Reacties voor: Nieuwe wet maakt smartphonegebruik op de fiets strafbaar

Minister Schultz wil een smartphone-verbod voor fietsers. Appen en bellen zonder oortjes mag niet langer, als de wet wordt ingevoerd. Ook navigeren tijdens een fietstochtje wordt verboden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 27 reacties

  1. Werd tijd! Als autorijder vind ik het belachelijk hoe sommige jongeren al slingerend door rood rijden met hun telefoon in handen.

  2. Smartphone navigate in de auto mag wel, maar op de fiets niet?
    Dus ik moet stoppen, van de fiets af m’n telefoon uit m’n zak halen (want op de fietshouder mag ‘t ook niet) vervolgens m’n navigatie raadplegen, kijken welke kant II op moet. Weer m’n Al in en weer door fietsen….oké. Makkelijker maken ze ‘t niet…per se veiliger ook niet.

  3. Tja niet meer dan logisch fietsers zijn ook deelnemers van het verkeer, niet altijd is er ook een aparte fietspad, dus zitten ze zelfs op de zelfde weg als de auto.

    Alleen ja valt het te handhaven net als licht op de fiets, er is geen politie bijna nooit te zien.

    Maar wat dan als navigatie wil gebruiken op de fiets, alleen audio is ook niet alles, aangezien stem niet altijd op tijd, soms zeggen ze nu rechts af terwijl je er al voorbij ben.
    En een smartwatch is ook niet alles die zit verstopt onder je jas, dus kan je ook niet makkelijk kijken.

  4. Origineel geplaatst door ManOmanO
    Smartphone navigate in de auto mag wel, maar op de fiets niet?

    Dus ik moet stoppen, van de fiets af m’n telefoon uit m’n zak halen (want op de fietshouder mag ’t ook niet) vervolgens m’n navigatie raadplegen, kijken welke kant II op moet. Weer m’n Al in en weer door fietsen….oké. Makkelijker maken ze ’t niet…per se veiliger ook niet.

    Als je de route van te voren hebt ingegeven hoef je niet meer aan het touchscreen te komen. In de auto moet je ook niet tijdens het rijden de route veranderen. Dat moet je navigatie automatisch doen in geval van file of andere oorzaak.

  5. “De minister overweegt echter nog geen verbod voor ouderen.”

    😂😂😂

  6. Handhaving lijkt me, zoals altijd in Nederland, een groot probleem. Zoals idd het voorbeeld; fietsen zonder (fatsoenlijk zichtbaar) licht aan.
    Tegenwoordig is juist het licht van de smartphone het enige licht wat veel fietsers dragen…. Hoe ironisch..

  7. Lijkt me niet meer dan logisch. Handhaven zal wel een probleem worden, denk ik.

  8. Benieuwd waar ze de grens gaan leggen.
    Fietscomputers en fietsnavigatiesystemen leiden imho niet of nauwelijks minder af – al laten (de exemplaren met) fysieke knopjes zich wel beter op de tast bedienen zodat je iets langer je ogen op de weg kunt houden.

    Tsja, ooit werden de verkeersregels versimpeld onder het motto “geef je verstand eens voorrang”, maar dat (b)lijkt voor veel verkeersdeelnemers toch te hoog gegrepen zodat we weer meer en meer wetten en regels voor hele specifieke detailzaken krijgen.

    Triest dat het nodig is, zinloos als handhaving en pakkans niet (ook) aangepakt worden 😢

  9. @ManOmanO: het is al gezegd, eindpunt ingeven, navigatie laten rekenen, telefoon in houder en rijden.
    Gaat prima met Waze op de motor, heb wel een USB aansluiting op het stuur erbij om m’n telefoon op te laden.
    Weet niet of er al genoeg apps zijn voor fietsroutes/navigatie, waze heeft geen fiets mogelijkheid

  10. Nu die sukkels nog aanpakken die tijdens het besturen van hun auto zitten te Appen enzo…

  11. Het gaat natuurlijk niet om de pakkans. Net als met licht op je fiets gaat het erom dat je zelf moet zorgen dat je veilig aan het verkeer deelneemt. Doe je dat niet en wordt je betrapt, moet je niet lopen miepen over een boete. Ik vind het prima dat dit wordt verboden. Helaas maak ik me er zelf ook schuldig aan. Even een appje dat ik naar huis komt. Ik gebruik de laatste tijd wel steeds vaker Siri.

  12. “De minister overweegt echter nog geen verbod voor ouderen.”

    Gelukkig maar. Stel je voor dat we ouderen gaan verbieden!

  13. Origineel geplaatst door Jan Willem
    Nu die sukkels nog aanpakken die tijdens het besturen van hun auto zitten te Appen enzo…

    Elke sukkel die zit te whatsappen moet aangepakt worden, ongeacht of ie nu in de auto zit, op de fiets zit of loopt. Verbaasd me overigen nog wel dat er een wet komt. Hier in Den Haag laat men de fietsersanarchie steeds meer toe omdat, met de woorden van de woordvoerder, “het onbegonnen werk is te handhaven”. Dus laten we het maar toe, met als gevolg dat de fietsers er een steeds grotere bende van maken.

  14. Bedienen van iPhone & andere smartphones ook op de fiets (en scooter etc) verbieden lijkt me prima. Het is levensgevaarlijk. Maar navigatie kunnen ze niet verbieden, lijkt me. Die stel je in en daarna hoef je er tijdens het rijden niet meer aan te komen, dus zou niet onder de wet (moeten) vallen, lijkt me.

  15. Betutteling ten over.

    Laten we er maar weer een wet voor maken, dan hoeft de burger daar ook niet meer over na te denken: “goh, is het wel verstandig dat ik app op de fiets en dan minder oplettend ben”

  16. @Ferryman: Verstand gebruiken?
    Op de fiets schijnt het dat bij de meeste pedaalridders dit op volledig 0 gaat, tegen het verkeer in fietsen is heel normaal en ze weten niet eens wat ze fout doen, je kan ook nog een grote bek krijgen, over de stoep fietsen? heel normaal, met zijn vieren naast elkaar en geen ruimte geven is heel normaal, al een paar maal maar net aan de dood ontsnapt, als je er iets van zegt, waar heeft U het over? Ik hoop dan toch vurig dat oom agent dieven aan het vangen is, want anders ziet de verkeerstoekomst er somber uit.

  17. Nu nog een wet om roken achter het stuur tegen te gaan 😉

  18. Prima!! Weet je hoeveel jongeren op hun fiets roekeloos rijden terwijl ze met hun telefoon bezig zijn. Als je geen automobilist bent dan zegt het je niets, maar ben je dit wel dan zal het je zeker zijn opgevallen. Ze doen maar, rijden overal dwars doorheen en maar bellen en/of appen. Van mij mag het en dan wel graag streng op controleren.

    Oh ja, ook in de auto mogen ze van mij de boete daarvoor best nog hoger maken. Kan me er behoorlijk aan ergeren, zeker als men niet uit kijkt.

    Het zou verboden moeten worden, niet alleen autodrop 😉

  19. Hoe zit het met gebruik van de watch op de fiets met deze wet?

  20. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  21. @GJ: Je zou zeggen dat een Apple watch geen Smartphone is. Weet ook niet of ze dat specifiek hebben benoemd.
    Ben wel benieuwd!

  22. Origineel geplaatst door Victor
    Betutteling ten over.

    Laten we er maar weer een wet voor maken, dan hoeft de burger daar ook niet meer over na te denken: “goh, is het wel verstandig dat ik app op de fiets en dan minder oplettend ben”

    Jij bent zeker zo’n fietser?

  23. Origineel geplaatst door macaanzee
    Bedienen van iPhone & andere smartphones ook op de fiets (en scooter etc) verbieden lijkt me prima. Het is levensgevaarlijk. Maar navigatie kunnen ze niet verbieden, lijkt me. Die stel je in en daarna hoef je er tijdens het rijden niet meer aan te komen, dus zou niet onder de wet (moeten) vallen, lijkt me.

    Je gebruikt erg veel ‘lijkt me’. Wij willen zekerheid!

  24. Overgereguleerd land…

    Probleem lost zich vanzelf op, over 3 jaar is alles volledig spraakgestuurd….

    Komt nu dus weer een gedrocht van een wet waardoor navigatie apparatuur op de fiets bijvoorbeeld ook verboden wordt…

    Ik ben voor minder wetten en beter gebruik van het boeren verstand, mensen weer zelf verantwoordelijk maken voor hun akties en de gevolgen daarvan..

  25. Origineel geplaatst door Victor
    Betutteling ten over.

    Laten we er maar weer een wet voor maken, dan hoeft de burger daar ook niet meer over na te denken: “goh, is het wel verstandig dat ik app op de fiets en dan minder oplettend ben”

    Nee hoor, er werd eerst een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van de fietsers. Helaas heeft dat niet gewerkt. Amsterdam is echt levensgevaarlijk, met al die zombies op de fiets!

    Prima wet, alleen is het jammer van de navigatie!

  26. Dus ik mag wel gewoon muziek luisteren als ik aan het fietsen ben?

    Ach en af en toe even gluren kan makkelijk!

    Ja ik ben niet de gemiddelde fietser, vanuit mijn beroep waar ik veel bike kijk ik continue om mij heen.
    Zowel met muziek als zonder muziek.
    Met autorijden moet je ook spiegelen, dat kan op de fiets ook, dat is het verschil tussen mij en mensen(ouderen en jongeren) die niet kijken.

  27. Origineel geplaatst door Jules
    (…)
    Probleem lost zich vanzelf op, …
    (…)

    Erg cynisch, maar wel waar. Wordt ook wel “natuurlijke selectie” genoemd 😕

    Geldt overigens alleen voor zwakke verkeersdeelnemers, en dan nog alleen als je de emotionele/immateriële schade buiten beschouwing laat 😢

    Je vertrouwen in spraaktechnologie is ontroerend maar héél naïef. Wat voor ontwikkelingen verwacht je dan nog precies die Siri niet al biedt, zodat het voortaan wèl ook echt gebruikt zou gaan worden, niet (juist nog meer) afleidt èn op een fiets bruikbaar is???

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.