Reacties voor: Storing Vodafone duurt mogelijk de hele dag [update: grotendeels verholpen]

De storing bij Vodafone in de randstad kan volgens de provider de hele dag duren. Reden voor de storing is een brand die vanmorgen plaatsvond bij één van de netwerkcentrales in Rotterdam.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 26 reacties

  1. Grote bedrijven…
    Waarschijnlijk weer iemand die een paar tientjes op sprinklers wilde besparen..

  2. De hele ochtend al geen bereik. Waardeloos. Merk je gelijk hoe afhankelijk je van zo’n ding bent.

  3. Vreemd dat ze geen backup systeem hebben!

  4. Dat ze niet gewoon al het mobiele internet uitzetten en alleen sms/gesprek door laten gaan.. Lijkt me dat dat toch de belangrijkste dingen zijn en dan voorkom je volledige opstoppingen

  5. @Pim Brussee: Natuurlijk hebben ze wel backup, als je het artikel goed leest is het 1 vd 5 posten die down is… het is probleem is alleen dat Al het verkeer uit die omgeving omgeleid moet worden via andere posten, en die trekken het op dit moment niet om iedereen te bedienen.

    vergeet niet dat rotterdam (zuid holland) redelijk dicht bevolkt is.

  6. Hier in het Westland ook last van, aangezien ik in de beveiliging zit en ik altijd opgeroepen kan worden ben ik en diverse andere collega’s dus niet bereikbaar. Gelukkig ben ik wel de hele dag thuis zodat ik wel via wifi me mail kan controleren. Planner wel op de hoogt gebracht hiervan.
    Hopelijk is de storing snel voorbij.

  7. Origineel geplaatst door ZeroMinded
    @Pim Brussee: Natuurlijk hebben ze wel backup, als je het artikel goed leest is het 1 vd 5 posten die down is… het is probleem is alleen dat Al het verkeer uit die omgeving omgeleid moet worden via andere posten, en die trekken het op dit moment niet om iedereen te bedienen.vergeet niet dat rotterdam (zuid holland) redelijk dicht bevolkt is.

    maw backup capaciteit is niet voldoende

  8. Volgens de brandweer is de brand niet in het pand of ruimtes van Vodafone zelf ontstaan of overgeslagen maar in een naastgelegen bedrijf. Door de hitte die doorslaat is apparatuur van vodafone beschadigd. Nu werkt er niets omdat de stroom is afgesloten ivm de veiligheid van de brandweermensen.

    VIDEO: De brandweer vertelt

  9. @ZeroMinded: Dan hebben ze dus geen dedicated backup, maar een load-balanced omgeving. Die ook nog eens veel te licht is opgezet. Ik snap trouwens ook niet hoe die ruimte zo snel uit kan fikken. Hadden ze geen FM200 systeem?

    Ik vind het allemaal erg amateuristisch klinken. Wij zijn een middelgroot bedrijf en hebben zelfs een FM200 blusinstallatie en een volledig redundant omgeving in een andere vestiging.

  10. Ze horen gewoon te kunnen draaien op 4 posten die geld wolfen. Want wedden dat je niets vergoed krijgt dat je de heledag niet bereikbaar bent.

  11. Ik vind het wel fijn. De hele dag niet geen telefoon(met een goede reden). Op vakantie gaat de telefoon ook altijd twee weken uit. En Vodafone zal het echt wel goedmaken met hun abo’s.

  12. leuk zo n blus syteem op electriciteit…
    maar goed, t blijft knullig klinken

  13. @spidermonkey: Ze zullen wel iets vergoeden (een dag gratis smsen hadden ze de laatste keer?) maar of het in verhouding staat tot de geleden schade… ik denk het niet. Voor bedrijven is het een ander verhaal, die hebben, als het goed is, een SLA met keiharde afspraken voor vergoedingen bij downtime.

  14. Tja, maar weer even mijn tot nu ongebruikte KPN sim er in gedaan van de zakelijke KPN actie “iPhone 4 gratis voor 2 jaar abo 13 euro p/mnd” 😉

  15. @Jasper: voor veel mensen is internet ook belangrijk, niet voor facebook maar voor werk… kijk maar even naar het tom-tom probleem…

  16. Toch weinig buffer als de andere nu al overbelast raken

  17. Een aantal mensen heeft het al gezegd (waarschijnlijk ook itr’s net als ik) dat een backup centrale of een centrale die de taken moet kunnen overnemen dus verdeling van de load moet voldoende geschaald zijn! Echter het komt te vaak voor dat managers en vooral de top daar geen oor voor heeft! Kosten drukken dat heeft prio! En de groei gaat meestal door maar uitbreiding stagneert als het om een investering draait! Dit geld ook voor de kwaliteit van de mensen die het werk moeten doen! Je ziet vaak dat managment taken in de EU blijven en de techneut functies naar lage lonen landen gaat! Kwaliteit stijgt dus hmmm..En het komt de economie ook ten goede zoals je om je heen ziet!!

  18. @Rop: leuk zo’n FM200 systeem, het probleem is alleen dat je pand hiervoor geschikt moet zijn. en je dekt hiermee (als je gebouw overeind blijft tenminste, alleen je apparatuur in die ruimte. de stroom was in dit geval uitgeschakeld door de brandweer. (ook nog eens)

  19. @ZeroMinded: klopt, het detail van die stroom las ik ook daarna pas. Maar je pand hoeft helemaal niet geschikt te zijn. Wij zitten in een standaard kantoorgebouw en we hebben gewoon een FM200 systeem op de 16e verdieping.

    Maar feit blijft dat Vodaphone gewoon geen goede backup heeft en dat had makkelijk voorkomen kunnen worden. Met de juiste investeringen.

  20. @Rop: ik ben het daar wel mee eens, al noem ik t liever een capaciteits probleem, aangezien een groot deel van het verkeer blijkbaar wel gerouteerd werd via andere punten.

    Tevens ben ik nieuwsschierig naar de mogelijkheden mbt het redundant uitvoeren van het netwerk apparatuur (offsite) ik heb geen idee hoe de masten aangestuurd worden namelijk.

    Ik begrijp opzich wel dat een uitwijkcentrum niet ingericht is, aangezien het risico laag is dat je een pand fysiek verliest, daar komt bij dat het geen single point of failure betreft

  21. En niet alleen de randstad, hier in het zuiden sinds vanmiddag!!!!!! geen of af en toe bereik!!

  22. Nou kan ik gewoon heel de dag bellen in Rotterdam, kom ik thuis geen bereik meer.

    Toch lullig om dan ineens bij die 10-15 % te horen.

  23. wel vreemd, in het oosten komen de sms’jes nog steeds niet door … of ze hebben ze geflushed …

  24. De masten worden veelal via straalverbindingen vanuit een corelocatie aangestraald, ook zijn er masten via vaste verbindingen aangesloten zijn via andere masten of vanaf de corelocaties.

    Als je de corelocatie verliest zul je een noodvoorziening moeten treffen om het aanstralen van masten te herstellen.

    Toen de mast in smilde door brand neerging was er ook een langere tijd verminderde dekking in de omgeving van smilde voor de betrokken providers.

    Het kan daarbij zo zijn dat je als eerste je 2G netwerk in de lucht hebt zodat je basisdienst (bellen) is hersteld.

  25. Gelukkig weten de mensen bij vodafone beter, je gaat namelijk geen sprinklers hangen in een ‘server’ ruimte. maar een systeem dat mist, of zich van co2 ontdoet. @ meneer van de eerste post…

  26. @Sam: 7 uitroeptekens in 7 zinnen. Het viel me gewoon even op!!!!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.