Reacties voor: Rellen bij Foxconn-fabriek in Taiyuan (update)

Foxconn heeft een fabriek in Taiyuan tijdelijk gesloten, nadat er rellen waren uitgebroken. Er zouden 40 mensen gewond zijn geraakt tijdens de rellen, waar 2.000 man bij verwikkeld zouden zijn.
Lees het complete artikel → Rellen bij Foxconn-fabriek in Taiyuan (update)
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 22 reacties

  1. Zal wel gevolgen hebben voor de levertijd van de I5 ben ik bang.

  2. Ik had precies dezelfde (toch wel egoistische) gedachte… :-O

  3. Dat gevoel had ik nou ook.

  4. Bijzonder egoïstisch inderdaad. Een onderbetaalde Chinees wordt in elkaar geslagen en jij maakt je druk om je foon.

    Ik vind Apple steeds meer een onaardige moloch worden en steeds minder een mooi creatief bedrijf.

    Net als zijn gebruikers trouwens….

  5. Wat een verschrikkelijk egoïstische reacties hierboven zeg. Lees nog even terug: “op een Chinees forum wordt gesteld dat de rellen begonnen toen een bewaker een werknemer sloeg.” Laat die zin even goed op je inwerken voordat je je druk gaat maken over de levertijd van de iPhone 5….

  6. Origineel geplaatst door Sanne
    Bijzonder egoïstisch inderdaad. Een onderbetaalde Chinees wordt in elkaar geslagen en jij maakt je druk om je foon.Ik vind Apple steeds meer een onaardige moloch worden en steeds minder een mooi creatief bedrijf.Net als zijn gebruikers trouwens….

    Ben ik ‘t eigenlijk wel mee eens. Nou weet ik niet de reden waaróm de bewaker die werknemer heeft geslagen, maar dat doe je toch gewoon niet?! Was afgelopen week volgens mij al op journaal dat in China mensen toegestaan werden om te demonstreren en dit waarschijnlijk rellen later kon veroorzaken, maar pin me d’r niet op vast.

    Maar dit neemt niet weg dat ik geen Apple producten meer zal gebruiken.

  7. Origineel geplaatst door Wcool
    Maar dit neemt niet weg dat ik geen Apple producten meer zal gebruiken.

    En ook geen HP, Dell, Toshiba, Acer, Microsoft en van al die andere merken die daar gebouwd worden?

    Ik snap niet dat het journaal altijd alleen Apple noemt als het over Foxconn gaat?

  8. Origineel geplaatst door leon
    Origineel geplaatst door WcoolMaar dit neemt niet weg dat ik geen Apple producten meer zal gebruiken.En ook geen HP, Dell, Toshiba, Acer, Microsoft en van al die andere merken die daar gebouwd worden?Ik snap niet dat het journaal altijd alleen Apple noemt als het over Foxconn gaat?

    Wil niet stoken hoor, maar heb je ooit weleens op de desk gekeken waar de presentator zit? Daar ligt altijd een iPad 😉

  9. @Sanne: @Wcool: Ik ben het met jullie eens. Ik denk alleen dat het moeilijk wordt om een 100% schone computer/smartphone te vinden. Helaas willen producenten de inkoopprijs drukken en moeten ze hun producten wel laten produceren in China/ZO Azie. Foxconn is niet het enige bedrijf dat slecht voor haar medewerkers zorgt, maar omdat ze leveren aan Apple is dit nieuws en dus koppen de kranten:’rellen in Apple fabriek’ ipv ‘rellen in elektronica fabriek’. Ze maken nl ook producten voor HP, Dell en Microsoft.

    Overigens is Apple al tijden een ‘mainstream’ bedrijf. Als je vroeguh op een Apple Classic werkte, was je eigenzinnige Mac gebruiker. Tegenwoordig heeft iedereen wel een Apple product.

  10. Ik ben bereid om meer geld neer te tellen voor een iPhone als ik zeker weet dat de Chinese werknemers goede arbeidsomstandigheden hebben, normale uren draaien, een goed loon krijgen etc.

  11. Origineel geplaatst door That’s me
    Ik ben bereid om meer geld neer te tellen voor een iPhone als ik zeker weet dat de Chinese werknemers goede arbeidsomstandigheden hebben, normale uren draaien, een goed loon krijgen etc.

    Deze quote ik mee 😉 Helemaal mee eens!

  12. In ieder geval denk ik niet dat @wcool en @that’s me dat willen. Lekker makkelijk zeggen nu, maar als het zo is dan klagen waarom een telefoon, computer, televisie etc. zo duur moet zijn.
    Bovendien: als Foxconn het niet doet, doet een ander het wel. Ik ben het ook niet eens met hoe mensen uitgebuit worden, maar dat is inherent aan het kapitalistisch systeem.

  13. Origineel geplaatst door brutus
    @wcool Ik wilde ook quoten, maar bij mij loopt de ipc app steeds vast.In ieder geval denk ik niet dat @wcool en @that’s me dat willen. Lekker makkelijk zeggen nu, maar als het zo is dan klagen waarom een telefoon, computer, televisie etc. zo duur moet zijn. Bovendien: als Foxconn het niet doet, doet een ander het wel. Ik ben het ook niet eens met hoe mensen uitgebuit worden, maar dat is inherent aan het kapitalistisch systeem.

    Nu quote ik weer, lol. 🙂
    Ik ben best bereid om echt meer te betalen zodat die mensen daar gewoon goed kunnen leven, dus dat is niet ff makkelijk praten, het is gewoon zo. Ik ga ook altijd voor duurzaam (mensenrechten en duurzaam is niet hetzelfde, dat weet ik, maar toch). Ik mag dan misschien wat meer betalen, maar daarmee help ik wel anderen of het milieu. Ik ben ook van mening dat het milieu en de mensenrechten zich in deze tijden in erg erbarmelijke omstandigheden bevinden en daar moet gewoon iets aan gedaan worden! NEDERLAND! WANNEER GAAN JULLIE NU ‘NS VOOR DUURZAAM?!?! Duitsland doet ‘t al veel langer met zonnecellen e.d!

  14. Origineel geplaatst door Wcool
    Wil niet stoken hoor, maar heb je ooit weleens op de desk gekeken waar de presentator zit? Daar ligt altijd een iPad

    nee hoor, niet altijd, soms hebben ze een MacBook 🙂

  15. Origineel geplaatst door Leon
    Origineel geplaatst door WcoolWil niet stoken hoor, maar heb je ooit weleens op de desk gekeken waar de presentator zit? Daar ligt altijd een iPadnee hoor, niet altijd, soms hebben ze een MacBook

    Oh, lol, nu heb ik de macbook gemist xD

  16. Misschien was et wel fight for your right ! Misschien had hij gestolen of iets als er nou eens een reden bij staat komt zo een verhaal in eens heel anders over en het is zeker stom dat ze met een Apple kop komen !

  17. @melpie: Nou, als het goed is wordt je dan ook nog niet in elkaar geslagen..?
    En de reden dat Apple de wind van voren krijgt, is omdat ze momenteel zo enorm groot zijn: dan heb je een voorbeeldfunctie in mijn beleving.

  18. Volgens de VRT wordt in deze fabriek de achterkant van de iPhone 5 gemaakt

  19. @Wcool: Dus jij koopt al je boodschappen bij de biologische super, slager, etc.? En je koopt geen kleren voordat je hebt gecontroleerd of het duurzaam geproduceerd is?
    En die zonnecellen die worden ook in China gemaakt.
    Ik begrijp wat je bedoeld hoor en ik ben ook voor meer duurzaamheid. Het is alleen zo lastig om het zover te krijgen dat het hele systeem er op aangepast is.

  20. Origineel geplaatst door brutus
    @wcool Dus jij koopt al je boodschappen bij de biologische super, slager, etc.? En je koopt geen kleren voordat je hebt gecontroleerd of het duurzaam geproduceerd is? En die zonnecellen die worden ook in China gemaakt. Ik begrijp wat je bedoeld hoor en ik ben ook voor meer duurzaamheid. Het is alleen zo lastig om het zover te krijgen dat het hele systeem er op aangepast is.

    Dat vind ik dus ook zo jammer, want de regering zet zich er IMO niet voldoende voor in en de zakenwereld ook niet (Apple probeert ‘t wel een beetje en laat dit ook zien op de site, maar ja, dat zijn statistieken die vervalst kunnen worden). P.S. Ik probeer wel zoveel mogelijk bio te kopen 😉

  21. Wat een nobele mensen hier…..

    Wanneer een Chinees bij Foxconn evenveel gaat verdienen als een Nederlander bij Philips oid (Philips produceert niet zo veel meer in NL….) dan zal de iPhone niet meer te betalen zijn voor de meesten hier.

    Dan is Apple weer te duur en gaan ze maar naar Samsung oid. De goedbetaalde Apple-chinees raakt zijn baan kwijt, Apple gaat onderuit en de onderbetaalde Samsung-chinees leefde nog lang en ietwat gelukkig.
    Hij denkt: ik hou mijn mond…..straks verhuizen ze naar India!

    Uiteindelijk verdient de Apple-chinees niets meer….want geen werk, Apple gaat op de fles, want te duur en jij kan nog steeds geen iPhone kopen….

    Daar schieten we dus niets mee op…..

  22. @Radar: Beste vriend, onze grote Apple kan natuurlijk ook wat met de winstmarge doen en doneren aan die uitgebuite chinese medewerker, klanten hoeven niet meer te betalen en chinees kan weer lachend blijven werken en zijn gezin onderhouden, houd wellicht nog een zakcentje over om zelf ook eens wat luxe te kunnen kopen voor zijn gezin.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.