Reacties voor: Wanneer komt Spotify HiFi? ‘Duurder lidmaatschap met lossless audio komt later dit jaar’

Spotify HiFi werd in 2021 aangekondigd als nieuwe optie met zogenaamde lossless audio in cd-kwaliteit. Maar waar blijft Spotify met lossless audio toch? Het lijkt er maar niet van te komen.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 47 reacties

  1. Heeft dat wel zin als je draadloos met Wifi, Bluetooth of Airplay luistert?

    Ik heb een Naim Muso die ze allemaal ondersteunt, maar eigenlijk haal je zo de kwaliteit van de muziek en de luidspreker niet naar boven.

  2. En daarom koop ik dus nogsteeds CD’s, Desnoods via import om aan hoge kwaliteit muziek te komen.
    Ik rip het dan in uncompressed .wav dus ook 1411 Kbps, op mn NAS met Plex/PlexAmp erop en in heb al jaren waar Spotify nu pas mee komt.

    Als Spotify zegt hier al jaren aan te werken vraag ik me werkelijk af of ze wel snappen waar ze mee bezig zijn.

    HiFi/CD kwaliteit in 1411Kbps is niet iets nieuws en ik denk zelfs dat Spotify dit al jaren aangeleverd krijgt vanuit de platenmaatschappijen (misschien zelfs hoger)

    Sterker nog, ze maken het expres slechter om het in 320Kbps te kunnen aanbieden want ze hebben het al hoger in de digitale kast liggen.

    Dus… het is een nieuw verdienmodel om meer geld uit je zakken te kloppen.
    De infrastructuur hebben ze, de content in deze kwaliteit hebben ze ook al dus misschien een kleine server/hosting/bandbreedte update.
    Maarja, we hebben het hier over audio mensen, zo ingrijpend is dat echt niet.

    Ik klink nu als een Spotify hater, maar dan ben ik zeker niet, iTunes en Apple Music, Deezer enz enz hebben dezelfde lage kwaliteit problemen.

    Het echte probleem is dat mensen eerder voor gemak dan kwaliteit gaan.
    Iemand van 20 of jonger is gewend aan de YouTube/mp3 kwaliteit.
    Voor iemand van tussen de 30-40 is deze kwaliteit niks nieuws.

  3. Deezer heeft dit al een tijdje en het geluid is kraakhelder. Kost wel wat, maar het klinkt echt super.

  4. @Bas: denk ook dat de beperking van databundels een groter probleem vormt. Maar weinig mensen hebben een ongelimiteerde bundel en 20 euro per maand over voor goede kwaliteit.

  5. @Dromedaris: volgens mij quasi niet.
    Die streaming protocollen downsizen de boel toch.

    De enige manier is als je een Spotify Connect capable systeem hebt zoals bijvoorbeeld BluOs.

  6. @Bas: Spotify en andere diensten hebben me al zoveel nieuwe muziek leren kennen middels bijvoorbeeld de RADIO methode.
    Het beste werkt hierin Roon. Helaas niet via Spotify, maar wel met mijn Tidal HiFi abbo. Zalig gewoon.
    En Roon draait ook op mijn NAS.

  7. Had tot afgelopen weekend Deezer HiFi, waarvan ik merk dat veel mensen niet eens weten dat het bestaat. Gebruikte dit hoofdzakelijk voor streaming via mijn NAD M33 versterker met Bluos module. Kwaliteit is hetzelfde als een CD draaien. Ben toch even verder gaan kijken, Tidal geprobeerd en daarna Qobuz. Tidal vond ik niet eens beter dan bv. Deezer HiFi. Voor mij kwam Qobuz er uit als beste qua streaming en kwaliteit van het geluid. Een duidelijk positief verschil met Tidal. (prijs is hetzelfde). Dus overgegaan naar Qobuz. Bijkomstig is ook dat ik dit op al mijn toestellen kan gebruiken maar het belangrijkste is de streaming via mijn stereo installatie omdat ik daar wel degelijk de verschillen hoor. Een belangrijk verschil tussen Lossless bestanden zoals Wave, Flac , Alac en compressed zoals MP3 is dat bij de laatste gewoon bepaalde tonen en geluiden zijn weggevallen vanwege de compressie. Bij Qobus zit ik meestal op Studio niveau (24 bit in plaats van 16). En dat hoor je echt wel.

  8. Origineel geplaatst door Dromedaris
    Heeft dat wel zin als je draadloos met Wifi, Bluetooth of Airplay luistert?

    Ik heb een Naim Muso die ze allemaal ondersteunt, maar eigenlijk haal je zo de kwaliteit van de muziek en de luidspreker niet naar boven.

    Dat hangt van de frequentie af dat de apparaten onderling communiceren.

    Veel tunners hebben spotify connect en halen dus zelf de audio op via i ternet. Daarbij moet ik wel zeggen dat je een audiofile moet zijn om alle verschillen te horen

  9. @Bas: Dit soort dingen zeg je echt alleen maar als je geen gevoel hebt bij wat er komt kijken om een streaming-infrastructuur ‘at scale’ op te zetten.

    Tenslotte is dat, naast de licenties, de grootste kostenpost van Spotify. Die infrastructuur hebben ze dus niet (tenslotte zullen ze niet betalen voor die hogere capaciteit als het niet nodig is), en de kans is daarnaast zeer groot dat spotify – zoals dat ook gebeurt bij andere media-partijen – de content nu laat aanleveren in de (enkele) kwaliteit die ze nu nodig hebben.

    Ik ben het met je eens dat dit ongetwijfeld gebeurt om meer te verdienen (jij zegt ‘meer geld uit je zakken te kloppen’ – terwijl je ook onderkent dat die hogere kwaliteit beter is?). Op dit moment is de pricing van Spotify in lijn met alternatieven met diezelfde ‘lage’ kwaliteit. Hoe het zal zijn met die HQ-opties weet alleen spotify.

    Ook ik ben geen spotify-fan, maar jouw setup met je NASje is niet te vergelijken met een platform waar miljoenen klanten tegelijkertijd naar kunnen luisteren. Maar ga prima door met het digitaliseren van je eigen CD’s als dat je bevalt 😉

  10. Is elke koptelefoon of speaker (via Bluetooth) geschikt voor hifi geluid? Of moet je daar speciale apparatuur voor hebben?

  11. Origineel geplaatst door Dromedaris
    Heeft dat wel zin als je draadloos met Wifi, Bluetooth of Airplay luistert?
    Ik heb een Naim Muso die ze allemaal ondersteunt, maar eigenlijk haal je zo de kwaliteit van de muziek en de luidspreker niet naar boven.

    Vraag ik mezelf ook af:
    – Onderweg beter met AirPods Pro?
    – In huis met een Sonos Play:5?

    Merk je het verschil als ‘normale’ luisteraar en geen audiofiel? En is het prijsverschil gerechtvaardigd van 5-10 euro/mnd meer?

  12. @Bas:

    Helemaal gelijk!,een ieder zou dit commentaar goed moeten lezen en er ook iets mee doen!
    Klasse!

  13. Spotify Hifi……….,Tidal MQA en Qobuz 24bit lopen al jaren vooruit en dan komt Spotify met deze melding…?!?

    Jarenlang mp3 compressie doorsturen en dan nu van de hoge daken schreeuwen dat men FLAC gaat streamen…..

    Foeifoeifoei Spotify shame you!

  14. @hans: Ikzelf gebruik net als u Qobuz en hoor daadwerkelijk hetzelfde verschil dat u hoort,24bit is daadwerkelijk de beste standaard!

  15. Origineel geplaatst door j.ketelslegers
    @Dromedaris: volgens mij quasi niet.
    Die streaming protocollen downsizen de boel toch.
    De enige manier is als je een Spotify Connect capable systeem hebt zoals bijvoorbeeld BluOs.

    Heeft de Muso ook, maar via Airplay is de kwaliteit wel betrr hoor. Alleen minder gebruiksvriendelijk.

  16. Kom maar door … weet niet of ik het verschil hoor op mijn Sonos-systeem, maar vroeger kocht ik voor 100-en guldens (later euro’s) CD’s elke maand … die 10euro mogen dan van mij gerust 20 worden …

  17. @Dromedaris: Als je Bluetooth hardware AptX HD en/of LDAC ondersteuning heeft kom je al heel ver maar voor echte HiRes Audio en HD Audio zul je toch naar bedraad toe moeten. Nu is een Apple iPhone helaas (softwarematig) gelimiteerd om native hoge kwaliteit audio af te spelen of te streamen.
    Er zijn echter goede (soms gratis) oplossingen. Hier worden alle opties uitgelegd.
    HD of Lossless Audio over (mobiel) internet verbruikt ongeveer 140MB per uur, standaard (Spotify-kwaliteit) audio ongeveer 30MB per uur.

  18. Origineel geplaatst door RedBeard
    @[Bas](#comment-870587): denk ook dat de beperking van databundels een groter probleem vormt. Maar weinig mensen hebben een ongelimiteerde bundel en 20 euro per maand over voor goede kwaliteit.

    Overstappen naar T-Mobile dan, daar heb je datavrij streamen.

  19. Geld mijn studentenkorting ook hier op?

  20. @Jeroen: Dat zal het ook wel worden…

  21. @X.: Het wel of niet een verschil horen heeft meer te maken met wel of geen interesse. Om iedereen die het wel hoort nou meteen een audiofiel te noemen…………Ook een goede stereo-installatie maakt van iemand nog geen audiofiel. Als je twijfels hebt of je het zelf wel zinvol zou vinden om wat meer te gaan betalen voor een betere kwaliteit dan kan ik je aanraden om het gewoon eens te gaan proberen. Elke muziekdienst geeft minimaal een maand gratis luisteren en de mogelijkheid om per direct op te zeggen zonder financiële gevolgen. Gebruik een MP3 en daarna van hetzelfde nummer een 16 of 24 bit bestand. Dan zal je het verschil horen. Er is geen discussie mogelijk of 16 en 24 bit nou inderdaad beter klinken dan een MP3, dat is gewoon een gegeven. De enige discussie kan zijn of jij het de moeite waard zal vinden om hiervoor een meerprijs te gaan betalen.

  22. Op zich een leuke aanvulling en met airplay zal het vast wel beter klinken. Echter is dat niet het probleem bij Spotify. Bij Spotify is het probleem dat ze steeds meer “Remastered” aanbieden en dat klinkt nog slechter dan een kopie van een kopie van een kopie etc.. Zoek maar eens een origineel nummer en luister dan naar een remastered versie. Bij een goed koptelefoon/audio installatie hoor je direct een veel mooiere en diepere klank, meer variaties en helder geluid. Een echte “geremasterde” versie kan absoluut ook best beter klinken, mits dit goed en professioneel wordt gedaan in een studio. Echter is het probleem bij Spotify dat bijna alles NIET zo wordt uitgevoerd (meervoud niet in een studio, maar alleen softwarematig), zodat je echt beter een abonnement bij een andere Streamingservice kunt afnemen van Tidal, Deezer of zelfs “youtube music”. Ik heb meermaals bij Spotify gevraagd of ze dit kunnen aanpassen of een wellicht keuzemogelijkheid Origneel / Remastered, maar daar doen ze niets helemaal niets mee. En dus mijn abbo omgezet naar youtube music en ondanks een minder fijne app, toch gelukkiger met beter- klinkende muziek.

  23. Is elk apparaat hiervoor geschikt? Of heb je speciale boxen of koptelefoon nodig?

  24. Ik denk dat het gros van de mensen het verschil nauwelijks hoort óf het niet veel boeit. Mijn vriendin heeft gewoon haar telefoon op bureau liggen en luistert via die boxjes van de iPhone naar radio tijdens het werken. Ik vind dat niet klinken, maar zij vindt het gewoon gezellig om muziek aan te hebben.

    Ik heb zelf Tidal eens getest en je moet toch best goed luisteren om het verschil te ontdekken, zoals met goede boxen. Dit is natuurlijk persoonlijk en subjectief. Maar ik denk niet dat de markt voor HiFi groot is.

  25. Jaren Spotify (Connect) geluisterd, rechtstreeks op m’n receiver. Maar de kwaliteit van Apple Music op de Apple TV, via HDMI naar de Marantz klinkt toch beter.
    Ja een SACD is superieur en goed vinyl dat vers gewassen is ook, maar het gemak van Apple Music is ideaal. Blij dat ik over gestapt ben en niet heb gewacht op Spotify’s hifi. (Tidal Nog overwogen, maar het hele Apple pakket inclusief Arcade en extra iCloud opslag is toch net even aantrekkelijker)
    Dus Apple Music voor het gemak, en een plaat als ik echt van muziek wilt genieten…..

  26. Nieuws dat er nog geen nieuws is. Lekker bezig spotify!

  27. Het is bijna wel zeker dat de gratis toevoeging van Lossless muziek aan Apple Music roet in het eten heeft gegooid. Daarnaast lijkt het er op dat Spotify de voorkeur geeft aan betaalde Podcast content, wellicht voor hen een beter (noodzakelijk?) verdienmodel dan Hifi. Ook audioboeken zullen de komende tijd meer aandacht krijgen.

    In de Spotify app worden podcasts tot vervelends toe naar voren geschoven. Ook de “recent” lijst wordt hiermee vervuild wanneer je, net als ik, niet echt geïnteresseerd bent in Podcasts maar wel een keer een paar podcasts hebt aangeklikt. In het homescreen staat niets meer altijd op dezelfde plek. Bij mij waren afspeellijsten regelmatig “zoek”.

    Ik ben inmiddels weer overgestapt op Apple Music. Ik heb een oude Apple TV van de 3e generatie aangeschaft (twee tientjes) en die via een optische kabel aan mijn versterker (met Dac) gekoppeld en kan zo naar lossless Apple muziek luisteren op mijn stereo. Werkt prima en klinkt heerlijk!

  28. Gisteren een Tidal Family proefabo aangeschaft, vnl omdat de auto dit nu ondersteunt in Hifi kwaliteit. Moet zeggen dat het prima klinkt, maar of ik nou verschil hoor… Ik kijk het even aan, misschien dat ik Spotify en Tidal allebei aan ga houden. In een gezin met 5 mensen zijn 2 accounts best handig, en als er eens eentje offline is (storing oid), dan hebben we de andere nog. In een Family verband zijn de kosten per user ook niet zo hoog.

  29. Ik heb een gehoortest gedaan en geluiden boven de 13khz hoor ik niet meer. (Heeft denk ik met leeftijd te maken).
    Heeft het dan nog wel zin om naar Hifi te gaan luisteren?

  30. Zou iemand mij een goede over ear koptelefoon kunnen aanraden die ik kan verbinden via Bluetooth aan mn iPhone én zonder latency met mn tv? Prijs tot 300.. liefst met noice c.
    Ik zie bij commerciële reviews vaak dezelfde sony (xm3 of xm4) of Bose 35 voorbijkomen, maar op een site als bax shop zie ik allemaal andere merken die niet worden meegenomen.. soms goedkoper.

  31. @SuperMP: Mooi! Heeft waarschijnlijk te maken met de apparatuur waarop je het afspeelt. Als die geen hifi kan behandelen hoor je geen verschil 😉

  32. Origineel geplaatst door SuperMP
    Gisteren een Tidal Family proefabo aangeschaft, vnl omdat de auto dit nu ondersteunt in Hifi kwaliteit. Moet zeggen dat het prima klinkt, maar of ik nou verschil hoor… Ik kijk het even aan, misschien dat ik Spotify en Tidal allebei aan ga houden. In een gezin met 5 mensen zijn 2 accounts best handig, en als er eens eentje offline is (storing oid), dan hebben we de andere nog. In een Family verband zijn de kosten per user ook niet zo hoog.

    Speel je de muziek in de auto via Bluetooth af? Zo ja dan zul je inderdaad (bijna) geen verschil horen omdat het bluetooth protocol altijd compressie toepast. Hifi via Bluetooth is voorlopig nog niet mogelijk.

    Origineel geplaatst door Fabian
    Zou iemand mij een goede over ear koptelefoon kunnen aanraden die ik kan verbinden via Bluetooth aan mn iPhone én zonder latency met mn tv? Prijs tot 300.. liefst met noice c.
    Ik zie bij commerciële reviews vaak dezelfde sony (xm3 of xm4) of Bose 35 voorbijkomen, maar op een site als bax shop zie ik allemaal andere merken die niet worden meegenomen.. soms goedkoper.

    Je kunt jouw vraag niet met het simpel noemen van een merknaam en een typenummer beantwoorden. Geluidskwaliteit is heel persoonlijk. Ook latency zal iedereen, tot op zekere hoogte, anders ervaren. 300 euro uitgegeven aan een koptelefoon waar je net niet tevreden over bent is gewoon jammer. Zodra Corona het weer toe laat zou ik, in jouw geval, gewoon naar een fysieke winkel gaan en testen welk geluid jij mooi vindt en welke latency voor jou acceptabel is. Als het gaan om een NC koptelefoon is de XM4 inderdaad een goeie keuze.

  33. @Carel: Tnx voor je reactie. Klopt wat je zegt natuurlijk, maar misschien zitten er een paar op dit forum met goede ervaringen met andere minder bekende over ear koptelefoons. Dan kan ik deze ook meenemen om te proberen.. misschien vind ik zo een pareltje 😉

  34. Klinkt mooi. Hoop dat het niet al te veel gaat kosten.
    Kun je ook een abonnement afsluiten via de AppStore? Zo ja wat is goedkoper. Rechtstreeks abonnement of via AppStore?

  35. (Red.) Bijgewerkt met reactie van Spotify.

  36. Misschien is het goed om het oorspronkelijke artikel van een update te voorzien om verwarring te voorkomen. Apple heeft al een tijdje lossless muziek en Tidal Hifi (ook lossless) kost inmiddels 9,99 euro.

  37. Dit is toch geen nieuws. Dit is gewoon een herhaling op een eerdere uitspraak. Het is pas nieuws als er iets concrete is.

  38. @X.: Of het verschil te horen is? Zeker. Maar dan moet je er, naast apparatuur dat ook echt het verschil kan laten horen (en ik twijfel of dat een Sonos play5 of zeker airpodspro zijn) ook voor gaan zitten, en naast het luisteren naar de muziek, letten op hoe de muziek wordt weergegeven. Meer dynamiek, meer stilte, meer scheiding van instrumenten. Maar dat hoor je niet of nauwelijks, wanneer je onderweg bent en ook gefocust bent op andere geluiden, anderen hoort of wil horen. Zet je je Sonos, speaker of koptelefoon op als achtergrondmuziek, praten er mensen doorheen, lopen er kinderen rond die steeds wat zeggen, loop je in de stad? Dan kan je niet echt op de kwaliteit van de audio focussen. En dan zou ik zeggen, laat dat tientje of die 5 euro extra per maand lekker zitten.

  39. @Ed: Yeah, wright. En als je dan toch in de juiste mood en setting zit dan luister je via je bedrade high end speakers en hi-fi apparaten naar elk detail.

  40. Ik zet wel een plaat op straks of een cassette bandje. Veel gezelliger.

  41. (Red.) Bijgewerkt met interview met Gustav Söderström.

  42. Wordt bijna beetje kansloos verhaal zo van Spotify…

  43. (Red.) Nieuw gerucht over Spotify HiFi en nieuw Supremium bundel toegevoegd.

  44. Too little, too little.
    Zijn diegenen die lossless willen niet allemaal inmiddels weg bij Spotify?

  45. Het hoeft echt niet meer… 3 jaar later dus tot de release, betaal puur uit principe echt geen cent meer aan Spotify. Het is dat ik hun interface gewend ben anders was ik al 100 keer overgestapt naar Apple Music.

  46. @Bas: Zou je wat meer kunnen uitweiden over de “lage kwaliteit problemen” van de genoemde streaming diensten? Hoe verhoudt 192/24 zich ten opzichte van uw CD’s die 44/16 zijn?
    Komt het door de lossless compressie ten opzichte van je “wav” files? Misschien is het interessant om alvast deze video te kijken.
    Missschien is het ook nog eens de moeite waard om eens opnieuw te kijken naar hoeveel kbs je wav file is en hoeveel kbs de mp3tjes van spotify zijn. Het is niet een “beetje meer bandbreedte”. En hoe kun je trouwens garranderen dat de muziek niet onderweg lossless wordt gecomprimeerd?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.