Alcatel OneTouch Watch

Vijf concurrenten voor de Apple Watch op CES 2015

De Apple Watch verschijnt later dit jaar. Met welke alternatieven moet dit Apple-horloge gaan concurreren? We zetten er vijf op de technologiebeurs CES 2015 op een rij.

In de Verenigde Staten is de technologiebeurs CES in volle gang. De laatste technische snufjes worden op de beurs gepresenteerd, om bezoekers nu alvast een idee te geven van alle apparaten en accessoires die later in 2015 worden verkocht. Apple is op CES niet aanwezig, maar er worden wel flink wat concurrerende producten getoond – waaronder een flinke verzameling smartwatches. Met welke nieuwe horloges moet de Apple Watch in 2015 gaan concurreren? We zetten er vijf voor je op een rij.

Alcatel OneTouch Watch

Alcatel OneTouch WatchAlcatel’s ronde smartwatch doet door zijn ontwerp een beetje denken aan de vele Android Wear-horloges op de markt, maar maakt gebruik van een totaal eigen besturingssysteem. Op de Alcatel OneTouch kun je iPhone-notificaties bekijken en je muziek bedienen. De ingebouwde sensoren houden je hartslag, gelopen stappen, slaap en verbrande calorieën bij. Daarmee deelt de OneTouch veel van de basisfuncties die we kennen van de Apple Watch en andere smartwatches, maar dan met een voordeliger prijskaartje: dit horloge wordt namelijk vanaf maart verkocht voor 150 dollar. Helemaal zonder nadelen is de OneTouch echter niet. Vroege berichten wijzen er namelijk op dat de interface nogal onhandig in elkaar steekt.

Garmin Fēnix 3

Garmin Fenix 3Garmin maakt al jarenlang fitnesshorloges, ver voordat we ook maar iets over de Apple Watch hadden gehoord. De afgelopen tijd richt het bedrijf zich echter ook op de smartwatch-markt. De Fēnix 3 heeft bijvoorbeeld een kleurenscherm en deelt veel functies en verstuurt notificaties vanaf je iPhone. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld je iPhone-camera met het horloge te bedienen. Ingebouwde apps laten je bijvoorbeeld aandelenkoersen op je pols bekijken, en er zijn uiteraard flink wat gezondheidsopties. Ingebouwde sensoren en een gps-ontvanger houden bij hoeveel je op een dag eigenlijk beweegt. Met een prijskaartje van 500 dollar is dit wel één van de duurdere varianten in deze lijst. Garmin toont ook een aantal andere fitnesshorloges op CES 2015, waaronder de Epix en Vivoactive.

Guess Connect

Guess ConnectBen je nog niet klaar om over te stappen naar een ‘digitale’ smartwatch? De Guess Connect kan dan een leuke tussenweg zijn. Dit horloge is afkomstig van de traditionele horlogemaker Guess, die de handen ineen heeft geslagen met Martian Smartwatches om een kleine notificatiebalk onderin te verwerken. Hierop kun je berichten vanaf je iPhone bekijken. Hoewel er geen smartwatch-knoppen op het horloge lijken te zitten, kun je hem wel bedienen met speciale stemcommando’s. Hiervoor wordt Bluetooth gebruikt, terwijl notificaties via Bluetooth LE worden verstuurd. Het batterijverbruik van het horloge wordt hierdoor op een minimum gehouden. Details over de Guess Connect zijn op CES schaars: er zijn nog geen prijs, verschijningsdatum of concrete batterijtijd genoemd.

Montblanc E-Strap

Montblanc e-strapVoor als je nog geen afstand wil nemen van je huidige horloge. De Montblanc E-Strap is strikt gezien geen smartwatch, maar een horlogebandje met in het midden een klein scherm. Hier verschijnen berichten van je iPhone op via Bluetooth. Omdat de E-Strap enkel een horlogeband is, kun je hem makkelijk bevestigen aan je bestaande horloge. Een ingebouwde stappenteller houdt bij hoeveel je op een dag loopt, maar van geavanceerde sensoren zoals een hartslagmeter is geen sprake. De Montblanc E-Strap zal worden verkocht voor 250 euro. – Lees ook ons artikel over de Montblanc eStrap.

LookSee

LookSeeDe LookSee is eigenlijk een armband, maar deelt veel van de notificatiefuncties bekend van smartwatches zoals de Apple Watch. Ook op deze armband kun je namelijk bijvoorbeeld sms-berichten van je iPhone lezen. Dat gebeurt op vrij bijzondere wijze: de buitenkant van de armband bestaat uit e-ink, waardoor deze volledig kan veranderen. In een bijbehorende app kan je hierdoor bijvoorbeeld het design van de armband naar smaak aanpassen. Deze zuinige schermtechnologie zorgt er volgens de makers ook voor dat de batterij het maar liefst twee maanden volhoudt. Indrukwekkend, maar daar een hoop andere smartwatch-functies ontbreken wel. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met sensoren je dagelijkse bezigheden bij te houden. Het is nog niet bekend wanneer de LookSee zal worden verkocht, maar geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden.

Apple Watch wellicht in maart

Volgens de laatste geruchten zal de Apple Watch vanaf maart 2015 worden verkocht. Het is afwachten hoe snel Nederland daarna zal volgen. Vanaf dan zullen we ook zien hoe de Apple Watch het doet op de steeds drukker wordende smartwatch-markt. Bovenstaand overzicht laat immers zien dat het aanbod steeds meer groeit. En dan hebben we concurrenten van afgelopen jaren nog niet eens genoemd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 januari 2015, 18:06
Categorie Accessoires
Onderwerpen apple watch, smartwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.