Reacties voor: Striptekenaars vrezen piraterij door de iPad

Striptekenaars lopen door de iPad het risico dat het hun werk wel erg gemakkelijk gekopieerd kan worden. Op de iPad is het namelijk vrij simpel om screenshots te maken van de high-res afbeeldingen. Als je via applicaties als Marvel, Comic Zeal of een van de andere applicaties een paar comics hebt gekocht kun je daar […]
Lees het complete artikel → Striptekenaars vrezen piraterij door de iPad

Reacties: 14 reacties

  1. Ik denk dat Apple dit wel gaat beperken, bij boeken enz.

  2. Ik denk dat dat een gedachte is van mensen die nog in 1990 leven. Een beetje te traditioneel. Alles kan gekopieerd worden. ALLES. Hetzelfde met klanten van mij die overal een watermerk op willen en de rechtermuisknop willen beveiligen. (ja ze zijn er nog steeds).

    Natuurlijk is het vervelend als andere met je werk er vandoor gaan. Natuurlijk moet er iets aan gedaan worden om hier creatief mee om te gaan. Ik denk bijvoorbeeld aan interactieve strips. Iets waarvan je per se wil dat je het van de originele maker leest anders hoor je er niet bij of krijg je niet de juiste beleving mee. Zo ben ik zelf nu de hele Spiderman-serie aan het lezen op de iPad. Hoe gaaf zou het zijn als deze versies interactief zijn.

    Je kunt iets gaan doen met locatie, tijd, persoon, specifieke iPad-features. Alles om die beleving te verrijken.

    Ik denk daarom dat het niet het einde is van strips. Ik denk dat er gewoon goed nagedacht moet worden hoe ze hun content verspreiden. Sanoma is hier een goed voorbeeld van.

  3. De mensen die stom genoeg zijn om een paar honderd keer op een screenshot knop te drukken, zullen dit vast wel omzeilen met een jailbreak..

    en een splinternieuw stripblad kan je toch ook onder een automatisch high-res scanner leggen… gaat nog sneller ook dan al die screenshots…

    oftewel: nee, geen beperkingen opleggen die niets toevoegen

  4. Ik snap opzich wel dat het makkelijk is op deze manier, maar zoals al eerder gezegd is: anno 2010 is het tegengaan van piraterij niet meer te doen.

  5. Ik heb een redelijke verzameling strips en comics, en deze ga ik niet weer kopen om op mijn iPad te lezen.

    Dus heb ik al het een en ander gedownload, deze zijn gewoon onder de scanner gelegd, en hebben ook alle kreukels zoals een echte papier 🙂

    En net zoals de CD en de DVD is dit niet tegen te gaan, laten ze maar met iets speciaals komen om het aantrekkelijk te maken om (opnieuw) te kopen.

  6. Dezelfde reflex van stripboek verkopers als in de muziek en film industrie lijkt het. Er gaat idd ook illegaal gekopieerd worden (dat kan nu ook al met een scanner of een screen shot onder windows of mac OS) hoe dan ook dus accepteer dat nou maar. Je kan beter zorgen dat je zo snel mogelijk een legaal alternatief biedt dat aantrekkelijk is voor de consument.

    Ik hoop dat de strip industrie beter leert van de fouten van de muziek en film industrie waar prijzen hoog bleven terwijl de kansen van online download winkels met daarbij lagere kosten niet werden benut. Kijk naar iTunes, daar wordt het makkelijk gemaakt om relatief goedkoop muziek te kopen. Daardoor koop ik mijn muziek liever dan het illegaal te downloaden (ik gun de maker nl ook best zijn inkomsten).

    De strip industrie zou zo snel mogelijk ook een strip store moeten starten zodat ze op een positieve manier gebruik maken van de moderne mogelijkheden en voorkomen dat ze krampachtig vooruitgang tegen gaan waarmee ze zichzelf in de vingers kunnen snijden.

  7. van mij mogen ze dat beperken…

    Maar even dit, aangezien dit om een system-level routine gaat die dwars door alle applicatie heen loopt is dit dus niet zomaar even te omzeilen. Er zullen ongetwijfeld nog heel veel meer applicaties zijn te bedenken waar dat dan weer voor beperkt moet gaan worden… en dan willen al die andere developers dat ook wel weer toepassen en zo voort.

    Maar als Apple dit voor de iBook applicatie dat in het bijzonder doet en daarmee de comicbook uitgevers makkelijker over de streep krijgt waardoor er nog meer beschikbaar komt… ik vind het best, wel jammer want soms zou je toch best even een screencapture willen hebben voor je blog of zo

  8. Ik denk dat het wel een goed idee is om bij dit soort applicaties de mogelijkheid te geven voor de programmeurs om het maken van screenshots te blokkeren.

  9. Dit is volgens mij niet iPad specifiek.
    Wellicht is de iPad zelfs beter, als Apple hier support voor inbouwt om dit te voorkomen.
    Neem laten we zeggen een Android of Windows tablet, hier kun je, juist omdat het zo ‘open’ is, even een screenshot tool op loslaten…

    De oplossing is natuurlijk om de cartoon interactief of met beweging te maken, dan is een enkel screenshot een beetje flauw.

    Tevens, wie gaat er voor iedere pagina een screenshot maken?

    Dat is hetzelfde idiote bij de DVD player op de computer, daar kun je ook geen screenshot maken.
    Welke idioot gaat er 90 min x 60 sec x 24 frames = 129600 screenshots maken?

    (Je kunt de iPad trouwens ook op een scanner leggen en die op transparencies zetten en zo de pagina inscannen…)

  10. Dit moet de tip van de dag worden!

    screenshots van boeken maken thanks!

  11. Kom op zeg. Er staan al jaren donwloads van Donald Duck en Donald Duck Extra’s ter beschikking (die laatste heb ik allemaal). Niets nieuws onder zon, maar er schrikken er nu pas een paar wakker. Net als de muziekindustrie rijkelijk te laat.

  12. Ze kunnen nu nog kiezen, veel verkopen voor een lage prijs met relatief weinig piraterij, of prijzen hoog houden voor digitale stripboeken en daarmee piraterij stimuleren. Hoewel mijn iPhone gejailbreakt is heb ik alleen legale Apps er op (wat is nou 80ct). Maar dure Disney dvd’s heb ik wel gratis van internet geplukt. Het moment van kiezen is aangebroken!

  13. @Johan:

    Ik wil er niets mee zeggen, maar hoe duur is jouw TomTom app…geen € 0,80

    Betreft de stripboeken, een printscreen is natuurlijk onvermijdelijk. Stel dat Apple de printscreen functie uitschakelt, neem je je iPhone over met vnc en printscreen maar los.

  14. De enige manier om piraterij tegen te gaan is het aanbieden van een aantrekkelijk altenatief. Mensen zijn heus bereid te betalen. Zie iTunes en AppStore. Maar het moet wel makkelijk zijn en betaalbaar. Kom op stripjongens, actie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.