bij T-Mobile hierover gaan klagen.

  81. Hoi,
    Weet iemand of tethering via wifi ook mogelijk is? Ik heb het wel aan het werk via GSM/G3 maar wil eigenlijk graag via wifi.
    Immers ik heb een Boingo abonnement en dan kan ik in buitenland mooi mijn iPhone gebruiken als modem zonder dure dataverbindingen! Iemand ideeën? Nu gebruik ik jailbreak en PDANet…

  82. itunes op je iphone laat nu ook toe dat je films download. Als ‘iedereen’ dat gaat zitten doen slipt hun netwerk ook dicht. Wat is het verschil? Dataverkeer is dataverkeer.

  83. Sinds gister tethering gebruikt op mini Samsung NC110. Werkt uitstekend en snel. Net toch even op my Tmobile gekeken en zag dat ik al 25 euro overige kosten heb staan. Dit, terwijl de belminuten en SMSjes nog niet op zijn. Waar zou dat nou vandaan komen???
    Even wachten op de volgende nota…. en zo snel mogelijk de iPhone simlockvrij laten maken!!!

  84. Kan je tethering aan laten staan op je iPhone ? en gebruikt dit stroom als je iBook uit is?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.