Reacties voor: RTL Gemist-webpagina van Jeffrey ook offline gehaald — hoe zit het juridisch?

Naast de RTL Gemist-applicatie 'Uitzending' is ook de aanbieder van een webapplicatie gedwongen om offline te gaan. Jurist Arnoud Engelfriet bespreekt of er wel sprake is van een overtreding.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 41 reacties

  1. Hoe je het ook bekijkt, het uitgezonden materiaal is van RTL of zij betalen daar op de een of andere manier rechten voor.

    Daarnaast bieden zij het materiaal tegen betaling aan, dus als jij dat gratis aan gaat bieden heeft RTL een inkomsten derving, die zullen ze ongetwijfeld verhalen.

    Ik denk dat de bedragen die hiermee gemoeid gaan de andere heren al snel op andere gedachten heeft gebracht.

    Feit blijft dat we de details niet weten, dus wellicht is er wel een mooi samenwerkingsverband uitgekomen waar alle partijen wel bij varen.

    Laten we op het laatste hopen en nu niet weer allerlei zaken roepen om RTL de grote boze buurman maken

  2. Als je nou even de broncode online zet. Dan zijn er binnenkort genoeg alternatieven 😉

  3. Blijft een vreemd verhaal, tenslotte wordt er alleen doorgelinkt naar de site van rtl..

  4. heel raar,

    dit gebeurt al jaren ook met ‘kranten’ de paalicatie die de rrs feeds van klanten gebruikt.

    Zelf doe ik dit ook al een tijd.. makkelijk news voor de opvulling van je app.

    Raar dat het niet mag.. misschien de bron vermelden?
    maaar ook hier wat dat wel duidelijk 🙂

  5. Het is heel simpel;

    Als het echt zo is dat je er normaal voor moet betalen en vervolgens komt er iemand met een website waar je deze content gratis kan bekijken dan vind ik dat gelijk aan diefstal.

    Stel je eens voor dat iemand een mogelijkheid vind om Apps gratis uit de AppStore te downloaden, en dit via een website aanbied. Pure diefstal.

    Ik vind het een ander verhaal als de content al gratis was, en je deze vanaf de originele bron aanbied in een app.

    Nee, nu loopt RTL geld mis. Dus vind dan ook de reactie van RTL heel begrijpelijk

  6. @Sander Akkerman: Films en mp3 downloaden is toch ook legaal terwijl de makers geld mislopen.. Zeker als je realiseert dat ze doorlinken naar iets dat openbaar beschikbaar is dan staat rtl wel heel zwak denk ik..

  7. En waarom loopt RTL dan geen geld mis als het voor iPad gebruikers wel gratis wordt aangeboden, weet iemand wat hier de achterliggende gedachte van is cq waarom RTL dit onderscheid maakt? Zitten er advertenties in de iPad App ofzo?

  8. @jasper: Juridisch heb ik geen idee hoe het precies zit. Feit is wel dat RTL het hier (naar mijn mening geheel terecht) niet mee eens is. Dan is er maar een oplossing en dat is de rechter om opheldering vragen. Legaal of niet; RTL loopt geld mis, dus de reactie is te begrijpen

  9. Ik volg dit met nieuwsgierigheid. Het is duidelijk weer een machtspelletje van RTL.

    Vreemde standpunten van RTL

  10. Dat RTL dezelfde streams ook gratis aanbiedt voor iPad-gebruikers is een ander verhaal.

    Het kromme is dat ze het wel voor de ipad doen !

  11. De basis van internet is het delen van informatie. Een commercieel verdienmodel is leuk maar moet je goed over nadenken, iets wat bij RTL nog niet is gedaan. Gewoon de streams vrijgeven maar wel inclusief de reclame die je ook via de kabel doorstuurt of bied specifieke internet reclame aan, levert meer op dan iemand per uitzending om een bijdrage te vragen.

  12. Het gekke is dat dezelde funktie voor een IPad WEL gratis is. Daar zit dus een ongelijkheid in van de aanbideer. Niet iedere kijker wordt hetzelfde behandeld. Volgens mij mag dat niet volgens de wet.
    Ten tweede heb ik begrepen, dat er alleen links gemaakt worden naar de site van RTL. Google doet toch de hele dag niets anders!.? En dat mag wel? Raar verhaal hoor. Ik ben erg benieuwd waar dit gaat eindigen…

  13. Waarom moeten iPhone gebruikers betalen terwijl RTL dezelfde programma’s gratis aanbiedt op de iPad?

  14. Broncode gevraagd idd.

    Dan zet iedereen dat gewoon op zijn eigen webserver achter een inlog schermpje. Probleem opgelost.

    Iemand enig idee hoe dit gerealiseerd moet worden?

  15. Er is al een oplossing. Op de iPhone kun je net als op de iPad gratis naar RTL XL kijken. Atomic Webbrowser installeren en je kunt de iPad versie bekijken op de iPhone.

  16. Origineel geplaatst door Eric
    Waarom moeten iPhone gebruikers betalen terwijl RTL dezelfde programma’s gratis aanbiedt op de iPad?

    Dat heeft te maken met het feit dat de iPad gezien wordt als een PC/laptop, de iPhone wordt gezien als mobiele telefoon. Op mobiele telefoons moet betaald worden voor de content en op PC’s/laptops niet.

  17. Flauw zeg.

  18. Misschien moeten we de marketing afdeling van RTL maar ff mailen om ons Iphone gebruikers uitleg te geven over waarom ipad wel en iphone niet gratis!!!!

    (Red.) E-mailadres verwijderd.

    Marketing afdeling belast met RTL XL

  19. Waarom de iPad niet hoeft te betalen?
    Antwoord: ik had gelezen op twitter dat ze bij RTL allemaal een iPad kregen als kerstpakket.
    Ik denk dat dit hier wel iets mee te maken heeft….

  20. Belachelijk van RTL, maar goed ga wel Atomic gebruiken, want daar doet ie het wel gewoon op!

  21. iPad wordt gezien als desktop/laptop, dus moet het ook op iPad gratis zijn om te kijken, heel logisch dus.
    Maar dan nog vind ik dat het bij iPhone ook gratis moest zijn. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om op iPhone gratis te kijken, ik zet hier geen link, straks worden die sites ook verwijderd.

  22. En waarom loopt RTL dan geen geld mis als het voor iPad gebruikers wel gratis wordt aangeboden

    Het content management systeem is wat advertenties en DRM niet voorbereid op de Flash en Silverlight -loze iPad. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen is er een tijdelijke oplossing gekozen. Een native app die met name DRM een H264 video streams ondersteund is één oplossing maar dat kost tijd en geld.

    Volg maar eens wat er gebeurd als je een RTL stream bekijkt in Silverlight, dan wordt eerst een call gedaan om autorisatie aan te vragen.

    Het is niet zo gek dat RTL op de achterste poten staat, het is een commerciële omroep, die laat de kaas niet van de boterham eten.

  23. …….”Dat heeft te maken met het feit dat de iPad gezien wordt als een PC/laptop, de iPhone wordt gezien als mobiele telefoon. Op mobiele telefoons moet betaald worden voor de content en op PC’s/laptops niet.” ……..
    Da’s vreemd en lijkt mij niet te kloppen, als ik op laptop afleveringen via hun website wil bekijken zijn er nml. ook afleveringen waar voor betaald moet worden en n laptop is toch geen mobiel of toch?

  24. Origineel geplaatst door ScarAce1989
    Belachelijk van RTL, maar goed ga wel Atomic gebruiken, want daar doet ie het wel gewoon op!

    Ik heb net Atomic aangeschaft voor mijn iPhone 4 maar dan kan ik ook niet kijken. Hij zegt dat je silverlight moet hebben. Hoe kijken jullie dan, hebben jullie een jailbreak iPhone?

  25. RTL heeft het in de mail naar mij zelf gehad over het schenden van auteursrecht, die term is niet uit de lucht komen vallen.

  26. Zucht…
    Als RTL het (zichzelf) zo moeilijk maakt dan zijn er wel 100 andere zenders die dezelfde programmering hebben en van hetzelfde allooi zijn

  27. @Joris: Je moet dan ook niet naar gewone site van RTL gemist (want daar heb je silverlight voor nodig), maar naar iPad pagina van RTL gemist.
    http://www.rtl.nl/service/gemist/device/ipad/feed/index.xml?day=1

  28. @Tom D: Nou het zal wel aan mij liggen maar ook dan werkt het niet hoor. Ook als ik hem open in Atomic vraagt hij nog steeds om silverlight. Ik heb geen jailbreak maar dat zou niet nodig moeten zijn begreep ik.

  29. Zelfs al kies ik voor de iPad link in atomic of safari ik kom steeds op de reguliere RTL xl site uit. En daar vraag hij steeds om silverlight.

  30. Je moet bij Atomic de volgende stappen volgen:

    Ga naar settings, dan naar identify browser as en druk hier op mobile safari – iPad.

    Als je dan naar de mobiele site gaat werkt het perfect! 🙂

  31. Wel de instellingen in atomic aanpassen dat hij zich moet voordoen als ipad.

    Zoiets heb ik eens gehoord (A)
    Heb hem er zelf niet opstaan

  32. Je moet als je Atomic hebt geinstalleerd naar Settings, dan druk je op identify browser as en dan druk je op mobile safari – iPad.

    Dan kan je naar de mobiele RTL website en werkt het.

  33. Lijkt me een kwestie van tijd dat sites als van Jeffrey Kuiken verschijnen maar dat de eigenaar c.q. server minder makkelijk te achterhalen is. 😉 Pontificaal op je homepage zetten zoals Jeffrey deed is natuurlijk vragen om gezeur.

  34. @Apple740: Er zijn zat manieren om achter de eigenaar van het adres te komen, zeker voor een bedrijf als RTL.

  35. Hoe zit het dan met de iPod touch? Op de iPod touch moet je ook betalen voor de uitzendingen, maar volgens mij valt het niet onder mobile telefoons.

  36. @Jeffrey: Niet als je het goed doet.

  37. Blijf het echt een raar verhaal vinden. RTL biedt gratis content aan voor de iPad. Vervolgens geef of bied je een link aan naar die gratis beschikbare content en zou je ineens strafbaar zijn… Er wordt niets gekopieerd, niets opgeslagen, alleen gestreamd vanaf de bron!

    Ergens gaat er iets mis bij de beredenatie van RTL…

  38. @Justin: Kijk, daar heb ik wat aan en nu werkt het wel. Super bedankt voor de uitleg.

  39. Thanks het werkt bij mij ook.

  40. RTL zou moeten leren van de opendata discussie. Het zou in hun voordeel werken om hun inkomsten uit advertenties in de streams te halen en verder de inhoud vrij te geven.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.