Reacties voor: Roundup Apple-event 23-10: iPad mini, iPad Retina (iPad 4) en nieuwe Macs

Apple heeft op 23 oktober de iPad mini, vierde generatie iPad en diverse Mac-updates aangekondigd. Bovendien waren er updates voor iBooks en iBooks Author. In deze round-up vind je alle aankondigingen op een rij.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 60 reacties

  1. Die prijzen blijven ongelofelijk.. ik vind die nieuwe 27 inch iMac geweldig maar hij is omgerekend 500 euro duurder dan in Amerika… (correct me if I’m wrong)

  2. Ze hebben er weer iets specials van gemaakt ! Vooral die imac’s !!

    Maar helaas heb ik niks gehoord over wanneer de nieuwe itunes nu uitkomt ? iemand enige idee?

  3. iTunes 11 schittert door afwezigheid.. 🙁

  4. Straks is hij zo dun dat wanneer je hem bestelt, hij in 2 stukken aankomt en je hem weer terug kan sturen

  5. Ik vind em mooi, die iPad Mini!
    Ben ook wel verliefd op die nieuwe iMac :O

  6. @Peter: Nederlandse prijs:
    € 1.899 incl. BTW
    1899 / 1,21 = € 1.569,42 excl. BTW
    1569,42 * 1,297 = $ 2035,54 excl. BTW

    Amerikaanse prijs:
    $ 1.799 excl. BTW

    Verschil:
    2035,54 – 1799 = $ 236,54
    236,54 / 1,297 = € 182,37

    Er is een verschil, maar reken wat extra verzendkosten, kosten voor lokalisatie (zowel software/interface als support etc.) en een marge om koersschommelingen op te vangen en het valt behoorlijk mee.

  7. @Peter: Je vergeet belasting?

  8. @Jonathan: Mooie berekening. Altijd goed om verschil excl en incl BTW te benoemen, maar het blijft een verschil van 10%!

  9. Hmm ok, dat maakt het verschil inderdaad al een stuk kleiner, had ik niet aan gedacht. Maar toch is het best gewaagd om ze weer zoveel duurder te maken. Ik had gehoopt dat ie gewoon 1649 euro zou blijven of misschien nog iets minder maar nu wordt het weer een tijdje sparen..

  10. Ik snap niet waarom de huidige ipad ineens niet meer beschikbaar is in de store?! waren er zoveel klachten dan?

  11. @Jonathan: Bovendien ben je de douane kosten en invoerrechten en dat soort gezever vergeten.
    Wat ook geen leuk grapje is.

  12. Jammer dat de iPad mini zo duur is geworden, zit nu kwa prijs veel te dicht bij de gewone iPad terwijl hij toch behoorlijk minder is: kleiner (natuurlijk), geen retina scherm, mindere processor en nog wat dingetjes.

    De iPad mini werd ondertussen door de hele wereld wel verwacht, maar de iPad 4 had volgens mij niemand op gerekend, zeker niet zo snel al!

  13. Ben ik de enige die langzamerhand begint af te haken in verversing van de Apple producten? Naar mijn idee gaat de omloopsnelheid steeds sneller.

  14. Lekker is mijn new iPad na een half jaar alweer old iPad!

  15. @Kaasvaak: Enigste waar ik vandaag over na zat te denken als het om dit Apple event gaat

  16. @Jh vos: neen, je bent niet de enige. Mijn ipad3 zal nog gerust een jaartje meegaan, en hoe mooi ik die imac ook vindt, mijn 2011 versie zal ook nog een paar jaar meegaan. Zat dan al een i7 en een ssd in. Dus neen ik doe niet mee aan de verversing

  17. @Jh vos: Vindt ik ook.. Eerst stond apple nog een lange tijd voor EEN product in elke categorie.. Nu vernieuwen ze zo snel alsof elk product niet perfect is en ze er zelf snel op uitgekeken zijn…

  18. @Jonathan: lokalisatie is geen onderdeel van de kosten (als je Lion hebt en naar Mountain Lion wil kost je dat maar 16 euro…vergelijk dat eens met de Windows 8 prijzen!) noch de support (daar heb je AppleCare voor en dat moet je apart kopen).

    De prijs in euro wordt verklaard door maar 2 dingen: de koers/sterkte van de euro en het feit dat de dollar prijs excl. belastingen is en de prijs in euro incl. belastingen. Aangezien de Europese economie op moment niet zo lekker doet zie je dat er veel meer producten zijn die in de USA goedkoper zijn dan hier, ook al reken je daar de belasting bij mee.

    @Ik: de prijzen voor de USA rekenen dat ook mee. De producten worden gemaakt in China en Brazilie dus worden ingevoerd in de USA. In ons geval is dat Nederland of Belgie. In alle gevallen moet je (lees: Apple) dan al die ongein aan douane kosten, invoerrechten, etc. betalen. Dat wordt wel meegenomen maar lijkt in dit geval niet veel invloed uit te oefenen op de prijs. Prijzen binnen de EU zijn nagenoeg hetzelfde terwijl de douane e.d. dat allemaal niet is.

  19. @Jonathan: Verzendkosten is onzin, ze komen gewoon uit China… en of ze dan naar Europa of Eastcoast moeten…

  20. Dus de ipad mini is eerder gemeengoed dan de ipod touch 5 g, want die kan je misschien vanaf 1 nov ergens kopen??

  21. Ok allemaal leuke producten enzo vooral die iMacs e.d.
    Persoonlijk kan ik niet bedenken wat ik met een iPad mini moet doen maar slimme zet van Apple denk ik.

    Ik baal persoonlijk een beetje van die upgrade van de iPad 4 omdat ik 3 maanden geleden de iPad 3 heb gekocht. Maar de iPad 3 blijft een fantastisch product dus daar kom ik wel overheen :P.

    Waarom is er eigenlijk niks gezegd over iTunes? Er moest toch zn grote upgrade komen deze maand? Is hier nog iets over bekend gemaakt vandaag?

  22. Nou ja zeg, Ipad 4??????
    En de new ipad dan?
    Ik vind het echt schandalig dat ze dit doen.
    De 3 kan nu dus de prullenbak in, na 2 updates. Verschrikelijk. Ze maken vette producten, maar het is echt een klote bedrijf.
    Kom op zeg! Na half jaar al een ipad 4. Nou die zag ik niet aankomen.
    Er moet echt weer een revolutie komen in telecom land. Pfff. 😉

  23. Jullie laten lijken alsof de fusion drive standaard in de nieuwe imac zit. Dit is dus niet zo, dit is een optie en alleen voor de duurste 21.5 inch en hoger.

  24. Origineel geplaatst door PhoneMuts
    Nou ja zeg, Ipad 4?????? En de new ipad dan? Ik vind het echt schandalig dat ze dit doen. De 3 kan nu dus de prullenbak in, na 2 updates.

    Wat is er mis met de iPad 3? Hij verschilt nauwelijks met de 4 en je kan hem opladen met elk van de duizenden oude Apple-laders die je ongetwijfeld nog hebt liggen. Ik zou niet weten waarom je hem zou moeten upgraden in de komende paar jaar. LTE? Ik vermoed dat het nog wel een paar jaar duurt voordat het er is en relevant is ten opzichte van 3G

    Over een tijdje komt er een iPad 5, en zo is er altijd wel wat. Ik heb naast een iPad 3 ook nog een iPad 1, en dat ding voldoet eigenlijk ook nog prima.

  25. @ppl: Hoezo is lokalisatie geen onderdeel van de kosten? Alle consumentensoftware van Apple wordt vertaald naar het Nederlands, inclusief helpteksten en handleidingen. Die kosten zijn misschien niet zo makkelijk terug te rekenen naar één apparaat, maar een feit is wel dat ze deze kosten niet zouden maken als ze niets in Nederland zouden verkopen.

    Verder krijg je (afhankelijk van het gekochte product) een bepaalde tijd gratis AppleCare-ondersteuning. Bij Mac’s en iPads is dit bijvoorbeeld negentig dagen. Ook hier weer moeten allerlei documenten en procedures aangepast worden aan de Nederlandse taal en andere factoren (lokale servicepartners bijvoorbeeld), en die kosten zullen relatief hoog zijn (doordat Nederlands door weinig mensen wordt gesproken).

  26. Het is allemaal wel mooi maar de “nieuwigheid” is er bijna vanaf. Ik merk dat ik zelf steeds minder zit te wachten op “weer” nieuwe appel producten.

  27. Origineel geplaatst door PhoneMuts
    Nou ja zeg, Ipad 4??????
    En de new ipad dan?
    Ik vind het echt schandalig dat ze dit doen.
    De 3 kan nu dus de prullenbak in, na 2 updates. Verschrikelijk.

    Waarom moet de 3 alweer de prullenbak in dan? Doet ie het niet meer nu ze een update hebben aangekondigd? Ik heb afgelopen zaterdag mijn 2e iPad 3 gekocht en nog geen seconde spijt van gehad. De iPad 3 is al snel, dus wat is het probleem?

  28. Indeed Denver. Ik hou van de Apple producten en heb deze allemaal in huis. Ook proff gebruik ik ze. Maar hier zat ik echt niet op te wachten…. Ik mis het wow gevoel . Altijd een nieuwe versie laten uitkomen maar bvb een nieuwe processor w echt saai… en voorspelbaar.

  29. Origineel geplaatst door PhoneMuts
    Nou ja zeg, Ipad 4??????
    En de new ipad dan?
    Ik vind het echt schandalig dat ze dit doen.
    De 3 kan nu dus de prullenbak in, na 2 updates. Verschrikelijk. Ze maken vette producten, maar het is echt een klote bedrijf.
    Kom op zeg! Na half jaar al een ipad 4

    Als je jouw iPad 3 in de prullenbak doet, mag je hem ook naar mij opsturen. Verzendkosten uiteraard voor mijn rekening! PB me al je interesse hebt.

  30. We gaan dus nu over op halfjaarlijkse hardware updates.

    Tis jammer dat Steve er niet meer is, want Apple schakelt nu zonder hem over op kwantiteit en niet meer op kwaliteit.

    “new” iPad? Right. Heel erg jammer en ik ga deze generatie dus afhaken.

  31. Wat een rare reacties allemaal dat de ipad 3 ineens oud is.
    Zie het al dat we dit doen bij elke nieuw model auto.
    Ben blij met mijn ipad 3 en blijft tot ie niet meer gaat.

  32. Wil je prijsvoordeel hebben voor je apple producten en niet naar Amerika afreizen? Binnen europa heb je dan 2 opties: als student krijg je std korting. Tijdens je (ski) vakantie in Zwitserland ff naar de locale mediamarkt of premium reseller. Zwitsrland is normaal duur maar Appleprofucten zijn net scherper geprijsd dan in nl. Waarschijnlijk door lagere locale belasting. Wel ff denken aan querty bord bij fysiek toetsenbord

  33. @Peter: Iedereeen vergeet altijd dat je in de VS tax moet betalen, maar er blijft wel een verschil natuurlijk

  34. Origineel geplaatst door PhoneMuts
    Nou ja zeg, Ipad 4??????En de new ipad dan?Ik vind het echt schandalig dat ze dit doen.De 3 kan nu dus de prullenbak in, na 2 updates. Verschrikelijk. Ze maken vette producten, maar het is echt een klote bedrijf.Kom op zeg! Na half jaar al een ipad 4. Nou die zag ik niet aankomen.Er moet echt weer een revolutie komen in telecom land. Pfff.

    Zoals al eerder is gezegd zijn de verschillen miniem met de iPad 4 dus om nou meteen zou dramatisch te doen dat je hem in de prullenbak wilt gooien zegt meer over jou dan over de iPad. Je hoeft natuurlijk ook niet altijd het nieuwste te hebben.

  35. Apple maakt nog steeds prachtige producten..
    Je kan idd zeggen dat de ipad al na een half jaar wordt vernieuwd.

    Dit is nu eenmaal technologie, dit stopt nooit.
    Koop een nieuwe auto, rijd ermee van de dealer naar huis en je bent al wat duizend euro’s waarde van je auto kwijt.

    Kijk eens op ebay wat een ipad 3 gaat, of een iphone 4s..
    Als ze in goede staat zijn verliezen ze niets van waarde (of toch bijna niets).. Bij welk electronica merk zie je zoiets nog?

  36. Origineel geplaatst door ppl
    @Jonathan: lokalisatie is geen onderdeel van de kosten (als je Lion hebt en naar Mountain Lion wil kost je dat maar 16 euro…vergelijk dat eens met de Windows 8 prijzen!) .

    Ik snap het uitroepteken niet; een windows 8 upgrade kost slechts 52 euro!

  37. @Samuel: Geen “Wow gevoel”?

    Ik heb absoluut een “Wow gevoel” bij die iMac.
    Wat een mooi ding! En goeie specs ook.
    Voor het jaar om is koop ik er een 🙂

  38. De reden dat de iPad3 is vervangen heeft mijns inziens puur te maken met de lightning connector. Ze willen de 30-pin snel uitfaseren voor de iPhone/iPad. Om dit te verbloemen hebben ze er maar een andere CPU in gestopt, dan wordt het “twice as fast” het verkoopargument.

    Nieuwe iMac ziet er leuk uit, maar zowel voor de Macbook als iMac met Retina is de prijsverhoging wel te fors. Bijna 1800 euro voor een 13″ laptop (uiteindelijk is het dat) gaat nergens over. Goed materiaal of niet. Ook de instap iMac is even door deze update een dikke 200 euro duurder geworden.

  39. Haha wat een reacties allemaal.

    Eerst lees ik een heleboel mensen die zeggen dat ze al heel lang zitten te wachten op een nieuwe iMac. Komt die, dan missen ze het “wow gevoel”. Dat gevoel bij de iMac kwam door het grootte scherm en dergelijke, maar dit is het goede formaat dus op dat gebied zijn ze uitontwikkeld. Ze maken hem steeds mooier en beter, maar de stappen die vooruit gezet worden worden steeds iets kleiner. Hoewel de nieuwe iMac naar mijn mening echt een mooi apparaat is, zo dun.

    Ook de iPad mini, heel veel mensen zeggen: “Wat heb je daar aan?” of “wat is de meerwaarde?” of “hij is ongeveer net zo goed als de iPad 2, waarom geen retina?” Als Apple de iPad mini een retina scherm had gegeven, dan was deze ook een stuk duurder geworden en dan had het niet veel nut meer om deze te maken. Wellicht komt dit bij de opvolger of misschien die erop pas. En je bent niet verplicht het te kopen, ik krijg soms het idee dat mensen het een slecht product vinden als ze er zelf niks aan hebben. Maar denk ook eens aan anderen die dat wel handig vinden. Ik persoonlijk gebruik de iPad 2 vaak in de trein en thuis, maar om hem mee te nemen vindt ik hem soms iets te zwaar en te groot. Niet altijd, maar soms. Dan zal ik mijn iPad 2 voor thuis gebruiken en de mini onderweg mee nemen. Ik zal de mini ook niet kopen, omdat ik graag een iPad met retina wil, maar dan wacht ik gerust. Ik snap ook wel dat het er nog niet in zit, dus ga ik ook niet zeuren.

    Ook de iPad 4, iedereen met een 3 (lees “new iPad”) zegt dat het te snel komt en dat die van hun niet meer waardig is. Maar dat is niet zo. Het enige dat ze niet meer kunnen zeggen is dat ze de nieuwste hebben. Beetje kinderachtig als je het aan mij vraagt. Ze hadden hem ook de iPad 3S kunnen noemen, maar ik snap Apple wel. Ze willen van de getallen af en alles generaties noemen.
    Ik vindt het persoonlijk goed van Apple om de iPad 4 nu uit te brengen en dat heeft 2 redenen:
    1 De iPad is nu weer een stukje sneller, kunnen ze weer beter concurreren met andere tablet fabrikanten. Als je bijvoorbeeld Samsung pakt, die brengen ook een paar keer per jaar tablets uit. Om de concurrentie aan te gaan is dit zeker een slimme zet.
    2 Nu de iPad ook verplaatst naar het einde van het jaar, kan Apple elk jaar voor de feest dagen een hele hoop nieuwe producten aankondigen. Ze hebben dan elk jaar een nieuwe iPhone en iPad en dan om de paar jaar bijvoorbeeld nieuwe iPod’s en Mac’s er bij. Slim gekozen eigenlijk.

    Ik vindt dat mensen snel zeuren als het om Apple gaat, maar je moet ook blij zijn dat ze door blijven ontwikkelen. Als ze deze iMac niet hadden uitgebracht (ik neem de iMac als voorbeeld), dan hadden mensen die nu graag een iMac willen kopen met een paar jaar oude iMac gezeten. Apple maakt producten die lang mee gaan, dus je hebt NIET altijd HET NIEUWSTE VAN HET NIEUWSTE NODIG. Ik hoop dat mensen dat ook gaan realiseren.

    Dit is mijn mening hè, je hoeft het er niet mee eens te zijn. Maar dit is hoe ik er naar kijk.

  40. @Mss: Hier het zelfde gevoel weliswaar meteen na introductie gekocht in maart maar ik voel me genaaid

  41. Mooie updates. Ik hoop wel dat apple op alle platformen een betere balans vind tussen duurzaamheid van software en hardware upgrades..
    Ik vind dat er te vaak software updates volgen op hardware vernieuwingen die als inzet hebben de oude hardware “langzamer” te maken..
    Aangezien apple (en gelukkig maar) veel inzet op ontwikkeling zou het de duurzaamheid van hardware veel te goede komen als zowel ios als osx meer in modules zouden worden geüpdate zodat de kern en het gebruikersgemak van deze besturings systemen meer gegarandeerd blijven ook op “oude hardware” en de gebruiker in het algemeen meer zeggenschap krijgt waar hij of zij de kracht van het apparaat heen gaat. Altijd een keuze tussen sober of op het scherps van de snede kunnen werken op het gebied van ontwikkeling en hiermee ook het gebruik van energie van alle hardware..

  42. Origineel geplaatst door Jonathan
    1899 / 1,21 = € 1.569,42 excl. BTW
    1569,42 * 1,297 = $ 2035,54 excl. BTWAmerikaanse prijs:
    $ 1.799 excl. BTWVerschil:
    2035,54 – 1799 = $ 236,54
    236,54 / 1,297 = € 182,37Er is een verschil, maar reken wat extra verzendkosten, kosten voor lokalisatie (zowel software/interface als support etc.) en een marge om koersschommelingen op te vangen en het valt behoorlijk mee.

    Origineel geplaatst door Simon
    Ik snap het uitroepteken niet; een windows 8 upgrade kost slechts 52 euro!

    Ja, meer dan vier keer zoveel dus!!!

  43. @Dutchvince: Wat de nieuwe iMac betreft: 200% gelijk. Prachtig toestel!!!

  44. Waarom stoppen ze met het verkopen van de ipad 3 en gaan ze door met het verkopen van de ipad 2? :/

  45. raar dat de ipad 3 niet meer te krijgen is bij apple.. maar de ipad 2 blijven verkopen, wat dan met alle overgebleven voorraad? hergebruikt voor de ipad 4? 😛

  46. Waar het mij omgaat is niet het nieuwste hebben.
    Het gaat er mij om dat de 3 te heet wordt met laden en als je hem oplaad en dan gebruikt, stopt die met laden. Ik vind dat ze daar eerst iets aan moeten doen. En het gaat ook om de updates, paar keer nieuwe updates uitbrengen en dat gaat de 3 weer trager werken. En ze zijn niet echt vernieuwend en duur. Maar ze zijn nog steeds het beste qua telecom aleen ios is saai geworden.

  47. De ipad mini gaat 329 dollar kosten en ook 329 euro. De dollar staat toch helemaal niet gelijk met de euro???

  48. Ik zou niet weten waarom ik mijn ipad 3 moet omruilen voor een 4.
    Is de 3 dan soms traag??

    Wat een klucht om alleen die nieuwe connector te verslijten!

  49. De iPad 4e gen was pas voorspelbaar na de iPhone 5. Eerder had niemand er aan gedacht. Maar je kon er op wachten toen de i5 uitkwam. Dat kon ik zelfs zien lijkt me duidelijk. Als je de rekenkracht vergelijkt kan het natuurlijk niet de i5 blaast de 3e gen iPad uit het water dus moest er wel een 4e gen powerHouse komen. Ik ben gelukkig nog niet in de iPad wereld gestapt. Dus wie weet 😉 ik ben nog blij met m’n i5 ps ik zou niet
    Voor de mini gaan die €140 of €160 meer zou ik Zo aan de nieuwe CPU en connector uitgeven. En lekker retina.

  50. Idd 52€, maar ze brengen ook niet jaarlijks een te betalen update uit… lion + mountain lion= 38 euro in 1 jaar!… en je kunt ook mountain lion geen anderhalf jaar gratis uitproberen…..zoals windows 8… en bij de windows 8 heb je echt een te’wow’ gevoel wat je de laatste jaren niet hebt bij de leeuwen en tijgers!…
    En wees gerust….ik ben sinds 1986 een mac-gebruiker!…..

  51. @smpie ik vind het wel grappig dat jij het aan zag komen waar de hele wereld dat niet deet! Maar dat de A5 geen PowerHouse is is ook onzin heb zelf de “New” iPad is nog snel genoeg! Nee het blijft wel jammer dat het na een half jaar weer oud is! Dus de kans is groot dat er in maart een nieuwe iPad Mini komt met Retina scherm en een A6 possesor + meer!

  52. @Thomas:
    329 dollar is ex btw
    329 euro is inc btw
    Is het verschil nu wat minder? Dacht het wel…

  53. Ik haak even af! Januari nieuwe iphone4s, pas een nieuwe ipad3! Het begint niet leuk meer te worden! Je hebt niks meer om naar uit te kijken!

  54. @Willy damen: Kijk maar uit naar de ‘iPad 5’ en de iPhone 5S ;).

  55. Vind het vooral jammer dat ze de ipad mini niet uitrusten met een retina scherm. Als ze een iphone 4 al hadden voorzien van een retinascherm is het toch niet meer dan logisch dat ze deze ook een retina scherm geven? Doe je een stap vooruit, dan ook maar gelijk 2 stappen terug..(scherm + chip) Een goeie reden om voor mij geen mini te kopen terwijl ik eigenlijk wel uitkeek naar deze versie…

    Die ‘stille’ overgang van de new ipad naar de ipad 4 vind ik ook erg jammer. Ook voor de ipad3 kopers..Maar nu kan je waarschijnlijk ook een snelle vervanging/nieuwe versie voor de ipad mini verwachten denk ik?

    Maar mag nu ook wel goed nieuws van mij af komen; Ik ben echt VERLIEFD op de iMac! Wat is dat ding toch mooi pff! Ik wilde eigenlijk voor de 13’3 inch retina mbp gaan maar ik vind de imac ook ERG impressive..

  56. Origineel geplaatst door PhoneMuts
    Nou ja zeg, Ipad 4??????En de new ipad dan?Ik vind het echt schandalig dat ze dit doen.De 3 kan nu dus de prullenbak in, na 2 updates. Verschrikelijk. Ze maken vette producten, maar het is echt een klote bedrijf.Kom op zeg! Na half jaar al een ipad 4. Nou die zag ik niet aankomen.Er moet echt weer een revolutie komen in telecom land. Pfff.

    Je hoeft niet mee te doen met de hype, al wil Apple je anders doen geloven. Ik heb een iPad 2 en ben er nog steeds tevreden mee. Maar ik ben het met je eens dat je je wel bedonderd kan voelen als je net een bizar bedrag betaald hebt voor de laatste iPad en je even later leest dat er weer een nieuwe komt.

  57. De iPad Mini heeft sowieso al een hoge pixel dichtheid. Het heeft dezelfde resolutie als de iPad en iPad 2 maar is wel kleiner. Ik weet niet of de pixel dichtheid dan zo groot is dat het retina is maar wel ‘meer retina’ dan de iPad 2.

  58. ik snap echt niet waarom mensen zich zo aanstellen. je koopt een ipad toch voor wat deze kan op het moment dat je hem koopt. ander tablet fabrikanten brengen toch ook meerdere modellen per jaar uit? sterker nog apple werd altijd verweten dat het zo lang deed over updates bij bv laptops. ipad 4 is een minor update ipad 3 is niet meteen waardeloos hij kan nog precies hetzelfde als de dag dat je hem kocht. als je graag wil investeren in dingen die waardevast zijn koop dan goud voor je geld geen computer gagets 😉

  59. @PhoneMuts: Doe niet zo simpel zeg. iPad 3 is toch supermooi product? Omdat er een nieuwe is moet de iPad 3 de prullebak in? Wil je altijd het nieuwste van het nieuwste? Oh stoere jongen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.