Reacties voor: Smartphonemarkt in een jaar tijd compleet overhoop gegooid

In een jaar tijd is de markt voor smartphones totaal op z'n kop gezet.

Reacties: 28 reacties

  1. You don’t say 🙂 Looks fine to me!

  2. Profit van 1 jaar zegt niet zo gek veel over de markt zolang je de strategie van de bedrijven niet weet.

    Een voorbeeld:
    Een nieuwe speler op de markt, moet innoveren op bij te komen. En dus flink investeren in kennis, innovatie enz. Daarnaast kan het waarschijnlijk voor zo’n partij op langere termijn alleen uit als ze ook een gezond marktaandeel pakken, zodat ze de innovatiekosten kunnen spreiden over veel klanten.

    Dus, deze nieuwe speler zal er waarschijnlijk voor kiezen om (bijna) alle winst de eerste 5 jaar te investeren in kennis/innovatie/productontwikkeling en wellicht een lagere prijs te hanteren om zo meer marktaandeel te pakken.

    Lukt die strategie, dan kan zo’n partij na 5 of 10 jaar zomaar de marktleider zijn. En dan kunnen ze de strategie veranderen, de prijs wat omhoog doen en minder investeren in innovatie. En dan zal de winst ineens hard omhoog gaan.

    In dit voorbeeld zie je zowel Apple staan (die waren eerder, hebben al marktaandeel en lopen qua innovatie een klein beetje voor en kunnen dus nu dikke winsten halen) als bijvoorbeeld HTC (die wat lager in de prijs zit om markt te pakken en zo omzet binnenhaalt om te kunnen investeren in innovatie).

    Of het in de praktijk allemaal ook zo uitpakt weten we pas over 5 jaar. Maar nu stellen dat de winst van 2012 iets zegt over de markt van smartphones is een beetje onzinnig.

    Overigens vind ik de grafieken bij ‘volume’ en ‘revenue’ wel interessant. Die zeggen veel meer over wat de consument nu wil en waar de markt dus heen lijkt te gaan.

  3. Zelden zulke onduidelijke grafisch weergegeven statistieken gezien. Opvallend dat Apple zo onvoorstelbaar veel winst maakt. Is die winst alleen gebaseerd op toestelverkoop, of ook randaankopen (lees: app store)?

  4. Conclusie:
    IPhone is gewoon duur!
    Lage omzet vergeleken met Samsung maae Mega winsten…

  5. De omzet van Apple is hoger dan die van Samsung zo te zien. Het volume is stukken lager. Ik denk niet dat de App Store hier meegeteld is. De gemiddelde Samsung telefoon is nog steeds stukken goedkoper dan de goedkoopste iPhone. Samsung maakt ook low-budget telefoons.

  6. @v70ORD5 : beetje kort door de bocht ! Een heel groot deel van de winst van bv. Samsung of Nokia gaat naar de licentiekosten voor het OS (Android van Google of Windows van Microsoft).

    Die kost heeft Apple natuurlijk niet omdat ze zowel hard-als software ontwikkelen.

    Dat is blijkbaar ook de reden waarom Microsoft nu met een eigen tablet komt. De eerdere samenwerkingsverbanden met oa. HP zou niet werken omdat HP onderdelen van te slechte kwaliteit zou inkopen voor de ontwikkeling van een tablet. Zij moeten blijkbaar kostenbesparend werken op hun hardware-onderdelen omdat ze teveel moeten betalen aan licenties voor het OS en de chips van Intel. Hierdoor zouden de winstmarges te klein worden om hoogwaardige hardware te gebruiken.

  7. Origineel geplaatst door bartje
    @v70ORD5 : beetje kort door de bocht ! Een heel groot deel van de winst van bv. Samsung of Nokia gaat naar de licentiekosten voor het OS (Android van Google of Windows van Microsoft).Die kost heeft Apple natuurlijk niet omzet ze zowel hard-als software ontwikkelen.

    en IOS wordt bij Apple geprogrammeerd door 1500 aapjes die betaald worden in bananen?

  8. @pinguin: die ontwikkelingskosten van de software zijn volgens mij niet in dit overzicht meegenomen aangezien dit een overzicht voor de fabricage is. Simpelweg de omzet min de kostprijs van de telefoon. De ontwikkelingskosten van de software zijn allereerst lastig in te schatten voor een onafhankelijk bureau en deze zijn volgens mij niet meegenomen in de kostprijs van de telefoons. Het zou de gigantische winstmarge van Apple in ieder geval verklaren.

  9. @V70ORD5: En omdat de iPhone kwalitatief erg goed is. Doordat hardware en software perfect aansluiten.

  10. Als andere fabrikanten nou ook eens de ballen hadden om gewoon elk jaar 1 model uit te brengen waar ze hun ongelooflijke best voor hadden gedaan. Maar nee, je moet differentiëren en elke maand een toestel uitbrengen. Of elke week, zoals Nokia een tijdje deed. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

  11. Origineel geplaatst door RvdP
    die ontwikkelingskosten van de software zijn volgens mij niet in dit overzicht meegenomen aangezien dit een overzicht voor de fabricage is. Simpelweg de omzet min de kostprijs van de telefoon. De ontwikkelingskosten van de software zijn allereerst lastig in te schatten voor een onafhankelijk bureau en deze zijn volgens mij niet meegenomen in de kostprijs van de telefoons. Het zou de gigantische winstmarge van Apple in ieder geval verklaren.

    waarmee bewezen is dat de 2 onderste grafiekjes 0,0 relevant zijn en helemaal niets zeggen…

  12. @Tycho: Doordat hardware en software perfect aansluiten?

    ze sluiten zo goed aan dat je om softwarematige redenen iedere 2 jaar nieuwe hardware moet aanschaffen omdat je toestel niet meer ondersteund wordt.

  13. @bartje: Als ik me niet vergis zijn er op dit moment wel degelijk licenties die apple gebruikt van andere spelers in de markt, en daar betaald apple dan gewoon voor 🙂

  14. Anderen hadden maar eerder naar Steve Jobs moeten luisteren. Al voor dat de telefoon in de winkel lag zei hij in een interview dat de iPhone de complete markt zou veranderen.

  15. @pinguin: Mijn broer gebruikt al 3 jaar een 3gs . En werkt nog super. Dat zie ik met zo’n plastic slome samsung niet gebeuren

  16. Origineel geplaatst door pinguin
    @Tycho: Doordat hardware en software perfect aansluiten?ze sluiten zo goed aan dat je om softwarematige redenen iedere 2 jaar nieuwe hardware moet aanschaffen omdat je toestel niet meer ondersteund wordt.

    Mijn zoon heeft mijn oude 3GS nu al een jaar en die loopt nog steeds als een zonnetje! Dat toestel is nog helemaal bij de tijd met IOS 5.1.1 en is inmiddels al ruim 3,5 jaar oud. Een 3 jaar oude Samsung wordt echt niet meer voorzien van de nieuwe Android versie.

    Ik ben het dus niet eens met je stelling.

  17. @Ryan: mijn broer werkt al 15 jaar met ne Nokia 3310 🙂

  18. Het is gewoon verklaarbaar dat alles perfect aansluit met IOS, ik snap ook niet dat sommige mensen beginnen te janken dat apple na 3 jaar geen ondersteuning meer geeft qua updates, nou ik heb voor mijn werk eens een keer een android (galaxy note)aangeschaft en die is nu geupdate naar ICS( als je al een update mee mag maken in het leven van je android telefoon)wat een ellende, hij is totaal naar de kl*te, batterij loopt gewoon leeg in 5 uur allemaal bugs, nee ik neem nooit meer iets anders als IOS

  19. Origineel geplaatst door dlo
    Mijn zoon heeft mijn oude 3GS nu al een jaar en die loopt nog steeds als een zonnetje! Dat toestel is nog helemaal bij de tijd met IOS 5.1.1 en is inmiddels al ruim 3,5 jaar oud. Een 3 jaar oude Samsung wordt echt niet meer voorzien van de nieuwe Android versie.Ik ben het dus niet eens met je stelling.

    wat ik wil zeggen,
    niet alle features van IOS wordt onderstuend op de toestellen. Het is algemeen geweten dat SIRI perfect kan draaien op een Iphone 4, en de 3 D mapjes die ze in IOS 6 willen gebruiken zullen niet ” werken” op een iphone 4, Facetime via 3G, niet op iphone 4
    en dan heb ik het over de iphone 4, nog geen 12 maand geleden HET toptoestel van Apple. Tegen dat IOS 6 uitkomt ( en de Iphone 5 ) zal de 4 nog een “prutstoestel” zijn, amper 13 maand ervoor was het HET toestel…

  20. @pinguin: De iPhone 4 is bij het uitkomen van iOS6 al twee jaar oud hè. Waarschijnlijk komt dan ook de nieuwe iPhone 5 uit en wordt iOS6 volledig ondersteund (ook Siri, 3D mappen, facetime3G) op twee toestellen: de iPhone 5 en de 4S. Dat betekent dat een iPhone netjes twee jaar meekan: even lang als een abonnement van 24 maand.

  21. Origineel geplaatst door pinguin
    niet alle features van IOS wordt onderstuend op de toestellen. Het is algemeen geweten dat SIRI perfect kan draaien op een Iphone 4, en de 3 D mapjes die ze in IOS 6 willen gebruiken zullen niet ” werken” op een iphone 4, Facetime via 3G, niet op iphone 4 en dan heb ik het over de iphone 4, nog geen 12 maand geleden HET toptoestel van Apple. Tegen dat IOS 6 uitkomt ( en de Iphone 5 ) zal de 4 nog een “prutstoestel” zijn, amper 13 maand ervoor was het HET toestel…

    Tja zo werkt dat met dit soort producten. En dan zijn de iPhones nog zo’n beetje de best ondersteunde toestellen. Zoals terecht werd opgemerkt zullen de updates bij gelijkwaardige android toestellen een stuk schaarser zijn.

    Dus ik zie nog steeds niet in hoe jouw opmerking de validiteit van “hardware en software is perfect op elkaar aangepast” aantast?

  22. @Remi van Beekum: wat zeg je nu … HTC en nokia waren eerder met “slimme” telefoons, zelfs Sony was dat (symbian OS, RIM, … ).
    Vergelijk de vijfers en wat er aan de top gebeurt bij die bedrijven … er vallen daar rake klappen.
    De winnaars op de markt zijn duidelijk Samsung en Apple … die naast zware investeringen ook nog eens revenue en winst er uit halen …

    Een aandeelhouder is niet geinteresseerd in strategie van de komende 3 a 5 jaar (komop zeg … we spreken over een markt dat zich elke 3 jaar heruitvindt …) maar in kwartaalcijfers.

    Opmerkelijk en vooral pijnlijk is Nokia … grootste volume, een omzet die dat niet weerspiegelt (is 1/2 of minder van bvb. samsung) en winsten zijn te verwaarlozen (ahum … even opzoeken en je spreekt over negatieve cijfers).

    Wat hier niet staaat, maar Apple slaagt hierin met actueel slechts een beperkt gamma (iphone 3GS en iphone 4s). Het bewijs dat “focus” rendeert als die focus niet enkel een goed product levert (lees goed – zeg niet het beste product maar versta wel een product dat bij de beteren hoort) en een goede supply chain met uitmuntende kostencontrole …

  23. Origineel geplaatst door pinguin
    Origineel geplaatst door dlo…..wat ik wil zeggen, niet alle features van IOS wordt onderstuend op de toestellen. Het is algemeen geweten dat SIRI perfect kan draaien op een Iphone 4, en de 3 D mapjes die ze in IOS 6 willen gebruiken zullen niet ” werken” op een iphone 4, Facetime via 3G, niet op iphone 4 en dan heb ik het over de iphone 4, nog geen 12 maand geleden HET toptoestel van Apple. Tegen dat IOS 6 uitkomt ( en de Iphone 5 ) zal de 4 nog een “prutstoestel” zijn, amper 13 maand ervoor was het HET toestel…

    Ik vind dit zoooo kort door de bocht he!! Een Samsung Galaxy SII, was 3 maanden geleden nog HET vlaggeschip van Samsung, 5 maanden geleden was de HTC Sensation (XL/XE) nog HET High End toestel van HTC. Tuurlijk kan je updaten naar ICS, maar wel op Sense 3.6 en NIET op Sense 4.0. Wat wel weer op HTC One X aanwezig is (en ook op de One V en One S) Dus de Sensation is dan ook gedegradeerd naar een, wat jij noemt, prutstoestel. Wat een onzin. Met alle respect hoor, maar de iPhone 4 is in juni 2010 gepresenteerd en in Nederland was deze in oktober 2010 leverbaar als ik het goed heb! Dus ik weet niet waar jij die 12 maanden vandaan haalt? Je hebt de iPhone 4 waarschijnlijk 12 maanden geleden aangeschaft?? Ja dat kan natuurlijk, maar dan had je misschien beter even kunnen wachten tot de iPhone 4S uitgebracht werd, dan had je misschien nu ook “alle” voordelen van iOS6 kunnen hebben. Ik vind het bijzonder knap dat men bij Apple nog t/m de 3GS update en dat je dan niet “alle” features van iOS 6 kan gebruiken is niet meer dan logisch ivm de hardware. Dat er bepaalde onderdelen/apps in jou ogen wel kunnen draaien op een iPhone 4 dat is jou mening (en ja ik weet van menig ander ook) alleen Apple denkt daar toch iets anders over, Apple wil garant staan voor een soepele en goed werkende iOS en als men bij Apple denkt dat SIRI niet lekker en soepel functioneert op een iPhone 4 (van inmiddels 2 jaar oud) dan is dat hun goed recht dunkt me zo. Dat heeft niets met marketing strategie te maken maar meer met de hardware, tussen A4 en A5 processor zit best een groot verschil qua hardware versnelling en naar alle waarschijnlijkheid heeft dit ook met het batterij verbruik te maken. Want een iPad2 MET een A5 processor krijgt ook binnen iOS 6 geen update naar SIRI, alleen de “new iPad” krijgt de SIRI functie. Ik heb de iPad2 ook pas sinds oktober vorig jaar maar het is nu eenmaal zo, doe je niks aan. Ik had ook kunnen wachten totdat de “New iPad” werd uitgebracht, maar op die manier kan je nooit wat kopen, want elk jaar (bij Apple dan) komt er wel wat nieuws.

  24. Gekke paradox, maar het is ook een nadeel voor Nokia dat hun toestellen zo lang mee gaan.

  25. Wat mij altijd weer pijnlijk duidelijk maakt dat ik veel te veel centjes betaal voor mijn iPhone en andere Apple hobby’s 🙂

  26. In de krant staat vandaag dat Samsung de meeste smartphones heeft verkocht in 2011. Ze zouden op 40% komen tegenover iPhone op 26%. Natuurlijk heeft Samsung meerdere modellen en daarmee verkopen ze er ook meer. De winst zal natuurlijk minder zijn.

  27. @dlo: Mijn vader werkt zelfs nog met een Iphone 3g.. Hij doet het nog perfect alleen wat langzamer. Maar is het niet zo dat de meeste android toestellen na een jaar of twee niet meer worden upgedated omdat er na die jaren alweer 10 tot 20 andere versies uit zijn..

  28. De statistieken van de laatste vijf jaar zijn overweldigend, maar inderdaad kan het zo zijn dat het over 5 jaar anders is, want 10 jaar terug..etc. En Apple was in de jaren 90 ook dramatisch, zowel financieel als als merk.

    Wat echter vooral van toepassing is is dat het bedrijf dat aannemelijk het meest investeert in innovatie (van productieproces tot verpakking! ) óók het meeste winst maakt van allemaal! Ze investeerden in Q1 2012 een slordige 770 miljoen dollar in R&D, 183 miljoen meer dan in Q1 2011! Check dit.

    Daarnaast is er natuurlijk de unieke bedrijfscultuur, de grote stapel talent, de kwalitatief ontzettend goede producten en de unieke visie van Jobs (die nu na zijn overlijden wél goed verankerd is binnen Apple!). Voorgaande zorgt er voor dat Apple nu op dit moment vele malen beter presteert qua financiën dan alle anderen in de markt. Kan de markt in 5 jaar compleet anders zijn? Ja! Uiteraard! Is het aannemelijk dat Apple tegen die niet aan de top staat? Nee, absoluut niet! Voordat deze vijf jaren om zijn, verwacht ik:

    – Apple zorgt dat de dikte van MacBook Air de standaard wordt.
    – Met het succesvol verwijderen van het CD/DVD/BR- station vernietigt Apple na de floppydisk opnieuw een gegevensdrager (innovatie!).
    – Apple is het eerste bedrijf dat meer beurswaarde heeft dan 1000 miljard dollar.
    – Apple zet een fantastische nieuwe campus neer in Cupertino (reeds bevestigd).
    – is Apple koploper in het internet of things, vooral qua connected televisie verwacht ik veel van Apple binnen 5 jaar.
    – in het licht van voorgaande zullen OS-X en iOS op steeds diepere levels integreren.

    Dat gezegd hebbende zie ik een herontwerp van iOS ook wel zitten! Die is toch al best oud.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.