Reacties voor: Stem van Siri is afkomstig uit Vlaanderen

De stem van Siri is afkomstig uit België. Dat zegt Jo Lernout, oprichter van het legendarische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie.
Lees het complete artikel → Stem van Siri is afkomstig uit Vlaanderen
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 19 reacties

  1. Helemaal zuur, dat Apple geen Nederlandstalige Siri heeft 🙁

  2. @Chris: Tja, ze zijn langzaam de laatste tijd… Hopen dat het nog zo snel mogelijk komt en we niet hoeven te wachten tot iOS 7 (want die is dan pas na de zomervakantie uit…). 😛

  3. Interessant stukje. Ben wel benieuwd hoe die stem van Ellen precies werd opgenomen en dat in stukjes hakken precies werkte….

  4. Als ik het goed begrijp is Ellen al te horen. De iPhone. Dat is nl de naam van de Belgische stem in VoiceOver

  5. Niet alleen de iPhone maakt gebruik van Belgische technologie. Zo ook de samsungs tv serie 8000 waarbij je met de hand de tv kan besturen en de stem. L&H zijn failliet gedraai doordat de FBI achter hun veren zat. Ze hadden een monopolie hierin en dat stonden de Amerikanen niet aan. Vandaar dat ze iedere steen omdraaide! En zo is het verkocht geweest aan bedrijf die afhankelijk was van de Amerikaanse staat. Beetje zuur als Belg zijnde!

  6. Te schandalig voor woorden dat Siri nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is.
    Wat kost dat nu en hoeveel geld hebben ze beschikbaar?
    Begrijp me niet verkeerd, ik heb veel Apple producten maar dit begrijp ik echt niet.

  7. Siri heeft tientallen stemmen !

  8. @Frits: omdat er wereldwijd +/- 25 miljoen Nederlandstaligen zijn… Siri is beschikbaar in Engels (365 miljoen), Spaans (387 miljoen), chinees (930 miljoen), frans (80 miljoen), duits (92 miljoen), Japans (127 miljoen) italiaans (60 miljoen), en koreaans (76 miljoen)… zoals je ziet, zijn wij als nederlandstaligen in de minderheid.
    Enkele andere wereldtalen die nog geen Siri in hun eigen taal hebben zijn Russisch en Portugees.

  9. Engels praten tegen een Vlaamse? Waarom.

  10. @ Enzo: Dan mogen we de FBI wel dankbaar zijn dat ze deze fraude aan het licht gebracht hebben. Toch fijn, die Amerikanen. Zonder hen had dit bedrijf dus nog meer slachtoffers kunnen oplichten.

  11. @ Fabian

    Je hebt het niet begrepen…
    Het is niet omdat men zegt dat ze fraude pleegden dat dit zo is.
    Het belangrijkste was kost wat kost die spraaktechnologie te pakken krijgen. Je moet begrijpen hoe belangrijk die is! Die technologie gaat immers veel verder dan wat wij te zien krijgen!
    En wanneer je weet dat de macht België in Waalse handen is en dat die alles doen om Vlaanderen klein te houden, dan is de rest niet moeilijk te raden !

  12. Zonder hen had dit bedrijf dus nog meer slachtoffers kunnen oplichten.

    Tja, “slachtoffers” het is maar hoe je het bekijkt. Een groot deel van die “slachtoffers” waren belastingfraudeurs die hun “zwart geld” in L&H “geïnvesteerd” hadden.

  13. Fraude?

    Er waren technisch boekhoudkundige ingrepen om meer waard te zijn dan ze eigenlijk waren.

    En Facebook dan? Dat is nog meer opgeklopte lucht. Apple en Google betalen 1% belasting via spookbedrijven in Ierland, Nederland en de Kaaimaneilanden. Maar dat is boekhoudkundig in orde in al die landen.

    Tja, het verschil tussen crimineel en gelauwerd bedrijf is soms klein.

  14. Laten we niet vergeten dat L&H (Lernout & Hauspie) onder andere spraaksynthese (“de stem van Siri”) en spraakherkenning ontwikkelde. De synthese was niet eens zo heel slecht, maar de spraakherkenning was niet heel bijzonder. Laten we ook vooral niet vergeten dat het hier om veroordeelde oplichters gaat.

    Nuance heeft diverse overnames gepleegd, waaronder Scansoft. Via Scansoft bezit Nuance nu technologie die vele jaren geleden door Philips is ontwikkeld (ook voor Nederlands).

    Ik denk niet dat er ook maar een fractie spraakherkenning van L&H in de huidige technologie van Nuance zit.

  15. @Timosha: @Timosha:

    Tja, daar zeg je iets… 🙂 Nu moet ik reageren… Ik heb ooit voor dit bedrijf een jaar gewerkt. Net voor dat schandaal tevoorschijn kwam. Ik zat nu niet op management niveau, maar nooit heb ik enige indicatie gehad dat er zoiets aan de hand was. Heeft men er de kantjes afgelopen? Waarschijnlijk wel? Meer dan een ander bedrijf? Zeker niet! Wie de economie een beetje volgt weet wat ik bedoel… Moest HP verleden week geen 8 miljard afschrijven? En heeft de huidige CEO van HP, die nu zegt dat er sprake is van fraude, die deal enige tijd geleden niet meegetekend?
    Ik blijf me altijd verbazen dat er zoveel verdachten waren in de zaak L&H, maar dat er nogmaals zoveel aan ontsnapt zijn…

  16. Typisch staaltje van de goedgelovigheid van de mensen, Siri heeft niks met die Ellen te maken, de uk versie is zelfs een man (indiëer) en klinkt als vrouw. En Siri heeft inderdaad 10 tallen stemmen. Jo blijft in het verleden leven en duidelijk gemakkelijk manipuleren!

  17. Kan niet petra want het is wel degelijk met een hollands accent. De stem van ellen is te horen op tomtom onders vlaams ellen.@Petra:

  18. @Petra: kan niet petra. Ellen is wel degelijk vlaams. De stem op voice over heeft een hollands accent.
    Bij de tomtom nav app kan je ook stemmen instellen en daar zit ze wel tussen onder ” vlaams Ellen”

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.